1393 keer bekeken

RIJDENDE RECHTER / BUURTRECHTSPRAAK

 • zaterdag 17 april 2021 @ 07:49
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, BUURTRECHTSPRAAK, EXPERIMENTEN DAARMEE, een soort 'Rijdende Rechter 2.0'..... mogelijk toch een goed idee en maatschappelijk ook van belang?  

  Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 19:20

  Steeds meer experimenten met wijk- en buurtrechters

  •  Nasrah Habiballah correspondent Rotterdam-Den Haag

  Hoe zorg je ervoor dat de rechtspraak sneller, duidelijker en toegankelijker wordt voor burgers? Om antwoord te vinden op die vraag lopen er in heel Nederland zo'n 60 experimenten met verschillende vormen van wijk-en buurtrechters. En er komen steeds meer pilots bij.

  Robine de Lange-Tegelaar is voorzitter van de Regiegroep Innovatie, waar ze alle pilots landelijk monitoren. Ook stellen ze financiële en organisatorische ondersteuning beschikbaar: "Rechters hebben altijd de behoefte om te verbeteren waar dat kan, maar zulke pilots worden nu echt gestimuleerd door gerechtsbesturen."

  Ook het feit dat de verschillende experimenten nu landelijk gecoördineerd worden, heeft volgens De Lange-Tegelaar geholpen. "Eerder bleven pilots vaak lokaal en soms bloedde het dood. Maar nu we het landelijk coördineren en ook hulp bieden, voorkomen we dat. Ook kunnen verschillende plekken van elkaar leren. En als een schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer."

  Uiteindelijk worden alle initiatieven geëvalueerd om te kijken of ze kunnen leiden tot een landelijke aanpak. "Wij evalueren alle projecten zodat we een landelijke conclusie kunnen trekken om te kijken of we zo'n aanpak ook elders kunnen starten", zegt ze.

  Multi-problematiek

  Naast de snelheid, duidelijkheid en toegankelijkheid richten veel pilots zich ook op 'multi-problematiek'. Zo ook het project Wijkrechtspraak in Rotterdam. Verschillende instanties en een wijkrechter werken daarbij samen om een oplossing te vinden voor mensen met verschillende problemen.

  De rechter is geen hulpverlener en kan nog steeds vonnissen wijzen en straffen opleggen

  Robine de Lange-Tegelaar is voorzitter van de Regiegroep Innovatie

  Zo kwam er deze week een man van 21 bij de wijkrechter die verdacht wordt van het bezit van heroïne, cocaïne en hasj. Eerder werd hij ook al veroordeeld voor het bezit van drugs. Maar de man heeft geen vaste woon of verblijfplaats, heeft schulden en psychische klachten. De vraag is daarom of alleen een veroordeling een duurzame oplossing is.

  De zittingen van de wijkrechter worden gehouden in een buurthuis. De vertrouwde locatie in de wijk moet het voor mensen toegankelijker maken. Ook wordt het detectiepoortje verdekt opgesteld en wordt er met een Perzisch tapijt een huiselijk sfeertje gecreëerd om mensen op hun gemak te stellen.

  "De rechter is geen hulpverlener en kan nog steeds vonnissen wijzen en straffen opleggen. Maar door de zaak integraal te behandelen kan de rechter samen met hulpverlenende instanties wel kijken naar een duurzame oplossing voor de verschillende problemen.", zegt de Lange-Tegelaar.

  Zo ging die rechtszaak in het wijkcentrum eraan toe:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  1:44

  Rechtszaak in wijkcentrum in plaats van rechtbank: 'Een stuk laagdrempeliger'

  Naast de rechtbank zijn er nog tal van organisaties bij het project betrokken: het OM, de politie, de Rotterdamse Orde van Advocaten en verschillende hulpverlenende instanties. De proef in Rotterdam loopt nog tot eind 2021.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-04-17 08:03:22
  handtekeningafbeelding
 • zondag 07 april 2019 @ 00:34
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTER AAN HUIS...I.V.M. 'GEDWONGEN OPNAME' b.v van dementerende bejaarden. Dan bezoekt de rechter ook de woning van betrokkenen. Net iets 'anders' dan de rijdende rechter, maar toch? Bent u het daarmede eens of heeft u zelf voorbeelden?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Rechter aan huis: 80-plussers steeds vaker gedwongen opgenomen

   VANDAAG, 18:39

  BINNENLAND

  ANP

  Een recordaantal mensen is vorig jaar gedwongen opgenomen in een psychiatrische instelling of verpleeghuis. De rechter legde ruim 27.000 dwangopnames op, blijkt uit cijfers die Nieuwsuur opvroeg bij de Raad voor de Rechtspraak.

  Het gaat om mensen met een stoornis van wie gevreesd wordt dat ze zichzelf of anderen iets aandoen en die behandeling weigeren. Het is een laatste redmiddel. Het kabinet wil deze onvrijwillige opnames beperken, maar desondanks is er de afgelopen tien jaar sprake van een stijging.

  Opvallend is het aantal 80-plussers dat gedwongen wordt opgenomen. Dat aantal nam in vijf jaar met een kwart toe naar zo'n tweeduizend in 2018.

  Het is letterlijk bij kop en kont pakken en als je niet wilt, komt de politie.

  Jellie Lemstra

  In vijf jaar tijd gaat het om een stijging van 23 procent. Daarmee loopt het aantal dwangopnames in deze leeftijdscategorie het snelst op, blijkt uit de cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Het gaat meestal om dementerende ouderen die volgens een arts een gevaar voor zichzelf of anderen vormen en die behandeling weigeren.

  Onverantwoord

  Een rechter beslist in zo'n geval of iemand gedwongen mag worden opgenomen. Vaak betekent dit dat ouderen tegen hun zin hun eigen huis moeten verlaten. Het overkwam ook de 92-jarige dementerende tante van Jellie Lemstra. "Ze wilde absoluut niet opgenomen worden, maar het ging echt niet meer."

  Op basis van een geneeskundige verklaring besloot een rechter na een zitting in de huiskamer van de 92-jarige tante dat langer alleen wonen onverantwoord was. "Mijn broer en ik hebben toen geprobeerd haar mee te nemen. Dat lukte niet", vertelt Lemstra. De verpleegkundigen van de ambulance namen het toen over. "Het is letterlijk bij kop en kont pakken en als je niet wilt, komt de politie."

  Je wordt er niet voor niets bijgeroepen. Het zijn situaties waarbij er echt wat aan de hand is.

  Rechter Wouter van der Haak

  Jan Broer, forensisch arts bij de GGD in Groningen onderzoekt dwangopnames. In 2013 werden er per honderdduizend 80-plussers 148 mensen gedwongen opgenomen. In 2017 waren dat er 183, een stijging van bijna 25 procent.

  Volgens Broer zijn er verschillende oorzaken. "Bij ouderen heeft het te maken met het krimpende sociale netwerk van familie, vrienden en overbelaste mantelzorgers. Er zijn minder verzorgingshuizen waardoor mensen uiteindelijk in hun eigen omgeving vastlopen."

  In alle gevallen van een gedwongen opname moet de rechter toestemming geven op basis van de wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen (Bopz). De wet schrijft voor dat een gedwongen opname alleen is toegestaan als er sprake is van gevaar.

  Opname onvermijdelijk

  Nieuwsuur liep een dag mee met rechter Wouter van der Haak uit Alkmaar die dit soort zittingen doet. "Je wordt er niet voor niets bijgeroepen. Het zijn situaties waarbij er echt wat aan de hand is. Iemand moet een psychiatrische stoornis hebben die gevaar veroorzaakt en er moet geen vrijwillige behandeling mogelijk zijn."

  Een gedwongen opname overkwam ook Ignas. Hij zou volgens de crisisdienst psychotisch zijn geweest. Twee keer zat hij gedwongen in een kliniek, beroep aantekenen kon niet. (Tekst loopt door onder de video.)

  Video afspelen

  01:26

  'Ik werd opgepakt door zes agenten'

  Rechter Van der Haak behandelt nu vier jaar zaken van gedwongen opnamen. Hij ziet het drukker worden. Hij moet ook vaker beslissen over dwangopnames bij hoogbejaarden. "Ik geloof niet dat ik het bij dementerende ouderen ooit heb afgewezen. Die verzoeken worden meestal gedaan in een stadium dat dementie zo vergevorderd is dat opname onvermijdelijk is."

  BEKIJK OOK

  Jeugdzorgverleners: 'Die continue alertheid zuigt je leeg'

  OM: rechter moet helderheid brengen in euthanasiezaak

  Leven met dementie: 'Ik geef mijn leven een dikke acht'

  Deel dit artikel: 

  Nieuwsuur

  handtekeningafbeelding
 • maandag 24 augustus 2015 @ 00:36
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, de plotselinge overstap van Rijdende Rechter mr. Frank Visser (64) van de publieke omroep naar het commerciële SBS6 betekent zeer waarschijnlijk niet dat er minder naar zijn juridische uitspraken zal worden gekeken. Dat blijkt uit een enquête die de afgelopen dagen werd gehouden op AD.nl.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1002/Show/article/detail/4127638/2015/08/23/Meerderheid-blijft-kijken-naar-Rijdende-Rechter-bij-SBS6.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/ 

  Gewijzigd op 2018-06-05 10:49:33
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 27 augustus 2014 @ 00:23
  #1

  Goedemorgen, velen zullen het wel eens hebben gezien, het tv programma 'Rijdende Rechter'. echter niet alles daarin wordt ook opgelost naar tevredenheid van beide partijen. Dat is in andere rechtszaken ook vaak het geval maar daar horen we meestal niets over, het 'recht' is niet altijd RECHT.

  Zie art. uit AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3724989/2014/08/26/Echtpaar-verhuist-na-mislukt-proces-in-Rijdende-Rechter.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/http://wemoetenbezuinigen.clubs.nl/ - http://voedselbank.clubs.nl/ - http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek - http://thealternative.clubs.nl/  

  Gewijzigd op 2018-06-05 10:49:41
  handtekeningafbeelding