15 keer bekeken

OPMERKELIJK lang proces tegen Holleeder

 • woensdag 14 februari 2018 @ 06:47
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, proces Holleeder gaat verder, 'ik zei maar wat', verklaring vanwege de doodsvedreigingen aan zijn zuster? Opgenomen op band maar toch..?? We blijven volgen, de uitspraak t.z.t. zal ook wel opmerkelijk zijn?

  Zie en lees verder art. van NU.Nl: (bron)

  Woensdag 14 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Holleeder doet doodsbedreigingen tegen zus af als 'ik zei maar wat' 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 13 februari 2018 15:53Laatste update: 13 februari 2018 20:26

  • Willem Holleeder heeft de ernstige doodsbedreigingen aan het adres van zijn zus Sonja en haar kinderen dinsdag afgedaan als loze woorden. "Ik meende niet wat ik zei", legt hij uit.

  Lees alle ontwikkelingen over de rechtszaak in ons liveblog.

  De rechtbank van Amsterdam besprak op de vijfde zittingsdag in het proces tegen Willem Holleeder onderdelen van de uitwerkingen van de geheime opnamen van gesprekken tussen de zussen Sonja en Astrid en hun broer.

  In een van die gesprekken laat Holleeder aan Astrid weten dat hij Sonja's kaak en neus zal breken als zij niet luistert, om daar later aan toe te voegen dat hij haar dood zal slaan. Op een ander moment zegt hij Sonja 'à la minute' dood te schieten als hij geen geld krijgt voor de film over de Heineken-ontvoering.

  Holleeder vond dat hij recht had op een deel van de opbrengsten van de film. Sonja zou als weduwe van mede-ontvoerder Cor van Hout (2003), beschikken over dat geld. 

  Vermoorden

  Holleeder verklaarde zijn dreigementen als: "Ik zeg maar wat. Ik verzin het op dat moment". De rechtbank wees hem erop dat zijn woorden heel dreigend overkomen. "Het klinkt alsof u haar gaat vermoorden", aldus de rechter.

  "Hoezo vermoorden?" reageerde Holleeder. "Ik dreig, maar aan het einde van het verhaal zeg ik: maak je niet druk het is over".

  Op de vraag waarom hij dan toch dit soort dreigementen uit, laat hij weten dat hij ook niet meer weet waarom hij het zei. "Als ik boos ben, zeg ik dingen". Het was volgens hem niet correct, maar hij benadrukt dat hij niks heeft ondernomen of überhaupt plannen heeft gehad om vervolg te geven aan zijn woorden.

  Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

   Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

  Zoon

  Holleeder uitte ook dreigementen tegenover de zoon en dochter van Sonja, Richie, als het geld van de film niet zou worden betaald. "Die schiet ik als eerste dood", zegt Holleeder in een van de opnamen over haar zoon.

  Ook Astrid krijgt het zwaar te verduren. "Als je me op je af ziet stormen met dat ding (pistool red.), is het te laat", bijt Holleeder haar in een gesprek toe. Hij geeft toe erg boos te zijn geweest op dat moment, maar stelt dit tegen Astrid gezegd te hebben om haar onder druk te zetten. "Ik heb niet eens een wapen."

  Holleeder liet eerder al weten dat hij de boel niet vertrouwde en dat hij daarom druk ging uitvoeren op zijn zussen zodat ze de waarheid tegen hem zouden spreken. Hij deed dat met dreigementen. Hij zegt achteraf gelijk te hebben gekregen, omdat ze sinds 2014 verklaringen aan het afleggen waren bij de politie.

  Holleeder had op momenten zichtbaar moeite om zijn woorden uit te leggen aan de rechtbank. Volgens hem moeten ze ook worden gezien in de context van hoe hij en zijn zussen met elkaar spraken.

  "We komen uit één nest en zo zijn alle vogeltjes gebekt", legde hij uit. Hij staat overigens niet terecht voor deze bedreigingen.

  Liquidaties

  Hij wees de rechtbank erop dat zijn zussen hem ook hebben geprovoceerd en dat ze hem uitspraken wilden ontlokken om hem te belasten. "Ze koppelen mij aan liquidaties door mijn woorden, maar dat klopt niet", vult hij aan. Hij doelt onder andere op zijn woorden: "Ik dreig niet, ik doe". Het zou hier gaan om "klappen uitdelen". 

  De rechtbank zal op een later moment uitgebreider ingaan op de opnamen. Veel van deze gesprekken moeten ook nog worden uitgehoord. Maandag gaat de zaak tegen Holleeder weer verder. Dan zal zijn zus Sonja getuigen in de rechtbank.

  Door: NU.nl/Joris Peters

  Lees meer over: 

  Willem Holleeder

    

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 09 februari 2018 @ 06:41
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, 2 opmerkelijke berichten weer in de megarechtzaak tegen Holleeder en een kijkje in de onderwereld.

  Zie en lees verder art. uit NU.nl (bron)

  Vrijdag 09 februari 2018 

   Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Holleeder wilde 'eerlijk leven' na ontvoering Heineken 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 08 februari 2018 14:45Laatste update: 08 februari 2018 17:15

  • Willem Holleeder zegt dat hij met de opbrengsten van het losgeld van de ontvoering van Freddy Heineken uiteindelijk een eerlijk leven wilde gaan leiden. 

  "Je kan als crimineel een mooie auto en een klokkie kopen, maar dat is allemaal eindig", aldus Holleeder donderdag in zijn verklaring tegen de rechtbank van Amsterdam.

  Het zijn opvallende uitspraken voor een man die is veroordeeld voor afpersing, mishandeling en bedreiging en nu meerdere liquidaties wordt toegerekend.

  "Het was altijd mijn doel om met wit geld een bestaan op te bouwen", stelt hij. Het geld waar hij op doelde was afkomstig uit de investeringen van het Heinekenlosgeld. Maandag, maar ook donderdag werd hij hierover uitgebreid ondervraagd.

  Verdeling

  Zo sprak Holleeder over de verdeling van het geld tussen de ontvoerders Jan Boellaard, Frans Meijer, Cor van Hout en hemzelf. Ze kwamen erachter dat ze werden achtervolgd door de politie en dus was het beter om ieder een andere kant op te gaan. 

  Hoeveel geld iedereen kreeg, was volgens Holleeder niet duidelijk. "Het waren allemaal pakkies, dus dat was niet te zien", volgens Holleeder. "Maar daar werd ook niet moeilijk over gedaan." De mannen gingen uit elkaar en samen met Van Hout vertrok Holleeder naar Parijs.

  Holleeder biechtte donderdag voor het eerst op dat een deel van het geld werd geïnvesteerd in een zogenaamde drugslijn met Zuid-Amerika. Het ging om de handel in cocaïne en hij deed dat samen met Van Hout. De contacten waren al gelegd voordat ze het losgeld überhaupt in handen hadden.

   Dag twee proces Holleeder

  1 / 3

  Grifhorst

  Een ander deel van het geld werd geïnvesteerd in sekspanden en gokhallen in Amsterdam en Alkmaar door zakenman Rob Grifhorst. Een vriend van Van Hout. 

  In 1996 raakten Holleeder en Van Hout gebrouilleerd en werden de investeringen in vastgoed verdeeld. De panden op de Achterdam in Alkmaar gingen naar Van Hout. Holleeder kreeg de panden op de wallen in Amsterdam. Hij verkocht deze aan zakenman Willem Endstra, omdat Holleeder geen geld in sekspanden en een gokhal zou willen hebben. 

  Die zijn volgens hem te risicovol omdat ze vaak onderwerp zijn van politieonderzoek. Endstra zou bereid zijn ze uit zijn handen te nemen. Het leverde hem uiteindelijk 11,5 miljoen gulden op. 8 miloen daarvan investeerde Holleeder naar eigen zeggen weer bij Endstra. "Want ik wilde wel in het vastgoed blijven en op die manier wit geld gaan verdienen", zegt Holleeder.

  Conflict

  Het lukt Holleeder naar eigen zeggen niet om uit de criminele wereld te blijven. "Je weet wat ze zeggen, je wordt er weer ingezogen", aldus Holleeder. Hij doelt op het conflict tussen John Mieremet (2005), Sam Klepper (2000) en Van Hout.

  Holleeder krijgt van een persoon die 'de Allesweter' wordt genoemd, het advies om banden met deze criminelen te onderhouden om op deze manier de vrede te bewaren. Dit gebeurt na de aanslag op het leven van Van Hout in 1996. Volgens Holleeder zaten Klepper en Mieremet erachter.

  Lees het verslag van de zittingsdag terug in ons liveblog.

  Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

   Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

  Door: NU.nl/Joris Peters

  Lees meer over: 

  Willem Holleeder

  Vrijdag 09 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Holleeder: 'Ik loog over losgeld Heineken om mijn zus Sonja te beschermen' 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 08 februari 2018 12:07Laatste update: 08 februari 2018 14:02

  • Willem Holleeder heeft donderdag verklaard dat hij altijd heeft gelogen over wat er is gebeurd met het verdwenen Heinekenlosgeld omdat hij niet wilde dat zijn zusje Sonja zou worden vervolgd. "Maar nu is er geen reden meer om niet de waarheid te vertellen."

  Volg alles over de zaak tegen Willem Holleeder in ons Liveblog

  Sonja Holleeder was jarenlang onderwerp van onderzoek met de naam Goudsnip. Dat draaide om de erfenis van crimineel geld van Cor van Hout, de man van Sonja. 

  Een deel van het verdwenen Heinekenlosgeld is door zakenman Rob Grifhorst onder andere geïnvesteerd in prostitutiepanden in Alkmaar. Nadat Holleeder en Van Hout in 1996 gebrouilleerd raakten, gingen deze panden naar Van Hout.

  Ook Sonja heeft van de inversteringen geprofiteerd, maar de precieze omvang is voor het Openbaar Ministerie nooit duidelijk geworden. Daarom is er in 2013 een afspraak gemaakt om voor een bedrag van 1,1 miljoen euro vervolging af te kopen. Dit onderzoek kan worden heropend als blijkt dat ze heeft gelogen.

  "Als ik eerder eerlijk had verklaard over wat er was gebeurd met het geld zou ik mijn zus belasten", aldus Holleeder. "Ik ben een familieman, ik wilde haar beschermen. Ik heb dus mijn mond gehouden omdat Cor hard heeft gewerkt voor dat geld. Dat geld kwam zijn familie en dus mijn familie toe."

  Van Hout

  De rechter maakte Holleeder duidelijk dat het opvallend is dat Holleeder in al die jaren is blijven liegen omdat hij in 2007 is veroordeeld tot negen jaar cel voor het afpersen van Willem Endstra. Mogelijk was deze straf lager uitgevallen als het duidelijk was geworden dat hij naar eigen zeggen 'gewoon' zijn geïnvesteerde geld terug wilde hebben.

  Holleeder beaamde dat. "Als de rechter had geweten dat ik 8 miljoen bij Endstra had geïnvesteerd, had hij misschien wel anders tegen de zaak aangekeken", legt hij uit. Die 8 miljoen was afkomstig van het verdwenen losgeld.

  Maar toch loog hij. Holleeder zelf zegt ook niet te hebben verwacht dat hij tot negen jaar zou worden veroordeeld. Toch nam hij de gevangenisstraf naar eigen zeggen voor zijn zus.

  De rechtbank noemde zijn openheid bij tijd en wijle opmerkelijk. "Waarom zouden we uw verklaringen nu wel serieus nemen, als u toen heeft gelogen?", aldus de rechter. "Het gaat nu om levenslang", antwoordde Holleeder daarop.

  Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

   Voor deze misdaden staat Holleeder terecht en hier zijn ze gepleegd

  Cocaïne

  Holleeder biechtte donderdag ook op dat een deel van het Heinekenlosgeld is geïnvesteerd in drugshandel. Een persoon van wie hij de naam niet wil noemen had voor Holleeder en Van Hout contacten gelegd met criminelen in Zuid-Amerika. Ze konden op die manier meedoen met de handel in cocaïne.

  Holleeder heeft verder geen duidelijkheid gegeven of deze samenwerking eenmalig was en of hoeveel geld ze met de investeringen hebben verdiend.

  Door: NU.nl/Joris Peters

  Lees meer over: 

  Willem Holleeder

  handtekeningafbeelding
 • maandag 05 februari 2018 @ 07:49
  #1

  Goedemorgen, apart behandeld hier maar, de beginnende rechtzaak tegen topcirmineel Holleeder begint vandaag. Het zal enige tijd duren, opmerkleijk, zo'n zestig (!) zittingen in totaal gepland....

  EN WE KUNNEN ZELFS GEDEELTELIJK MEELUISTEREN en worden bijgepraat, als we dat al zouden willen...???

  Zie verder nieuws van NU.nl (bron)

  Maandag 05 februari 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Podcast

  Holleeder vandaag voor de rechter en hoe gaat het met je oren? 

  Foto: ANP

  Gepubliceerd: 05 februari 2018 06:08Laatste update: 05 februari 2018 06:16

  • In de ochtendpodcast Dit wordt het nieuws praten we je bij over het belangrijkste nieuws van nu en bespreken we wat er deze dag zal spelen.

  Beluister hier de podcast

  In deze aflevering praten we je samen met NU.nl-redacteur Joris Peters bij over het proces tegen Willem Holleeder en we praten over de week van het oorsuizen. Want wat is de huidige status van de Nederlandse oren? We belde met UMC Utrecht.

  Je kunt je ook gratis abonneren op deze podcast. Voor iOS-gebruikers kan dat via iTunes. Mocht je een Android-telefoon hebben dan kan in een gedownloade podcastapp zoeken op NU.nl en deze vervolgens beluisteren. Of luister hieronder via Soundcloud.

  Je vindt deze podcast elke maandag tot en met vrijdag om 6.00 uur 's ochtends op NU.nl.​

  Door: NU.nl

  Lees meer over: 

  Dit wordt het nieuws

  Aanbevolen artikelen

  handtekeningafbeelding