2510 keer bekeken

VERTROUWEN IN RECHTSPRAAK? Te lage straffen?

  • maandag 26 juli 2021 @ 01:09
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTERS VERVANGEN IN DRUGSZAAK, zien toevallig FRANSE STAATSGEHEIMEN in deze zaak? Hoe komen die er dan in??? HET IS IN DE GROTE INTERNATIONALE EncroChat: de grootste politievangst ooit DUS DAN WEL BEGRIJPELIJK maar toch? Het gaat waarschijnlijk om informatie over de hack rond de geheime berichtenservice EncroChat.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:19

    Rechtbank Rotterdam vervangt rechters die onbedoeld Franse staatsgeheimen inzagen

     

    Rechtbank Rotterdam ANP

    Drie rechters in een grote strafzaak rond drugshandel en witwaspraktijken worden vervangen. Ze hebben onbedoeld Franse staatsgeheimen ingezien, doordat die in een processtuk stonden en niet waren weggelakt. Het gaat waarschijnlijk om informatie over de hack rond de geheime berichtenservice EncroChat.

    De rechters beschikken daardoor over meer kennis dan het Openbaar Ministerie en de verdediging, valt te lezen in de beslissing. En aangezien het om staatsgeheimen gaat, kan de informatie niet alsnog worden verstrekt aan het OM en de verdachten. De enige oplossing is dus het vervangen van de voltallige zittingscombinatie, concludeert de rechtbank.

    Martelcontainers

    Het gaat om de zaak 26Sartell, een groot onderzoek naar internationale cocaïnehandel en witwassen. Hoofdverdachte in het onderzoek is de 49-jarige Rotterdammer Roger P. alias Piet Costa. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de bouw van de zogenoemde martelcontainers in Noord-Brabant. Verschillende verdachten in de 26Sartell-zaak zijn ook verdachte in de zaak rond het martelcomplex dat vorig zomer in Wouwse Plantage werd aangetroffen.

    Waarschijnlijk stond in de documenten geheime informatie over technieken die zijn gebruikt bij de EncroChat-hack van vorig jaar. De Nederlandse en Franse politie kraakten toen een versleuteld telefoonnetwerk en verzamelden zo miljoenen berichten die criminelen elkaar hadden toegestuurd.

    NOS op 3 legde eerder uit hoe groot de buit uit de kraak van EncroChat was:

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    EncroChat: de grootste politievangst ooit

    De fout kwam aan het licht toen de officier van justitie op 16 juli een geschoonde versie naar de rechters stuurde, met daarbij een toelichting waarom delen van de tekst zwart waren gemaakt. Een van de rechters constateerde vervolgens dat ze diezelfde documenten enkele maanden eerder al hadden ontvangen en doorgelezen, inclusief de geheime delen.

    De rechters beslisten zelf om een verzoek tot verschoning in te dienen, dat donderdag werd goedgekeurd. Of de verschoning vertraging gaat opleveren voor de strafzaak, is nog niet duidelijk.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 01 juni 2021 @ 00:32
    #15
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, RAAD VOOR DE RECHTSPRAAK WIL GROOT DEEL VONNISSEN ONLINE PLAATSEN? Hierdoor wellicht meer vertrouwen in de rechtspraak en het doel van het online publiceren van het grootste deel van de uitspraken is het vergroten van de transparantie van de rechtspraak.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 04:21

    Raad voor de rechtspraak wil driekwart van de vonnissen online publiceren

    Een zittingszaal in de rechtbank in Amsterdam ANP

    De Raad voor de rechtspraak wil dat de overgrote meerderheid van de circa anderhalf miljoen vonnissen die jaarlijks worden uitgesproken in de komende tien jaar online beschikbaar komt. Dat zegt de voorzitter van de raad, Henk Naves, tegen NRC.

    "We publiceren op dit moment minder dan 5 procent van alle uitspraken", zegt Naves tegen de krant. "Dat vinden we te weinig." Volgens Naves zijn niet alle uitspraken van belang om te publiceren en sommige kunnen vanwege privacyredenen niet openbaar worden gemaakt. "Maar we gaan naar een percentage dat rond de 75 ligt."

    Met die ambitie staan rechtbanken voor een grote opgave, want voordat de uitspraken mogen worden gepubliceerd op rechtspraak.nl moeten ze worden geanonimiseerd. Daar moet speciale software bij gaan helpen. Die mogelijkheid wordt nu onderzocht, aldus Naves. Volgens hem moeten rechters hun vonnissen ook op een standaard manier gaan opschrijven, met minder privédetails.

    Transparantie

    Het doel van het online publiceren van het grootste deel van de uitspraken is het vergroten van de transparantie van de rechtspraak. Burgers moeten betere toegang krijgen tot informatie om eerlijkere kansen te krijgen om hun recht te halen, zegt Naves. "Als we vinden dat er voor iedereen een 'gelijk speelveld' moet zijn, dan moeten we ook de ambitie hebben om meer te publiceren."

    Een van de dossiers waarin de transparantie ernstig tekortschoot, is de toeslagenaffaire. Ook de rechtspraak kreeg daarin kritiek: volgens de parlementaire onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de affaire nam de rechter de ouders niet genoeg in bescherming tegen de Belastingdienst.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 07 december 2019 @ 00:34
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTERS STRAFFEN HOGER, VOORAL IN GEWELDSMISDRIJVEN, bij 'drugsdelicten' lager. Het is dus in grote trekken NIET ZO dat er hier veel te laag gestraft wordt. Zeker in vergelijking met andere (EU) landen. Zie ook de POLL hierover op clubhome en heeft u nog niet gestemd? U kunt gratis 'gewoon' lid worden op Clubs en stemmen op POLLS, meediscusieren in het forum etc...! 

    Hogere straffen voor geweld, lagere straffen voor drugs

    Dekker: goede zaak dat rechter meebeweegt met maatschappij

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:15

    'Rechters zijn niet ongevoelig voor roep om hogere straffen uit maatschappij'.

    Rechters en advocaten herkennen het beeld: de straffen voor met name gewelds- en zedenmisdrijven zijn de afgelopen twintig jaar een stuk zwaarder geworden. De gemiddelde straf voor zulke misdrijven lag vorig jaar zo'n 65 procent hoger dan in 1998, bleek vandaag uit onderzoek van de Raad voor de Rechtspraak. De straf voor sommige andere misdrijven daalde juist, maar per saldo stegen de opgelegde straffen gemiddeld met ruim 10 procent.

    De uitkomst van het onderzoek verraste rechter Jacco Janssen niet. "We weten dat we de afgelopen jaren strenger zijn gaan straffen. Toch worden we op feesten en partijen nog vaak geconfronteerd met de vraag: waarom straffen jullie in Nederland zo licht? We moeten altijd uitleggen dat dat niet zo is."

    Als mensen zich echt in een zaak verdiepen, weet ik zeker: de burger die het hardst staat te schreeuwen, wordt als eerst milder.

    Strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten

    Toch houden sommige mensen het gevoel dat we in Nederland mild straffen. "In de maatschappij klinkt er een roep om hogere straffen", zegt Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "En rechters zijn daar niet ongevoelig voor. Die tendens is al jarenlang gaande."

    Van Oosten vindt het gek dat in Nederland het beeld bestaat van te lage straffen. Hij verwijst naar een onderzoek uit 2008, waarbij burgers op de stoel van de rechter mochten zitten. Zij bleken dezelfde of een minder zware straf op te leggen. "Als mensen zich echt in een zaak verdiepen, weet ik zeker: de burger die het hardst staat te schreeuwen, wordt als eerst milder."

    Zelf neemt de strafrechtadvocaat regelmatig mensen mee naar een rechtszaak. "Zij hebben van tevoren vaak een bepaald beeld van bijvoorbeeld de verdachte, maar al snel ontstaat mededogen. Hun standpunt wordt genuanceerder."

    Spreekrecht

    De afgelopen jaren hebben slachtoffers een grotere rol gekregen in de rechtsgang. Zo hebben zij sinds 2016 het recht om in de rechtszaal een verklaring uit te spreken. "Het zou kunnen dat dat ook een effect heeft op de hoogte van de straf", zegt rechter Janssen. "Door dat spreekrecht horen wij wat een misdrijf voor het slachtoffer heeft betekend. Dat neemt een onafhankelijke rechter ook mee in zijn beoordeling van de zaak."

    De cliënten van slachtofferadvocaat Floor Oehlen maken veelvuldig gebruik van dat spreekrecht. "Ik adviseer mijn cliënten ook altijd om dat te doen", vertelt ze. "Het leed van slachtoffers wordt door zo'n verklaring zichtbaarder en kenbaarder. Rechters besteden er in hun motivering ook vaak aandacht aan."

    Waar komen de zwaardere straffen vandaan?

    Rechter Jacco Janssen, strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten en slachtofferadvocaat Floor Oehlen dragen meerdere mogelijke oorzaken aan:

    • Voor sommige delicten is de maximumstraf omhooggegaan. Op moord staat nu bijvoorbeeld maximaal 30 jaar cel, dat was eerder 20 jaar. "Dat biedt rechters meer ruimte", zegt Oehlen.
    • Er is een taakstrafverbod ingevoerd voor onder andere zedendelicten en ernstige geweldsmisdrijven.
    • Het Openbaar Ministerie eist hogere straffen, met name bij geweld tegen agenten en ambulancepersoneel, merkt rechter Janssen. "Daarin zijn wij ook opgeschoven."
    • De rol van het slachtoffer in de rechtsgang is groter geworden. Sinds 2016 geldt voor hen bijvoorbeeld het spreekrecht.
    • Uitspraken worden nu op internet gepubliceerd (en twintig jaar geleden natuurlijk nog niet). "Daardoor heb je meer vergelijkingsmateriaal", zegt slachtofferadvocaat Oehlen.

    Ook Oehlen herkent de tendens van zwaardere opgelegde straffen. "Op het gebied van bijvoorbeeld zedendelicten vond ik het ook wel scheef. Zelfs in verkrachtingszaken werd soms volstaan met een werkstraf gecombineerd met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat gebeurt nu niet meer."

    Maar, vervolgt ze over de zwaardere straffen: "Mijn cliënten ervaren die tendens niet zo. In hun ogen voelt een straf vaak te laag." Toch moeten we niet doorschieten, vindt ze. "Ook in de ogen van het volk blijft de straf van de rechter vaak laag, maar als je kijkt naar omringende landen klopt dat beeld niet." Volgens Criminaliteit in Beeld, waarbinnen onder andere het CBS, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Rechtspraak samenwerken, is bij een veroordeling de kans op een gevangenisstraf in Nederland hoger dan in andere landen.

    Slachtofferadvocaat Oehlen denkt dat een straf de schade die slachtoffers is berokkend eigenlijk nooit kan rechtvaardigen. "Die schade is niet in geld of in een straf uit te drukken. Dat is ook de rol van een slachtofferadvocaat: mensen daarop voorbereiden."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 19 oktober 2019 @ 00:27
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, MINISTER DEKKER VINDT 'RECHTSSTAAT NIET IN HET GEDING', na het neerleggen van de verdediging door de advocaat. Zij vindt dat zij vollefig onvoldoende stukken en bescheiden krijgt om een goede verdediging te kunnen voeren. De meningen zullen dan ook over de 'rechtsstaat' dan wel blijven verschillen?

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 10:52

    Dekker: rechtsstaat niet in geding na neerleggen verdediging Weski.

    Inez Weski ANP

    Minister Dekker wil geen oordeel geven over het besluit van advocaat Inez Weski om de verdediging van Ridouan Taghi neer te leggen. "Dat moet de rechter doen", zegt Dekker. Hij noemt het belangrijk dat verdachten goed vertegenwoordigd worden door een advocaat, wel benadrukt hij dat de rechtsstaat hiermee niet in het geding is.

    Weski stopt met de verdediging omdat ze het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces vindt. De raadsvrouw vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de versleutelde berichten die de verdachten naar elkaar stuurden. Ook zegt ze dat de rechtbank zich teveel laat leiden door het OM.

    "Een individuele advocaat die haar werk neerlegt, dat kan gebeuren, maar dat betekent niet onmiddellijk dat de rechtsstaat in het geding is", zegt Dekker. Minister Grapperhaus van Justitie valt hem hierin bij. "Ik sta pal voor voor de onafhankelijkheid van onze rechters, onze rechtsstaat is zeer evenwichtig geregeld", zegt Grapperhaus.

    Volgens Dekker kan het het liquidatieproces Marengo verder gaan: "Of er wordt een andere advocaat gevonden, of de rechter moet een andere oplossing vinden."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 18 oktober 2019 @ 00:41
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, ADVOCATE IN 'MARENGOZAAK' - Ridouan Taghi - legt verdediging neer OMDAT ZIJ GEEN VERTROUWEN HEEFT IN DE RECHTSPRAAK in deze zaak. Het komt meer voor dat er zo door de verdediging wordt gehandeld maar toch opmerkelijk.

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Reklame voor een goed doel: 

    https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Facties.kwf.nl%2Ffundraisers%2Fjo

    ====================================================================

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:11 • AANGEPAST VANDAAG, 18:46

    Advocaat Inez Weski stopt verdediging van Ridouan Taghi.

    Advocaat Inez Weski ANP

    Advocaat Inez Weski legt per direct de verdediging neer van Ridouan Taghi, bevestigt ze nadat ze dat eerder had gezegd in een gesprek met het televisieprogramma EenVandaag. Ze noemt het liquidatieproces Marengo, waarin Taghi hoofdverdachte is, geen eerlijk proces.

    De raadsvrouw vindt dat ze van de rechtbank onvoldoende onderzoek mag doen naar de verklaringen van de kroongetuige en de versleutelde berichten die de verdachten naar elkaar stuurden. Ze zegt dat het dossier onder meer bestaat uit miljoenen versleutelde berichten, die nu niet te controleren zijn door de verdediging.

    Volgens Weski vindt het proces nu plaats buiten de bemoeienis van de verdediging en de verdachten. Ze vindt dat er geen sprake is van een inhoudelijk strafproces.

    Publieke berechting

    Weski zegt dat tegen EenVandaag dat ze het nu verder aan de rechtbank overlaat, die ze ervan beschuldigt zich te veel te laten leiden door het OM. Ook vindt ze dat de rechtbank zich moet losmaken van "de publieke berechting" van Taghi.

    "We willen dat de rechtbank de moed toont om dit strafproces volledig te voeren. Met alle mogelijkheden van controle en een verdediging die al z'n rechten kan uitoefenen."

    Bekijk hier een fragment uit het gesprek met EenVandaag:

    0:50 Volume 10%

    Zie oorspronkelijke artikel

    'We willen dat de rechtbank moed toont'

    Ridouan Taghi is de meest gezochte crimineel van Nederland. Het Openbaar Ministerie brengt hem in verband met onder meer moorden en pogingen tot moord.

    Mogelijk is Taghi ook de opdrachtgever van de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond Nabil B. bij, de kroongetuige in de zaak tegen Taghi.

    De moord op advocaat Derk Wiersum werd een "aanslag op de rechtstaat" genoemd. Een terugblik op die dag:

    2:42 Volume 10%

    Zie oorspronkelijke artikel

    Terugblik op dag van 'aanslag op de rechtsstaat' na moord op advocaat

    Weski vindt dat het verband tussen Taghi en de moord op Wiersum te snel wordt gelegd. "Een tragische gebeurtenis. Dat zal niemand ontkennen. Natuurlijk ben je dan verbaasd. Je begrijpt het niet. Maar het wordt vervolgens wel heel snel als een feit gepresenteerd dat dit te maken heeft met het Marengo-proces of zelfs met mijn cliënt", citeert EenVandaag haar.

    Volgens de raadsvrouw had ze de beslissing om de verdediging van Taghi neer te leggen al genomen voordat Wiersum werd vermoord. Er zou ook geen sprake zijn van angstgevoelens en Taghi zou haar besluit steunen.

    "Het is niet een breuk met mijn cliënt, maar een breuk met dit proces", legt Weski uit aan EenVandaag. "Dat is een bewuste stap van de verdediging. Die ooit besloten is, als een stap waarvan we hoopten dat deze niet nodig zou zijn."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

     

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 01 oktober 2019 @ 00:42
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, KENNELIJK HEEFT DEZE 'BELANGENBEHARTIGER' GÉÉN VERTROUWEN in de rechtsspraak? Lees en verwonder u zelf... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • REGIO • VANDAAG, 20:33

    Belangenbehartiger die rechtbank ‘vieze smerige hoerentent’ noemt niet meer welkom.

    ANP

    De rechtbank in Arnhem heeft een man laten weten dat hij niet meer welkom is als gemachtigde in twee rechtszaken omdat hij zich beledigend, smadelijk een bedreigend heeft uitgelaten over de rechtbank. De man noemde de rechtbank onder meer "een vieze smerige hoerentent" en maakte een vergelijking met communistische regimes. Ook wenste hij rechters levenslange opsluiting zonder proces toe.

    De man vertegenwoordigt als gemachtigde anderen in de rechtszaal. Met zijn bedrijf tekent hij bijvoorbeeld namens zijn klanten bezwaar aan tegen de belasting van personenauto's en motorrijwielen. Zijn beledigende teksten stonden in de pleitnota's die naar de rechter werden gestuurd.

    Meerdere waarschuwingen

    Volgens de rechtbank ging het om grensoverschrijdend taalgebruik en werd de normale gang van de beroepsprocedure ernstig verstoord. Er zijn meerdere gesprekken met de man gevoerd en hij werd ook formeel gewaarschuwd. Omdat hij bleef dreigen en beledigen, is hij nu geweigerd als gemachtigde in twee zaken. Dat betekent dat de betrokkenen op zoek moeten naar iemand anders om hen te vertegenwoordigen.

    Volgens de man kan hij zich niet beheersen als zijn frustratie over bepaalde beslissingen oploopt, schrijft Omroep Gelderland. Hij erkende dat zijn teksten grensoverschrijdend zijn, accepteert dat hij niet meer welkom is als gemachtigde en zoekt een oplossing voor de twee zaken.

    Uitzonderlijk

    Volgens de rechtbank komt het niet vaak voor dat een gemachtigde wordt geweigerd vanwege zijn taalgebruik. De man moet in andere zaken die nog lopen laten zien dat hij in staat is brieven te schrijven zonder kwetsende teksten. Doet hij dat niet, dan zal de rechtbank maatregelen nemen in alle zaken waarbij de man betrokken is, waarschuwt de rechter.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van Omroep Gelderland

     

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 26 april 2019 @ 00:17
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTERS GEBRUIKEN STEEDS MEER BEGRIJPELIJK TAAL IN VONNISSEN. Goed ete lezen voor betrokken partijen en anderen, waarom het vonnis en de motievatie, de redenen. Een hele verbetering met 'vroeger'. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Donderdag 25 april 2019 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Strafrechters gebruiken steeds vaker klare taal in hun vonnissen

    Strafrechters gebruiken steeds vaker klare taal in hun vonnissen

    25 april 2019 14:14 Laatste update: 8 uur geleden

    5  

    Steeds meer strafrechters schrijven hun uitspraken zo op dat lezers goed kunnen volgen hoe ze tot hun oordeel zijn gekomen. Dat blijkt uit hejaarverslag over 2018 van de Rechtspraak.

    Bij de rechtbanken voldeed 78 procent van de uitspraken aan de zogeheten promis-richtlijnen. Bij gerechtshoven, voor hoger beroep, is dat percentage 61 procent.

    Vijftien jaar geleden begon de Rechtspraak met het project motiveringsverbetering in strafvonnissen (promis), dat rechters dwingt om uitleg te geven hoe ze tot een uitspraak komen.

    Toen spraken strafrechters af dat minstens de helft van de vonnissen in klare taal geschreven moest worden. Dat zijn er in de loop van die vijftien jaar veel meer geworden.

    Door: NU.nl  Beeld: ANP

    5  reacties     

    Lees meer over:

    Binnenland 

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 23 februari 2019 @ 00:55
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, OM WIL RECHTELIJKE TOETS BIJ MEGASCHIKKINGEN BIJ BV BANKEN nadat deze STRAFRECHTERLIJK IN DE FOUT ZIJN GEGAAN? Maar dan nog, het zou zijn bij 2 miljoen of meer, de GROTE JONGENS BLIJVEN IMMERS TOCH ALTIJD buiten schot, strafrechterlijk gezien dan. Als u en ik door de Bank ergens van worden beschuldigd, aangenomen binnen enkele seconden vaak door een 'bankemployé die direct weet hoe het in elkaar zit', ontlopen we niet de strafrechterlijke dans...of andere maatregelen? 'Witwassen'? B.v...?

    Het gehele monetaire systeem op Aarde zal uiteindelijk gaan klappen en dat IS AL gaande... wie heeft het als eerste door? Zie en lees ook maar weer eens het meerdere keren genoemde boek hierover voor veranderingen, wereldwijd dan maar eerst moet deze 'geest van de mens Homo sapiens om' nog. Tevens een groot maatschappelijk belang voor ons allen, 'grote of kleine jongens', dat maakt geheel niets ujit. Ja voor de Politie, OM en rechterlijke macht dus kenneljk wel, áls je maar genoeg geld hebt...     

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    OM wil rechterlijke toets voor megaschikkingen zoals die van ING

    GISTEREN, 08:00

    BINNENLANDECONOMIE

    ING bank NOS

    Als het Openbaar Ministerie en een verdacht bedrijf buiten de rechter om met elkaar een schikking afspreken, dan moet de rechter voortaan alsnog naar die schikking kunnen kijken. Dat zegt OM-topman Gerrit van der Burg.

    Er kwam kritiek op het besluit van het Openbaar Ministerie om ING niet te vervolgen vanwege fouten die gemaakt zijn bij het voorkomen van witwassen. Het kwam tot een schikking waarbij ING 775 miljoen euro moest betalen. Daarmee werden jarenlange procedures voorkomen.

    Ook andere bedrijven zoals KPMGVimpelcom en Ballast Nedam kwamen eerder tot een miljoenenschikking. Volgens critici kunnen grote bedrijven hun fouten in achterkamertjes aftikken zonder verantwoording aan de rechter af te leggen.

    In de Tweede Kamer is eind vorig jaar een motie van SP en D66 aangenomen om rechters mee te laten kijken met schikkingen. Dat voorstel wordt verder uitgewerkt. Het OM steunt die verandering.

    Rechter kijkt mee bij 2 miljoen of meer

    "Ik lees ook de krant en heb ook buren. Ik snap de maatschappelijke kritiek op schikkingen", zegt Van der Burg in het FD. "Een mogelijke openbare, marginale rechterlijke toets kan die wegnemen. Mits de rechter niet het hele dossier behandelt, maar bijvoorbeeld alleen het feitenrelaas met de bewijsvoering."

    Volgens Van der Burg zouden schikkingen van 2 miljoen of hoger door een rechter kunnen worden getoetst. Die moet dan kijken of er sprake is van een strafbaar feit en of het bedrag dat betaald moet worden in verhouding staat tot de misstand.

    Ook pleit het OM voor een verplichte "reclassering" voor bedrijven. Bij ING kan dan bijvoorbeeld een verbeterprogramma worden afgesproken, gemonitord door een speciale controleur. Nu kunnen bedrijven hier alleen nog vrijwillig aan meewerken.

    BEKIJK OOK

    ING schikt voor honderden miljoenen wegens faciliteren witwassen

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 10 juli 2018 @ 01:03
    #8
    reactie op (#7) herman_dad

    Goedemorgen, VERTROUWEN IN RECHTSPRAAK. MOEDER 'SHARLAYNE' het kind dat bij een val (of anderszins?) om het leven kwam uit een flat, is door de rechter VRIJGESPROKEN. De vader - ex van - en ook enkele anderen verdenken haar, de moeder, van de dood van het jonge kind. Mogelijk zelfs hébben zij gelijk maar helaas is er géén wettig en overtuigend bewijs hiervoor gevonden. We moeten nu, hoe hard ook vooral voor de vader en familieleden dit feit aanvaarden? Een heel moeilijk en vooral menselijk probleem... gedachten hierover aan ieder, en toch, stel dat de rechter de moeder wel had veroordeeld en... toch achteraf een juridische dwaling pur sang? Mogelijk wordt er in hoger beroep gegaan, we wachten af, maar dan zullen er wel meer feiten en omstandigheden moeten komen die een veroordeling rechtvaardigen? Dus toch een béétje een rechtsstaat, hoewel we daar in vele opzichten aan kunnen twijfelen vaak?

    Zie en lees veder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Vader Sharleyne (8) noemt vrijspraak van moeder 'enorme flater'.

    GISTEREN, 22:33

    BINNENLAND

    ANP

    GESCHREVEN DOOR

    Tomas Riemens redacteur Online

    De vader van de 8-jarige Sharleyne, die in 2015 dood werd gevonden onderaan een flat in Hoogeveen, vindt het onbegrijpelijk dat haar moeder is vrijgesproken. Volgens de rechtbank is doodslag niet bewezen. De advocaat van moeder Hélène J. spreekt van een opluchting.

    Vanmiddag oordeelde de rechtbank in Assen dat er niet genoeg bewijs is dat J. haar dochtertje heeft gewurgd en vervolgens van de tiende verdieping naar beneden heeft laten vallen of gegooid. Volgens de rechtbank zijn meer oorzaken mogelijk voor het letsel dat bij Sharleyne is vastgesteld.

    Advocaat Paul van Jaarsveld zegt dat uit het vonnis kan worden afgeleid dat zijn cliënt onschuldig is. De vader van Sharleyne, Victor Remouchamps, is het daar absoluut niet mee eens. "De rechtbank slaat hier een enorme flater", zegt hij tegen de NOS.

    De rechtbank heeft al het bewijs en de deskundigen aan de kant geschoven.

    Vader Victor Remouchamps

    Hij kan nauwelijks geloven dat J. is vrijgesproken. Door zijn inspanningen werd zijn ex-partner drie jaar na de dood van zijn dochter alsnog vervolgd. Hij liet dossiers zien aan hoogleraren, een patholoog-anatoom en oud-rechercheurs.

    Dit leidde ertoe dat het Openbaar Ministerie drie weken geleden tien jaar cel eiste tegen J. en vroeg om een schadevergoeding voor de vader van Sharleyne. "Maar de rechtbank heeft al het bewijs en de deskundigen aan de kant geschoven", zegt Remouchamps.

    Wat er in de nacht van 7 op 8 juni nu wel met Sharleyne is gebeurd, blijft onduidelijk. "Dat is een vraag die blijft hangen", zegt verslaggever Lidwien Gevers, die de zaak volgde. "Maar een rechtbank kan niet iemand veroordelen omdat het waarschijnlijk wel zo gegaan zal zijn." Omdat er volgens de rechter geen keihard bewijs was, volgde vrijspraak.

    Gejuich na uitspraak

    Nadat het vonnis was uitgesproken, klonk gejuich in de rechtszaal. Volgens de advocaat van J. kwam die reactie van bekenden van de verdachte. "Het is niet zo dat zij niet van de ernst van de zaak doordrongen zijn", zegt hij. "Daarom was het juist een grote opluchting. Zij hebben dit alleen op een onhandige manier geuit."

    De rechter reageerde fel op het gejuich:

    Video afspelen

    00:22

    Gejuich na vrijspraak moeder Sharleyne

    De vader van Sharleyne noemt het gejuich veelzeggend. Hij zegt dat de omgeving van J. er alles aan deed om een celstraf te voorkomen. Volgens hem toonde de moeder tijdens de rechtszaak ook zelf geen berouw. "Het is een groot toneelspel."

    'We trekken alles uit de kast'

    De advocaat van J. wijst erop dat de vader al voor juni 2015 antipathie had tegen de moeder van Sharleyne. "Er is veel narigheid over mijn cliënt uitgestort", zegt raadsman Van Jaarsveld. Ze is tijdens het onderzoek afgeluisterd en heeft vastgezeten. Hij zegt dat zijn cliënt nu eindelijk de tijd krijgt om alles te verwerken.

    Maar voor vader Remouchamps betekent het vonnis van vanmiddag niet het einde van deze zaak. Hij wil er naar eigen zeggen alles aan doen om de waarheid over de dood van zijn dochter boven tafel te krijgen. "Nu trekken we alles uit de kast."

    Het Openbaar Ministerie is teleurgesteld in de uitspraak. Er komt waarschijnlijk een hoger beroep, zegt verslaggever Lidwien Gevers. Volgens het OM is er wel genoeg bewijs tegen J. en had de rechtbank ook moeten meenemen dat zij na haar arrestatie zweeg over wat er was gebeurd in de nacht van 7 op 8 juni 2015.

    BEKIJK OOK

    Vrijspraak voor moeder Sharleyne (8), doodslag niet bewezen

    Deel dit artikel: 

      .    

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 29 mei 2018 @ 00:53
    #7
    reactie op (#6) gerrit72

    Goedemorgen, EEN LIJST WAT WE IN HET LEVEN VERTROUWEN, DE KERK HET MINST EN DE POLITIE HET MEEST? Een opmerkelijk maatschappelijk onderzoek, toch goed om even te lezen en voor alle nieuwsclubs in feite, wordt het ook geplaatst.

    Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    We vertrouwen de politie het meest en de kerk het minst

    GISTEREN, 03:50

    AANGEPAST GISTEREN, 06:12

    BINNENLAND

    In de politie heeft bijna 75 procent vertrouwen, in de kerk maar 31 procent ANP

    Nederlanders hebben vorig jaar meer vertrouwen gekregen in elkaar en in de instituties, meldt het CBS. Het vertrouwen in andere mensen steeg naar 62 procent, twee punten meer dan een jaar eerder. De jaren daarvoor was ook al een geleidelijke groei te zien.

    Ook in de instituties hadden Nederlanders in 2017 meer vertrouwen dan in 2016. Het hoogst scoren de politie, rechters en het leger. In hen hebben we zelfs meer vertrouwen dan in onze medemens.

    Andere instituties, zoals de EU, de Tweede Kamer en de banken, scoren een stuk lager, ongeveer 40 procent. Maar ook dat is meer dan een jaar eerder. Het minste vertrouwen genieten de pers en de kerk, allebei krap 30 procent.

    Vertrouwen in elkaar en in de instituties (bron: CBS)

    VERTROUWEN IN 2017 PUNTEN VERSCHIL T.O.V. 2016
    Politie 74,5% +4,2
    Rechters 72,9% +1,4
    Leger 64,8% -0,1
    Medemens 62,2% +2,3
    Ambtenaren 45,5% +2,9
    EU 43,1% +7,1
    Tweede Kamer 40,8% +4,0
    Banken 39,9% +3,6
    Grote bedrijven 39,4% +2,0
    Pers 31,9% +0,7
    Kerken 31,2% +0,8

    Jongeren en hoger opgeleiden hebben volgens het CBS doorgaans meer vertrouwen in instituties en andere mensen dan ouderen en lager opgeleiden.

    Regionaal zijn er ook grote verschillen. In Oost-Groningen is het vertrouwen in de medemens het laagst (minder dan 50 procent), in veel andere noordelijke regio's, het Gooi en de regio Alkmaar het hoogst (meer dan 65 procent).

    BEKIJK OOK

    Nederlanders vertrouwen Europese politici niet zo, maar willen niet uit de EU

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding