26 keer bekeken

POLITIE EN INFORMATIE SOFTWARE

 • donderdag 08 maart 2018 @ 00:34
  #1

  Goedemorgen, de Politie mag informatie spionagesoftware geheim houden, volgens uitspraak Raad van State? Big brother is gedekt hiermede door ons 'hoogste rechtsorgaan'?

  Zie en lees verder art. van NU.nl (bron)

  Donderdag 08 maart 2018 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  Politie mag informatie spionagesoftware geheim houden 

  Foto: Thinkstock

  Gepubliceerd: 07 maart 2018 11:24

  • De politie mag bepaalde informatie over het gebruik van spionagesoftware geheim houden.

  Dat concludeert de hoogste bestuursrechter, de Raad van State, woensdag.

  Privacyorganisatie Bits of Freedom wilde weten hoe vaak de politie gebruik maakt van zogeheten spyware. Met de software kan de politie de computer van een verdachte infecteren om het apparaat nader te bekijken.

  Openbaar maken

  Om informatie over het gebruik van de spionagesoftware boven water te krijgen, deed de stichting een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

  De politie gaf op basis van deze wet een deel van de informatie vrij. Bits of Freedom vond dat niet genoeg en stapte naar de rechter om de politie te dwingen meer documenten openbaar te maken.

  In 2016 oordeelde de rechter in het gelijk van de stichting: de politie moest meer informatie vrijgeven. Daar was de korpschef het op zijn beurt niet mee eens, waarna een beroep bij de Raad van State volgde.

  De hoogste bestuursrechter oordeelt dat het openbaar maken van sommige documenten onderzoeken naar strafbare feiten kan belemmeren. De politie hoeft deze documenten daarom niet openbaar te maken.

  Door: ANP/NU.nl

  Lees meer over: 

  Spionagesoftware Politie

  handtekeningafbeelding