1958 keer bekeken

ECONOMIE, CONSUMENTEN en FINANCIEN, ARMOEDE, TWEEDELING, belastingen

  • donderdag 24 maart 2022 @ 00:37
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg ECONOMISCHE CRISIS ivm de oorlog: ENERGIECOMPENSATIE VOOR DE EEN WEER MEER DAN VOOR DE ANDER? En meer zaken die door de politiek verschillend worden behandeld, bekeken? 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    OORLOG EN ECONOMIE

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK •ECONOMIE • GISTEREN, 13:16 • AANGEPAST GISTEREN, 15:11

    'Energietoeslag van 800 euro niet voor grotere groep'

    ANP

    Minister Van Gennip van Sociale Zaken ziet geen mogelijkheden om de groep huishoudens die 800 euro energiecompensatie krijgen uit te breiden. De Tweede Kamer drong gisteren aan op het verruimen van de regeling. Maar de minister ziet dat niet zitten, bleek in het debat over de dalende koopkracht door de hogere energieprijzen.

    Het kabinet heeft besloten iedereen die rond moet komen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum 800 euro te geven om het leed van de stijgende energierekening te verzachten. Dat geld krijgen ze via hun gemeente. Een meerderheid van de Kamer zou het liefst de grens op 130 procent van het sociaal minimum stellen, zodat meer mensen met een laag inkomen ervan kunnen profiteren.

    Van Gennip zei in het debat dat het uitbreiden van de groep fors meer geld kost, en dat daar op dit moment geen dekking voor is. Bovendien hebben de gemeenten al hun handen vol aan het uitvoeren van de regeling zoals die nu is, betoogde ze.

    Dit is de regeling die er nu is:

    NOS

    Naar verwachting vallen zo'n 850.000 huishoudens onder de compensatieregeling. Daarvan zijn er ongeveer 350.000 in beeld bij de gemeenten, zij kunnen het geld snel op hun rekening verwachten. De andere 500.000 mensen zullen zichzelf moeten melden en dan moeten de gemeenten gaan kijken of ze er daadwerkelijk voor in aanmerking komen.

    "De gemeenten zeggen dat ze dit net aankunnen. Dan moeten we het niet complexer gaan maken", zei Van Gennip. Als de groep wordt uitgebreid naar 130 procent van het sociaal minimum betekent dat veel extra werk voor de gemeenten.

    Geen toeslagensysteem

    "Daarnaast schuif je het probleem op, want wat doe je dan met de mensen die net boven die 130 procent zitten en niets krijgen?", vroeg Van Gennip zich af. Een systeem waarbij de steun lager wordt naarmate het inkomen stijgt, ziet ze niet zitten. "Dan kom je in een soort toeslagensysteem en daar willen we nou juist vanaf", zei ze, doelend op het toeslagenschandaal.

    Van Gennip garandeerde wel dat iedereen die ervoor in aanmerking komt ook daadwerkelijk de 800 euro krijgt, ook als zich onverhoopt meer mensen melden dan gedacht. "De 800 euro is leidend, niet het budget dat we ervoor hebben uitgetrokken."

    Kijken naar kilometervergoeding

    Het kabinet is wel bereid te kijken naar het eerder verhogen van de kilometervergoeding voor mensen die voor hun werk met de auto of het ov reizen. Die zou in 2024 verhoogd worden, maar een meerderheid van de Kamer wil dat die al op korte termijn verhoogd wordt van 19 naar bijvoorbeeld 24 cent per kilometer.

    Staatssecretaris Van Rij van Financiën zei dat het technisch mogelijk is om de belastingvrije vergoeding al per 1 juli aanstaande te verhogen. "Ik zeg hier niet toe dat we het gaan doen, maar we komen erop terug", zei hij. Het kabinet gaat op zoek naar een manier om het te betalen; iedere cent verhoging van de vergoeding kost de schatkist zo'n 130 miljoen euro.

    Om de stijgende energieprijzen enigszins te compenseren presenteerde het kabinet eerder deze maand een miljardenpakket van tijdelijke maatregelen. Zo gaan per 1 april de accijnzen op benzine en diesel met respectievelijk 17 en 11 cent per liter omlaag. De BTW op energie gaat op 1 juli van 21 naar 9 procent en eerder was al afgesproken dat de energiebelasting zou worden verlaagd.

    'Niet perfect'

    Verschillende linkse partijen betoogden vandaag en gisteren in het debat dat de steun niet bij de juiste mensen terechtkomt. Van de gekozen maatregelen profiteren vooral mensen met een groot huis en een grote auto, is hun redenering.

    Het kabinet erkent dat het pakket "niet perfect" is, maar benadrukt dat deze maatregelen snel te realiseren zijn. Volgens minister Van Gennip zijn het wel degelijk de laagste inkomens die het meest gecompenseerd worden.

    De energieprijzen stijgen al een tijd. Door de Russische invasie in Oekraïne is dat nog meer geworden. NOS op 3 maakte eerder deze aflevering van de podcast Lang verhaal kort over het probleem met Russisch gas.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Lees alles over

    Economische gevolgen van de oorlog

    BEKIJK DE COLLECTIE

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 09 maart 2022 @ 00:34
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg ECONOMISCHE CRISIS ivm de oorlog: RUTTE TEMPERT VERWACHTING COMPENSATIE hoge ENERGIEPRIJZEN. En nog de vele andere zaken, boodschappen, brandstoffen...  DE GEHELE KOOPKRACHT....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:37

    Rutte tempert verwachtingen compensatie energierekening

    Premier Rutte in de Tweede Kamer ANP

    Premier Rutte heeft de verwachtingen over de compensatie voor de hoge energierekening getemperd. In een debat met de Tweede Kamer zei hij dat het kabinet de gevolgen van de stijgende energieprijzen wil dempen, maar dat toch iedereen het in zijn portemonnee zal merken.

    "Ik gebruik met nadruk het woord dempen", zei Rutte. "Dat we iedereen gaan compenseren zodat er aan het eind van het jaar een positief koopkrachtbeeld uitkomt is een illusie." Het kabinet kijkt vooral naar de lage en middeninkomensgroepen.

    Koopkracht daalt

    Vandaag werd bekend dat de koopkracht dit jaar gemiddeld met 2,5 procendaalt. Door de hoge inflatie van de afgelopen maanden was een koopkrachtdaling al te verwachten. Daar komen de hard gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne bij.

    "De Russische inval in Oekraïne kent zijn gelijke niet in de geschiedenis, daar zullen we allemaal de gevolgen van ondervinden", zegt Rutte. Eerdere toezeggingen dat het kabinet zich gaat buigen over energiecompensatie zijn van voor de oorlog en gaan niet meer op, zei Rutte. "We leven sinds twaalf dagen in een andere realiteit."

    Politiek verslaggever Ron Fresen:

    Voor zulke slechte koopkrachtcijfers moet je ver terug in het verleden, veertig jaar geleden hadden we dit ook tijdens de crisis in de jaren 80. De urgentie om iets te doen groeit met het uur, kijk maar naar de prijzen aan de pomp. Maar de coalitiepartijen zijn er nog niet uit.

    De koopkrachtbelofte van het kabinet, dat iedereen er een beetje op vooruit zou gaan, is door de oorlog in Oekraïne teniet gedaan. Iedereen compenseren voor alles wat duurder wordt kan niet. Dat is te kostbaar, zegt het kabinet. Waar wel aan gedacht wordt, is het bevriezen van de energieprijzen, en dan de energiebedrijven compenseren voor het inkomensverlies. Over twee weken wil het kabinet eruit zijn hoe de koopkrachtdaling gedempt gaat worden."

    Verschillende partijen in de Tweede Kamer wilden vandaag de toezegging van Rutte dat het kabinet ruimhartig met het probleem omgaat. SP-leider Marijnissen: "De zakken van het kabinet waren heel diep voor het grootkapitaal tijdens de coronacrisis, en nu is er ineens niets meer."

    GroenLinksleider Klaver pleit voor een bevriezing van de energieprijzen. Via de Prijzennoodwet kan het kabinet besluiten dat bijvoorbeeld gas of benzine niet duurder mag worden dan een bepaald bedrag. Dat plan lijkt bijval te krijgen van ook regeringspartijen.

    Rutte wil nog niet op de verschillende voorstellen uit de Kamer vooruitlopen. Morgen komen de definitieve CPB-cijfers over de koopkracht en dan gaat het kabinet over maatregelen nadenken. "Er zijn geen taboes", zegt Rutte. "We gaan er de komende weken ook in overleg met de Kamer over praten."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 05 maart 2022 @ 00:36
    #8

    Goedemorgen, POLITIEKE OPPOSITIE BEGINT ZICH DRUK TE MAKEN OVER ONBETAALBARE PRIJZEN, voedsel vooral, maar ook gas/licht en brandstoffen maar LEVENSMIDDELEN 1e zorg voor allen in maatschappelijk opzicht.... MEDE EN VOORAL NU DOOR DE OORLOG IN EUROPA, nog apart vemeldt hier buiten het dagelijkse LIVEBLOG elders in forum daarover. 

    "De prijzen gaan door het dak," zei SP-partijleider Marijnissen. Ze wees onder meer op de benzineprijs die door de oorlog in Oekraïne de afgelopen dagen steeds hoger wordt. De linkse partijen vrezen dat de energierekening nog hoger zal uitpakken als gevolg van de oorlog. De afgelopen maanden zijn de energieprijzen al fors gestegen, net als de kosten van boodschappen.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 21:46

    Oppositie wil snel actie kabinet tegen prijsverhogingen door oorlog Oekraïne

    Fractievoorzitters Paternotte (D66), Ploumen (PvdA) en Hermans (VVD) bij het NPO Radio1-debat ANP

    Oppositiepartijen SP, GroenLinks en PvdA willen dat het kabinet onmiddellijk maatregelen neemt om de effecten op te vangen van de snel stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Dat maakten de drie vanavond duidelijk in het debat op NPO Radio 1 in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart.

    De coalitiepartijen, vooral VVD en D66, snappen dat het kabinet nog enkele weken nodig heeft om met een oplossing te komen. Acht dagen geleden viel Rusland Oekraïne binnen, benadrukken VVD en D66. "De complexiteit van de wereld waarin we leven is wel even wat anders geworden", aldus VVD-fractievoorzitter Hermans. "Je zult mensen moeten helpen", zei D66-fractievoorzitter Paternotte. "We moeten niet doen of er nu een verschil van mening is."

    De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks vinden dat noodmaatregelen te lang op zich laten wachten.

    "De prijzen gaan door het dak," zei SP-partijleider Marijnissen. Ze wees onder meer op de benzineprijs die door de oorlog in Oekraïne de afgelopen dagen steeds hoger wordt. De linkse partijen vrezen dat de energierekening nog hoger zal uitpakken als gevolg van de oorlog. De afgelopen maanden zijn de energieprijzen al fors gestegen, net als de kosten van boodschappen.

    Noodwet

    GroenLinks pleit voor een snelle invoering van de zogenoemde Prijzennoodwet. In uitzonderlijke situaties kan een kabinet de maximumprijzen van goederen bevriezen. "De energieprijzen zijn 12 keer zo hoog als een jaar geleden. Dat is onbestaanbaar", aldus GroenLinks-fractievoorzitter Klaver.

    De leider van coalitiepartij ChristenUnie Gert-Jan Segers reageerde niet afwijzend op dit voorstel. "Het is onbestaanbaar dat we lang moeten wachten. We moeten sneller een extra stap zetten."

    In het verkiezingsdebat werd ook stilgestaan bij de crisissituatie in Oekraïne. De verschillende partijen benadrukten dat de oorlog aan de rand van Europa duidelijk maakt hoe belangrijk de democratie en het stemrecht zijn. "Het beschermen van de democratie is nu nog belangrijker", aldus Sophie Hermans (VVD). PvdA-voorvrouw Ploumen hoopt dat meer mensen nu gaan stemmen, omdat op gemeentelijk niveau uiteindelijk voor een belangrijk deel wordt bepaald hoe een straat, een dorp, stad of buurt er uitzien.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-03-05 00:39:17
    handtekeningafbeelding
  • zondag 02 januari 2022 @ 01:00
    #7
    reactie op (#6) herman_dad

    Goedemorgen, 20 JAAR DE EURO: 1 jan. 2002 KWAMEN DE EERSTE BRIEFJES UIT DE AUTOMAAT. Een hele nieuwe generatie in Europa inmiddels kent de vroegere nationale munt geeneens meer. Maar CONTANTE BETALINGEN WORDEN MINDER??? Wéér dezefde problematiek dus nog steeds want:   

    Er zijn nog TE VEEL MENSEN EN OMSTANDIGHEDEN dat velen AFHANKELIJK ZIJN van CONTANT GELD en dat moet dus.... BLIJVEN! En hier lijkt weer een stap genomen om contant op termijn dan af te schaffen.  Het NIBUD en ook andere maatschappelijke organisaties trekken hier terecht aan de bel. Nog PINSTORINGEN of anderszins technische onmogelijkheden daargelaten, dan HEB JE GEWOON NOG CONTANT GELD NODIG.... en zie ook bij toenemende cybercrime b.v. dat sterk toeneemt en o,a, overheidsinstellingen of Banken o.a. treffen en platleggen?!!!  

    Zie ook de POLL hierover op clubhome! Dank voor steun en uw stem!! Op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • VANDAAG, 07:55

    Twintig jaar euro, maar gebruik daalt (vooral in Nederland) snel

    Kassa NOS - BART KAMPHUIS

    De eurobiljetten zijn vandaag twintig jaar oud. Op 1 januari 2002, iets na middernacht, werden de eerste biljetten uit de geldautomaat getrokken. Gerrit Zalm, toen minister van Financiën, was een van de eersten die stonden te pinnen.

    Het gebruik van contant geld is in twintig jaar tijd drastisch afgenomen. Het aantal keer dat Nederlanders geld uit de muur halen, is in die tijd met 73 procent gedaald.

    Toch werkt de Europese Centrale Bank de komende jaren aan een nieuw ontwerp van de biljetten.

    Bekijk hier hoe de euro met vuurwerk en trompetgeschal werd verwelkomd tijdens een heuse euronacht in Maastricht:

    3:03 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Vuurwerk en trompetgeschal voor de euro in Maastricht op 1 januari 2002

    Volgens Ton Roos, die als directeur bij het directoraat bankbiljetten verantwoordelijk is voor de biljetten die de centrale bank uitgeeft, blijven de briefjes de komende jaren hard nodig.

    "Ik betaal nog elke dag met contant geld en ik denk ook dat het contant geld nog heel lang met ons zal blijven", zegt Roos. "Het is heel belangrijk dat mensen een keuze hebben en houden voor contant geld. Zodat ze niet verplicht worden om een zekere manier van betalen te hanteren."

    Uit onderzoek blijkt dat Nederland van alle eurolanden het minst gebruik maakt van contant geld. "Daarmee is het land een buitenbeentje", zegt Roos, die verwacht dat het gebruik van de biljetten (ook in andere landen) de komende jaren verder gaat teruglopen.

    Een caissière krijgt les in euro's herkennen in 2001 ANP

    De biljetten moeten nieuwe beveiliging krijgen tegen valsemunters én ze moeten langer meegaan. Want de biljetten die nu in de portemonnee zitten, gaan maar een paar jaar mee. "Vooral het 5 eurobiljet, dat wordt gebruikt als wisselgeld", zegt Roos. Dat biljet wordt iedere keer gevouwen en in de portemonnee gestopt. Een biljet gaat anderhalf tot twee jaar mee. Maar die van 100, daar zijn mensen zuiniger op. Die gaan een jaar of vier of vijf mee."

    Daarnaast is het ontwerp van het 5-eurobiljet het minst populair, blijkt uit onderzoek van de centrale bank. "Ik vind hem te grijs. Dat mag wel wat minder", zegt Roos.

    Miljarden briefjes

    Op 1 januari 2002 werden meer dan 7 miljard biljetten in omloop gebracht in 12 landen. Inmiddels kan er in 19 landen mee worden betaald en zijn er meer dan 27 miljard biljetten in omloop.

    Europeanen hebben nog voor miljarden aan oude briefjes en munten liggen van de valuta die voor de euro werd gebruikt. Persbureau Bloomberg berekende dat het gaat om een bedrag van ongeveer 8,5 miljard euro.

    Qua guldens gaat het om een bedrag van ongeveer 450 miljoen euro. De guldenbriefjes kunnen nog de komende 10 jaar worden omgewisseld voor euro's bij De Nederlandsche Bank.

    De Europese Centrale Bank heeft besloten om aan een nieuw ontwerp van de biljetten te werken. De bruggen en poorten die nu op de biljetten staan, gaan waarschijnlijk verdwijnen. Een groep experts buigt zich over een mogelijk nieuw ontwerp. Uit elk land zit er één expert bij, voor Nederland is dat de Britse Alice Twemlow, onder meer bijzonder hoogleraar visuele cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.

    Rivaliteit

    "We hebben ze niet gezegd wat niet mag, alles mag", zegt Roos. Het zal niet makkelijk worden om het in de eurolanden eens te worden over een nieuw ontwerp. De Oostenrijkse kunstenaar Robert Kalina ontwierp de originele eurobankbiljetten en vreest rivaliteit tussen landen.

    Volgens Kalina is er bewust gekozen voor neutrale illustraties van ramen, poorten en bruggen die niet zijn te koppelen aan specifieke landen. "De vraag is of mensen nu wel bijvoorbeeld beroemdheden kunnen accepteren die op biljetten worden vertegenwoordigd", zei hij in een interview met het Franse persbureau AFP.

    Het gaat nog wel even duren voordat de nieuwe biljetten uit de geldautomaat rollen. De voorstellen die de experts doen, worden aan het publiek voorgelegd. Daarna neemt de Europese Centrale Bank in 2024 een besluit en moet nog worden bepaald wanneer ze in omloop komen.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 27 december 2021 @ 00:37
    #6

    Goedemorgen, DE ECONOMIE IN 2021 HAD EEN SNELLE GROEI, ONGEKENDE KRAPTE IN DE ARBEIDSMARKT EN EEN HOGE INFLATIE. MEDE OOK OORZAAK WEL DE CORONACRISIS maar ook anderszins.... Bovendien is wereldwijd overigens de armoede en ongekende rijkdom toegenomen en dus ook de (POLITIEKE) TWEEDELING in de mensheid. "Een vrije markteconomie is een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele OVERLEVINGSKANS" uit de boeken, o,a, Van Homo sapiens naar homo galacticus...  

    HERHALING: 

    WERKGELEGENHEID, ARBEIDSMARKT MOET ANDERS, anders WELVAART in gevaar? Dát is al vele jaren zo maar EN ook hier dan toch weer, zie de 'plannen' en VOLSTREKT anders gaan leven in werk en INKOMEN, monetair verwoord al in:   uit de boeken: zie topic hierover op club:http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - BOEKENTIP voor de KERST?

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • ECONOMIE • GISTEREN, 07:34

    De economie in 2021: snelle groei, ongekende krapte en hoge inflatie

    NOS

    Voor de tweede keer sluiten we een jaar af middenin een harde lockdown. Tegelijkertijd was het ook het jaar van economisch optimisme, groei en heropening. Waar heeft de economie Nederland dit jaar gebracht? En wat staat ons nog te wachten?

    "In de economie zit bijna alles boven de trend, en bijna alles neemt toe", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Toch zit het woord crisis voorin het hoofd. De economie lijkt oververhit, en het voelt alsof het karretje op de achtbaan zo meteen toch naar beneden kan storten."

    "Het was het jaar van de onstuimige heropening", zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro. "De economie is heel hard gegroeid. En direct daaruit voortkomend zitten we nu met inflatie."

    NOS

    Zoals je in de grafiek hierboven kunt zien, groeide de economie hard toen de coronaregels in de zomer werden versoepeld. En niet alleen in Nederland. Het geld dat burgers in de lockdowns hadden gespaard, werd massaal uitgegeven.

    Prijzen schieten omhoog

    Het is een van de oorzaken van misschien wel het grootste economische thema van 2021: de inflatie. Ons geld wordt minder waard. De vraag naar spullen groeide, het aanbod kon het niet bijbenen: containerschepen liggen niet op de juiste plek en fabrieken en havens in China sluiten soms door coronabesmettingen. "Dit is een wereldwijd plaatje", zegt Phlippen. "Sinds het opengaan van de economie is er stelselmatig meer vraag dan aanbod en dat drijft de prijzen op."

    NOS

    NOS

    Sinds de zomer stegen de gasprijzen in Nederland, totdat de inflatie afgelopen november op het hoogste punt in 40 jaar kwam: goederen en diensten waren toen 5,2 procent duurder dan een jaar eerder. Het komt voor veruit het grootste deel door die energieprijzen.

    Veel mensen zullen daardoor een relatief groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energiekosten. En dat leidt ertoe dat we pessimistisch het jaar uit gaan. "Ik heb sterk de indruk dat de consument de moed begint te verliezen. Het vertrouwen neemt hard af", zegt Van Mulligen.

    Je kunt het zien in de grafiek hieronder:

    NOS

    Die hogere gasprijzen zouden kunnen gaan doorwerken in de prijs van andere producten, waardoor de inflatie nog sneller gaat toenemen, zegt Van Mulligen. Bijvoorbeeld wanneer producenten de hogere energieprijzen gaan doorberekenen in hun producten.

    "Daar zien we nu de eerste voortekenen van bij voedsel en kleding. Daar stijgen de prijzen ook een beetje. Maar het is niet zeker of dat doorzet, dat kan ook tijdelijk zijn."

    Waar deze inflatie precies door veroorzaakt wordt, en hoe lang die gaat aanhouden is niet helemaal duidelijk. "We hebben met een perfecte storm te maken", zegt Van Mulligen. "De rente is al lange tijd heel laag, en het monetair beleid van centrale banken was juist bedoeld om inflatie aan te jagen."

    Van Mulligen doelt op de duizenden miljarden euro's die de Europese Centrale Bank de afgelopen jaren in de economie pompte, door obligaties op te kopen. Daarmee wordt de economie gestimuleerd, en zou het gewenste inflatiepercentage van 2 procent gehaald moeten worden, was het idee. Tevergeefs: de inflatie in de eurozone bleef steken tot ver onder die 2 procent. Tot afgelopen zomer dus.

    NOS

    Nu gaat de inflatie ineens in een snel tempo omhoog. "Misschien was de post-corona groeispurt de lucifer en zijn de miljarden van de centrale banken de benzine die al jarenlang over de economie wordt gegoten", zegt Van Mulligen.

    Phlippen vindt de inflatie op dit moment nog niet zorgwekkend. "Wij verwachten dat die wel weer gaat liggen, zeker die van de energieprijzen. Al zijn er veel onzekerheden, zoals de geopolitieke situatie in Oekraïne en omikron." Mocht de omikronvariant van het coronavirus leiden tot veel ziekenhuisopnames - wat overigens onzeker is - dan zou dat in Europa de inflatie kunnen drukken, zegt Phlippen. "In Europa neigen overheden tot lockdowns. Dat kan leiden tot een lagere vraag, omdat mensen minder kunnen kopen."

    In de Verenigde Staten is die neiging tot lockdowns minder, zegt Phlippen. "Daar zou omikron juist de inflatie kunnen opstuwen, omdat handelsketens verder verstoord raken en Amerikanen onophoudelijk spullen blijven kopen."

    Het aantal faillissementen is kunstmatig laag gehouden, lager dan gezond is voor een economie.

    Sandra Phlippen, hoofdeconoom ABN Amro

    Niet alleen centrale banken hebben veel geld uitgegeven. Al die duizenden miljarden zorgden er ook voor dat overheden tegen lage tarieven geld konden lenen en zo hun eigen bedrijven konden steunen. Zo ook in Nederland. Door de oplopende besmettingen is het grote steunpakket voor bedrijven, nadat het in oktober even was stopgezet, in november weer teruggekomen.

    Hieronder zie je hoeveel bedrijven gedurende de crisis loonsteun kregen, de grootste maatregel uit het steunpakket. Het effect van die steunpakketten zie je in de grafieken daarna. Het aantal faillissementen is ongekend laag en nooit eerder was de arbeidsmarkt krapper dan nu. Sinds dit voorjaar zijn er zelfs meer vacatures dan werklozen.

    NOS

    NOS

    NOS

    Gaat die faillissementsgolf, waar al sinds het begin van de crisis over wordt gesproken, volgend jaar dan toch komen? Afgelopen november was misschien een voorteken daarvan te zien in de cijfers. Voor het eerst in lange tijd steeg het aantal faillissementen aanzienlijk. Het zou toeval kunnen zijn, maar dat was wel precies de maand nadat het steunpakket even was afgeschaft.

    "Het is een heel verwachte ontwikkeling", zegt Phlippen. "Als de steun wegvalt, en ondernemers zagen hun omzet niet terugkeren, kan ik me voorstellen dat er een aantal zijn die het niet meer zien zitten. En het klinkt cru, maar het is ook goed. Want personeel komt zo terecht op een arbeidsmarkt waar andere werkgevers om ze zitten te springen."

    Het aantal faillissementen is kunstmatig laag gehouden, lager dan gezond is voor een economie, zegt Phlippen verder. De grote vraag is dus of dat doorzet.

    Als de arbeidsmarkt krap is, dan kan het bijna niet anders dan dat de prijzen gaan stijgen.

    Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom Centraal Bureau voor de Statistiek

    Wat staat ons nog te wachten aankomend jaar? Zowel Van Mulligen als Phlippen wijzen naar de krapte op de arbeidsmarkt als groot thema voor 2022.

    "Als de arbeidsmarkt krap is, dan kan het bijna niet anders dan dat de prijzen gaan stijgen", zegt Van Mulligen. "Als het moeilijk is om personeel te krijgen, dan stijgen de lonen en krijg je hogere inflatie." Op dit moment is daar in Nederland nog geen sprake van, maar dat er op termijn zo'n loon-prijs-spiraal kan ontstaan is ook een zorg van onder meer De Nederlandsche Bank.

    In die krapte zit nog een grote uitdaging voor 2022, zegt Phlippen. "Het probleem op de arbeidsmarkt is eigenlijk de aanjager van heel veel andere problemen. Er moet gebouwd worden, maar de mensen zijn er niet. De energietransitie moet sneller, maar we hebben de mensen niet. Hetzelfde geldt voor onderwijs en de zorg."

    Beleid om die krapte op te lossen is er onvoldoende, maar is wel hard nodig, stelt Phlippen tot slot. "Je kan aan van alles denken, een grootschalig arbeidsmobiliteitsprogramma, bijvoorbeeld. En we kunnen ook een immigratiedebat voeren. Maar zonder extra personeel kunnen we in 2022 weinig verwachten van het oplossen van die grote thema's."

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 17 mei 2018 @ 00:57
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, WIE HET DICHTS BIJ HET VUUR ZIT, WARMT ZICH HET BEST... Belastingambtenaren en douaniers PROFITEREN MASSAAL van 'vertrekregelingen die fiscaal nogal opzienbarend zijn', al dan niet nog 'net wettelijk'. Maar als de 'gewone burger' zoiets overkomt dan staat de Belastingdienst als eerste op de stoep? Bedenkelijk toch wel..

    Zie en lees verder art. van RTL-NIEUWS Twitter (bron)

    16 mei 2018 17:58

    Regeling fiscus feest voor douane en FIOD: 100.000 euro vertrekpremie

    •  

    Regeling fiscus feest voor douane en FIOD: 100.000 euro vertrekpremie

    Staatssecretaris Menno Snel op werkbezoek bij de douane. 

    © ANP

    Bijna 400 douaniers en medewerkers van de fiscale opsporingsdienst FIOD hebben optimaal geprofiteerd van de vertrekregeling bij de fiscus. Per persoon incasseerden ze gemiddeld ruim 100.000 euro bruto. Opmerkelijk, want die regeling was helemaal niet voor hen bedoeld.

    Bij de Belastingdienst werd in 2016 besloten dat er 5000 werknemers moesten vertrekken om te bezuinigen en 1500 dataspecialisten aan te nemen. Die vertrekregeling was alleen zo riant, dat er veel meer mensen gebruik van maakten dan de bedoeling was en daarom werd de regeling vroegtijdig stopgezet.

    Uiteindelijk kozen 6372 medewerkers van de dienst voor een vrijwillig vertrek, veel meer dan bedoeld. Gemiddeld vertrokken zij met een bedrag van ruim 67.000 euro. Dat bedrag was vaak zo hoog omdat veel ambtenaren die al vlak voor hun pensioen zaten gebruikmaakten van het financiële buitenkansje. 

    Ruim 100.000 euro

    Net als bij de fiscus roken ook ambtenaren van FIOD en de douane, die beide onder de Belastingdienst vallen, hun kans zo blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer


    De president van de Algemene Rekenkamer, Arno Visser. (Foto: ANP)

    De Belastingdienst was in totaal 39,9 miljoen euro kwijt aan vertrekpremies. Die werden uitbetaald aan 383 fte, omgerekend gaat het gemiddeld om 102.610 euro bruto per fte, meldt de Rekenkamer in zijn jaarlijkse onderzoek naar de besteding van overheidsgeld.

    Vorig jaar was de fiscus 5,4 miljoen euro kwijt. Dat werd betaald aan medewerkers die eind 2016 vertrokken en de afvloeiingsregeling pas vorig jaar ontvingen, legt een woordvoerster van de fiscus uit.

    De hoogte van de vertrekpremie is onder meer afhankelijk van het aantal dienstjaren, de functie en de hoogte van het salaris. Een woordvoerder van de fiscus laat weten dat de medewerkers 'ongeveer de helft' overhielden van het bedrag, na aftrek van belastingen.

    Eigen regels

    Eigenlijk gold de regeling alleen voor medewerkers van de Belastingdienst. Maar na aandringen van vakbonden mochten ook douaniers en FIOD-medewerkers er gebruik van maken. Dat kon vanwege de eigen regels die de overheid hanteert bij zulke reorganisaties.


    Een medewerker van de FIOD in een illegale sigarettenfabriek in Utrecht. (Foto: ANP)

    Het gaat om de zogeheten remplaçantenregeling. Die regeling geldt voor ambtenaren die niet onder de vertrekregeling vallen, maar er onder bepaalde voorwaarden wel gebruik van mogen maken. Een van de voorwaarden is wel dat de plek die zij achterlaten, wordt gevuld met iemand die bij de Belastingdienst overbodig was geworden.

    Gestopt met bijhouden

    Of dat laatste gebeurt, is overigens onduidelijk, omdat staatssecretaris Menno Snel van Financiën is gestopt met het rapporteren van het aantal overbodige medewerkers van de Belastingdienst dat weer aan de slag kan bij de FIOD of de douane.

    Dat is volgens Snel niet te doen, omdat niet voor iedere nieuwe medewerker die van de fiscus overstapte naar de FIOD of douane te zeggen is of dit om een vervanging ging. Omdat het bovendien nog lang zal duren voordat het proces is afgerond, stopt hij met het bijhouden ervan, meldde hij in november.

    'Opmerkelijk'

    En dat is een doorn in het oog van de Rekenkamer, de onafhankelijke accountant van de overheid. Als een plek die leeg is gekomen vanwege de vertrekregeling niet is opgevuld door iemand van de Belastingdienst, is dat in strijd met de voorwaarden van de remplaçantenregeling.  

    'Opmerkelijk', noemt een woordvoerder van de Rekenkamer het besluit van de staatssecretaris om ermee te stoppen. Omdat Snel dit niet meer meldt, kan de Rekenkamer niet meer controleren of het geld wel terecht is uitbetaald. 

    'Zeer ernstig'

    Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) reageert verontwaardigd op het nieuws. Hij waarschuwde in eerdere debatten al dat het niet door de beugel kon dat ook medewerkers van FIOD en de douane gebruik konden maken van de regeling. Dat dit toch is gebeurd, noemt hij 'zeer ernstig'.

    Pieter Omtzigt✔@PieterOmtzigt

    Belastingdienst kan deze mensen bij FIOD en douane niet missen (opsporing, Brexit!)
    Kamer wilde meer capaciteit
    En toch mochten ze weg met hoge hoge premie
    Zoals ik voorspelde: het is niet eens rechtmatig (en dat is zeer ernstig!)https://www.rtlz.nl/algemeen/binnenland/regeling-fiscus-feest-voor-douane-en-fiod-100000-euro-vertrekpremie …

    6:45 PM - May 16, 2018

    Twitter Ads info and privacy

    Hij wijst er nog op dat de douane juist extra mensen nodig heeft om de gevolgen van brexit op te vangen. 

    'Onwenselijk'

    In debatten achteraf bestempelden Eric Wiebes en ook zijn opvolger Snel het feit dat de vertrekregeling is benut door ambtenaren voor wie die eigenlijk niet bedoeld was, wel als 'onwenselijk'. De remplaçantenregeling had 'gewoon niet zo gemoeten', gaf Wiebes toe. 

    Roel Schreinemachers@RoelSchrein

    'Oplossen problemen Belastingdienst gaat nog jaren duren'

    6:00 PM - May 16, 2018

    Twitter Ads info and privacy

    RTL Z

     

     

     

     

    Gewijzigd op 2022-01-02 00:56:08
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 27 februari 2018 @ 06:37
    #4
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, de PUINHOOP BIJ DE BELASTINGDIENST, volgens nieuwe staatssecretaris gaat dit nog jaren duren? Eerder tradt er al een staatssecretaris (Weekers) voor af, zie eerdere berichtgeving hier... en NU DAN? Is Weekers dan destijds helemaal voor niets afgetreden?

    Dit duidt dan wéér op de volkomen onmogelijkheid en onbekwaamheid van de politiek. Bovendien is 'de vrije markteconomie een woord uit het junglerecht en biedt geen enkele overlevingskans'. Dit laatste dan weer gelezen in boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, samen op weg... (zie clubhome plaatje) en hoe waar is dit weer, dit lezende...?  

    Zie en lees art. van NU. nl (bron)

    Dinsdag 27 februari 2018 

    Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

    Staatssecretaris Snel zegt dat ICT-problemen Belastingdienst aanhouden 

    Foto: ANP

    Gepubliceerd: 25 februari 2018 13:31 Laatste update: 25 februari 2018 16:10

    • Het duurt nog jaren voor de ICT-problemen bij de Belastingdienst zijn opgelost, zei staatssecretaris Menno Snel (Financiën) zondag in het tv-programma Buitenhof. De problemen moeten volgens hem "niet onderschat" worden.

    Vorig jaar werd duidelijk dat de fiscus te maken heeft met verouderde ict-systemen. Onderzoekers stelden vorig jaar dat een groot deel van de ICT-systemen niet langer voldoet aan de huidige normen. Ambtenaren moeten hier echter noodgedwongen mee werken, omdat er nog geen alternatief is.

    Tegelijkertijd maakt de Belastingdienst gebruik van tientallen verschillende ICT-systemen, waardoor ook problemen ontstaan. Volgens een onderzoekscommissie zou zelfs de inning van belastinggeld daardoor in gevaar kunnen komen. 

    Uit interne rapporten bleek eerder al dat de verbeteringen niet van de ene op andere dag plaats kunnen vinden. Staatssecretaris Snel onderstreepte zondag nogmaals dat het veel tijd kost om de boel op orde te krijgen.

    Nieuwe plannen

    Volgens Snel zijn nieuwe plannen van de Belastingdienst echter niet in gevaar door de eerder ontstane situatie.

    Plannen die het kabinet vorige week ontvouwde om brievenbusfirma's aan te pakken, kunnen volgens hem gewoon doorgaan.

    Met de plannen wil Snel paal en perk stellen aan bedrijven die alleen worden opgericht om geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

    Door: ANP/NU.nl

    Lees meer over: 

    Belastingdienst

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2021-12-27 00:35:44
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 03 mei 2016 @ 00:39
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, ook een politieke blunder dan weer? Het kabinet moet uitleg geven over het verdacht lage bedrag dat ING aan woningcorporatie Rochdale betaalde voor een kantoorpand in Amsterdam. Dat eist oppositiepartij SP in de Tweede Kamer. Het kabinet zou meer weten over deze en andere omstreden deals.

    Zie en lees verder art. AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1041/Amsterdam/article/detail/4293548/2016/05/02/Kabinet-wist-mogelijk-van-omstreden-vastgoeddeal-ING.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/5585/Home/707974174/Vastgoedfraude/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 05 februari 2014 @ 07:32
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg hierop, een NIEUWE STAATSSECRETARIS AANGETREDEN, Eric Wiebes, tot gisteren wethouder Verkeer o.a. in Amsterdam. de kritieken over hem zijn lovend en bijna betoverend wat deze man allemaal kan? Laten we maar met BEIDE BENEN op de grond blijven staan... toch?

    Zie art. uit AD (bron0

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3590188/2014/02/04/Wiebes-beedigd-door-de-koning.dhtml   

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek   

    Gewijzigd op 2016-05-03 00:37:57
    handtekeningafbeelding
  • donderdag 30 januari 2014 @ 00:31
    #1

    Goedemorgen, staatssecreateris Weekers (Financien) en welke de Belastingdienst in de portefeuille heeft TREED AF na enkele blunders van de Belastingdienst én een motie van wantrouwen in de Kamer, gisteravond.

    Zie art. uit AD (bron)

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3586161/2014/01/29/Weekers-treedt-af-om-toeslagenkwestie.dhtml

    http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/2299/Politiek/actua/index.dhtml

    Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en Duitse defensie. Minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en politie waarschuwt tegen 'uitvaartinbrekers'. Beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. Vrijlating Folkert v.d. G door OM voorlopig tegengehouden? Veel klachten over het OV etc. Leest u zelf verder bij onderstaande clubs... 

    http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

    http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

    http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

    http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

    Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/ - - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek   

    Gewijzigd op 2021-12-27 00:34:40
    handtekeningafbeelding