246 keer bekeken

POLITIEKE beslissingen AANDACHT MINSITER JUSTITIE/VEILIGHEID

 • vrijdag 09 november 2018 @ 00:48
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, AANDACHT VOOR (POLITIEK) RECHTS-EXTREMISME EN VROUWENDIS-CRIMINATIE DAARBIJ dat vaak door hen wordt aangehaald. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Grapperhaus: aandacht voor rechts-extremisme, ook om vrouwendiscriminatie

  GISTEREN, 14:31

  POLITIEK

  Video afspelen

  02:00

  Grapperhaus gaat kijken naar extreem-rechtse vrouwenhaat

  Het ministerie van Justitie en Veiligheid houdt het groeiende rechts-extremisme in Nederland naar eigen zeggen goed in de gaten. "We hebben daar echt aandacht voor", zei minister Grapperhaus in de Tweede Kamer. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat rechts-extremistische bewegingen terroristische aanslagen zullen plegen, maar de minister vreest dat rechts-extremistische denkbeelden wel "brandstof voor gewelddadigheden" kunnen zijn.

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid meldde deze week dat rechts-extremisme de Nederlandse maatschappij onder druk zet. De minister van Justitie en Veiligheid onderschrijft die conclusie: "De strategie van een groep als het Nederlandse alt-rechtse Erkenbrand is het normaliseren van racisme door het in een intellectueel format te gieten, om zo het maatschappelijke debat te beïnvloeden. Daar moeten we zeer waakzaam voor zijn."

  GroenLinks-Kamerlid Buitenweg voegde daaraan toe dat rechts-extremistische groepen zich vaak ook schuldig maken aan genderdiscriminatie. Grapperhaus vindt dat ook. Hij noemde het de taak van zijn ministerie om "hard in te zetten" op het soms "uiterst vrouwvijandige beeld" bij extreemrechtse groeperingen. "Dat is tot nu toe in de rapportages onderbelicht gebleven. We komen daar zeker op terug."

  BEKIJK OOK

  NCTV: rechts-extremisme gevaar voor Nederlandse maatschappij

  Rechts-extremisten online agressief, maar nauwelijks gewelddadig

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 28 september 2018 @ 00:16
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, minister ONTKENT VOORSTEL POLITIEK om bij aanvraag wapenvergunning NAAR RAS, GELOOF EN VERDERE AFKOMST TE VRAGEN. Toch, juist vanavond is dit wel actueel geworden bij het nieuws van een verijdelde jihadistische aanslag, zie ook andere nieuwsclubs hierover.  

  Zie en lees verder art. van NU.nl bron

  Vrijdag 28 september 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Grapperhaus: 'Politie vraagt niet naar ras en religie bij wapenvergunning'.

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 27 september 2018 18:32 Laatste update: 27 september 2018 19:36

  Het kabinet is volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) niet van plan om mensen die een wapenvergunning aanvragen naar hun etnische afkomst, ras, religie en politieke overtuigingen te vragen.

  Grapperhaus gaat daarmee in op verschillende reacties op een wetsvoorstel. Daarin zou staan dat de politie in de toekomst bij de aanvraag voor een wapenvergunning ook kan vragen naar privacygevoelige zaken zoals ras, etnische afkomst, religie en politieke overtuiging.

  De minister stelt dat de politie bij de beoordeling van een aanvraag de gangen van de aanvrager nagaat. Bij zo'n onderzoek kan de politie relevante informatie tegenkomen, waaruit bepaalde dingen af te leiden zijn.

  "Bijvoorbeeld, als in een politiedossier staat dat iemand diverse keren heeft geuit fanatiek aanhanger van de jihad te zijn, dan is dat een relevante omstandigheid", aldus Grapperhaus. "Daaruit kan je indirect afleiden dat iemand moslim is."

  Volgens het ministerie is het wetsartikel waarover ophef is ontstaan alleen bedoeld om relevante informatie te kunnen verwerken, ook als daaruit dus iets blijkt over iemands etnische afkomst of religieuze overtuiging.

  'Geloof geen relevante informatie, aanhang van jihadisme wel'

   'Geloof geen relevante informatie, aanhang van jihadisme wel'

  Nieuwe Europese richtlijn na aanslagen

  Aanleiding voor de wetswijziging is een aangepaste Europese richtlijn over de controle op de aankoop en het bezit van wapens. Deze richtlijn is opgesteld in een reactie op in Europa gepleegde aanslagen. Die gaat echter niet zo ver als het wetsvoorstel van Grapperhaus. Maar de tekst maakt geen melding van het registreren van zaken zoals ras, etnische afkomst, religie en politieke overtuiging.

  In de richtlijn staan de regels waar EU-lidstaten minimaal aan moeten voldoen. Die hadden op 14 september moeten zijn omgezet in nationale wetgeving, laat een woordvoerder van de Europese Commissie weten.

  Het staat lidstaten vrij om strengere regelgeving door te voeren. Het Europese handvest van de grondrechten verbiedt discriminatie op grond van geslacht, religie, ras, politieke opvattingen en etnische of sociale afkomst.

  Door: ANP/NU.nl 57 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek Ferd Grapperhaus

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 01 juni 2018 @ 00:57
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, POLITIE PLEIT NU ZELF VOOR 'ELKE AGENT OP STRAAT MOET EEN TASER KRIJGEN' en spreekt van den geslaagde proef. Het woord daarover is nu aan de Minister en de politiek of dit dan door kan gaan? Ook een juridisch probleem komt daar bij kijken, zonder dat men hierbij dan ook weer in juridische dwalingen (kan) vallen bij gebruik van? O.a. Amnestie International is al langer tégen het gebruik van het stroomstootwapen. Dus we wachten af, een politieke beslissing of blunder?

  Zie en lees verder art. RTL-NIEUWS, Twitter (bron)

  31 mei 2018 18:15

  'Elke agent op straat moet een taser krijgen'.

  Een agent met een taser (archieffoto) 

  © ANP

   

  Alle agenten in uniform op straat moeten een stroomstootwapen krijgen. Dat staat in een evaluatie die moet uitmonden in een advies aan het kabinet. Het gebruik van deze tasers maakt het politieoptreden veiliger en effectiever. Maar er zijn ook risico's.

  Vier politieteams testen de taser sinds 1 februari vorig jaar om te kijken of het stroomstootwapen beschikbaar moet komen voor agenten. In het eindrapport, dat in handen is van RTL Nieuws, concluderen onderzoekers dat alle agenten in unform die op straat lopen (de first responders), de taser moeten krijgen. De politie maakt gebruik van de Taser X2. Als het advies wordt opgevolgd, kost dat de overheid al snel enkele tientallen miljoenen.

  Te vaak 'gestund'

  Het gebruik van het wapen maakt het politieoptreden effectiever en veiliger. De onderzoekers van de 'Less than Lethal Weapons-stuurgroep'  zien dat de taser de agenten zelfvertrouwen geeft en dat het dreigen met het wapen vaak al voldoende is om een verdachte mee te laten werken. De taser wordt nu een jaar gebruikt als proef in vier politieregio's. 

  • In 18 procent van de gevallen omdat iemand dreigde met een wapen.
  • In 58 procent van de gevallen omdat iemand verzet pleegde onder invloed van drank en drugs of psychisch in de war was
  • En in 24 procent omdat de politie in gevaar was. 

  De taser werd opvallend vaak gebruikt in het weekend. Het vermoeden is dat veel incidenten 'horeca-gerelateerd' zijn.

  De Taser X2 kost zo'n 2000 euro per stuk (inclusief training).

  Zorgt voor zelfvertrouwen

   

  Maar het wapen is ook omstreden. De onderzoekers signaleren dat agenten veel meer gebruik hebben gemaakt van de taser in de zogenoemde stunmodus. Dan worden er geen pijlen afgeschoten maar wordt het direct op de huid geplaatst. Omdat dit in een aantal gevallen gebeurde bij verdachten die al geboeid waren of ingesloten, moet daar volgens de onderzoekers nog eens goed naar gekeken worden.

  Bij het gebruik van de stunmodus zijn ernstige gevolgen niet uit te sluiten. 'En dan dreigt er verlies van maatschappelijk draagvlak', schrijven de onderzoekers. 

  Opleiding is duur

  Verder waarschuwen de onderzoekers voor de kosten van invoering. De opleiding is duur en het is de vraag of daar genoeg geld en mankracht voor is. Morgen stuurt minister Ferd Grapperhaus de eindevaluatie naar de Kamer. Daar zal dan besloten worden of de taser tot de standaarduitrusting van de politie gaat behoren. 

  Amnesty International vindt dat de politie onmiddellijk moet stoppen met de taser. Het gebruik ervan brengt 'onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich mee', vindt Amnesty. Er zijn in het buitenland gevallen bekend van mensen die bijvoorbeeld hartritmestoornissen kregen.

  Zo werkt de taser: 

  In deze video kun je zien hoe zo'n taser nou eigenlijk werkt.

  Meer op rtlnieuws.nl:

  RTL Nieuws

  Gewijzigd op 2018-09-28 00:22:37
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 04 mei 2016 @ 01:00
  #1

  Goedemorgen, politieagenten worden voortaan niet meer automatisch bestempeld als verdachte als ze geweld hebben gebruikt. Een feitenonderzoek, dat uitgaat van rechtmatig optreden, komt daarvoor in de plaats. Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft dinsdag een wetsvoorstel daarvoor naar onder meer de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie gestuurd.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4293964/2016/05/03/Politieagenten-niet-langer-verdachte-na-gebruik-geweld.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

  handtekeningafbeelding