1959 keer bekeken

ECONOMIE, CONSUMENTEN en FINANCIEN, ARMOEDE, TWEEDELING, belastingen

  • zaterdag 10 september 2022 @ 00:17
    #20
    reactie op (#19) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg ENERGIEMARKT SLAAT OP HOL (!): DE EU, EUROPA NEEMT BESLUIT, PRIJSPLAFOND AAN GAS- EN ENERGIEREKENINGEN. Overal in Europa en ook elders uiteraard een maatschappelijk probleem 1e orde.  NL was eerst tegen maar is nu ook om, het kan ook niet anders, zie ook bij GB berichten daar heeft de nieuwe premier hetzelfde aangekondigd. 

    Hopelijk voor ieder gaat e.e.a. snel in dan, maar de afzonderlijke parlementen zullen ook nog moeten beslissen. Het is de bedoeling dat de Europese Commissie uiterlijk volgende week met concrete plannen komt.

    Een groot maatschappelijk probleem ligt op de loer, nog erger dan 'corona'?   ALARM!?

    Zie en lees verder art.van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    Reuters

    NOS Nieuws•Gisteren, 17:32

    Ook Europese energieministers overwegen prijsplafond op buitenlands gas

    In Brussel zijn de Europese ministers van Energie het in grote lijnen eens geworden over maatregelen om de crisis op de gas- en elektriciteitsmarkt aan te pakken. Ook een prijsplafond voor gas behoort volgens de bewindspersonen tot de mogelijkheden. Ze roepen de Europese Commissie op om daar voorstellen voor te doen.

    De Commissie presenteerde dinsdag een reeks ingrijpende plannen om de crisis op de Europese energiemarkt te beteugelen. Onderdeel daarvan was een prijsplafond voor Russisch gas.

    Maar de EU-ministers voor Energie willen nog verder gaan. Ze willen dat de Europese Commissie met uitgewerkte plannen komt voor een maximumprijs voor buitenlands gas in het algemeen, niet enkel voor Russisch gas.

    "Een algemeen prijsplafond kost miljarden, of we moeten rantsoeneren. Want als de overheid geen geld bijlegt zullen producenten hun gas elders verkopen", zegt Jilles van den Beukel, energiedeskundige bij het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. "Als we dat niet willen zal de overheid gasleveranciers moeten gaan subsidiëren." In dat geval blijven energiebedrijven duur gas kopen, maar betalen huishoudens een lagere prijs.

    Een maximale prijs voor alleen Russisch gas heeft ook consequenties. "De Russen zullen de gaskraan waarschijnlijk helemaal dichtdraaien", zegt Van den Beukel. "Financieel zal dat ook doorbijten betekenen, want gas wordt dan nog duurder. Maar dan raak je voor het eerst ook Rusland financieel, die raken een afzetmarkt kwijt."

    EU-correspondent Kysia Hekster:

    "De EU-ministers proberen hiermee te laten zien dat ze bereid zijn hard in te grijpen in de Europese energiemarkt. Ze konden eigenlijk ook niet anders. De energieprijzen zijn zo hoog geworden dat sociale onrust dreigt. Ze zeggen er 'alles' aan te willen doen om de markt te kalmeren. Het signaal aan Poetin is: wij zwichten niet voor manipulatie en chantage in een gasoorlog.

    Of wat ze de ministers nu bedacht hebben genoeg is, moeten we afwachten. Ze zeggen dat het belangrijk is nu snel over te gaan tot echte actie. De komende week presenteert de Europese Commissie uitgewerkte plannen, daarna moeten de ministers die ook echt inhoudelijk goedkeuren."

    "We hebben de Commissie een duidelijke taak gegeven om binnen enkele dagen met een robuust en tastbaar voorstel te komen", zegt de Tsjechische minister van Industrie en Handel, Jozef Síkela. Hij zat het ingelaste Europese beraad vandaag voor. "We zullen er alles aan doen om onze burgers en bedrijven te helpen die te maken hebben met hoge energieprijzen."

    Het is de bedoeling dat de Europese Commissie uiterlijk volgende week met concrete plannen komt. Behalve het prijsplafond voor gas verwachten de energieministers ook dat de Commissie haar andere voorstellen verder uitwerkt. Het gaat onder meer om een maximumprijs voor duurzame elektriciteit en een verplichte "solidariteitsbijdrage" voor olie- en gasbedrijven.

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 07 september 2022 @ 00:32
    #19
    reactie op (#18) herman_dad

    Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 07-09: WE ZIJN EEN WEEK VERDER EN VOOR VELEN WORDT HET MET DE DAG ERGER. Kunnen al geen boodschappen meer doen in feite, afhankelijk vaak van anderen, organisaties en dat is dan nog iets (hulde voor degenen die dit...!!) 

    Aantal mensen die koophuizen of zelfs huurhuizen verlaten, niet meer kunnen betalen of door familie opgevangen en sommigen al slapen, wonen in de AUTO... En mensen die beiden werken, beiden MODAAL en die zien het al niet meer zitten?!!!

    Ook aantal tuinbouwkassen door ondernemers gesloten, deze winter in ieder geval om gas, verwarmingskosten uit te sparen. In het voorjaar weer dan via ZONLICHT gratis verwarming om groeizaam te zijn... 

    Als het zo doorgaat dan moet de HELFT ongeveer van de BAKKERS sluiten, kosten niet meer op te brengen en dan broodleveringen in gevaar? EN GA ZO MAAR DOOR!!!

    We horen dinsdag over 3 weken, Prinsjesdag, verder...

    Maar voorlopig zitten we allen althans de minima maar ook 'modaal' inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!

    Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste dagen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP   NOS Nieuws•Gisteren, 14:21•Aangepast gisteren, 17:26

    Inflatie naar recordhoogte, hoe komt dit? Wat doe je eraan? En meer vragen

    De inflatie in Nederland is in augustus naar 12 procent gestegen, zo bleek vanochtend. Dat is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Het betekent dat ten opzichte van augustus 2021 het leven 12 procent duurder is geworden.

    Vijf vragen over deze recordinflatie:

    Wat is de grootste oorzaak?

    Dat is met afstand de gestegen prijs van energie. Dan heb je het over gas, elektriciteit en stadsverwarming. Energie was in augustus maar liefst 151 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli was de stijging van de energieprijzen minder: 108 procent.

    De gestegen energieprijs is goed voor bijna de helft van de 12 procent inflatie: 5,8 procentpunt. Let wel: het Centraal Bureau voor de Statistiek berekent deze prijsstijging op basis van nieuwe contracten, dus wat je in augustus betaalt als nieuwe klant bij een energiemaatschappij ten opzichte van augustus 2021.

    Mensen met een vast energiecontract dat al een jaar of langer loopt, hebben dus geen last van deze energie-inflatie. Want die profiteren van een vaste energieprijs. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen is de inflatie voor huishoudens met zo'n vast contract dus zo'n 6,2 procent. Nog altijd veel, maar wel bijna de helft minder.

    NOS

    Verder betalen mensen met een variabel contract die al langer bij dezelfde maatschappij zitten, minder dan mensen met een nieuw contract. Voor hen is de inflatie dus ook wat minder dan die 12 procent, maar hoeveel minder kan het CBS niet zeggen.

    Naast de energieprijzen droegen ook de gestegen kosten van voedsel en vervoer flink bij aan de hoge inflatie. Die twee kostenposten waren goed voor ruim een kwart van de inflatie van 12 procent.

    Wie voelen de hoge inflatie het meest?

    Dat zijn logischerwijs vooral de lagere inkomens. Want mensen met een lager inkomen geven het grootste deel van hun geld uit aan noodzakelijke dingen als gas, elektra en boodschappen. En dat zijn nu juist de dingen die het meest in prijs zijn gestegen. De voedselbanken merken dat door de hoge inflatie meer mensen gebruikmaken van hun diensten.

    Omdat minima het kwetsbaarst zijn, krijgen zij dit jaar extra steun in de vorm van 1300 euro compensatie voor de hoge energierekening.

    Maar niet alleen consumenten hebben last van de inflatie: oobedrijven en andere organisaties die veel energie verbruiken hebben het moeilijk.

    Hoe hoog is de inflatie in omringende landen?

    Bijna net zo hoog als hier. Binnen de EU wordt de inflatie iets anders berekend dan de Nederlandse cijfers van het CBS. Volgens die EU-methode was de Nederlandse inflatie in augustus 13,6 procent. In de eurolanden was die gemiddeld 9,1 procent, iets lager dus.

    In Duitsland was de inflatie 8,8 procent, in België 10,5 procent en in Frankrijk 6,5 procent. Maar er zijn ook landen waar de inflatie nog veel hoger is dan hier. Estland, Letland en Litouwen hebben alle drie een inflatie van boven de 20 procent.

    Hoe gaat dit de komende maanden verder?

    Dat is heel moeilijk te voorspellen en zal vooral afhangen van wat er met de energieprijzen gebeurt. Blijft de Nord Stream 1-pijpleiding vanuit Rusland dicht? Komt er een EU-plan om de energieprijzen te beteugelen? Wordt het een koude of zachte winter? Komt er voldoende vloeibaar gemaakt gas via schepen naar Europa? Het zal allemaal invloed hebben op de energieprijzen en dus de inflatie.

    En dan is er nog de Europese Centrale Bank. Die is begonnen met het verhogen van de rente om de inflatie af te remmen. En de verwachting is dat de ECB aankomende donderdag de rente verder verhoogt. Geld en geld lenen worden duurder, dat drukt de vraag en daarmee dalen de prijzen, is het idee. Maar dat heeft niet meteen effect, dat kan maanden duren.

    Kan er toch nog iets gedaan worden aan de koopkracht voor dit jaar?

    De hoge inflatie leidt dit jaar tot een historische koopkrachtdaling van 6,8 procent voor een doorsnee huishouden. Vorige week lekte uit dat het kabinet volgend jaar allerlei maatregelen laat ingaan om die koopkrachtdreun te verzachten. Zo gaat het minimumloon 10 procent omhoog, gaat de inkomstenbelasting omlaag en gaan de huur- en zorgtoeslag flink omhoog. Van die laatste maatregelen profiteren vooral de lagere inkomens.

    Invoering van extra maatregelen nog dit jaar is te ingewikkeld, was het verhaal toen. Het kabinet concludeerde vorige week dat het definitief niet mogelijk is om nog voor dit jaar extra ondersteuningsmaatregelen te nemen.

    Noot van de redactie: in dit artikel stond eerder dat minima volgend jaar weer 1300 euro extra compensatie krijgen, zoals ze dat dit jaar ook via de gemeente krijgen. Maar het is nog onduidelijk of deze compensatie in deze vorm er volgend jaar ook weer is.

    Je voelt de inflatie duidelijk in je portemonnee, maar hoe moet je precies kijken naar de inflatiecijfers? Een korte uitleg:

    4:06 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 01 september 2022 @ 00:18
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 01-09: KABINET BESLIST DAT DE KOOPKRACHT VOLGEND JAAR (!) ENIGSZINS HERSTELT ZAL WORDEN met ala, 10% extra voor de minima en de uitkeringen. Zeker het is IETS en zeker ook nog nooit op deze manier vertoont maar dit jaar zit het er niet meer in. En ook vanavond weer een voorbeeld van een jong stel, MODAAL die hun pas gekochte huis weer moeten verkopen en bij de ouders intrekken.... Ze zullen niet de enigen zijn?

    We horen dinsdag over 3 weken, Prinsjesdag, verder...

    Maar voorlopig zitten we allen althans de minima maar ook 'modaal' inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!

    Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste dagen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 05:52

    Akkoord over begroting, maar hoofdrolspelers zwijgen

    De coalitiepartijen en het kabinet hebben een akkoord bereikt over de begroting voor 2023. Even voor 05.30 uur meldden premier Rutte en minister Kaag van Financiën dat na een marathonoverleg van ruim veertien uur overeenstemming is bereikt.

    Details over het akkoord wilden ze niet geven. Die volgen officieel over drie weken, op Prinsjesdag. Omdat de Raad van State nog naar de plannen moet kijken, was de deadline voor een akkoord vandaag.

    Gistermiddag kwamen de fractievoorzitters van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie bij elkaar op het ministerie van Financiën. Aan het begin van de avond sloten premier Rutte, minister Kaag, vice-premier Schouten en staatssecretaris Van Rij van Financiën aan.

    'Mooi pakket'

    Een groot vraagstuk bij de onderhandelingen was de koopkracht. Die staat onder grote druk door de hoge inflatie. Rutte en Kaag houden de kaken dus nog even op elkaar, maar stellen dat het is gelukt om "een mooi pakket" samen te stellen dat de klap voor huishoudens moet opvangen.

    0:40 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Rutte en Kaag over akkoord nieuwe begroting: 'Mooi pakket'

    Kaag noemde de besprekingen van de afgelopen dagen heel intensief. "We hebben er een tijdje aan besteed, maar het is een mooi afgewogen pakket", zei de D66-leider. Op de vraag waarom de sessie van vannacht zo lang duurde, zei Rutte dat de vraagstukken "heel complex" en omvangrijk zijn.

    Vanavond is er een extra ministerraad, waar het kabinet formeel zal instemmen met de begroting. De inhoud wordt bekendgemaakt op 20 september.

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 20 augustus 2022 @ 00:36
    #17
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg 20-8: KABINET IS AAN ZET NU EN HEBBEN HET GISTEREN AL BESPROKEN, dinsdag komt ook de Kamer weer bijeen zei het primair voor één van de andere hoofdpijndossiers, STIKSTOF/KLIMAAT crisis waar de nodige bonje al over is, zie ook elders in forum hierover (!!)

    Maar nu deze voor allen zeer belangrijke maatschapplijke crisis weer extra aandacht. Overigens in heel Europa, alle EU landen speelt dit uiteraard door de gehele situatie en ook nog de oorlog speelt hierin een grote rol....  En over de gehele wereld zelfs al horen we die berichten niet dagellijks.

    Maar voorlopig zitten we allen althans de minima maar ook 'modaal' inmiddels steeds meer in de financiele ellende en hoe verder?? Al krijgen de minima wel een energietoeslag voorlopig zijn we er niet uit?!

    Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste dagen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 20-08-22 09.00 uur: EEN COMPLEET WAANZINNIG BERICHT in vergelijk bij alle andere hier...Schandalig bericht in feite, TWEEDELING? Nu vult zelf maar in en niet te hard vloeken daarbij!!   

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 14:59

    De 'grootste naoorlogse koopkrachtkrimp' in vier vragen

    Zonder nieuw beleid gaat een doorsnee huishouden er dit jaar flink op achteruit, voorspelde het Centraal Planbureau (CPB) vandaag. De koopkracht daalt met 6,8 procent. Dit is het beeld als het kabinet verder geen maatregelen neemt. Wat zeggen de cijfers en hoe definitief zijn ze? Vier vragen over de koopkrachtramingen van vandaag.

    1. Waarom komt het CPB met deze berekening?

    Deze cijfers spelen een belangrijke rol in de de besluitvorming van het kabinet over de begroting van volgend jaar.

    Op Prinsjesdag publiceert het Centraal Planbureau een update van deze verwachtingen. Daarin nemen de onderzoekers mee wat de uitwerking is van eventuele extra maatregelen van het kabinet om huishoudens nog dit jaar extra te compenseren.

    2. Wat zeggen de cijfers?

    Dit percentage zegt om te beginnen niet direct iets over de individuele situatie van mensen. Hoe hard een huishouden geraakt wordt door de gestegen prijzen - en wanneer - hangt sterk af van hoe goed bijvoorbeeld jouw woning is geïsoleerd, en wanneer jouw energiecontract afloopt.

    Maar over de hele linie zullen mensen het verlies aan koopkracht gaan voelen. Vorig jaar leefden een kleine miljoen mensen in armoede. Dat betekent dat er niet genoeg geld is om de totale kosten te betalen van voedsel, de huur, een minimale vorm van ontspanning en sociale participatie (lidmaatschap van een sportclub, ontvangen van visite). Volgend jaar stijgt het aantal mensen onder de armoedegrens naar verwachting tot ruim 1,3 miljoen. Daaronder vallen 308.000 kinderen.

    Op basis van de beschikbare gegevens zegt het CPB dat een koopkrachtdaling zoals deze niet eerder is gemeten. Ook bij het dieptepunt van de economische crisis in 2012 was de verwachte koopkrachtdaling voor alle huishoudens veel kleiner: 1,7 procent. De hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat het naar alle waarschijnlijkheid de grootste koopkrachtdaling is sinds de Tweede Wereldoorlog.

    Peter Hein van Mulligen @phvmulligen

    Voor dit jaar raamt het CPB een koopkrachtverslechtering van 6,8%. Dat zou (naar alle waarschijnlijkheid) de grootste naoorlogse koopkrachtkrimp zijn

    Twitter image

    10:43 19 augustus 2022

    3. Welke huishoudens komen in de knel?

    Uitkeringsgerechtigheden gaan de rest van dit jaar minder hard in koopkracht achteruit dan werkenden en gepensioneerden, die beide met 6,8 procent koopkrachtdaling te maken krijgen. Dat komt doordat de minima, waar veel uitkeringsgerechtigden onder vallen, dit jaar 1300 euro extra compensatie voor de energierekening krijgen, boven op de compensatie die voor iedereen geldt. Daardoor blijft de daling van kun koopkracht beperkt tot 2,1 procent.

    Maar voor uitkeringsgerechtigden, die vaak maar net kunnen rondkomen, kan die koopkrachtdaling van ruim 2 procent harder aankomen dan een koopkrachtdaling van bijna 7 procent voor iemand die goed verdient.

    En volgend jaar daalt de koopkracht van uitkeringsgerechtigden verder met 3,6 procent. Terwijl de koopkracht van werkenden en gepensioneerden dan weer licht stijgt, verwacht het CPB. Dat komt doordat die extra energiecompensatie vooralsnog eenmalig is, het kabinet moet nog besluiten of minima die tegemoetkoming volgend jaar weer krijgen en hoe hoog die dan wordt.

    4. Welke opties zijn er om klappen op te vangen?

    Meerdere partijen kunnen de groeiende groep lage en middeninkomens met financiële problemen een helpende hand bieden. Werknemersorganisatie FNV roept het bedrijfsleven op om loonsverhogingen door te voeren. Ook het CPB signaleert relatief gunstige winstcijfers bij het bedrijfsleven, waardoor er, in hun ogen, ruimte ontstaat voor een salarisverhoging.

    Daarnaast wordt ook naar de coalitie gekeken. Zo praat het kabinet komende week over de rijksbegroting en maatregelen om iets aan de koopkracht te doen. Vicepremier en minister van Financiën Kaag waarschuwde vandaag wel dat het "hartstikke lastig" is om dit jaar nog extra beleid op te tuigen. Toch noemde ze als optie gerichte maatregelen waarvan alleen groepen profiteren die de extra steun het hardst nodig hebben.

    Toezichthouder De Nederlandsche Bank waarschuwde afgelopen week om geen grootschalige steun te geven. Alleen mensen die echt in de problemen komen zouden geholpen moeten worden, anders zou het kabinet alleen maar olie op het inflatievuur gooien, aldus DNB.

    Want als je iedereen compenseert, gaan we met z'n allen meer geld uitgeven waardoor de prijzen alleen maar verder stijgen, redeneerde directielid Olaf Sleijpen in een opiniestuk in NRC. Dat maakt deze tijden van inflatie anders dan de economische malaise van de coronacrisis, toen grote steunpakketten vanuit de overheid volgens DNB juist wél goed werkten.

    Winkelend publiek merkt nu al dat inkopen doen een stuk duurder is geworden:

    1:51 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Boodschappen doen wordt merkbaar duurder: 'Je let veel beter op'

    Gewijzigd op 2022-08-20 09:13:47
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 11 augustus 2022 @ 00:28
    #16
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg ENERGIEMARKT SLAAT OP HOL (!): NOGMAALS ONOPLOSBAAR PROBLEEM? Velen en meer dan gedacht komen in de problemen, financieel en niet alleen vanwege de energie kosten onbetaalbaar, maar ook vele andere zaken als voedsel, prijzen met de week merken we weer enkele producten, soms maar 10 cent per keer maar toch, steeds weer duurder. Een steeds groter maatschappelijk en politiek probleem PER DAG maar:

    Morgen komen de fractievoorzitters 2e Kamer bijeen of overleg dan vanwege dit grote pobleem, ondanks 'reces'.

    Een groot maatschappelijk probleem ligt op de loer, nog erger dan 'corona'?   ALARM!?

    En weer krijgt het boek daarover o.a. Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg gelijk?! Wordt daarin al voorspeld maar hoe moet het dan wel er is een oplossing!? Lees eens het boek, zie clubhome! (Er zijn mensen die zelfs dit niet kunnen betalen. Zie http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ clubhome.

    Zie en lees verder art.van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    ANP    NOS Nieuws•Gisteren, 18:00

    Energie dreigt onbetaalbaar te worden, wie pakt de rekening op?

    • Charlotte Klein redacteur Economie         André Meinema Verslaggever economie

    De energiecrisis neemt toe en de energierekening loopt steeds verder op. De tijd dat we vrolijk shoppend op zoek gingen naar het goedkoopste gas en licht ligt nog maar net achter ons.

    Voor een nieuw energiecontract betaal je nu de hoofdprijs. Wie per 1 juli een energiecontract afsluit voor een gemiddeld gebruik van 1200 m3 gas en 2400 KWh elektriciteit, is inmiddels 360 euro per maand kwijt. Een jaar geleden was dat nog 120 euro.

    Daarmee is de Nederlandse consument veel duurder uit dan andere Europeanen. De energieprijzen zijn nergens zo hoog als hier, blijkt uit de Europese Huishoudens Energie Prijs Index van het energieadviesbureau VaasaETT en berekeningen van Energievergelijk.nl. Het lijkt er momenteel niet op dat de energieprijzen binnen afzienbare tijd weer gaan dalen.

    Piekende gasprijs

    De kale gasprijs op dinternationale gasmarkt is de belangrijkste prijsbepaler. In juni en juli piekten de gasprijzen tot meer dan 200 euro per MWh, twee keer zo hoog als in mei.

    De prijs van gas en elektriciteit in een land wordt vervolgens bepaald door een hele reeks factoren die per land verschillen.

    Energierekening in Europa voor gemiddeld huishouden (1200 m3 gas en 2400 KWh stroom)

    GEMIDDELD ENERGIEVERBRUIK GAS ELEKTRICITEIT JAARBEDRAG MAANDBEDRAG
    Nederland 3295 1005 4300 358
    België 1595 965 2560 213
    Frankrijk 1321 605 1926 160
    Verenigd Koninkrijk 2153 1513 3666 305

    "We hebben onze hoge gasprijs voor een belangrijk deel te danken aan de hoge belastingen", zegt Koen Kuijper van Energievergelijk.nl. "Ruim 37 procent van onze gasrekening bestaat uit overheidsheffingen, namelijk energiebelasting en btw. Nergens anders in Europa is dit aandeel zo groot."

    In een aantal Europese landen heeft de overheid maatregelen genomen om de prijs te drukken. In Frankrijk hanteert de overheid een prijsplafond voor de gas- en stroomprijs. In Portugal heeft de overheid de belastingen op gas verlaagd. In Italië en Oostenrijk zijn ook de belastingen op stroom verlaagd. Ook in Griekenland en Spanje is de belasting op elektriciteit verlaagd.

    In Nederland is per 1 juli de btw op energie tijdelijk verlaagd, van 21 naar 9 procent. Voor een gemiddeld huishouden scheelt dat bij de huidige prijzen al gauw zo'n 35 euro per maand. Eerder werd de energiebelasting verlaagd en werd lagere inkomens een extra tegemoetkoming beloofd.

    Sla over  OF ZIE IN OORSPRONKELIJKE ARTIKEL

    Maar de druk op het kabinet om meer te doen neemt toe. Zo pleitte FNV-voorzitter Tuur Elzinga dinsdag voor het instellen van een prijsplafond: een maximumprijs voor energie. Het is een maatregel die in Frankrijk tot de nodige complicaties heeft geleid.

    Het grootste Franse elektriciteitsbedrijf, EDF, komt door het prijsplafond in financiële problemen. De Franse staat wil om die reden EDF helemaal nationaliseren, Frankrijk is al voor 84 procent eigenaar van de energiereus. EDF is de uitbater van tientallen kerncentrales, een belangrijke pijler onder de Franse energiemarkt.

    Energiemaatschappijen in Nederland vinden een prijsplafond absoluut geen goed idee. Essent-topvrouw Resi Becker: "Onze inkoopprijs voor gas is momenteel heel hoog, als wij dat voor minder geld verkopen aan huishoudens, leidt dat tot instabiliteit. Dat brengt risico's voor partijen die juist moeten zorgen voor het leveren van energie."

    Essent vindt dat er drie dingen moeten gebeuren: een lagere energiebelasting, subsidies om huizen te isoleren en het versimpelen van langetermijncontracten. Becker: "Klanten kunnen makkelijk wisselen van leverancier, wat het aanbieden van langere contracten bemoeilijkt. Juist met langetermijncontracten kunnen wij de prijs lager houden."

    'Maak subsidie inkomensafhankelijk'

    Eneco pleit om ervoor in 2023 een inkomensafhankelijke energiesubsidie in te voeren, met een extra belastingkorting op de energierekening. Deze maatregel helpt volgens Eneco de huishoudens die dit het meest nodig hebben: de lage- en middeninkomens. Daarbij is het makkelijk uitvoerbaar en blijven prikkels om energie te besparen ermee in stand.

    De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een goed idee als er net als in andere Europese landen met alle betrokken partijen een maatregelenpakket wordt gemaakt: "Het belangrijk dat we geen enkele maatregel op voorhand uitsluiten en alle opties verkennen."

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 27 juli 2022 @ 00:27
    #15
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, DE ECONOMISCHE CRISIS, KOOPKRACHT, ARMOEDE(val), vervolg: PRIJSSTIJGINGEN, levensmiddelen gaan maar door.... We merken het allemaal, dit grote maatschappelijke en politieke probleem, één van de vele crisissen anno 2022. OOK HET IMF ZIET HET WERELDWIJD SOMBER IN?!

    Zie ook alle artikelen hierover in brede zin.... een compilatie daarvan slechts de laatste dagen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP

    NOS Nieuws•Gisteren, 17:43

    Boodschappen steeds duurder, leveranciers bepalen vaker de prijzen

    Na jaren van relatieve stabiliteit stijgen de prijzen in supermarkten de laatste maanden, vorige maand de voedingsmiddelen nog met ruim 11 procent. De prijsstijgingen gaan schoksgewijs en zijn vaak onvoorspelbaar als gevolg van onzekerheid bij leveranciers over de prijzen van grondstoffen, vervoer, arbeid, verpakkingsmaterialen en energie. Door die soms forse prijsschommelingen durven veel leveranciers alleen nog maar kortlopende contracten met supermarkten af te sluiten.

    "De onderhandelingen tussen leveranciers en detailhandel zijn traditioneel hard. Supermarkten zijn zich heel bewust van hun positie in een markt met heel dunne marges. Daar wordt op het scherpst van de snede geconcurreerd. Nu worden ze geconfronteerd met een tsunami aan kostenstijgingen op alle fronten", zegt Koen de Jong, directeur bij IPLC, een adviesbureau voor producenten en retailers. "Ik werk nu 35 jaar in deze branche, maar de heftigheid, de snelheid en de omvang van de prijsstijgingen zijn echt ongekend. Alle partijen die daarmee te maken hebben, hebben dat nooit eerder meegemaakt."

    Leveranciers bepalen vaker de prijzen

    Waar vroeger de supermarkten het spel om de prijzen veelal domineerden, zie je nu dat dat leveranciers steeds vaker een flinke vinger in de pap hebben.

    "In de onderhandelingen zie je dat de positie van de leveranciers licht is verbeterd. Supermarkten gingen als leveranciers een product niet konden leveren naar een ander. Nu kan dat niet meer, omdat iedereen moeite heeft om aan grondstoffen te komen. Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden. Dat heeft een domino-effect op de voedselprijzen."

    Prijsstijgingen komen onder andere doordat de kosten fors zijn gestegen.

    Willem ten Hove van ITS Foil, Film & Paper Products Apeldoorn, legt uit waardoor dat komt:

    1:25 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Prijzen van verpakkingen stijgen soms tientallen percenten per maand

    Ook boodschappenbezorger Picnic zegt dat de prijzen enorm fluctueren. Het gevolg: duurdere boodschappen. "Jarenlang was er een stabiele situatie en spraken we jaarprijzen met leveranciers af. Tegenwoordig worden vrijwel alleen nog kortlopende contracten afgesloten tussen supermarkten en leveranciers. Door al die onzekerheden betalen consumenten hogere prijzen", zegt directeur Michiel Muller van Picnic.

    "We betalen leveranciers niet zomaar een hogere prijs, want we willen wel weten waar die vandaan komt omdat we de prijzen voor consumenten zo laag mogelijk willen houden. We kiezen er zelfs wel eens voor om een product uit het assortiment te halen, als we niet weten waar de prijsverhoging vandaan komt. Zo betaal je in Duitsland voor een liter A-merk cola 1,19 euro en in Nederland 1,85 euro. Dan willen we dus eerst weten waar dat verschil vandaan komt."

    NOS

    handtekeningafbeelding
  • zondag 01 mei 2022 @ 00:28
    #14
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, KOOPJESJACHT, veel mensen doen dat, en nu NIEUWE EUROPESE AFSPRAAK, VAN- VOORPRIJS IN WINKELS, supermarkten zijn misleidend en worden aan banden gelegd. Want het is ook meestal dat een koopprijs eerst wordt verhoogd en daarna in de AANBIEDING 'VAN-VOOR'...en de oude (lagere?) prijs dan aangeboden dus in feite ook een juridische dwaling, 'een soort oplichtng' en we trappen er allemaal in dan? Ach, we moeten dat toch zelf weten?   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK •ECONOMIE • VANDAAG, 11:07 • AANGEPAST VANDAAG, 11:07

    Kabinet pakt misleidende 'van-voor'-kortingen aan

    ANP

    De misleidende 'van-voor-kortingen' in winkels worden aan banden gelegd. Ondernemers mogen niet langer de prijs van een product tijdelijk verhogen om het daarna met een zogenaamde grote korting te presenteren. Dat heeft het kabinet bepaald in een uitwerking van een afspraak die voor de hele EU geldt.

    Concreet betekent het dat de 'van-prijs' de laagste prijs moet zijn die in de afgelopen dertig dagen voor een product of dienst is gevraagd. De maatregel gaat binnenkort in en geldt voor webwinkels en fysieke zaken.

    Het ministerie van Economische Zaken spreekt van een 'hardnekkig fenomeen', waar veel consumenten wel eens mee te maken hebben gehad. Volgens minister Adriaansens zijn ook ondernemers gebaat bij de maatregel, omdat zij dan minder last hebben van oneigenlijke concurrentie.

    Vlees en vis niet

    Voor producten die minder dan dertig dagen op de markt zijn geldt een uitzondering, net als voor verse producten zoals vis, vlees, zuivel en fruit. Daar mag de verkoper wel de 'van-prijs' hanteren die vlak voor de korting gold. Volgens het ministerie kan de prijs snel wijzigen en is het praktisch niet te doen om die wijzigingen de hele tijd bij te houden.

    Een andere uitzondering is die van opeenvolgende prijsverlagingen. Stel dat er een jurk van 100 euro eerst met 20 procent korting wordt aangeboden en daarna met 30 procent, dan mag de verkoper bij de 'van-prijs' in beide gevallen 100 euro aanhouden.

    Het toezicht op de maatregel en de handhaving ervan is in handen van de Autoriteit Consument en Markt.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 29 april 2022 @ 00:22
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg ENERGIEMARKT SLAAT OP HOL (!): KABINET TREKT MILJOENEN UIT VOOR EXTRA TOESLAGEN MINIMA BIJ DE ENERGIEREKENING. Een goede geste en opsteker maar hoe verder als toch de gaskraan vanuit Rusland verder dichtgaat, de oorlog escaleert steeds meer. En met 'Groningen' etc...

    Een groot maatschappelijk probleem ligt op de loer, nog erger dan 'corona'?   ALARM!?

    En weer krijgt het boek daarover o.a. Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg gelijk?! Wordt daarin al voorspeld maar hoe moet het dan wel er is een oplossing!? Lees eens het boek, zie clubhome! (Er zijn mensen die zelfs dit niet kunnen betalen. Zie http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ clubhome.

    Zie en lees verder art.van NOS-Nieuws Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 16:27 • AANGEPAST VANDAAG, 16:45

    Niet 679 miljoen, maar 854 miljoen: extra geld beschikbaar voor eenmalige energietoeslag

    Een thermostaat wordt een paar graden lager gezet ROBIN UTRECHT

    Het kabinet trekt 175 miljoen extra uit voor de eenmalige energietoeslag van 800 euro voor mensen met een laag inkomen. Een aantal gemeenten is terughoudend met uitbetalen, omdat ze bang zijn dat ze geld tekortkomen. Minister Schouten voor Armoedebeleid vertrouwt erop dat zij hun aarzelingen nu laten varen.

    Het kabinet stelde tot nu toe 679 miljoen euro beschikbaar voor de eenmalige tegemoetkoming voor huishoudens met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum. Dat wordt verhoogd naar 854 miljoen euro. In mei wordt dit bedrag over de gemeenten verdeeld.

    Schouten schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze wil voorkomen dat de regeling, die de effecten van de sterk gestegen energieprijzen voor lage inkomens moet verzachten, niet goed wordt uitgevoerd. Ze heeft signalen gekregen dat een aantal gemeenten ervoor kiest om de doelgroep te verkleinen of een lager bedrag uit te keren.

    Dit is de regeling die er nu is:

    Compensatie voor energieprijzen NOS

    En dat is niet de bedoeling, schrijft ze. "Met de verhoging van het budget bestaat er naar mijn oordeel geen rem meer op de doelstelling van het wetsvoorstel, namelijk het bereiken van zoveel mogelijk huishoudens met een laag inkomen."

    De Vereniging van Nederlandse Gemeenten zegt in een eerste reactie blij te zijn dat de minister haar afspraken nakomt en de zorgen wegneemt. De vereniging zal gemeenten oproepen om de regeling goed uit te voeren.

    Een grote groep lagere middeninkomens wordt geraakt door de hoge energieprijzen, maar komt niet in aanmerking voor de energietoeslag van 800 euro. Zelfs professionals die mensen met schulden helpen, komen nu zelf in de knel. Kijk hier de reportage van Nieuwsuur hierover:

    15:38 Zie video in oorspronkelijke artikel

    'De overheid kan de problemen alleen dempen'

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 14 april 2022 @ 00:42
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG ARMOEDEVAL: Enigszins op de achtergrond door de andere problemen, MAAR DE ARMOEDE (VAL), RONDKOMEN VOOR STEEDS MEER MENSEN gaat onverminderd door. Een enkele kleine 'opsteker' b.v. is dat de olieprijs weer wat daalt dus ook de brandstofkosten, maar andere LEVENSZAKEN...? En de POLITIEK, zeker ze doen hun best 'voor de buhne'? Maar politiek en ook in juridische bijkomende zin vaak daarbij nog een bijna onoverkomelijke zaak voor maatschappelijk velen, steeds meer mensen en inkomensgroepen.... 

    Deze armoedeval is nog om te draaien wellicht maar lees daarvoor boek Van Homo sapiens naar homo galacticus... Maar halen we dat nog, duurt even voordat zover is maar de oorlog in Europa doet wellicht alles veranderen, laten we maar niet TE negatief doen en zijn dan???

    Maar wat nog meer verontrustender is, dat de schuld bij dit alles een beetje wordt neergelegd al, bij de degenen, de Homo sapiens die op dit moment de grootste problemen hebben? De vluchtelingen...  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •ECONOMIE • VANDAAG, 06:08 • AANGEPAST VANDAAG, 09:00

    Meeste Nederlanders (nog) niet geraakt door inflatie, minima al wel veel last

    NOS

    De meeste Nederlanders zeggen nog niet veel last van de inflatie te hebben, die sinds de jaren 70 niet zo hoog is geweest. Drie op de tien mensen geven aan dat ze er wel last van hebben. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van I&O Research onder 1996 Nederlanders, in opdracht van de NOS.

    Een kwart van de Nederlanders heeft "enige last" van de prijsstijgingen en moet "hierdoor goed op de kleintjes letten", nog eens 5 procent heeft er "veel last van" en "komt hierdoor financieel in de problemen". Niet verrassend worden mensen met een minimuminkomen het meest geraakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor alleenstaanden met kinderen, Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond en mensen met een uitkering.

    Het verschil in inkomenspositie heeft, zo laat het onderzoek zien, ook invloed op de blik van mensen op de oorlog in Oekraïne. En met name op de vraag of de sancties tegen Rusland moeten worden opgevoerd, ook als dat de economie schaadt. Van de lagere inkomensgroepen staat 47 procent achter scherpere sancties. Bij mensen die meer dan twee keer modaal verdienen, zijn zeven op de tien daarvoor.

    Russisch gas

    De meeste Nederlanders willen compleet van het Russische gas af. Twee op de drie (65 procent) zeggen dat er desnoods meer gas in Groningen moet worden gewonnen als alternatief. Dat is 10 procentpunt meer dan vorige maand.

    Van de Groningers onderschrijft 61 procent deze stelling, nauwelijks minder dan gemiddeld dus en meer dan vorige maand. Onderzoeker Peter Kanne van I&O Research wijst er daarbij wel op dat het aandeel Groningers in dit deel van de steekproef klein is.

    Verwarming lager

    Zeven op de tien Nederlanders (71 procent) hebben vanwege de gestegen prijzen en/of de crisis met Rusland de afgelopen maand maatregelen genomen. Ruim de helft (55 procent) zette de verwarming lager, drie op de tien gingen minder autorijden of korter douchen.

    Mensen met een minimuminkomen pasten hun gedrag iets minder aan dan mensen met middeninkomens. Een verklaring kan zijn, denkt onderzoeker Kanne, dat mensen op het minimum al langer zuiniger gedrag vertoonden en relatief vaak geen auto hebben.

    Oekraïense vluchtelingen

    Nederlanders zijn iets kritischer geworden over het kabinetsoptreden ten aanzien van de oorlog in Oekraïne. Een meerderheid (56 procent) steunt het optreden in ieder geval grotendeels, maar in maart was dat nog 68 procent.

    In diezelfde maand zei 78 procent van de Nederlanders voor een ruimhartige opvang van Oekraïense vluchtelingen te zijn. Inmiddels is dat 69 procent.

    Verantwoording

    Voor dit onderzoek van I&O Research werden 1996 Nederlanders ondervraagd tussen vrijdag 8 tot en maandagochtend 11 april. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Kamerverkiezingen van vorig jaar. De steekproef is representatief voor de Nederlanders vanaf 18 jaar.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 03 april 2022 @ 00:28
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg IEDEREEN WORDT EEN STUKJE ARMER, INFLATIE LOOPT STERKER OP. Ook Rutte zegt het nu, WE KUNNEN NIET ALLES COMPENSEREN.... en dan nog energie etc....

    NU IVM DE OORLOG IN EUROPA, OOK CORONA HEEFT BIJGEDRAGEN.... Nu ja, zeker allen gaan er op achteruit, ook de miljonairs....  maar die? Het overgrote deel, u en ik hebben er wel mee te maken.  

    Zie en lees verder art. van NOS/NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VRIJDAG, 18:49 • AANGEPAST VRIJDAG, 19:50

    Rutte: we zullen iets verarmen, 'volledig compenseren gaat niet'

    Premier Rutte zegt dat de overheid de gevolgen van de hoge inflatie niet allemaal kan oplossen ANP

    Alle Nederlanders zullen dit jaar "iets" armer worden. Het kabinet kan de gevolgen van de snelle prijsstijgingen niet voor iedereen verzachten. Met deze waarschuwing komt premier Rutte, die reageert op de inflatie van bijna 12 procent. "De eerlijkste boodschap aan Nederland is dat de overheid dit niet allemaal kan oplossen."

    Sinds 1975, in de tijd van de oliecrisis, is de inflatie nog nooit zo hoog geweest. Door de oorlog in Oekraïne zijn de energieprijzen nog sneller gestegen en die zijn voor een groot deel de boosdoener van de hoge inflatie. De premier spreekt dan ook over "zeer zorgwekkende cijfers". We gaan de effecten allemaal dit jaar echt collectief voelen. Het zal collectief leiden tot enige verarming."

    Accijns

    Rutte zegt dat het kabinet van alles doet om de koopkracht van vooral de laagste en middeninkomens te vergroten. Lagere inkomens krijgen via de gemeenten 800 euro vanwege de stijgende energierekening, de accijns op brandstof is met ingang van vandaag omlaaggegaan en op 1 juli gaat de btw op gas en elektriciteit van 21 naar 9 procent.

    De premier spreekt over "heel grote maatregelen", maar tempert mogelijke verwachtingen dat het kabinet nog meer geld hiervoor beschikbaar stelt. "We gaan dit als overheid niet allemaal compenseren. Dat gaat niet."

    NOS-verslaggever Ron Fresen: de tijd van broekriem aanhalen is terug

    "De boodschap van Rutte is duidelijk: het worden pittige tijden. De tijd van de broekriem aanhalen en zuinig aan doen komt terug.
    Het kabinet wil keuzes maken en er is meer dan alleen de koopkrachtreparatie waar het kabinet geld aan wil uitgeven.

    Er is ook extra geld nodig voor defensie, het klimaat, de stikstofproblemen en de financiële tegenvallers. Ook in coronatijd is er veel geld uitgegeven aan steun en daar stopt het kabinet ook mee."

    Over twee weken gaat het kabinet met de coalitiepartijen kijken naar de aanpassing van de huidige begroting. Dat wordt een ingewikkelde puzzel, want er zijn ook wensen om meer geld aan Defensie uit te geven en om de AOW toch volledig te koppelen aan het minimumloon.

    Het kabinet wilde de AOW eigenlijk niet laten meegroeien met de voorgenomen extra verhoging van het minimumloon omdat dat oplopend 2,4 tot 2,9 miljard euro per jaar zou kosten. Maar de Eerste Kamer en allerlei partijen in de Tweede Kamer zijn daartegen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding