2904 keer bekeken

RECHTSZAKEN: o.a. CORONA crisis en duur van (-) afhandeling

 • donderdag 22 december 2022 @ 00:17
  #28
  reactie op (#27) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE: CORONACRISIS dd 21-12-2022: NASLEEP nog CORONABOETE'S IN DIT GEVAL DE 1 1/2 METER AFSTAND niet houden. Daar zijn voor een deel onrechtmatige camera-opnamen voor gebruikt en dus ook JURIDISCH laakbaar boete's voor gegeven.  

  Zie vooral http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ Zie daar alle 'coronagerelateerde politie- of justitieberichten in het algemeen overzicht... EN HET DAGELIJKSE CORONA-UPDATEBERICHT.  ATTENTIE ZIE DAAR en e.a.e. loopt een beetje af... maar nog wel 'éven'...

  Zie ook meer nieuws op NOS-NIEUWS of Twitter (bron)

  Peter Hilz  NOS Nieuws•Gisteren, 13:52

  Autoriteit Persoonsgegevens geeft boete aan politie voor camera-auto's Rotterdam

  De politie krijgt een boete van 50.000 euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de toezichthouder zijn tijdens de coronapandemie camera-auto's ingezet in Rotterdam zonder dat eerst de privacy-risico's in kaart zijn gebracht. De auto's hebben gedetailleerde beelden van mensen verzameld en opgeslagen.

  Ook werden er volgens de AP te veel beelden gemaakt die niet noodzakelijk waren.

  De gemeente Rotterdam en de politie lieten in 2020 vijf weken lang auto's met 360 gradencamera's rondrijden om te controleren of mensen wel anderhalve meter afstand hielden.

  Tot ver buiten de auto's zijn mensen herkenbaar in beeld gebracht. Die beelden werden bekeken in een meldkamer en opgeslagen en konden eventueel ook worden doorgestuurd naar andere politielocaties. Omdat de politie wettelijk verantwoordelijk is voor de beelden, ze worden gezien als politiegegevens, krijgt de politie de boete.

  "Je wilt in Nederland vrij over straat kunnen lopen, zonder dat je hoeft te verwachten dat de overheid vanuit rondrijdende auto's scherpe opnames van je maakt", zegt bestuurslid van de AP Katja Mur.

  Onduidelijkheid

  In 2020 vroeg de AP om opheldering. Daarna werden de auto's stilgezet. Toen rondging dat de auto's toch weer rondreden, werd er een onderzoek ingesteld. Uit dat onderzoek bleek dat de wet op twee manieren is overtreden.

  Ook kwam naar boven dat er onduidelijkheid is over artikel 3 van de Politiewet, waarop de inzet van camera-auto's was gebaseerd. Er bestaan verschillende opvattingen over of dat voor een langere periode kan. Daarom werkt de AP nu aan een uitleg van dit artikel.

  De politie kan bezwaar maken tegen de boete.

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 03 november 2021 @ 00:46
  #27
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE: CORONACRISIS dd 03-11-2021: MET DE TERUGKEER VAN AANTAL CORONAMAATREGELEN, CORONAPAS (CONTROLE OP..?) EN MONDKAPJESPLICHT ETC.... KOMT ER OOK WÉÉR EXTRA DRUK OP POLITIE EN HANDHAVING, en uiteindelijk ook Justitie weer ACHTERAF ..... Nog afgezien van de 'anti-coronamaatregelen' demonstraties, zoals gisteravond weer in Den Haag, tijdens de persconferentie.... EN: 

  Zie vooral http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ Zie daar alle 'coronagerelateerde politie- of justitieberichten in het algemeen overzicht...  

  Zie ook meer nieuws op NOS-NIEUWS of Twitter (bron)

  Demonstranten naar de Koekamp

  De politie heeft de groep demonstranten die zich op de Turfmarkt had verzameld vanwege de persconferentie, naar de Koekamp gestuurd. De demonstratie was vooraf niet aangemeld, zegt de politie. Eerder op de avond werd er met zwaar vuurwerk naar agenten gegooid.

   Politie Eenheid Den Haag @POL_DenHaag

  We begeleiden de groep demonstranten op de Turfmarkt op dit moment naar de #Koekamp in #DenHaag; de door de burgemeester aangewezen locatie voor de niet aangemelde demonstratie. Eerder is door de demonstranten zwaar vuurwerk gegooid naar de agenten.

  2 uur geleden

  Demonstratie tijdens persconferentie

  Tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet hebben 200 tot 300 mensen een lawaaiprotest gehouden. Zij zijn door de politie teruggedreven, daarbij werd ook de wapenstok ingezet.

  De betogers hadden zich verzameld voor het ministerie van Justitie, waar de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge werd gehouden. Het gebouw werd eerder op de dag al extra beveiligd, nadat er oproepen op sociale media waren rondgegaan om te demonstreren.

  Video afspelen 01:17

  Demonstratie tegen coronamaatregelen tijdens persconferentie

  Halsema: 'Er moet tandje bij in handhaving, maar horeca heeft ook eigen verantwoordelijkheid'

  Burgemeester Halsema van Amsterdam is het met het Veiligheidsberaad eens dat "er een tandje bij moet in de handhaving van de QR-controles in de horeca". "Maar daarmee worden op andere terreinen minder handhavers ingezet en dat heeft gevolgen", zegt ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. "Maar het kan niet anders", vervolgt ze.

  13 procent van de besmettingen in Amsterdam, is te herleiden tot de horeca, zegt de burgemeester. "Dus daar moet aandacht voor zijn." Ze zegt nu dat er eerder gedreigd moet worden met sluitingen van de horeca "wanneer we op heterdaad betrappen". Maar om de horeca te betrappen zijn mystery guests nodig.

  Het probleem zit hem volgens Halsema in de capaciteit. "We moeten realistisch zijn, de handhaving is schaars, ook vanwege personeelstekorten." Er zijn ongeveer 7000 horecabedrijven in de hoofdstad en 450 handhavers en 4000 politieagenten. "Dus controle moet met steekproeven gebeuren en daarna volgt een waarschuwing en uiteindelijk sluiting."

  De verantwoordelijkheid ligt wat haar betreft in eerste instantie bij de horeca zelf. Volgens haar moet de horeca de regels naleven en als ze dat niet doen, gaat de gemeente handhaven.

  Twee maanden geleden zei de burgemeester dat de gemeente niet actief zou handhaven en geen boetes aan horeca zou uitdelenPas wanneer er sprake zou zijn van excessen, zou de gemeente ingrijpen. Volgens Halsema verandert daar nu niet veel aan. "Ik heb nooit gezegd dat we niet handhaven, wel dat de middelen beperkt zijn", zei ze op de radio. "En we werken niet met boetes, wel met een waarschuwing en daarna mogelijke sluiting."

  Gewijzigd op 2021-11-03 08:09:18
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 juli 2020 @ 02:09
  #26
  reactie op (#25) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTERS WILLEN OOK NÁ DE CORONACRISIS DOOR MET 'ONLINE' RECHTSZAKEN, dit dan met name in het Strafrecht. In overige rechtsgebieden worden al veel zaken schriftelijk afgehandeld, dit om met name zo min mogelijk mensen op de rechtbanken en in justitiegebouwen te krijgen ivm 'corona' en zie de algemene update op Maatschappelijke Belangen Info, deze crisis zal nog wel even duren, een toename van besmettingen. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Rechters aan het werk in coronatijd; op afstand van elkaar met glazen tussenschotten ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:21 • AANGEPAST GISTEREN, 10:30

  Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'

  Rechtszaken met online belverbindingen bevallen zo goed dat er ook na de coronacrisis mee kan worden gewerkt. President van de rechtbank Rotterdam Robine de Lange en voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Henk Naveszeggen in dagblad Trouw dat ze dat wel zien zitten.

  Door de coronacrisis kampen rechtbanken met enorme achterstanden in de behandeling van rechtszaken. Onlinevergaderingen en rechtszaken met één in plaats van drie rechters moeten die achterstanden wegwerken. Dankzij een tijdelijke coronawet is er geëxperimenteerd met onlinerechtszaken. Willen rechtbanken daarmee door, dan moet er nog een wetswijziging komen.

  "Ik kan me voorstellen dat we in beperkte mate zo blijven werken", zegt De Lange. Als voorbeeld noemt ze zittingen met ouderen die moeilijk ter been zijn, of wanneer iemand moeilijk vrij kan nemen van het werk.

  Ook noemt ze kleine zaken waar wordt bepaald of een verdachte langer vast moet blijven zitten. Die duren vaak maar tien minuten en verdachten moeten dan met busjes van en naar de rechtbank worden gebracht. "Dat kan efficiënter via beeldbellen, al loopt dat technisch en qua planning nu nog niet goed genoeg."

  Zorgvuldigheid

  Niet alle zaken zijn geschikt voor een online afhandeling, zeggen de juristen in de krant. "Voor een aanzienlijk aantal rechtzoekenden geldt dat het de afstand tot de rechter vergroot", zegt Petra van Kampen van de algemene raad van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA). De raad ziet ook wel kansen voor zittingen op afstand, maar benadrukt dat het belangrijk is dat die geen afbreuk doen aan de zorgvuldigheid van de behandeling van de zaak. Ook is het belangrijk dat verdachten voldoende gezien en gehoord worden door de rechter.

  Eerder lieten advocaten zich in een brief aan de Raad voor de Rechtspraakkritisch uit over zaken die in de coronacrisis telefonisch of met slechte verbindingen moesten worden behandeld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 12 mei 2020 @ 01:36
  #25
  reactie op (#24) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONACRISIS dd 12-05-2020: Zie vooral http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ Zie daar alle 'coronagerelaterde politie- of justitieberichten in het algemeen overzicht...

  Voor de clubs: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/

  LAATSTE JUSTITIE of POLITIENIEUWS: Meer 'coronageweld' tegen politie, ook meer meldingen van burenruzies 

  EN VCORAL OOK in de algemene update Maatschappelijke BelangenHOE HOUDT JE DE ANDERHALVE METER-SAMENLEVING in stand, handhaafbaar op langere termijn.. neen??? Zie daar.  

  VANDAAG 2 berichten o.a. POLITIE HEEFT HET DRUKKER MET VERWARDE PERSONEN IN DEZE TIJD en ADVOCATEN BOYCOTTEN belangrijke RECHTSZAAK 'Taghi' IVM CORONMAATREGELEN RECHTBANK. Zie op club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ ook HET APARTE TOPIC over de rechtspraak IVM coronamaatregelen... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Een agent surveilleert in Amsterdam ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 02:42

  Politie rukt in coronatijd vaker uit voor verwarde personen en zwervers

  Sinds de coronamaatregelen voor de zorg een kleine twee maanden geleden ingingen, is het aantal meldingen van overlast gestegen. Dat blijkt uit politiecijfers over april die NRC heeft opgevraagd. De politie rukte vaker uit voor "verwarde personen" en zwervers.

  Zo kwamen er vorige maand ruim 9600 meldingen binnen over verwarde personen, ruim 1600 meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Of de oorzaak daadwerkelijk de coronacrisis is, durft de politie niet te zeggen. Maar de stijging is wel opmerkelijk.

  Henk van Dijk, landelijk programmaleider 'personen met verward gedrag' van de Nationale Politie, zegt in de krant zich zorgen te maken. Agenten zien vaker mensen die geen zorg meer hebben en geen dagbesteding of begeleiding.

  Wat de politie vooral zorgen baart, is dat er mensen zijn waar niemand meer een oogje op houdt. Sinds de coronamaatregelen in maart ingingen, hebben hulpverleners en psychiaters met een deel van hun patiënten alleen nog op afstand contact.

  Deel dit artikel:

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 13:13

  Advocaten weigeren naar zitting Ridouan Taghi te komen

  Vijf advocaten weigeren volgende week naar een zitting van de Amsterdamse rechtbank te komen in de zaak rond Ridouan Taghi. Dat melden NRC enEenVandaag. De advocaten vinden dat ze hun werk niet goed kunnen doen.

  De rechtbank heeft vanwege de coronacrisis beperkingen opgelegd. Zo mogen de verdachten niet fysiek aanwezig zijn bij de tussentijdse zitting in de zaak. Ze mogen alleen tijdens de behandeling van hun eigen zaak inbellen via een videoverbinding. Daarvoor krijgen ze van de gevangenissen hooguit een uur.

  Volgens de advocaten is door deze maatregelen geen vertrouwelijk overleg mogelijk tussen advocaat en cliënt en daardoor kan er geen sprake zijn van een eerlijk proces.

  Rechtbank vat pleitnota samen

  Ook mogen de advocaten niet op de gebruikelijke manier pleiten. Ze moeten ruim van tevoren aan de rechtbank laten weten wat ze willen gaan zeggen en de rechtbank vat dat dan op de zitting samen. Anders kunnen de afzonderlijke zaken niet binnen een uur behandeld worden.

  De vijf advocaten zeggen dat de maatregelen zonder overleg met hun kantoor zijn genomen en dat dit in strijd met de wet is.

  De rechtbank heeft wel gezegd dat bij de volgende zitting, in augustus, er alles aan gedaan wordt om ervoor te zorgen dat de verdachten dan wél zelf aanwezig kunnen zijn.

  Maar de advocaten vinden die toezegging niet voldoende en weigeren daarom volgende week naar de Amsterdamse rechtbank te komen, ook omdat het Openbaar Ministerie wel gewoon aanwezig is. Ze wijzen op een andere zitting in de zaak rond Ridouan Taghi, van de rechtbank in Utrecht. Daar mochten de verdachten wel persoonlijk bij zijn. "Het is voor ons onbegrijpelijk dat dit in een vergelijkbare zaak bij de rechtbank Amsterdam niet mogelijk is", schrijven de advocaten in hun brief.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Kortheidshalve ziet u het volledige overzicht even zelf verder op club/ forum http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ HIEROVER....!!

  Het zou hetzelfde artikel zijn.

  Dank en voor alle vele bezoekers hier op de nieuwsclubs, ook hier kunt u uw mening of inzicht geven in het forum!! Gratis aanmelden als 'gewoon' lid is al voldoende, of stemmen op de polls bijvoorbeeld?

  Zie nog meer op:

  ZIE VERDER OOK de andere nieuwsclubs: Leden endagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - Dank!

  Gewijzigd op 2020-05-12 06:59:36
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 09 mei 2020 @ 02:05
  #24
  reactie op (#23) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTBANKEN EN RECHTSZAKEN UPDATE IVM CORONA dd 9-5-20: ADVOCATEN VREZEN VOOR RECHT SLACHTOFFERS, maar ook van verdachten en verdere belanghebbenden?  

  Zie wat hier meer over is geschreven op: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ forum, dagelijkse UPDATE CORONABERICHTEN

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Plexiglas bij de pro-formazitting in de zaak tegen Jos B. deze week ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:34

  'Slachtoffers gedupeerd door coronamaatregelen bij rechtbanken'

  Door de coronamaatregelen in de rechtbanken worden de rechten van slachtoffers geschonden, waarschuwen advocaten in een brief aan de Raad voor de Rechtspraak.

  Stichting LANGSZ, een netwerk van advocaten voor slachtoffers van gewelds- en zedenmisdrijven, vraagt met de brief aandacht voor de positie van slachtoffers. Die bungelden de afgelopen tijd onderaan het prioriteitenlijstje van de rechtspraak, stelt de stichting.

  "Zo is aan slachtoffers van zeer ernstige en urgente zaken te verstaan gegeven dat zij niet welkom waren in de zittingszaal", staat in de brief. Soms dreigden advocaten zelfs met een kort geding om voor slachtoffers toch een plek in de zaal te bemachtigen.

  "Nu de gerechtsgebouwen per 11 mei ruimer worden opengesteld roepen wij de rechtspraak op slachtofferrechten volledig te eerbiedigen", aldus de advocaten.

  Strafrechtadvocaten

  De afgelopen tijd kwam er ook al kritiek van strafrechtadvocaten, met name op de uitgestelde zittingen en zaken die telefonisch of via slechte verbindingen moesten worden behandeld. De advocaten wezen erop dat ook verdachten het recht hebben om aanwezig te zijn. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten pleitte er al eerder voor om weer meer fysieke zittingen te houden.

  Vanaf 11 mei gaat dat ook gebeuren. Het gaat vooral om straf-, jeugd- en familiezaken, waarbij het belangrijk is dat de rechter de betrokken partijen met eigen ogen ziet.

  Plexiglasplaten

  Rechtbanken hebben de afgelopen tijd hun gebouwen aangepast. Er zijn plexiglasplaten geplaatst bij balies en in zittingszalen zijn looproutes aangegeven. De rechtbank in Den Bosch heeft een tent voor de deur geplaatst waar bezoekers kunnen wachten tot ze het gebouw in mogen.

  Publiek is voorlopig nog niet welkom in de gerechtsgebouwen. Slachtoffers mogen maximaal één iemand meenemen. Waar mogelijk worden zaken nog steeds zo veel mogelijk telefonisch of met een videoverbinding behandeld.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 05 mei 2020 @ 01:55
  #23
  reactie op (#22) Vomie

  Goedemorgen, ANTWOORD OP VRAGENSTELLER: JA de rechtbanken zijn gesloten tot in ieder geval 11 mei. Voor zover begrepen ook van advocatuur, ze gaan weer beperkt open voor andere zaken dan strafzaken als familie- en privaatrecht. Echter in eerste instantie voor zaken die geen uitstel kunnen gedogen omdat er b.v. kinderen in het spel zijn, grote belangen ala faillissementen e.d.....Wel zullen veel zaken, indien zij toch ter zitting behandeld moeten worden opnieuw ingepland moeten worden, veelal. Maar verwachting is dat als de daling coronacijfers doorzet zoals nu, de rechtspraak over een maand ongeveer weer een beetje 'normaal' hervat?  De rechtspraak zit niet op extra werk, zaken te wachten nu, daarom:

  Voor het overige worden veel zaken en dat zal wel blijven ook voorlopig SCHRIFTELIJK afgehandeld. Via briefpost of email uiteraard. Het zal wel een over en weer gebeuren blijven. Ook hier zijn rechters nu thuis werkend, evenals ook als administratief/ondersteunend personeel maar ook wel op de rechtbanken beperkt aanwezig. Net als in de VS waar zelfs de hoogste rechters thuis werken, zie: 

  2 UUR GELEDEN

  Hoogste Amerikaanse rechters werken vanuit huis

  De rechters van het Amerikaanse Hooggerechtshof hebben de behandeling van rechtszaken na een pauze door het coronavirus weer opgepakt. Dat gebeurt vanuit huis. De hoorzittingen zijn ook voor het eerst live te volgen op radio en televisie.

  In normale tijden komen de hoogste Amerikaanse rechters bijeen in het statige neoklassieke gebouw op First Street, tegenover het Amerikaanse Capitool.

  De eerste zaak die vanaf vandaag te horen is, gaat over de vraag of de populaire reissite Booking.com zijn naam als handelsmerk mag registreren. De komende twee weken zal de rechtbank in nog negen zaken de pleidooien aanhoren. De meest in het oog springende, op 12 mei, zal gaan over de vraag of de accountants en bankiers van president Donald Trump kunnen worden gedwongen zijn financiële gegevens over te dragen aan het Congres en aanklagers van New York.

  En ziet u zelf weer het totale overzicht hieronder, speciaal voor de clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Gewijzigd op 2020-05-05 07:15:24
  handtekeningafbeelding
 • maandag 04 mei 2020 @ 09:28
  #22
  reactie op (#21) herman_dad

  Goede dag. Er waren toch rechtbanken  gesloten niet voor niets, te veel mense daar bij elkaar? En ik las laatst dacht ik hier in oud berichten dat er al besmettingen in gevangenissen waren en misschien wel meer nog ook wat die verspeiden zich wel? Wat denkt u daarvan ?  

 • zaterdag 02 mei 2020 @ 01:26
  #21
  reactie op (#20) herman_dad

  GoedemorgenRECHTBANKEN EN RECHTSZAKEN UPDATE IVM CORONA dd 2-5-20: VEEL STRAFRECHTZAKEN OPGESCHORT of zelfs afgelast ivm achterstanden, veel verdachten 'vrijuit'?  

  Zie wat hier meer over is geschreven op: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ forum, dagelijkse UPDATE CORONABERICHTEN

  Rechtbanken 'openen' weer na 11 mei a.s. zie UPDATE BOVEN o.a. wat daar over gezegd is en oudere berichten hier.

  De rechtspraak heeft e.e.a. nog steeds niet op orde en er is een grote achterstand in met name STRAFRECHTZAKEN en een groot aantal verdachten kunnen 'vrijuit' gaan? Lees daarvoor ook meer op de club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - De rechtbanken gaan per 11 mei weer 'open' ook voor andere rechtsgebieden, maar in zaken als familierecht waar kinderen in het geding zijn en geen uitstel geboven is voor een rechtelijke beslissing o.a. Veel zaken zullen ook schriftelijk afgedaan kunnen worden, toch grote vragen bij rechtskundigen over het 'goede rechtsverloop' DAARBIJ.   

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NIEUWSUUR • BINNENLAND • VANDAAG, 20:00

  Verdachten niet vervolgd vanwege coronacrisis

  ANP

  Tot vorige week hebben verschillende parketten van het Openbaar Ministerie zelfstandig zaken geseponeerd, waarbij ze verwezen naar de coronacrisis. De afgelopen weken zijn er duizenden rechtszaken blijven liggen, omdat de rechtbanken vanwege het coronavirus hun deuren hebben gesloten.

  Rinus Otte van het college van procureurs-generaal erkent dat er de afgelopen weken zaken zijn geseponeerd. "Daarbij is een enkele keer verwezen naar corona. Dat zouden we nu niet meer zo doen. Want corona is in principe geen legitieme reden om een zaak overboord te gooien."

  Het OM werkt nu aan een landelijk beleid dat voor alle parketten gaat gelden. Er waren al grote achterstanden bij de rechtbanken, met tienduizenden zaken die op de plank liggen. Daar komt de sluiting van de rechtbanken vanwege de coronacrisis nu bovenop. Daarom zoekt het OM naar een oplossing.

  'Het kan nu even niet anders'

  Volgens Otte zal het nog zeker een paar dagen duren voordat het beleid duidelijk wordt. Maar dat er iets moet gebeuren, staat volgens hem vast. "Het kan nu even niet anders. We moeten de afweging soms wat anders maken. Soms zal dat zijn met een sepot, maar als dat beleid wordt zullen we het doen met optimaal zicht op de belangen van slachtoffers."

  Het OM denkt daarbij aan strafzaken waarin een geldboete tot een paar honderd euro of een lage werkstraf zou worden geëist. "In die hele grote voorraad zaken kijken we kritisch welke kleinere zaken, aan het eind van alle beoordelingen, eventueel geen doorgang kunnen vinden."

  Mijn cliënt is blij dat zijn zaak niet voorkomt, maar hij krijgt wel een aantekening op zijn strafblad.

  Haye Blaauw, advocaat

  Haye Blaauw is een van de advocaten die afgelopen tijd via een brief op de hoogte werd gesteld van het 'corona-sepot', zoals hij dat zelf noemt. "Er staat in dat er nog eens naar de zaak van mijn cliënt is gekeken en dat er is besloten om de vervolging stop te zetten in verband met de coronamaatregelen."

  Blaauw legt uit dat het gaat om een "recente hennepzaak" die voor de politierechter zou komen. "De zitting stond oorspronkelijk ergens in april gepland. De zaak gaat nu helemaal niet door. Ik vraag me af of dat zorgvuldig is. Bovendien voelt het nu alsof de zaak niet af is."

  Volgens de advocaat is het sepot niet per se voordelig voor zijn cliënt. "Het is een sepot vanwege beleidsredenen, niet omdat er te weinig bewijs is. Mijn cliënt is blij dat zijn zaak niet voorkomt, maar hij krijgt wel een aantekening op zijn strafblad. Terwijl ik denk dat het vrijspraak had kunnen worden."

  Straks duizenden mensen teleurgesteld?

  Jan Struijs van politievakbond NPB denkt dat het OM niet anders kan dan bij een groot aantal zaken de vervolging te stoppen. "Voor de coronacrisis bleven er al veel zaken liggen, nu is het aantal vertraagde zaken opgelopen tot meer dan 40.000. Het OM werkt hard, maar zal dat nooit kunnen inhalen."

  Hij denkt dat het nog een hele opgave wordt voor het OM om te bepalen welke zaken geseponeerd gaan worden. "Als er straks duizenden mensen teleurgesteld moeten worden, dan doet dat wat met de maatschappij. De politie hoort nu al van betrokkenen en slachtoffers dat ze het heel erg vinden dat hun zaak niet kan voorkomen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van: GA NAAR NIEUWSUUR

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 18 april 2020 @ 01:44
  #20
  reactie op (#19) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTBANKEN EN RECHTSZAKEN na 29 april weer hervat? Met inachtneming van de 'corona voorschriften'? Rechtszaken via een VIDEOVERBINDING??  

  Zie wat hier meer over is geschreven op: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ forum, dagelijkse UPDATE CORONABERICHTEN. 

  De rechtsspraak en Rechtbanken idem, de Raad v.d Rechtsspraak verwacht dat rechtbanken ná 29 april met die 'maatregelen' ook weer rustig open gaan en ook kunnen? Ook daar zou de verwachting getemperd moeten worden, waar mensen bijeen zijn is de kans op (-) nog steeds aanwezig! Het gaat dan voornamelijk nog in STRAFrechtzaken, in andere rechtsgebieden kan in velerlei zaken privaat-, burgelijkrecht, administratiefrecht, e.e.a. ook schriftelijk worden behandeld of afgedaan?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 20:14

  Rechtspraak en reclassering maken zich op voor herstart


  Een rechtszitting via videoverbinding RECHTBANK NOORD-NEDERLAND

  De rechtspraak hoopt vanaf volgende week weer meer strafzaken te kunnen behandelen, in eerste instantie via videoverbindingen. Ook de politie, het Openbaar Ministerie en de reclassering bereiden zich voor op een volgende fase in de coronacrisis.

  Premier Rutte riep alle sectoren deze week op om alvast na te denken over de 'anderhalvemetersamenleving'. Dinsdag zal het kabinet aangeven of er coronamaatregelen heel beperkt versoepeld kunnen worden en hoe het leven er na 28 april uit zal zien.

  Volgens de Raad voor de Rechtspraak worden ook alle gerechtsgebouwen klaargemaakt voor een samenleving waar anderhalve meter afstand voorlopig de norm is. Rechtbanken plaatsen plexiglas bij balies en passen wachtruimtes aan, voor het geval ze weer open mogen.

  Volgens de Raad voor de Rechtspraak is het vooral van belang voor het strafrecht dat de komende tijd meer zaken worden behandeld. Daar ligt nu het grootste deel van de zaken stil. Waar er normaal gesproken zo'n vier à vijfduizend strafzaken per week worden verwerkt, zijn dat er nu nog maar vier à vijfhonderd.

  Telehoren

  Om meer zaken te kunnen behandelen, is het 'telehoren' versneld ingevoerd. Sinds deze week hebben alle gevangenissen een videoverbinding met rechtbanken, zodat gedetineerden voor de camera zittingen kunnen bijwonen.

  Met deze werkwijze werd al geëxperimenteerd. Dat was om te kunnen besparen op het vervoer van gedetineerden van en naar de rechtbank. Door de coronacrisis is het telehoren in een stroomversnelling gekomen.

  Je kunt mensen niet gedwongen via digitale lijntjes de zittingszaal in persen.

  Shirin Milani, strafrechter

  "Sommige verdachten vinden het uitstekend omdat ze niet de hele dag in een busje hoeven te zitten om naar de rechtbank te worden gebracht", vertelt directeur Ton Golstein van de Penitentiaire Inrichting Almelo. "Anderen willen toch liever zelf aanwezig zijn, omdat ze denken dat ze in de zittingszaal beter hun verhaal kunnen doen dan voor een camera."

  Vanaf komende week zullen steeds meer strafzaken inhoudelijk via een videoverbinding worden behandeld. Dat gebeurt alleen als alle procesdeelnemers ermee instemmen. "Je kunt mensen niet gedwongen via digitale lijntjes de zittingszaal in persen", zegt rechter Shirin Milani van de rechtbank Overijssel. "Aan de andere kant zijn er ook verdachten en slachtoffers die het boek graag willen sluiten, dus dan maar op deze manier."

  Anderhalvemeterwerkstraf

  Als de rechtspraak meer zaken gaat behandelen, heeft dat automatisch gevolgen voor de reclassering. Deze dienst houdt toezicht op verdachten en veroordeelden, brengt advies uit in rechtszaken en begeleidt ieder jaar zo'n 30.000 taakstraffen.

  Het uitvoeren van die werkstraffen ligt nu stil, maar de reclassering onderzoekt welke activiteiten op korte termijn weer zouden kunnen. "We moeten de anderhalvemeterwerkstraf introduceren", zegt Johan Bac, directeur van Reclassering Nederland. "In een kleine keuken in een verzorgingshuis kun je geen afstand houden, maar we werken ook in het bos en in de duinen."

  Dankzij videobellen krijgen we een beter inkijkje in het leven van verdachten en veroordeelden

  Johan Bac, directeur Reclassering

  Bac hoopt zo snel mogelijk weer te kunnen beginnen met de begeleiding. "Elke maand die het langer duurt, liggen er weer duizenden nieuwe werkstraffen op de plank." Omdat taakstraffen binnen een bepaalde tijd moeten zijn uitgevoerd, is er een wet in de maak die uitstel mogelijk maakt.

  In plaats van via afspraken op kantoor, houdt de reclassering nu zoveel mogelijk toezicht door videobellen. Dat heeft onverwachte voordelen, zegt Bac. "We zien mensen vaker dan voorheen, omdat we vaker bellen. We krijgen een beter inkijkje in hun leven. Dat zijn elementen die we willen behouden na het coronatijdperk."

  Rechtszaken in het weekend

  Behalve de rechtspraak en de reclassering onderzoeken ook de politie en het Openbaar Ministerie hoe ze de draad weer kunnen oppakken. Op dit moment worden alleen de hoogst noodzakelijke arrestaties verricht, om ervoor te zorgen dat het justitiële systeem niet verder verstopt raakt.

  "Wij voeren momenteel gesprekken met de Raad voor de Rechtspraak en andere betrokken partijen over opstart- en opschaalscenario's", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. OM-topman Gerrit van der Burg zei vorige week dat rechtszaken misschien wel in het weekend of 's avonds behandeld moeten worden, om achterstanden in te lopen.

  "De kunst is niet om méér te doen, maar ook om het innovatief te doen", concludeert Johan Bac. "Kijk dus naar digitale manieren, maar ook met advocaten en slachtoffers naar andere mogelijkheden. Dat is uiteindelijk nodig om alles weer op gang te krijgen."

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 07 april 2020 @ 01:14
  #19
  reactie op (#18) herman_dad

  Goedemorgen, UPDATE CORONACRISIS dd 07-04-2020: Buiten nog, SCHULDENPROBLeMATIEK, IVM SCHULDEN NU STERK OPLOPEND bij velen, ZEER VELEN, ook extra Corona testen voor medewerkers TBS-klinieken. En vandaag in de media ook advocaten en enkele anderen die vinden dat de doorgang van met name STRAFZAKEN zoals nu per internetverbinding niet correct is, juridisch ook?! Of soms met 'telefoons'die wegvallen op cruciale momenten?  

  Er zijn al diverse meldingen in het 'rechtsysteem' voorlopig nog in Inrichtingen maar de kans is groot dat dit nu ook over andere onderdelen van het rechtssysteem verspreid? 

  Tbs-klinieken in gesprek over testen medewerkers

  Personeel van tbs-instellingen wil ook in aanmerking komen voor een test op het corona-virus. Daarover zijn tbs-instellingen in gesprek met de GGD en met het Regionaal Overleg Acute Zorg, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  Het aantal mensen dat in aanmerking komt voor een test is maandag uitgebreid. Maar tbs-personeel komt daarvoor niet in aanmerking, omdat ze niet onder de GGZ of zorg vallen maar onder justitie.

  Het risico bestaat dat medewerkers het corona-virus mee kunnen nemen in de kliniek en dan gedetineerden kunnen besmetten. Die mogen zelf geen bezoek ontvangen en niet op verlof.

  Op dit moment zijn er drie tbs'ers besmet. Ook is één gedetineerde besmet met het corona-virus, die ligt inmiddels in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

  Kortheidshalve ziet u het volledige overzicht even zelf verder op club/ forum http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ HIEROVER....!!

  Het zou hetzelfde artikel zijn.

  Dank en voor alle vele bezoekers hier op de nieuwsclubs, ook hier kunt u uw mening of inzicht geven in het forum!! Gratis aanmelden als 'gewoon' lid is al voldoende, of stemmen op de polls bijvoorbeeld?

  Zie nog meer op:

  ZIE VERDER OOK de andere nieuwsclubs: Leden endagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://europese-unie.clubs.nl/ of http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - Dank!

  handtekeningafbeelding