16 keer bekeken

BLUNDERS VAN ANDERE (SEMI)OVERHEIDSINSTANTIES

 • woensdag 31 oktober 2018 @ 00:19
  #1

  Goedemorgen, een  PRIVACY BLUNDER van het UWV: HET SEMI-OVERHEIDSBEDRIJF KRIJGT NOG EEN JAAR DE TIJD om dit alles te herstellen? Eén jaar? We begrijpen het zal niet in één dag kunnen, maar zou één maand nit meer dan voldoende dan kunnen zijn? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UWV moet beveiliging systemen verbeteren op straffe van dwangsom

  VANDAAG, 12:46

  BINNENLANDECONOMIE

  ANP

  Uitkeringsinstantie UWV krijgt een jaar de tijd om de beveiliging van zijn systemen te verbeteren. Als de beveiliging van de gezondheidsgegevens van werknemers op 31 oktober volgend jaar niet is verbeterd, volgt er een dwangsom.

  De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het UWV deze verplichting op omdat gebleken is dat de beveiliging onvoldoende is. Werkgevers en arbodiensten kunnen de ziekteverzuimgegevens van werknemers invoeren en bekijken.

  Omdat het gaat om gezondheidsgegevens, is het UWV verplicht de toegang hiertoe te beveiligen met minimaal meerfactorauthenticatie. Dat houdt in dat alleen een wachtwoord niet genoeg is om toegang te krijgen, maar dat daarnaast bijvoorbeeld ook een pincode nodig is.

  Dwangsom

  Als de beveiliging over een jaar niet is verbeterd, legt de AP het UWV een dwangsom op van 150.000 euro per maand met een maximum van 900.000 euro.

  Het UWV heeft volgens de Autoriteit Persoonsgegevens eerder gezegd dat het de beveiliging wil verbeteren, maar dat is nog niet gebeurd. Er zijn wel maatregelen genomen om de toegang tot het werkgeversportaal voor onbevoegden tegen te gaan, maar die gaan niet over de authenticatie en zijn daardoor niet geschikt, zegt de AP.

  Het UWV kwam vorige maand negatief in het nieuws toen Nieuwsuur berichtte over de aanpak van fraude met WW-uitkeringen. Medewerkers vertelden dat ze permanent onder tijdsdruk staan om een bepaald aantal WW-aanvragen per week af te handelen. De tijd die nodig is om een vermoeden van fraude te onderzoeken, krijgen ze niet. Grootschalige fraude met uitkeringen wordt daardoor niet aangepakt.

  BEKIJK OOK

  Poolse arbeidsmigranten plegen op grote schaal uitkeringsfraude

  Systeembouwer: 'UWV doet vrijwel niets aan fraudeopsporing'

  WW-fraude: Koolmees gaat het UWV uitgebreid doorlichten

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding