32 keer bekeken

BLUNDERS VAN ANDERE (SEMI)OVERHEIDSINSTANTIES

 • zondag 06 januari 2019 @ 00:19
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, HET UWV BLUNDERT VAAK BIJ DE WAJONG TOEKENNING AAN GEHANDICAPTE JONGEREN. Het is ZORGWEKKEND volgens de onderzoekers. Maar zal er iets veranderen?  

  Zie en lees verder art. NU.nl Twitter (bron)

  Zondag 06 januari 2019 

  Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

  'UWV kent uitkering vaak onterecht niet toe aan jonge gehandicapte'

  'UWV kent uitkering vaak onterecht niet toe aan jonge gehandicapte'

  05 januari 2019 03:47 Laatste update: 14 uur geleden

  260

  Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) maakt veel fouten bij het toekennen of afwijzen van een Wajong-uitkering voor jonge mensen met een handicap of chronische ziekte. Dit staat in een intern rapport dat in handen is van Trouw.

  Het dagblad meldt zaterdag dat in ruim een vijfde (21 procent) van de onderzochte dossiers sprake was van een "onjuiste conclusie ten aanzien van het recht op een uitkering".

  Er worden vaker ten onrechte uitkeringen ontzegd dan ten onrechte toegekend. Bij 33 procent van de onderzochte gevallen is een arbeidsongeschiktheidsuitkering afgewezen, hoewel de aanvrager wel recht had op de Wajong.

  De aanvrager belandt bij afwijzing in de bijstand. De persoon kan in beroep gaan tegen de beslissing, maar dit zou in de praktijk niet vaak voorkomen. Reden hiervoor zijn de kosten die gemaakt moeten worden bij een juridische procedure en de energie die ze in het proces moeten steken, aldus Trouw.

  Bij 9 procent van de beoordelingen werd ten onrechte wél een Wajong-uitkering voor het leven toegekend. De afdeling intern kwaliteitsonderzoek van het UWV kwam tot deze bevindingen na bestudering van 150 beoordelingen uit 2016. De onderzoekers noemen hun bevindingen "zorgwekkend" en roepen het UWV-bestuur op tot actie.

  Het UWV laat in een schriftelijke reactie weten dat "het goed is dat deze resultaten snel boven tafel kwamen, zodat we snel maatregelen konden treffen".

  Door: ANP  Beeld: ANP

  260  reacties  

  Lees meer over:

  UWV  uitkering  economie  wajong 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 31 oktober 2018 @ 00:19
  #1

  Goedemorgen, een  PRIVACY BLUNDER van het UWV: HET SEMI-OVERHEIDSBEDRIJF KRIJGT NOG EEN JAAR DE TIJD om dit alles te herstellen? Eén jaar? We begrijpen het zal niet in één dag kunnen, maar zou één maand nit meer dan voldoende dan kunnen zijn? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UWV moet beveiliging systemen verbeteren op straffe van dwangsom

  VANDAAG, 12:46

  BINNENLANDECONOMIE

  ANP

  Uitkeringsinstantie UWV krijgt een jaar de tijd om de beveiliging van zijn systemen te verbeteren. Als de beveiliging van de gezondheidsgegevens van werknemers op 31 oktober volgend jaar niet is verbeterd, volgt er een dwangsom.

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het UWV deze verplichting op omdat gebleken is dat de beveiliging onvoldoende is. Werkgevers en arbodiensten kunnen de ziekteverzuimgegevens van werknemers invoeren en bekijken.

  Omdat het gaat om gezondheidsgegevens, is het UWV verplicht de toegang hiertoe te beveiligen met minimaal meerfactorauthenticatie. Dat houdt in dat alleen een wachtwoord niet genoeg is om toegang te krijgen, maar dat daarnaast bijvoorbeeld ook een pincode nodig is.

  Dwangsom

  Als de beveiliging over een jaar niet is verbeterd, legt de AP het UWV een dwangsom op van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro.

  Het UWV heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens eerder gezegd dat het de beveiliging wil verbeteren, maar dat is nog niet gebeurd. Er zijn wel maatregelen genomen om de toegang tot het werkgeversportaal voor onbevoegden tegen te gaan, maar die gaan niet over de authenticatie en zijn daardoor niet geschikt, zegt de AP.

  Het UWV kwam vorige maand negatief in het nieuws toen Nieuwsuur berichtte over de aanpak van fraude met WW-uitkeringen. Medewerkers vertelden dat ze permanent onder tijdsdruk staan om een bepaald aantal WW-aanvragen per week af te handelen. De tijd die nodig is om een vermoeden van fraude te onderzoeken, krijgen ze niet. Grootschalige fraude met uitkeringen wordt daardoor niet aangepakt.

  BEKIJK OOK

  Poolse arbeidsmigranten plegen op grote schaal uitkeringsfraude

  Systeembouwer: 'UWV doet vrijwel niets aan fraudeopsporing'

  WW-fraude: Koolmees gaat het UWV uitgebreid doorlichten

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding