42 keer bekeken

AFLUISTEREN door OM, Belastingdienst, FIOD etc...

 • woensdag 13 juni 2018 @ 01:21
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, OM PROBEERDE GESPREK MET JOURNALIST AF TE LUISTEREN...? 'Persvrijheid en bescherming van bronnen'...??  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  OM probeerde gesprek met journalist Brabants Dagblad af te luisteren

  GISTEREN, 15:53

  AANGEPAST GISTEREN, 16:18

  BINNENLANDPOLITIEK

  ANP

  Het Openbaar Ministerie (OM) in Oost-Brabant heeft in het onderzoek naar het lek over de burgemeestersbenoeming in Den Bosch geprobeerd een gesprek tussen een van de verdachten en een journalist van het Brabants Dagblad af te luisteren. Dat gesprek vond plaats in een horecagelegenheid.

  Hoofdofficier Heleen Rutgers zei tegen het Brabants Dagblad dat er ook telefoongesprekken tussen de verdachte en de journalist zijn afgeluisterd. Volgens een woordvoerder van het OM was dat onvermijdelijk, omdat de telefoon van deze verdachte werd afgetapt.

  Vrijdag werd al bekend dat het OM van dezelfde journalist belgegevens had opgevraagd. Dat leidde tot een storm van kritiek.

  Toestemming

  Het OM had voor het afluisteren van het gesprek in de horecagelegenheid toestemming van de rechter-commissaris, maar het OM vindt nu dat een verkeerde afweging is gemaakt. Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen, schrijft het OM. In dit geval zou "in de hectiek van het moment" een verkeerde afweging zijn gemaakt.

  Het OM zegt dat het uiteindelijk niet tot een opname is gekomen. Volgens het Brabants Dagblad kwam dat door tijdgebrek.

  100 procent eens

  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei in de Tweede Kamer dat hij het "100 procent" eens is met de erkenning door het Openbaar Ministerie dat er geen poging had moeten worden gedaan om de journalist af te luisteren.

  Volgens de minister is het ook goed dat het OM erkent dat het aan het College van procureurs-generaal had moeten voorleggen of de belgegevens van de journalist mochten worden opgevraagd.

  Grapperhaus herhaalde dat bronbescherming voor journalisten een groot goed is en hij wees erop dat zijn wetsvoorstel om de bescherming aan te scherpen nu bij de Eerste Kamer ligt. Hij heeft er vertrouwen in dat het OM in de toekomst beter met dit soort gevallen zal omgaan.

  Lek vertrouwenscommissie

  Brabants Dagblad-verslaggever Jos van de Ven maakte vorig jaar bekend wie hadden gesolliciteerd naar de functie van burgemeester van Den Bosch. Het OM startte daarna een onderzoek naar het lek in de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad die voor de sollicitaties verantwoordelijk was.

  In april werd bekend dat het OM een oud-wethouder van Den Bosch en een raadslid beschuldigt van schending van hun ambtsgeheim. De zaak moet nog voor de rechter komen.

  BEKIJK OOK

  Oud-wethouder en raadslid vervolgd voor burgemeesterslek Den Bosch

  Justitie vroeg belgegevens journalist Brabants Dagblad op

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 06 maart 2018 @ 06:43
  #1

  Goedemorgen, BELASTINGDIENST EN FIOD mogen ook afluisteren door een wetswijziging, vrijwel niemand van ons beseft dit. Bent u het daarmee eens 'Big Brother in optima forma'?  

  Zie en lees verder art. van RTL-Nieuws, Twitter (bron)

  Belastingdienst en FIOD mogen straks ook verdachten afluisteren

  Belastingdienst en FIOD mogen straks ook verdachten afluisteren

  © ANP

  Door een wetswijziging mogen instanties als de Belastingdienst, de Arbeidsinspectie, de FIOD en de Marechaussee vanaf de zomer ook undercover operaties uitvoeren en verdachten afluisteren. Tot nu toe kon alleen de poltie dat doen.

  De Volkskrant schrijft over de wijziging, die zonder veel ruchtbaarheid zou zijn aangenomen. De verruiming van de wet moet de aanpak van georganiseerde misdaad versterken.

  Slagvaardig

  Om undercoveracties op te zetten of verdachten af te luisteren, moet er een vermoeden zijn van georganiseerde misdaad, een ernstige inbreuk op de rechtsorde of aanwijzingen voor een terroristisch misdrijf. Voorheen werkten de instanties samen met de politie om acties op te zetten, maar vanaf de zomer mogen ze dat dus ook zelf doen. Volgens een woordvoerder van de FIOD, de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, is het voordeel "dat we in de nieuwe situatie slagvaardiger zijn en geen afhankelijkheidsrelatie hebben."

  Niet elke organisatie zal daar gebruik van maken, schrijft de krant. De Arbeidsinspectie zegt bijvoorbeeld te klein te zijn om te investeren in opleidingen voor specialisten.

  Kritiek

  De Stichting Privacy First zegt in de krant dat ze het niet eens zijn met de wet. "Ik vind het schandalig dat hierover nauwelijks tot geen debat in het parlement en de media is gevoerd", zegt directeur Vincent Böhre. "Het gaat om een ingrijpende wetswijziging die nog meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers. Dit maakt deel uit van een ontwikkeling die al langer gaande is en die leidt tot een steeds machtigere, alziende overheid die op eigen gezag burgers kan doorlichten zonder dat zij het doorhebben."

  RTL Nieuws

  Ons laatste nieuws dagelijks in je inbox?

  Schrijf je nu in voor de RTL Nieuwsbrief!

  Uitschrijven kan met 1 klik

  Gewijzigd op 2018-05-15 14:10:28
  handtekeningafbeelding