24 keer bekeken

AFLUISTEREN door Belastingdienst, FIOD etc...

 • dinsdag 06 maart 2018 @ 06:43
  #1

  Goedemorgen, BELASTINGDIENST EN FIOD mogen ook afluisteren door een wetswijziging, vrijwel niemand van ons beseft dit. Bent u het daarmee eens 'Big Brother in optima forma'?  

  Zie en lees verder art. van RTL-Nieuws, Twitter (bron)

  Belastingdienst en FIOD mogen straks ook verdachten afluisteren

  Belastingdienst en FIOD mogen straks ook verdachten afluisteren

  © ANP

  Door een wetswijziging mogen instanties als de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, de FIOD en de Marechaussee vanaf de zomer ook undercover operaties uitvoeren en verdachten afluisteren. Tot nu toe kon alleen de poltie dat doen.

  De Volkskrant schrijft over de wijziging, die zonder veel ruchtbaarheid zou zijn aangenomen. De verruiming van de wet moet de aanpak van georganiseerde misdaad versterken.

  Slagvaardig

  Om undercoveracties op te zetten of verdachten af te luisteren, moet er een vermoeden zijn van georganiseerde misdaad, een ernstige inbreuk op de rechtsorde of aanwijzingen voor een terroristisch misdrijf. Voorheen werkten de instanties samen met de politie om acties op te zetten, maar vanaf de zomer mogen ze dat dus ook zelf doen. Volgens een woordvoerder van de FIOD, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, is het voordeel "dat we in de nieuwe situatie slagvaardiger zijn en geen afhankelijkheidsrelatie hebben."

  Niet elke organisatie zal daar gebruik van maken, schrijft de krant. De Arbeidsinspectie zegt bijvoorbeeld te klein te zijn om te investeren in opleidingen voor specialisten.

  Kritiek

  De Stichting Privacy First zegt in de krant dat ze het niet eens zijn met de wet. "Ik vind het schandalig dat hierover nauwelijks tot geen debat in het parlement en de media is gevoerd", zegt directeur Vincent Böhre. "Het gaat om een ingrijpende wetswijziging die nog meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers. Dit maakt deel uit van een ontwikkeling die al langer gaande is en die leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben."

  RTL Nieuws

  Ons laatste nieuws dagelijks in je inbox?

  Schrijf je nu in voor de RTL Nieuwsbrief!

  Uitschrijven kan met 1 klik

  Gewijzigd op 2018-03-06 06:44:17
  handtekeningafbeelding