279 keer bekeken

KABINET RUTTE-III en ontwikkelingen

 • zondag 11 november 2018 @ 01:14
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, PREMIER RUTTE WAS VOOR VELEN TE BELLEN, zijn privénumme stond op internetsite. Studenten hadden dat ontdekt, maar Rutte zelf maakt zich niet zo druk. Mogelijk heeft hij thans ookm een ander mobielnummer. Jammer dat velen dit niet wisten dan had hij zijn lol opgekund. 

  Zie en lees art. van NOS Nieuws Twitter bron

  Telefoonnummer Rutte zat in 'soort sollicitatiedatabank'

  VRIJDAG, 16:55

  POLITIEK

  ANP

  Premier Rutte maakt zich er niet erg druk over dat een groep studenten van de Universiteit van Amsterdam zijn privé-telefoonnummer heeft bemachtigd. De studenten deden dat tijdens een college onder leiding van internetexpert Henk van Ess, die ook voor onderzoekscollectief Bellingcat werkt.

  Volgens Van Ess was het achterhalen van het nummer heel eenvoudig. "Met behulp van een speciale recruitmenttool was het zo gepiept." De tool verzamelt allerlei gegevens over mensen. Recruiters gebruiken de tool vaak om snel informatie te verzamelen. "Dus in principe zat Mark Rutte in een soort sollicitatiedatabank."

  Nieuw nummer

  Toen Rutte vragen over het achterhalen van zijn telefoonnummer kreeg op de persconferentie na de ministerraad, zei hij: "Zoveel mensen hebben dat nummer. Het staat ergens op een website; maar het lijkt me niet dat ik de mogelijkheden heb om het daar zomaar te verwijderen. In het ergste geval moet ik een nieuw nummer nemen."

  De premier vindt het "aardig" dat de docent van de studenten hem er van tevoren van op de hoogte heeft gesteld dat het nummer was achterhaald. Volgens Rutte laat dit in het algemeen zien dat je "veiligheidsbewust" moet zijn.

  Volgens Van Ess zijn de studenten volledig legaal aan het nummer gekomen. "Het is gewoon een betaalde tool. Waarschijnlijk heeft de premier ooit zijn telefoonnummer gegeven in een app en heeft hij toen de voorwaarden geaccepteerd. Die gegevens worden vaak doorverkocht."

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • maandag 29 oktober 2018 @ 00:27
  #23
  reactie op (#22) herman_dad

  Goedemorgen, NA ÉÉN JAAR RUTTE-III, een analyse van Nu.nl. 

  Zie en lees verder art. van NU.nl Twitter (bron)

  Maandag 29 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Een jaar Rutte III: Uitgestoken hand of opgestoken middelvinger?

  Een jaar Rutte III: Uitgestoken hand of opgestoken middelvinger?

  26 oktober 2018 17:14 Laatste update: 13 uur geleden

  Een jaar geleden begon premier Mark Rutte aan zijn derde kabinet. De smalle basis van slechts één zetel meerderheid vraagt om een breed draagvlak in de Tweede Kamer, en dat is ook de wens van dit kabinet. Is er sprake van een uitgestoken hand?

  Er ontstond hilariteit in de Tweede Kamer toen Rutte vorig jaar in zijn regeringsverklaring zei dat de deur van de Trêveszaal "op een ruime kier" staat. De tegenstelling was misschien even grappig als serieus bedoeld.

  Wat is er een jaar later van dat gebaar terechtgekomen? De toon bij enkele oppositiepartijen lijkt alleen maar te verharden. NU.nl peilde de stemming bij vijf lijsttrekkers uit de oppositie en coalitie.

  "Een uitgestoken hand? Er is eerder sprake van een opgestoken middelvinger", zegt PvdA-leider Lodewijk Asscher. "Dit kabinet zou rekening houden met de wensen van álle Nederlanders. Dit zou een coalitie worden die links en rechts met elkaar verbindt. Daar is allemaal niets van gebleken. Dit kabinet volhardt in zijn eigen gelijk."

  Met de kleinst mogelijke meerderheid in het parlement zag de premier zich genoodzaakt een gebaar richting de oppositie te maken.

  “Dit kabinet volhardt in zijn eigen gelijk”

  PvdA-leider Lodewijk Asscher

  Natuurlijk is er een regeerakkoord. Op zeventig bladzijdes staan de ambities en de plannen voor de komende kabinetsperiode beschreven, maar er is wat Rutte betreft ruimte voor overleg over de concrete uitwerking. "Sterker nog: we hebben die inbreng van buiten nodig", aldus de premier vorig jaar.

  Die oproep komt niet uit de lucht vallen. In de Eerste Kamer rust de meerderheid van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie óók op slechts één zetel, en de senaatsverkiezingen zijn al komend voorjaar.

  Wil dit kabinet ook de rest van de regeerperiode nog plannen kunnen doorvoeren, dan is de hulp van de oppositiepartijen hard nodig. Zie daar de uitgestoken hand van de premier.

  'Dacht dat deze coalitie steun zou zoeken'

  SP-voorvrouw Lilian Marijnissen schiet in de lach bij de vraag wat zij gemerkt heeft van de toenadering van het kabinet. "Bar weinig", zegt ze uiteindelijk.

  "Iedereen dacht dat deze coalitie actief naar steun zou zoeken omdat ze die beperkte meerderheid van één zeteltje in de Tweede Kamer hebben. Voor de stabiliteit en democratische legitimatie lijkt me dat ook nodig, maar de oppositie staat bij grote besluiten buitenspel."

  De SP probeerde onlangs met een voorstel nieuw leven in de sociale werkplaatsen te blazen. De partij kreeg steun van bijna de gehele oppositie, maar de coalitiepartijen stemden tegen.

  “We zien geen millimeter beweging”

  PvdA-leider Lodewijk Asscher

  Toch kreeg Asscher een aantal dingen voor elkaar. Zo werd vorig jaar al toegezegd dat de voorgenomen bezuiniging op de wijkverpleging wordt teruggedraaid en recent kreeg de PvdA'er steun om de korting van 20 miljoen euro op leerplekken voor mbo-leerlingen te schrappen.

  Ook het kabinetsplan om arbeidsgehandicapten op een andere manier te compenseren, waardoor het loon onder het wettelijk minimum kon uitkomen, ging van tafel nadat er veel kritiek kwam vanuit de sector zelf.

  Maar de PvdA-leider blijft sceptisch over de samenwerking. "Het terugkomen op de arbeidsgehandicapten is mooi, maar dat kwam door opstand van de mensen zelf. Die kun je niet negeren. Extra geld voor de leerbanen en de wijkverpleging zijn verbeteringen."

  Het wensenlijstje van Asscher is een stuk langer. "Wij vragen om een lager eigen risico, eerder kunnen stoppen met werken en terugdraaien van de bezuiniging op de huurtoeslag. Maar we zien geen millimeter beweging." Ook de SP wil vooral meer geld voor de publieke sector uittrekken.

  PvdA en SP steunen motie van wantrouwen

  De onvrede bij de partijen is vooral een gevolg van de debatten over de dividendbelasting. Een jaar lang drong de oppositie er tevergeefs op aan de voorgenomen afschaffing terug te draaien. Dat gebeurde pas nadat Unilever besloot het hoofdkantoor toch niet van Londen naar Rotterdam te verhuizen.

  "Een dieptepunt", noemt Marijnissen de gang van zaken. Vooral omdat de wens van veel oppositiepartijen om de beschikbare middelen aan de publieke sector in plaats van aan het bedrijfsleven uit te geven geen gehoor kreeg.

  “Rutte had uitgelezen kans om het vertrouwen te herstellen”

  SP-leider Lilian Marijnissen

  Marijnissen: "Dat was een uitgelezen kans voor Rutte om iets van het vertrouwen te herstellen en die uitgestoken hand te laten zien. In plaats daarvan kaarten ze het binnen de coalitie met 76 zetels af."

  Voor Asscher was het de druppel. De PvdA steunde een PVV-motie van wantrouwen tegen Rutte. Het was de eerste keer dat de sociaaldemocraten met zo'n zwaar middel instemden. "Het was een zwaar besluit, maar ik kon niet anders", zegt Asscher.

  Ook de SP steunde de motie, maar de socialisten sommeerden al eerder dat dit kabinet beter kan opstappen.

  Sinds Rutte de deur op een kier zette, zijn de verhoudingen tussen de coalitie en oppositie alleen maar verslechterd, vinden de fractievoorzitter van de SP en PvdA. Marijnissen: "Rutte heeft de Nederlanders bedonderd." Asscher: "Ze maken er een bende van."

  'Kabinet en de coalitie zijn ontvankelijk'

  Deze harde woorden zijn niet overal in de oppositiebankjes te horen. De SGP is bijvoorbeeld veel gematigder. De partij is van oudsher gezagsgetrouw, al noemen ze dat zelf liever onafhankelijk.

  Partijleider Kees van der Staaij ziet welwillendheid bij de bewindspersonen. De toon en houding vanuit het kabinet en de coalitie noemt hij "ontvankelijk". Zo wordt onderzocht hoe de kloof tussen een- en tweeverdieners kan worden verkleind, een belangrijk punt voor de SGP.

  “Wie denkt dat je met een uitgestoken hand stenen uit het regeerakkoord kan trekken is naïef”

  SGP-leider Kees van der Staaij

  "Het is een subtiel spel van hoe hard we nodig zijn en wat we binnen kunnen halen. Sommige punten kun je verzilveren. Dat noemen we investeren in welwillendheid", legt Van der Staaij uit.

  De SGP'er kent met drie zetels in de Tweede Kamer ook zijn plek, hij wil niet te hoog van de toren blazen.

  "Wie denkt dat je met een uitgestoken hand even wat stenen uit het regeerakkoord kan trekken, vind ik tamelijk naïef. Dat is een fragiel bouwwerk tussen vier partijen. Door er zomaar wat oppositiewensen in te voegen, haal je daar ook weer het evenwicht uit."

  'Tel je zegeningen'

  Vanuit coalitiezijde wordt er logischerwijs weer een tikkeltje anders naar de uitgestoken hand gekeken. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers antwoordt met een volmondig "ja!" als hij gevraagd wordt of het gebaar er het afgelopen jaar is geweest.

  Segers maakt het lijstje van binnengehaalde punten voor de PvdA zelfs nog langer. Tijdens de formatie ging er op voorspraak van Asscher namelijk 270 miljoen euro extra naar de lerarensalarissen. "Tel je zegeningen", aldus de ChristenUnie-leider.

  “Probeer iets welwillender te zijn, dan is de kritiek geloofwaardiger”

  ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers

  Hij wordt er een beetje moedeloos van dat zelfs het punt rond de beloning voor arbeidsbeperkten door Asscher niet wordt gezien als een stap naar samenwerking.

  "Of het deugt niet, of het klopt niet. Ik vind dat een merkwaardige houding. Als we dat beleid toch hadden doorgezet, zijn we doof voor de kritiek. En nu we het plan van tafel halen, komt dat alleen maar door de druk vanuit de samenleving. Staatssecretaris Tamara van Ark heeft echt geluisterd naar de bezwaren. Probeer iets welwillender te zijn, dan is de kritiek geloofwaardiger."

  CDA heeft hoop gevestigd op PvdA

  CDA-leider Sybrand Buma trekt de discussie breder. "De échte uitgestoken hand vond plaats net na de verkiezingen. Dat was het moment om mee te onderhandelen over het regeerakkoord."

  Destijds liet de SP weten nooit met de VVD in een coalitie te willen. De verschillen tussen de partijen zijn daarvoor te groot, zeiden de socialisten. Buma: "Ik vind het heel raar dat je zoiets zegt en daarna boos wordt dat je geen uitgestoken hand krijgt. Je wilde zelf niet eens onderhandelen!"

  “De échte uitgestoken hand vond plaats net na de verkiezingen”

  CDA-leider Sybrand Buma

  Voor GroenLinks ligt dat anders. Die partij sprak in eerste instantie wel met VVD, CDA en D66, maar haakte uiteindelijk af. Buma is daar nog steeds boos over. "De partij liep niet weg vanwege de maatregelen voor het bedrijfsleven, de zorg, het onderwijs en al die andere zaken waar ze nu kritiek op hebben, maar over iets piepkleins in de immigratieregeling."

  Wat dat betreft heeft Buma zijn hoop gevestigd op Asscher. "De PvdA zoekt naar oplossingen, daar heb ik respect voor. Natuurlijk zijn er verschillen en zijn we het niet altijd eens met elkaar, maar de partij zoekt naar mogelijkheden."

  Aan GroenLinks-leider Jesse Klaver is ook gevraagd om mee te werken aan dit verhaal, maar een woordvoerder van de partij liet weten dat Klaver het erg druk heeft en daarbij terughoudend is wat betreft mediaverzoeken.

  'Er komt altijd een nieuwe eis bij'

  De kritiek dat het kabinet en de coalitie te weinig oog hebben voor de oppositie zal er altijd zijn, realiseert Buma zich. Dat illustreert hij met de discussie rond de dividendbelasting. "Eerst wilde de oppositie de dividendmaatregel van tafel. Nu dat is gebeurd, willen ze dat wij hun alternatieven overnemen. Er komt altijd een nieuwe eis bij."

  Buma legt het in algemene zin als volgt uit: "De uitgestoken hand is altijd datgene waarvan de oppositie zegt dat het er niet is."

  “Uitgestoken hand is altijd datgene waarvan de oppositie zegt dat het er niet is”

  Sybrand Buma

  De verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten, die vervolgens voor de Eerste Kamer kiezen, moet nog losbarsten. Dan zal blijken welke uitgestoken handen worden aangenomen en welke niet. Tussen al het verbale geweld door houdt in ieder geval Asscher ook de deur op een kier. "Wij steunen voorstellen die we goed vinden en de slechte niet."

  Bij de coalitie wacht men tot die tijd geduldig af. Segers: "Vroeg of laat komen we elkaar tegen. Dan hoop ik dat we om de tafel gaan zitten en samen kunnen werken."

  Door: NU.nl/Edo van der Goot | Beeld: ANP

  236 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek NUweekend

  handtekeningafbeelding
 • zondag 07 oktober 2018 @ 00:30
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goedemorgen, PECHTOLD D66 LEIDER, stapt uit de politiek, TOCH ÉÉN van de BOEGBEELDEN voor Rutte-III. Volgens hemzelf had hij dit besluit in maart j.l. al genomen in samenspraak met zijn familie. O.a. politiek verslaggever Frits Wester gelooft hem daarin. Het was ook al een beetje een verwachting, maar toch niet op dit partijcongres. Ach, zoals iemand al zei: 'iedereen is vervangbaar'....    

  Zie en lees verder art. van NU.NL Twitter (bron)

  Zondag 07 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Alexander Pechtold stapt op als partijleider D66Foto: ANP

  Alexander Pechtold stapt op als partijleider D66

  06 oktober 2018 17:15 Laatste update: een uur geleden

  D66-voorman Alexander Pechtold vertrekt als voorzitter van de fractie in de Tweede Kamer. Dat heeft de politicus zaterdag bekendgemaakt op het partijcongres in Den Bosch.

  De fractie zal dinsdag een opvolger kiezen. In zijn afscheidstoespraak zei Pechtold dat het "tijd was voor een nieuwe generatie". 

  Pechtold is sinds 2006 de politiek leider van de partij en boekte grote successen. Maar zijn imago liep schade op door perikelen in de privésfeer. Ook doet zijn partij, sinds vorig jaar één van de vier coalitiepartners, het inmiddels slecht in de peilingen.

  Volgens hem heeft het besluit niets te maken met "recente publicaties". Onduidelijk is of Pechtold hiermee verwijst naar het nieuws dat hij een affaire had met het voormalige raadslid Anne Lok uit Meppel. Naar eigen zeggen nam hij het besluit om te stoppen in maart van dit jaar: "Het was tijdens het eten. Mijn dochter en zoon, beide puberende tieners, keken me opgelucht aan. “Goed zo pap, dan ben je mooi wat vaker thuis.""

  In zijn toespraak maakt Pechtold de balans op. Zijn doel was om D66 in het kabinet te brengen. "We zijn een jaar verder. Onze bewindspersonen drukken hun stempel. Onze ideeën vinden hun weg naar de samenleving. Onze fractie van negentien is goed uit de startblokken gekomen."

  Na 12,5 jaar waarin Pechtold "alles heeft gegeven en alles eruit is gehaald", is het volgens hem nu tijd voor nieuw leiderschap. Hij erkent zijn voorkeuren te hebben, maar wil er niets over loslaten. "Dat is helemaal aan de fractie. Ze hebben de komende dagen om daar onderling over te praten." De bedoeling is dat zij dinsdag de nieuwe fractieleider naar voren schuiven. Volgens hem zitten er voldoende "ervaren mensen" maar ook "jong talent" in de fractie.

  Pechtold maakt aftreden bekend op najaarscongres D66

   Pechtold maakt aftreden bekend op najaarscongres D66

  Pechtold waarschuwt voor "nieuwe verzuiling"

  Pechtold waarschuwde tijdens zijn afscheid voor "het ontstaan van een nieuwe verzuiling" en de rol van sociale media daarin. "Op Twitter, Facebook en andere social media wordt alles afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur. Op jouw wensen. Op jouw profiel." Blijf nieuwsgierig, gaf Pechtold aan zijn leden mee.

  Ook vindt hij dat de nuance in de samenleving is zoekgeraakt. "Toen ik in 2006 als lijsttrekker begon, trof ik het extreme, het onbeschaafd geschreeuw en gediscrimineer, meteen tegenover me aan in de debatten. In 2010 werd het zelfs even onderdeel van de macht. Dat zien we ook in andere landen."

  "Blijf waakzaam als anderen zich in slaap laten sussen. Blijf de openheid verdedigen waar anderen de geslotenheid omarmen. Blijf opstaan tegen het venijnig populisme, tegen onverdraagzaamheid."

  Pechtold zei dat hij niet van plan is helemaal van het toneel te verdwijnen na zijn aftreden. "Want ik realiseer me heel goed: partijleider zijn is een grote verantwoordelijkheid. Maar oud-partijleider zijn vraagt misschien nog wel meer van je."

  Opvolger van Thom de Graaf

  Pechtold werd in 2006 tot D66-leider gekozen als opvolger van de opgestapte Thom de Graaf. Bij de Tweede Kamerverkiezingen later dat jaar verloor D66 de helft van de zes zetels. Ondanks dit verlies wist Pechtold zich op te werpen als een van de oppositieleiders.

  Dit leverde bij de volgende verkiezingen in 2010 een winst van zeven zetels op. De onderhandelingen over een coalitie met VVD, PvdA en GroenLinks liepen op niets uit, waardoor Pechtold met tien zetels opnieuw moest plaatsnemen in de oppositiebanken tegenover het kabinet van VVD, CDA en gedoogpartner PVV.

  Pechtold bleef ook lijsttrekker nadat dit kabinet was gevallen. In 2012 kwamen er twee zetels bij voor D66. Ook dit keer kwam het niet tot meeregeren. Dat kwam er wel van in 2017, toen D66 de vierde partij van het land werd en een coalitie vormde met VVD, CDA en ChristenUnie.

  Sinds die tijd is de populariteit van Pechtold gedaald. Omstreden maatregelen zoals het afschaffen van het raadgevend referendum en de beoogde dividendmaatregel leidden tot onvrede bij de achterban.

   De jaren van Pechtold als D66-leider in beeld

  1 / 6

  Door: NU.nl/ANP 527 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek D66

  Gewijzigd op 2018-10-07 00:30:45
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 06 oktober 2018 @ 00:29
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  Goedemorgen, DE DIVIDENDBELASTING: HEET POLITIEK HANGIJZER VOOR RUTTE-III. Nu blijkt dat één van de grote bedrijven, UNILEVER, toch niet uit GB wil vertrekken naar NL (hoofdkantoor) staat deze 'belasting die de burger 2 miljard zou kosten of nu opleveren indien niet doorgaande, is de coalitie en de premier bereidt te 'heroverwegen'. In de praktijd mogelijk dus, de 'verkiezings' plannen gaan niet door en feitelijk de zin van de oppostie wel. Het blijven weer alles politieke 'spelletjes' met miljarden... een POLITIEKE BLUNDER 1e orde zou het zijn van het Kabinet, dus laten we afwachten...

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)  

  Zaterdag 06 oktober 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Kabinet en coalitie gaan afschaffing dividendbelasting heroverwegenFoto: ANP

  Kabinet en coalitie gaan afschaffing dividendbelasting heroverwegen

  05 oktober 2018 15:08 Laatste update: 2 uur geleden

  Het kabinet en de coalitiepartijen gaan de omstreden afschaffing van de dividendbelasting heroverwegen. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad bekend. Het besluit volgt op de bekendmaking van Unilever om het hoofdkantoor toch niet naar Rotterdam te verhuizen.

  Unilever maakte het besluit om de verhuizing af te blazen eerder op de dag bekend. Volgens Unilever-topman Paul Polman is de politieke discussie in Nederland over de afschaffing van de dividendbelasting voor een deel van de aandeelhouders reden geweest om niet te verhuizen.

  "Het besluit voor Unilever is wel relevant om het opnieuw te wegen", aldus Rutte. Hij noemde de gang van zaken "teleurstellend".

  Rutte zei dat het besluit van Unilever ervoor heeft gezorgd dat het kabinet samen met de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU zal kijken hoe de plannen om het investeringsklimaat in Nederland te verbeteren eruit moet komen te zien. Of de dividendbelasting zal worden gehandhaafd, zal opnieuw worden overwogen.

  "We hebben een heel pakket aan maatregelen voor het bedrijfsleven. We gaan dat pakket zo snel mogelijk opnieuw wegen", zei de premier. De maatregel is volgens hem nog wel effectief om bedrijven hier naartoe te halen of om hier te houden.

  In de coalitie wordt het VVD-plan alleen door het CDA openlijk gesteund. De andere twee coalitiepartijen D66 en CU zijn geen voorstander, maar houden zich vooralsnog aan het regeerakkoord.

  D66 houdt zaterdag haar congres. Daar zullen de leden de partijtop duidelijk maken of zij nog steeds achter de afschaffing van de dividendbelasting staan. Partijleider Alexander Pechtold noemt het besluit "een overval". VVD'er Klaas Dijkhoff vindt de stap van Unilever "ronduit een teleurstelling".

  CU-leider Gert-Jan Segers begrijpt het kabinetsbesluit om de afschaffing tegen het licht te houden. De andere partijleiders sluiten zich daarbij aan.

  Rutte gooide al zijn politiek kapitaal in de strijd

  Voor zowel Polman als Rutte is het een hard gelag dat de verhuisplannen niet doorgaan. Polman heeft de afgelopen jaren stevig gelobbyd om de dividendbelasting van tafel te vegen.

  Rutte bleef de afgelopen maanden achter de afschaffing staan en gooide al zijn politieke kapitaal in de strijd om de maatregel, die door de VVD in het regeerakkoord is beland, te verdedigen. Zo zei hij dat hij "tot in zijn diepste vezels" voelde dat de afschaffing nodig is. De maatregel is volgens hem nodig om om de hoofdkantoren van grote bedrijven als Unilever in Nederland te houden.

  Rutte zei zich niet gepiepeld te voelen door de multinational. "Ik voel me niet bekocht door Unilever."

  De dividendmaatregel, die in geen enkel verkiezingsprogramma stond, kost de schatkist vanaf 2020 elk jaar ongeveer 2 miljard euro aan misgelopen belastinginkomsten. Tegelijkertijd ontbreekt een solide onderbouwing waarom afschaffing van de belasting voor aandeelhouders noodzakelijk zou zijn.

  De oppositie vindt dat Rutte zijn "allerlaatste argument" voor de afschaffing verloren heeft met het besluit van Unilever om het hoofdkantoor toch niet naar Rotterdam te verhuizen.

  PVV-leider Geert Wilders spreekt van "een mega-afgang" voor de premier. "Gênant", aldus PvdA-leider Lodewijk Asscher. "O, wat pijnlijk dit voor de premier", vindt Jesse Klaver van GroenLinks.

  Door: NU.nl 173 reacties  

  Lees meer over: 

  Politiek Dividendbelasting

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 22 september 2018 @ 00:30
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG ALG. BESCHOUWINGEN PRINSJESDAG, ANTWOORD MIN. PRESIDENT. Op alle vragen van de Kamer. NU ja ALLE vragen? Heikel punt uiteraard de politieke beslissing rondom 'devidendbelasting afschaffing voor grote multinationals met name' en toch de 'weigering' van Rutte om een toegestoken politieke hand van met name de oppositie om hierin naar andere oplossingen te kijken door hem werd afgewezen? Verder waren er weinig politieke problemen die de min. president 'niet aankon'. 

  Opmerkelijk ook de opstelling weer van Baudet FvD, die niet aan de inhoudelijke kant meedeet vam de debatten, vanwege 'zijn waardigheid'? Eerst was dit vaak Wilders (PVV) die dit jaar er echter wél veel meer daar nu aan meedeed.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Hoe verliep de tweede dag van de Algemene Beschouwingen? Lees het hier

  VANDAAG, 23:36

  AANGEPAST OM 23:36

  POLITIEK

  In dit liveblog volgen we de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen

  • De oppositie wil een onderzoek naar alternatieven d-belasting
  • Rutte verdedigt kabinetsplannen 2019
  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Het debat is voorbij, het liveblog is afgesloten

   Traditiegetrouw schudden de ministers, staatssecretarissen en de premier nog handjes van de Kamerleden en dan zijn de Algemene Beschouwingen voorbij. Het liveblog wordt ook afgesloten.

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   De stemming van de moties is voorbij

   De meeste moties haalden geen meerderheid, maar haalde het wel? Het voorstel om:

   - de bezuiniging van 19,5 miljoen euro op leerwerkplekken voor mbo's en vmbo's ongedaan te maken; - de tegenvallende STER-inkomsten voor de publieke omroep onder voorwaarden te compenseren met 40 miljoen euro; - de kennis en ervaring van sociale werkplaatsen te gebruiken om mensen met een beperking aan werk te helpen; - burgers meer ruimte te geven om zelf initiatieven te nemen en taken van de overheid over te nemen; - belangrijke documenten, zoals de begroting, uit te brengen in begrijpelijke taal; - eremedailles te geven aan moedige politieagenten; - alle schikkingen en transacties in de financiële sector te onderzoeken; 8 miljoen euro extra uit te geven aan de bestrijding van de armoede.

  • 2 UUR GELEDEN

   Rutte plaagt Baudet met gebrekkig Kamerkennis

   Baudet denkt dat hij het bewijs heeft gevonden dat het kabinet eigenlijk alle moties naast zich neerlegt en dat het twee dagen debatteren zinloos is geweest. Hij baseert zich op Rutte's uitspraken door bij allerlei moties 'oordeel Kamer' te zeggen. Baudet: "Het bewijs is geleverd, u doet niets met de voorstellen uit de Kamer". Rutte lacht een beetje en vraagt of hij de camera's misschien uit mogen, omdat hij de heer Baudet wat pijnlijks moet uitleggen. "Ik ga u iets vertellen wat u had geweten als u hier vaker was geweest."
   "Oordeel Kamer, zegt Rutte op fluisterende stem, "Betekent dat de regering met het voorstel eens is." Baudet wijst de uitleg af en zegt dat hij schriftelijke vragen gaat stellen.

  • 2 UUR GELEDEN

   Rutte neemt de moties door en ontraadt voorstel d-belasting

   Met hoog tempo neemt de premier de 37 ingediende moties door. Het verzoek van de oppositie om een onderzoek te doen naar de alternatieven voor de afschaffing van de dividendbelasting wordt door de premier ontraden. De motie is getekend door de voltallige oppositie, ook de SGP die tot deze week nog twijfelde.

   Rutte zei zoals verwacht dat er geen alternatieven zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren voor bedrijven. "Het kan alleen op deze manier", aldus Rutte.

  • 3 UUR GELEDEN

   Pauze tot half tien

   De premier kan zich even buigen over de ingediende moties.

  • 4 UUR GELEDEN

   Baudet vindt meedoen aan debat beneden mijn waardigheid

   De leider van Forum voor Democratie vindt het beneden zijn waardigheid om mee te doen aan het debat over de Algemene Politieke Beschouwingen. De afgelopen dagen heeft hij geen enkele keer vragen gesteld in het debat. Hij zegt dat hij er niet was omdat hij beter buiten de Tweede Kamer zijn partij kon opbouwen. "Ik ga hier niet meespelen. Er wordt toch niet geluisterd. Het is hier een aaneenschakeling van ingestudeerde riedeltjes." Hij zegt dat er toch niets verandert door mee te debatteren.

   GroenLinks, Buma en Pechtold reageren furieus op de woorden van Baudet. "U staat hier om de regering te controleren namens het volk. Anders moet u zich niet laten betalen als Kamerlid", zegt CDA-leider Buma. GroenLinks-leider Klaver complimenteerde PVV-leider Wilders, die wel intensief meedeed aan het debat om zaken te veranderen. D66-leider Pechtold is furieus dat Baudet met zoveel dedain over het parlementaire werk praat. Dijkhoff vindt het jammer dat Baudet niets doet om de kwaliteit van het parlementaire debat te verbeteren. "Ik gun u uw wijntje in de wandelgangen, maar had u uw tijd niet beter kunnen besteden?" vraagt de VVD-fractievoorzitter. Ook Segers van de ChristenUnie is boos. "Hier vechten we onze gevechten uit, niet met een wijntje in de gang. Als je het systeem wilt veranderen, doe je dat hier."

   wilco boom

   @WilcoBoom

   Dijkhoff: Dank aan de heer Baudet dat hij al minuten meedoet aan een debat beneden zijn waardigheid. https://t.co/k2rclu5VVV

   3 uur geleden

   Video afspelen

   06:35

   Baudet: 'Meedoen aan debat is beneden mijn waardigheid'

  • 4 UUR GELEDEN

   SGP: repareer het dak als de zon schijnt

   De SGP-leider vindt dat er te weinig aandacht is voor de kritiek van de Raad van State die vindt dat het kabinet te veel geld uitgeeft nu het beter gaat met de economie. "Het dak moet gerepareerd worden, als de zon schijnt."

  • 4 UUR GELEDEN

   Kleine partijen dienen nog moties in

   Zo wil de Partij voor de Dieren een btw-verhoging op vlees en zuivel en een btw-verlaging op groente en fruit. Krol van 50Plus wil dat er meer geld vrij komt voor de belastingdienst, en dat wil de linkse oppositie ook.

  • 4 UUR GELEDEN

   Nachtwerk wordt het dit keer niet

   wilco boom

   @WilcoBoom

   Normaal duren de Algemene Politieke Beschouwingen heeeel lang. Maar dan zijn ze op woensdag en donderdag. Nu op woensdag en vrijdag. En gaat het heel snel. Maar dat wel toeval zijn. #APB18

   4 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Kijktip: het nieuwste Prinsjesweekvlog

   PrinsjesweekVlog: Koning, Kamer, Rutte en privéleven

  • 4 UUR GELEDEN

   Segers: meer geld voor omroep en hulp vluchtelingen Lesbos

   De kleinste coalitiepartij sluit zich aan bij de motie van D66 voor extra geld voor de publieke omroep. "De publieke omroep is een plein waar mensen samenkomen," zei partijleider Segers. Hij diende ook een motie in om meer burgerinitiatieven te stimuleren.

  • 4 UUR GELEDEN

   Asscher en Pechtold kibbelen over "uitgestoken hand"

   D66-leider Pechtold laat zijn irritatie doorschemeren over de woorden van Asscher, die zegt dat er te weinig gebeurt voor het onderwijs. Asscher: "Hoeveel complimenten wilt u hebben?". Pechtold vindt dat de PvdA-leider de coalitie niet de maat moet nemen. "Dat is hartstikke goed", sluit Asscher de discussie af.

  • 4 UUR GELEDEN

   Een handreiking van 0.066 procent

   Arjan Noorlander

   @noorlanderarjan

   De handreiking van Rutte aan de oppositie is het topje van zijn pink Een ombuiging van 19.5 miljoen op een begroting van 295 miljard. Dat is een handreiking van 0.066%

   4 uur geleden

  • 4 UUR GELEDEN

   Kamer wil extra geld voor leerwerkplekken

   De oppositie en de vier oppositiepartijen willen dat de bezuiniging van 19 miljoen euro op zogenoemde BBL-plaatsen wordt teruggedraaid. Het gaat om leerbanen voor mbo'ers en vmbo's. De kans is zeer groot dat deze motie wordt aangenomen, zo liet Rutte al doorschemeren.

   De tekst luidt als volgt: De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat leerbanen momenteel plek bieden aan ruim 100.000 MBO-leerlingen; overwegende, dat leerbanen een leven lang verschil kunnen maken in het leven van jongeren die kunnen leren én werken als bijvoorbeeld monteur, verpleegkundige of lasser; overwegende, dat werkgevers, MBO'ers en de samenleving hard geraakt worden als er leerbanen verdwijnen; verzoekt de regering, af te zien van de korting op leerbanen van 19,5 miljoen die tienduizenden banen kan kosten; verzoekt de regering daartoe, de begroting van OCW met 19,5 miljoen te verhogen en daarvoor dekking te zoeken en daarop terug te komen, En gaat over tot de orde van de dag.

  • 5 UUR GELEDEN

   Asscher: teleurgesteld door routineuze Rutte

   Asscher spreekt zijn grote teleurstelling uit over de reactie van het kabinet op de plannen van de oppositie, niet alleen van zijn partij, maar ook van GroenLinks, de SP en de PVV. "Dit kabinet marcheert door op de maat van de aandeelhouders." De PvdA-leider hoopte op meer toezeggingen. "De routineuze premier scheert langs de randen van de arrogantie."
   Hij wil dat de salarissen in het primair onderwijs op termijn rechtgetrokken wordt met die van leraren in het voortgezet onderwijs, verder moet de korting op de huurtoeslag worden aangepast en moet de bezuiniging op arbeidsongeschikten worden geschrapt.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   

   

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 september 2018 @ 01:00
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  CLUBS.NL IS NOG ENIGSZINS ONTREGELT, MET NAME DE STATISTIEKEN EN LAATSTE FORUMBERICHTEN... zie 'draaiende beeld'. Kennelijk mee bezig, herstel, maar we proberen wat nieuwe berichten voor u, en voor de vele BEZOEKERS, LEZERS hier, komt u later tijdstip weer terug, indien niet direct actueel? DANK! Op Maatshappelijke Belangen Info o.a. gisteren, 18 sept. een bezoekersaantal van 1422 personen.. zag ik nog net staan....DANK!   

  Goedemorgen, POLITIEKE BESCHOUWINGEN na PRINSJESDAG, DE 'DAY AFTER'... Veel woorden, weinig daden (nog), aanvallen van persoonlijke aard van enkele politici op en tegen elkaar en HET VOORBEELD ELK JAAR WEER dat het INSTITUUT POLITIEK INDERDAAD hét ultieme instrument, institutie is dat de mensheid van Homo sapiens uiteenrukt en onderling verdeeld, elkaar onderling discrimineert ten top... en we noemen het: 'democratie'? Sprookjes en deze werden overigens nog eens versterkt door Baudet (FvD) die 'gedichten' voorlas, zie onder... Tja... hoe ongeloofwaardiger kunnen we de Politiek nog meer maken?    

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bronnen)

  Eerste dag politieke beschouwingen voorbij, dagje rust, vrijdag verder

  GISTEREN, 23:27

  AANGEPAST GISTEREN, 23:27

  POLITIEK

  • Oppositie had stevige kritiek, brede steun van de coalitie
  • Andere onderwerpen: afschaffen dividendbelasting, privélevens en arrogantie

  Liveblog gesloten

  • ÉÉN UUR GELEDEN

   Het liveblog is gesloten

   Tot vrijdag!

  • 2 UUR GELEDEN

   Samenvatting derde deel debat terugkijken?

   Video afspelen

   05:00

   Terugkijken: deel 3 van de Algemene Beschouwingen in vijf minuten

  • 2 UUR GELEDEN

   Debat is klaar, vrijdag geeft premier Rutte antwoord

   Alle 13 fracties zijn aan het woord gekomen, doorgaans geeft de premier de volgende dag zijn reactie op de vragen en kritiek. Maar Rutte moet donderdag naar een Europese Raad is Oostenrijk, dus gaan de Algemene Politieke Beschouwingen vrijdag verder.
   De NOS zendt dit ook live uit op NPOPolitiek en NPO1. Ook is er weer een liveblog om het debat op de voet te volgen.

  • 2 UUR GELEDEN

   Politici keuvelen expres

   Video afspelen

   01:13

   Baudet: andere politici vinden dit ook eindeloze keuvelsessies

  • 3 UUR GELEDEN

   Baudet begint met gedicht over "mooie dingen"

   De leider van Forum voor Democratie begint met een gedicht en een verhaal uit het boek Animal Farmvan de Engelse schrijver van George Orwell. Hij hekelt het eigen belang van politici, die alleen bezig zijn met hun volgende baantje. Hij denkt ook dat de Kamerleden vandaag lang met elkaar in debat gingen om het 8-Journaal te halen. "De coalitie luistert niet", zegt Baudet. Hij denkt dat Rutte een andere baan ambieert, leider van de Europese Unie.

  • 2 UUR GELEDEN

   Denk-leider Kuzu over het tegen elkaar opzetten van mensen

   Video afspelen

   01:11

   Kuzu: waarom lukt het niet om Rutte te stoppen?

  • 3 UUR GELEDEN

   Kuzu: kloof tussen arm en rijk

   Oppositiepartij Denk vindt dat de kabinetsplannen de kloof tussen rijk en arm worden vergroot, door "asociale btw-verhoging', de verhoging van de zorgpremie en andere "verschrikkelijke" maatregelen. "De rijken worden rijker en de armen worden armer. Tijdens de crisis moest ingeleverd worden en nu het goed gaat, krijgen de multinationals geld erbij. Dat is diefstalbeleid."

  • 3 UUR GELEDEN

   Van der Staaij uit kritiek op staatswiet-experiment

   Video afspelen

   01:08

   Van der Staaij: staatswiet is het ongezondste compromis van dit kabinet

  • 3 UUR GELEDEN

   SGP vraagt Rutte om Salomonsoordeel

   SGP-leider Van der Staaij begint met een raadsel over een jongetje die vroeger Salomo wilde zijn en dat blijkt Rutte te zijn. Het gaat om een wijs besluit dat de SGP wil over een aantal onderwerpen, zoals een gezinsvriendelijke belastingbeleid, een terughoudend asielbeleid en het staatswiet-experiment. Over de afschaffing van de dividendbelasting gaat hij niet uitgebreid in. "Is er nu werkelijk geen creatieve andere manier te vinden om het Nederlandse vestigingsklimaat te versterken dan met deze wel heel vergaande maatregel?", vraagt Van der Staaij zich af. De SGP is de enige oppositiepartij die nog geen definitief standpunt heeft ingenomen over deze maatregel.

  • 3 UUR GELEDEN

   Krol waarschuwt voor zelfgenoegzaamheid

   Video afspelen

   01:04

   Krol: burgers haten baantjesjagers

  • 4 UUR GELEDEN

   Krol: eerst zien, dan geloven

   De partijleider van 50Plus erkent dat de koopkracht er voor ouderen erop vooruit gaat, maar echt blij is hij er niet mee. "Er staat een plusje, maar eerst zien en dan geloven." Hij wil dat de aow-leeftijd weer omlaag gaat. De partij vindt dat het vertrouwen in de politiek vermindert. "Veel burgers voelen zich niet gehoord. Politici zijn vooral bezig met baantjes-jagen. Burgers doen nu nog niet, maar de onrust kraait."

   De partij komt met een tegenbegroting, waarin een aantal maatregelen staat om de positie van ouderen te verbeteren.

  • 3 UUR GELEDEN

   Thieme beschuldigt kabinet van politieke bangmakerij

   ​Video afspelen

   01:03

   Thieme: dit is het kabinet van angst, angst

  • 4 UUR GELEDEN

   Thieme hekelt "zelfgenoegzame politieke propaganda"

   De leider van de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet de problemen van het klimaat doorschuift naar de volgende generatie. "Het kabinet grossiert in economische zelf-felicitaties en schuift ecologische en sociale kosten door naar volgende generaties'"zegt Thieme. "Mensen, dieren en het klimaat zijn het kind van de rekening." Ze spreekt over zelfgenoegzame politieke propaganda en vindt dat de politiek steeds technocratischer is geworden. De relatie met multinationals is veel te hecht, vindt Thieme. "Lobbyisten lopen de deur plat bij politici. Het is democratische normvervaging."

  • 4 UUR GELEDEN

   Kabinet moet meer doen voor jongeren, zegt Segers

   Video afspelen

   01:41

   Segers: financiële problemen jongeren moeten hoger op de agenda

  • 4 UUR GELEDEN

   Debat gaat sneller, alleen vijf kleine fracties aan het woord

   De Kamerleden houden zich aan de afspraak, het aantal en de lengte van de interrupties nemen af. Nachtwerk wordt het waarschijnlijk niet.

  • Meer berichten tonen 

  Deel dit liveblog: 

   RTL-NIEUWS:

  Pechtold woest op Wilders over opmerking over privéleven

  Politieke beschouwingen

  'Klaver neemt geen verantwoordelijkheid'

  TWITTER:

  Meer

  Wilco Veldhorst‏ @Veldhorst__W

  Gangmaker op de @fvdemocratie summerschool......

  (ivm artikel onder van Belgische media, Baudet en genoemde Schild en Vrienden, gekwalificeerd als extreem-rechtse beweging, hebben onderlinge grote banden... ) 

  14:44 - 19 sep. 2018

  • 6 retweets
  • 6 vind-ik-leuks
  • Maarten van VoorstDeugmens Wil 🇪🇺 #FBPE 🇾🇪🌷Hyperion🇳🇱❤🇵🇸⚘bvgageldonk ★★✩✩✩Homo sapiens#FBPEbob van varik❇ ezmada ❇🐝Heleen HüpscherJob #FREEGREEF Polak 🏴

  1 antwoord 6 retweets 6 vind-ik-leuks

  DE STANDAARD BELGIE; (bron)

  Vijftien huiszoekingen in onderzoek naar Schild & Vrienden

  Gisteren om 22:37 door myde, rrln | Bron: Het Nieuwsblad

   Tweet

   Delen

  MailPrint

  Vijftien huiszoekingen in onderzoek naar Schild & Vrienden

  Foto: rr

  In het onderzoek naar de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V) zijn woensdag circa vijftien huiszoekingen uitgevoerd. Oprichter Dries Van Langenhove haalt ondertussen in een filmpje uit naar de VRT.

  Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt de huiszoekingen aan Het Nieuwsblad. Er werden onder meer gsm’s en computers in beslag genomen. Naar verluidt vond een deel van de huiszoekingen plaats bij studenten.

  De huiszoekingen komen er twee weken nadat een Pano-reportage aan het licht bracht hoe S&V in besloten groepen racistische beelden verspreidde en becommentarieerde. Sindsdien hebben vele politici afstand genomen van de organisatie. Jongeren die lid waren van S&V stonden verplicht of gedwongen hun plaats af op lokale kieslijsten.

  Het parket opende daags na de reportage een onderzoek naar de jongerenorganisatie, waarna er een huiszoeking plaatsvond bij oprichter Van Langenhove.

  ‘Leugens en manipulatie’

  Ondertussen heeft Van Langenhove woensdag in een filmpje op Facebook en Twitter uitgehaald naar de VRT. Volgens hem heeft de Vlaamse openbare omroep een trial by media gevoerd tegen zijn organisatie. Daarbij zou de VRT ‘leugens en manipulatie’ gebruikt hebben. De openbare omroep zou volgens hem ‘bovenal een politieke agenda hebben’.

  ‘De VRT is steeds op zoek naar bewijs om aan te kunnen tonen dat de Vlamingen racisten zijn. En als ze dat bewijs niet vinden, dan zullen ze wel liegen en manipuleren om toch die conclusie te kunnen forceren’, klinkt het.

   MEER VOOR ABONNEES

  MEER OVER:

  RacismeSchild & VriendenVRT

   Tweet

   Delen

  E-mail

  Corrigeer

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 18 september 2018 @ 01:09
  #18
  reactie op (#17) herman_dad

  Goedemorgen, PRINSJESDAG VANDAAG... WAT KUNNEN WE OPOK HIER WEER van geloven, van deze 'regeringsverklaring en beloften voor ons allen'? Vandaag of morgen komen we er zonder meer wer op terug...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Prinsjesdag: waar gaat het morgen over en waarover juist niet?

  GISTEREN, 18:37

  POLITIEK

  ANP

  Voor premier Rutte is het inmiddels gesneden koek, maar een deel van de leden van zijn derde kabinet maakt morgen zijn debuut in de Ridderzaal. Het is de derde dinsdag van september, Prinsjesdag, de eerste van het kabinet-Rutte III.

  In de Troonrede en de Miljoenennota presenteert het kabinet morgen zijn plannen voor volgend jaar, samen met de verwachte kosten en opbrengsten. Een deel daarvan lekte vorige week al uit. De plannen komen voort uit de afspraken die VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vorig jaar vastlegden in het regeerakkoord. Wat kunnen we nog meer verwachten?

  Politiek verslaggevers Ron Fresen en Xander van der Wulp wagen zich aan een voorspelling over de Troonrede. Op dat moment loopt toevallig premier Rutte langs over het Binnenhof. Zonder Troonrede: "Die is al lang af."

  Video afspelen

  01:40

  Wat staat er in de Troonrede?

  Sommige plannen liggen morgen onder een vergrootglas. De veelbesproken afschaffing van de dividendbelasting bijvoorbeeld, en het dichtdraaien van de Groningse gaskraan. Maar er zijn ook onderwerpen die morgen juist geen aandacht krijgen, weten politiek verslaggevers Fresen en Van der Wulp. Terwijl het soms om heikele kwesties gaat.

  Het pensioenstelsel is zo'n kwestie. Het kabinet wil dat stelsel graag vernieuwen, met bijvoorbeeld voor iedereen een individueel 'pensioenpotje'. Maar daarvoor moeten werkgevers- en werknemersorganisaties - de 'polder' - en de Sociaal-Economische Raad eerst onderling tot een akkoord komen. Dat is tot nu toe nog niet gelukt.

  Zo blijven er, ook na morgen, nog best wat dingen onzeker. Niet alleen over de pensioenen, maar ook over bijvoorbeeld het klimaat zullen we op Prinsjesdag niet veel horen. "Terwijl het echt gaat om grote onderwerpen die mensen uiteindelijk allemaal raken", zeggen Fresen en Van der Wulp in deze video.

  Video afspelen

  01:22

  Waar horen we op Prinsjesdag niets over?

  Ook zullen we na morgen nog niets weten over de kosten van het klimaatakkoord. Afgelopen juli maakten bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden afspraken over het terugdringen van de CO2-uitstoot in Nederland.

  Maar pas later dit jaar sluiten zij een definitief akkoord. Dan weten we precies welke maatregelen worden voorgesteld en hoe het zit met de kosten en opbrengsten daarvan. "Alles moet nu nog worden doorgerekend", zegt politiek verslaggever Fresen. En daarna wordt het pas concreet. "Wat gebeurt er met je energierekening?"

  Dat weten we voorlopig dus nog niet. Volgens politiek verslaggever Van der Wulp hoopt het kabinet bij dit soort grote onderwerpen nog steeds op een soort overeenstemming vanuit de maatschappij. "Het zijn zulke ingewikkelde onderwerpen. Het kabinet wil die niet opleggen, maar hoopt dat gesprekken in de polder nog tot iets leiden. Dat geldt voor de pensioenen, maar ook voor het klimaat."

  Ondanks dat het kabinet morgen dus nog niet van alle plannen een uitwerking kan laten zien, wil het toch een positieve boodschap afgeven. Volgens Fresen en Van der Wulp wordt deze eerste Prinsjesdag van Rutte III zelfs de vrolijkste van dit kabinet.

  Video afspelen

  01:42

  Is dit de meest positieve Prinsjesdag in jaren?

  Het is voor het kabinet belangrijk om de meeste andere afspraken uit het regeerakkoord nu wel snel om te zetten in beleid. Want volgend jaar zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten, die daarna een nieuwe Eerste Kamer kiezen. Daar heeft het derde kabinet van Rutte nu nog een (krappe) meerderheid, maar dat kan na de Eerste Kamerverkiezingen zomaar anders zijn.

  Volgens Fresen horen we morgen "een van de meest positieve Prinsjesdagboodschappen" in jaren. "Het kabinet regeert in een tijd dat het goed gaat met Nederland en dat wil het in de begroting laten zien."

  Donderdag werd al bekend dat 96 procent van de Nederlandse huishoudens er volgend jaar op vooruit gaat. Gemiddeld stijgt de koopkracht met 1,5 procent.

  BEKIJK OOK

  Miljoenennota: economie groeit 2,6 procent, maar 'we zijn er nog niet'

  Prinsjesdagcijfers: koopkracht stijgt volgend jaar met 1,5 procent

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 06 september 2018 @ 00:29
  #17
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, MINISTER BLOK MAG VAN KAMER DOOR, maar is door zijn uitspraken 'beschadigd'..Ach hoevele malen hebben we dit in de POLITIEK al niet gezien, dergelijke politieke handelingen...?? Een minister die in feite foute of tenminste ondoordachte uitspraken doet, wordt door 'de Kamer ('democratie?') ter verantwoording geroepen' en betrokkene belooft beterschap. Tsja, de POLITIEK.... we zouden als mensheid wel iets beters kunnen verzinnen om deze wereld te besturen en niemand buiten de sociale boot te laten vallen. Hoe dan, zie en lees weer boek etc....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) LEES HET ONDERSTAANDE 'BLOG' van de NOS en neen het is geen sprookjesverhaal, helaas dát zou nog spannend kunnen zijn...  

  Motie van wantrouwen tegen Blok verworpen

  GISTEREN, 17:50

  AANGEPAST GISTEREN, 17:51

  POLITIEK

  Een meerderheid van de Tweede Kamer houdt vertrouwen in VVD-minister Blok van Buitenlandse Zaken. Maar een deel van de oppositie vindt dat hij moet opstappen. Blok moest zich vandaag verantwoorden voor zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. Blok herhaalde in het debat dat zijn uitlatingen onzorgvuldig en ongelukkig waren en dat hij er zijn excuses voor aanbiedt. Naar eigen zeggen kan hij doorgaan als minister.

  De regeringspartijen, die ook kritisch waren, nemen genoegen met zijn excuses. 50Plus en SGP doen dat ook. PVV en FvD waren het juist eens met de uitspraken van de minister en vinden het onbegrijpelijk dat hij excuses heeft gemaakt.

  Liveblog gesloten

  Deel dit liveblog: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 31 augustus 2018 @ 00:44
  #16
  reactie op (#15) herman_dad

  Goedemorgen, DIVIDENDBELASTING, heet hangijzer, BEGROTING 2019 en VVD Kamerlid Ten Broeke treedt per direct af ivm 'persoonlijke affaire grenspverschrijden gedrag' met jonge fractiemedewerkster, 6 jaar geleden. Vooral dat laatste is in zekere zin opmerkelijk, ook op social media, Twitter o.a., er was afgesproken destijds om te zwijgen tussen partijen en NU INEENS KOMT DIT NAAR BOVEN? 'Afleidingsproblematiek weer' van met name de VVD inzake de 'dividendbelasting' waar velen tegen zijn en vandaag is dit dan weer doorgedrukt met de regeringspartijen? Wie zal het zeggen, 'PARTIJPOLITIEK' is synoniem aan 'vriendjespolitiek'...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS, RTL-NIEUWS Twitter (bronnen)    

  Akkoord kabinet over begroting en afschaffing dividendbelasting

  VANDAAG, 22:18

  AANGEPAST OM 22:31

  POLITIEK

  ANP

  De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over de begroting van 2019. De coalitiepartijen maakten dat bekend na afloop van een laatste overleg, vanavond op het ministerie van Financiën.

  Er zijn in ieder geval afspraken gemaakt over hoe de dividendbelasting kan worden afgeschaft. De partijen willen nog geen details bekendmaken over de plannen voor volgend jaar. Die worden op Prinsjesdag gepresenteerd, de derde dinsdag van september.

  VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vertelde in Nieuwsuur dat de begroting rond is:

  Video afspelen

  00:42

  Dijkhoff (VVD): de begroting is rond

  "Wij zijn tevreden, het is zeer goed voor het CDA", zei CDA-leider Buma na afloop.

  De partijen moeten nog verder praten over de koopkrachtplaatjes, maar het is al wel duidelijk dat de mensen er volgend jaar op vooruitgaan. "Dat plaatje ziet er denk ik goed uit", zei D66-leider Pechtold.

  Het kabinet gaat nu de puntjes op de i zetten, zei minister Hoekstra van Financiën na afloop. Hij is tevreden met het resultaat en de constructieve gesprekken die de coalitiepartijen hebben gevoerd. "Ik ben tevreden. Het is een heel mooi verhaal aan het worden."

  Gat in de begroting

  De afgelopen twee weken hebben de coalitiepartijen intensief vergaderd over de begroting. Het grootste probleem was het gat van zo'n 600 miljoen extra vanwege de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting. Dit bedrag komt boven op de 1,4 miljard euro die de afschaffing al kost. Het kabinet wil deze maatregel om te zorgen dat Nederland aantrekkelijk is voor grote internationale bedrijven.

  De coalitie moest extra geld zoeken op de begroting, en gedacht wordt aan het minder verlagen van het hoogste tarief van de vennootschapsbelasting. In het regeerakkoord is afgesproken om het tarief van 25 naar 21 procent te verlagen. Dat wordt waarschijnlijk 22 procent.

  BEKIJK OOK

  Gat dividendtaks opgevangen door vennootschapsbelasting

  Top kabinet twijfelt niet aan afschaffing dividendbelasting

  Gat van 600 miljoen euro door afschaffing dividendtaks

  Deel dit artikel: 

  HEEFT HET ÉÉN MET HET ANDER TE MAKEN, POLITIEK GEZIEN DAN? Zegt u het maar... maar is en blijft opmerkelijk, juist nu komt onderstaande naar buiten, en de DIVIDENDBELASTING, AFSCHAFFING DAARVAN dat ons vele miljarden kost, wordt er doorgedrukt. 

  30 augustus 2018 16:35

  Ex-VVD-medewerkster: 'Verhaal Han ten Broeke staat haaks op mijn lezing'.

  Ex-VVD-medewerkster: 'Verhaal Han ten Broeke staat haaks op mijn lezing'

  Han ten Broeke was buitenlandwoordvoerder van de VVD.

  De ex-VVD-medewerkster waarmee de opgestapte VVD'er Han ten Broeke een 'ongelijkwaardige relatie' had, heeft een andere versie over de gebeurtenissen dan het Kamerlid. Ze erkent wel dat er een voorval heeft plaatsgevonden. Dat zegt de vrouw in een verklaring tegen De Telegraaf.

  "Hoewel ik door berichtgeving in de media geconfronteerd word met een lezing door Han ten Broeke die haaks staat op mijn lezing van de gebeurtenissen destijds, kies ik ervoor om hier niet inhoudelijk op te reageren. Er heeft inderdaad een voorval plaatsgevonden in 2013, waarvan ik melding heb gemaakt bij mijn leidinggevende", schrijft de voormalige VVD-medewerkster in haar verklaring die ze heeft uitgegeven aan de krant.

  Intieme relatie

  Het Tweede Kamerlid van de VVD stapte op omdat hij een kortstondige en intieme relatie heeft gehad met de jongere medewerkster van de fractie. "Het was niet oké, had niet mogen gebeuren en zal nooit meer gebeuren", zegt Ten Broeke in een verklaring. In de verklaring op de VVD-site schrijft Ten Broeke dat de medewerkster in kwestie hem in 2013 al intern heeft beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. De zaak is uiteindelijk achter gesloten deuren afgehandeld en de partijen hebben afgesproken de kwestie te laten rusten en erover te zwijgen. 

  De afspraak hield vijf jaar lang stand, maar lekte vandaag uit via HP/DeTijd. 

  Dijkhoff: 'Fnuikend voor beeld van VVD'

  Zie oorspronkelijke video in artikel, 'Fractievoorzitter VVD is zeer zeker van zijn zaak'....het kán niet dat... etc... maar ook hij was er 6 jaar gelden al bij en moet er toen ook haast van hebben geweten en ook het 'zwijgen'?? (van uw redacteur op clubs)   

  De fractievoorzitter van de VVD is niet bepaald blij met het incident.

  'Verdrietig'

  De medewerkster laat via haar verklaring weten dat ze het kwetsend en verdrietig vindt dat de kwestie op deze manier in de publiciteit is gekomen. De gesprekken destijds tussen de partijen leidden niet tot een eensluidend conclusie met betrekking tot de feiten. 

  De medewerkster schrijft verder: "Na een intens proces van gesprekken tussen beide partijen, onze advocaten, gesprekken binnen de fractie en een onderzoek door de integriteitscommissie van de VVD, heb ik besloten om geen aangifte te doen. Over de reden daarvan kan en wens ik geen uitspraken te doen."

  Ze besluit: "Vijf jaar geleden gold al: 'we agree to disagree'. Daarom zou het buitengewoon onverstandig zijn om deze zaak nu alsnog over te doen in de media. Ik ben ervan overtuigd dat niemand daar iets mee opschiet. Ik beschouw de zaak, toen en nu, als afgedaan."

  Meer op rtlnieuws.nl
  VVD-Kamerlid Han ten Broeke: 'ongelijkwaardige' relatie met medewerkster

  RTL Nieuws

   

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 17 augustus 2018 @ 00:31
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, KLAVER (GL) VRAAGT DE PREMIER AFSTAND TE NEMEN VAN UITSPRAKEN MINISTER BLOK van BuZa. De laatste heeft nogmaals zijn excuses aangeboden. Er volgt nog een Kamerdebat hierover na het reces dat over enkele weken weer is beeindigd.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Klaver: Rutte moet afstand nemen van uitspraken Blok

  GISTEREN, 14:00

  AANGEPAST GISTEREN, 17:07

  POLITIEK

  ANP

  GroenLinks-leider Klaver roept premier Rutte op afstand te nemen van de uitspraken van minister Blok over migratie. In een open brief aan Rutte noemt Klaver het niet goed te begrijpen dat de premier dat nog niet heeft gedaan.

  Een maand geleden ontstond ophef over uitlatingen van Blok op een besloten bijeenkomst in Den Haag. De minister van Buitenlandse Zaken zei daar onder meer dat hij geen voorbeelden kent van een multi-etnische of multiculturele samenleving waar de oorspronkelijke bevolking nog woont en waar een vreedzaam samenlevingsverband bestaat. Ook noemde hij Suriname een "failed state".

  Blok zei kort nadat zijn uitspraken naar buiten waren gekomen dat hij zijn woorden niet goed heeft gekozen en dat hij dat betreurt. Ook bood hij Suriname zijn excuses aan.

  Premier van alle Nederlanders

  Morgen is de eerste vergadering van het kabinet na de vakantie en als ook de Kamer weer vergadert, komt er nog een debat over de uitlatingen van de minister. Klaver schrijft in zijn open brief dat deze kwestie niet alleen over Blok gaat. Hij wil dat ook de premier afstand neemt van "deze onzinnige, schadelijke en kwetsende uitspraken". Volgens Klaver gaat van de woorden van Blok de impliciete boodschap uit dat de aanwezigheid van Nederlanders met een migratieachtergrond bedreigend is voor de samenleving.

  De GroenLinks-leider benadrukt dat Rutte "de premier van alle Nederlanders" is. "Als een journalist vraagt: bestaat er een voorbeeld van een vreedzame multi-etnische of multiculturele samenleving? Dan zou het mooi zijn als het antwoord is: Zeker. Het is een ontzettend gaaf land. Ons Nederland."

  Blok overlegt met collega's

  Blok heeft vandaag nog eens zijn spijt betuigd. In antwoord op Kamervragen van de PvdA schrijft hij dat hij woorden heeft gebruikt die ongelukkig en onzorgvuldig zijn.

  De minister erkent ook dat hij de uitspraak dat we niet goed in staat zijn binding aan te gaan met ons onbekende mensen niet had moeten doen. Blok heeft inmiddels met diverse collega's in het buitenland contact gehad over zijn uitlatingen. Hij noemt daarbij bewindslieden in Suriname, Polen en Tsjechië. Ook sprak hij met de premiers van de Caribische delen van het Koninkrijk. Verder heeft hij contact gezocht met "andere landen die zich gekwetst hadden kunnen voelen".

  Langer dan twee jaar Trump

  Om "een compleet beeld te geven" van zijn uitspraken heeft Blok het hele transcript van de besloten bijeenkomst in Den Haag naar de Kamer gestuurd.

  Daaruit blijkt onder meer ook dat de minister verwacht "dat we echt nog wel langer dan twee jaar met president Trump te maken zullen krijgen".

  BEKIJK OOK

  Blok biedt regering Suriname excuses aan

  Surinaamse regering wijst 'povere excuses' Blok af

  Minister Blok door het stof: 'Ik ben te ver gegaan, en dat betreur ik'

  Kamer vindt migratie-uitspraken Blok 'onbegrijpelijk' en 'lomp'

  Minister Blok: mensen uit verschillende culturen leven niet vreedzaam samen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding