2066 keer bekeken

RECHTSPRAAK EN BEZUINIGINGEN WERKDRUK , PROCESKOSTEN

  • donderdag 23 februari 2023 @ 00:05
    #18
    reactie op (#17) herman_dad

    Goedemorgen, vervolg #17: GAAN RECHTERS EN OFF. VAN JUSTITIE NU ZELFS STAKEN? Nog niet helemaal zeker maar voor het eerst een serieuze dreiging daarmede. De Rechtspraak, één van grootste maatschappelijke belangrijke zaken is nu zelfs aan einde latijn.... Veel zaken blijven liggen bij de politie en ook OM al wegens personeelsgebrek en ook veel zaken van kleine criminaliteit worden door de rechtbanken geschrapt.... Zie ook de voorgaande berichten en ook dit vorige bericht, onverkort nog steeds hetzelfde.... niets veranderd en dus herhaling: 

    OUDER: WÉÉR EEN AANTAL RECHTSZAKEN GESEPONEERD DOOR GEBREK AAN CAPACITEIT. Nu in Noord-Holland. Zie alle voorgaande berichten hierover de laatste maanden, half jaar al. En dat zal steeds meer gaan gebeuren, voorlopig niet opgelost. En ook DE POLITIEK, KAMER BESEFT DAT. Wel zijn het de meest 'eenvoudige strafzaken'en 'kleine vergrijpen' maar dan nog. Iemand die heeft opgelicht voor 1000 euro b.v. wordt 'geschrapt' maar iemand die 100.000 of 1 miljoen euro heeft opgelicht niet. (Let op, dit is slechts een 'virtueel voorbeeld' als...!!)

    Nogmaals ook, DE RECHTSTAAT, RECHTSGEVOEL is maatschappelijk van groot belang maar ook juridisch en/of opsporingsgericht feitelijk failliet... 

    Ouder: een kleine oplossing? Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP   NOS Nieuws•Vandaag, 08:04•Aangepast vandaag, 13:44

    Rechters en officieren van justitie dreigen met acties, mogelijk stakingen

    De vakbond voor rechters en officieren van justitie heeft minister Weerwind voor Rechtsbescherming een ultimatum gesteld. Als de minister voor 10 maart in de cao-gesprekken niet ingaat op eisen van de bond, is een staking van de rechterlijke macht mogelijk.

    Vakbond NVvR bereidt acties voor. Voorzitter Marc Fierstra: "Onze leden zijn bereid om actie te voeren. Daar kunnen ook werkonderbrekingen een onderdeel van zijn."

    Dit nog nooit voorgekomen, zegt Fierstra in het NOS Radio 1 Journaal. "Onze vereniging bestaat 100 jaar en dit is de eerste keer dat we zoiets gaan doen. Het zit enorm hoog. De werkdruk is al heel lang een probleem, al zeker tien jaar. We vragen daar voortdurend aandacht voor en het probleem wordt eigenlijk alleen maar groter. De rek is eruit."

    Werkdruk

    Op tien bijeenkomsten in het land bleek volgens de bond dat magistraten de opstelling van de vakbond massaal steunen en bereid zijn daar consequenties aan te verbinden.

    Tijden de bijeenkomsten kwamen volgens Fierstra schrijnende verhalen naar voren. Een officier van justitie haalde de werkdruk aan: "Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen."

    De NVvR zal bij eventuele acties rekening houden met spoedeisende zaken en situaties die geen stakende rechters of officieren kunnen velen. Fierstra: "We staken met grote tegenzin, want we willen aan het werk. We hebben een fantastisch vak, maar we moeten dat en onszelf nu beschermen."

    Fierstra zegt plekken te kennen waar slechts een kwart van de formatie gevuld is en het werk gewoon moet doorgaan. Mensen die recht zoeken zijn daardoor nu ook al geregeld de dupe van de te hoge werkdruk en personeelstekorten onder rechters en officieren.

    "Wie op zitting een uitgevallen collega vervangt, pakt op dat moment geen crimineel op. Wie invalt voor een collega die met een burn-out thuis zit, kan zelf het dossier van de volgende dag minder goed voorbereiden of moet zaken uitstellen", aldus de NVvR-voorzitter.

    Lege toga's

    Volgens Fierstra blijkt uit onderzoek dat er zo'n 30 tot 40 procent wordt overgewerkt in de sector. Minister Weerwind zegt begrip te hebben voor de zorgen van de rechters en officieren, maar wil eerst de brief van de vakbond goed lezen voordat hij reageert.

    De voorzitter is blij met het begrip, maar wil dus ook actie zien van de minister. "Hij moet komen met een bod dat perspectief biedt om de rechterlijke macht weer aantrekkelijk te maken. We zitten met zo'n duizend lege toga's, zeg maar. We willen dat die snel worden gevuld zodat die werkdruk naar beneden kan. Dat betekent dat de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk moeten zijn en de honorering passend."

    Daarnaast hebben rechters en officieren steeds vaker te maken met bedreiging. Ook daar moet meer aandacht voor komen, vindt Fierstra. "Betere opvang, betere begeleiding, dat soort dingen."

    • Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 02 december 2022 @ 00:10
    #17
    reactie op (#15) herman_dad

    Goedemorgen, WÉÉR EEN AANTAL RECHTSZAKEN GESEPONEERD DOOR GEBREK AAN CAPACITEIT. Nu in Noord-Holland. Zie alle voorgaande berichten hierover de laatste maanden, half jaar al. En dat zal steeds meer gaan gebeuren, voorlopig niet opgelost. En ook DE POLITIEK, KAMER BESEFT DAT. Wel zijn het de meest 'eenvoudige strafzaken'en 'kleine vergrijpen' maar dan nog. Iemand die heeft opgelicht voor 1000 euro b.v. wordt 'geschrapt' maar iemand die 100.000 of 1 miljoen euro heeft opgelicht niet. (Let op, dit is slechts een 'virtueel voorbeeld' als...!!)

    Nogmaals ook, DE RECHTSTAAT, RECHTSGEVOEL is maatschappelijk van groot belang maar ook juridisch en/of opsporingsgericht feitelijk failliet... 

    Ouder: een kleine oplossing? Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Dienst Justitiële Inrichtingen

    In samenwerking met NH Nieuws   

    NOS Nieuws•Vandaag, 10:21•Aangepast vandaag, 11:10

    Capaciteitsprobleem bij de rechtbank: 82 verdachten ontlopen straf

    82 verdachten in Noord-Holland hoeven toch niet voor de rechter te komen omdat er capaciteitsgebrek is bij de rechtbank.

    De verdachten zouden vandaag moeten voorkomen bij de politierechter in Haarlem, maar hun zaken worden naar verwachting direct geschrapt - in juridische taal 'niet-ontvankelijk' verklaard. Het gaat volgens justitie om lichte vergrijpen. Genoemd worden onder meer de diefstal van een graafmachine en de diefstal van een pak kaas. Ook zou iemand 15.725 euro langs de douane hebben gesmokkeld in 2010.

    "We zijn er niet echt blij mee, maar we hopen zo meer ruimte te creëren voor zwaardere en actuele zaken", zegt een woordvoerder van het OM bij NH Nieuws.

    Gebrek aan zittingscapaciteit

    Het OM heeft volgens hem te maken met een gebrek aan 'zittingscapaciteit'. Volgens de woordvoerder gaat het bovendien om 'oude' zaken uit de periode 2010 tot 2016. Hij noemt het niet meer gepast om iemand zo lang na dato nog te vervolgen voor een relatief licht vergrijp.

    Onder die relatief lichte vergrijpen is toch een aantal opvallende zaken. Zo wordt iemand uit Den Helder ervan verdacht in 2014 een kind met kracht tegen een muur te hebben geduwd. Een Purmerender zou in 2013 hebben geroepen: "Kankerturk, ik ga jouw kop eraf halen" en iemand tegen het hoofd hebben gestompt.

    Eenvoudige mishandeling

    "Het klopt dat er ook mishandelingen tussen zitten", zegt de woordvoerder. "Maar het gaat dan om wat we een eenvoudige mishandeling noemen. Dat is echt een verschil met zware mishandeling."

    De slachtoffers in de 82 zaken zijn door het OM op de hoogte gebracht. Volgens de woordvoerder heeft niemand bezwaar gemaakt. "Dat zouden ze hebben kunnen doen door te reageren op ons bericht, maar we hebben helemaal niets teruggekregen van slachtoffers."

    Het OM benadrukt dat slachtoffers die schadevergoeding hebben aangevraagd die nog steeds kunnen krijgen: "Slachtoffers krijgen een aanbod van het OM als wij denken dat dit nodig is."

    Den Haag

    Ruim anderhalve maand geleden beëindigde de Haagse rechtbank op verzoek van het OM ook al 52 verouderde strafzaken om dezelfde reden.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 25 juli 2022 @ 00:42
    #16

    Goedemorgen, DE POLITIE MOET STEEDS MEER AANGIFTEN LATEN LIGGEN DOOR PERSONELE BEZETTING, inzet bij andere zaken, demonstraties o.a. etc.... Ook bij het OM en de Rechtbanken, rechtspraak speelt dat al langer en dus kunnen we niet meer spreken van een ultieme rechtstaat. Inderdaad faiiliet?? Alleen de echt grote zaken komen nog in beeld, zaken waar 1 jaar op staat bij wijze van spreken al (bijna) niet meer.... En bij zaken als oplichting, financiele misdrijven o.a. moet er sprake zijn van tienduizenden minimaal, o.a. een zaak van 1000 euro opgelicht b.v.>> worden opgelegd?

    Ook als het algemeen belang meespeelt is er nog een kans. En ook moet een zaak kansrijk zijn, daders bekend en direct traceerbaar, dan is er een kans, maar dan nog? Of een zaak kansrijk is of niet, wordt beoordeeld aan de hand van criteria die door het Openbaar Ministerie zijn vastgesteld. 

    Zie de clubs: http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ of: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ of: http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    ANP NOS Nieuws•Gisteren, 16:03

    Politie stopt steeds meer zaken, door scherper kiezen en vanwege krapte

    • Remco Andringa redacteur Politie en Justiti

    Het aantal zaken dat de politie zonder onderzoek terzijde schuift, is de afgelopen jaren meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers die de NOS heeft opgevraagd bij de politie.

    Bijna 32.000 zaken werden vorig jaar vroegtijdig beëindigd door een tekort aan personeel. Dat is 1 op de 24. Daarnaast zijn er nog eens 26.000 zaken terzijde geschoven omdat ze volgens de politie niet kansrijk genoeg waren om onderzoek in te stellen.

    Volgens de politie heeft dit laatste vooral te maken met scherper kiezen in welke zaken het zinvol is om tijd en moeite te investeren en in welke niet. Ook worden steeds meer zaken zonder politiebemoeienis afgedaan, bijvoorbeeld via mediation of met een doorverwijzing naar hulpinstanties.

    Sla de carrousel over

    • NOS

    • NOS

    • "De realiteit is dat we altijd meer zaken hebben dan we aankunnen", zegt Hanneke Ekelmans, lid van de korpsleiding van de Nationale Politie. "Maar daarnaast zijn zaken de laatste jaren steeds complexer geworden. Ze vragen meer tijd en daarom kun je met hetzelfde aantal mensen minder zaken behandelen. Dat zien we natuurlijk liever anders, maar het is wel zo."

    Minder zaken, meer verdachten opgespoord

    De eenheden waar vorig jaar de meeste zaken zijn stopgezet wegens capaciteitsgebrek zijn Oost-Nederland, Oost-Brabant en Rotterdam. Eerder publiceerde de NOS al details over de personeelskrapte in deze en andere politie-eenheden.

    Het lukt deze eenheden wel om in relatief veel zaken een verdachte op te sporen. Gemiddeld slaagt de politie daar in een kwart van de zaken in, maar in Oost-Nederland ligt de score op 29 procent. Dit bewijst volgens de politie: hoe beter aangiften vooraf worden geselecteerd, hoe effectiever de beschikbare opsporingscapaciteit kan worden ingezet op de belangrijkste en meest kansrijke zaken.

    "Het is voor ons de kunst om met de capaciteit die we hebben de beste keuzes te maken en het meeste eruit te halen", zegt Ekelmans.

    Welke zaken bleven liggen?

    De NOS heeft ook gegevens opgevraagd over welke zaken de politie vorig jaar zonder enig onderzoek liet liggen. Veruit het grootste deel bestaat uit cybercrime- en oplichtingskwesties. Die worden vaak als kansloos ingeschat, bijvoorbeeld omdat de daders in het buitenland zitten en daar niet aangepakt kunnen worden.

    Of een zaak kansrijk is of niet, wordt beoordeeld aan de hand van criteria die door het Openbaar Ministerie zijn vastgesteld. Zo moeten er aanknopingspunten zijn die naar een verdachte kunnen leiden. Ook moet de tijd en energie die een onderzoek kost in verhouding staan met het misdrijf.

    Van de onderzochte cybercrimezaken lukt het maar in 6 procent van de gevallen om een verdachte aan te houden.

    Regionale verschillen

    Naast cybercrime en online fraude bleven vorig jaar ook regelmatig aangiften van mishandeling liggen, net als fietsendiefstal, vandalisme en winkeldiefstal. Daarbij zijn ook grote regionale verschillen te zien. Zo liet de politie in Rotterdam vanwege capaciteitsproblemen onderzoek naar ruim 300 ongevallen achterwege, terwijl in Noord-Nederland door personeelsgebrek honderden aangiften van bedreiging, mishandeling of vernieling bleven liggen.

    Wat de prioriteiten van een eenheid zijn wordt regionaal bepaald, zegt Ekelmans. Niet alleen door de politie, ook het OM en de burgemeester spelen hier een rol in. "Als ergens een aantal hele zware zaken liggen die heel veel inzet vragen, heeft dat automatisch consequenties voor andere zaken in die regio. Grote zedenzaken gaan bijvoorbeeld voor. En dat is als je slachtoffer bent in een relatief minder zware zaak een heel zuur bericht, maar ik denk dat over het algemeen begrepen wordt dat we dan die zedenzaken doen."

    Behalve de zaken die bij voorbaat in de prullenbak belanden, wordt ook een groot deel in een later stadium afgewezen. Dan hebben politie en justitie er wel naar gekeken, maar blijkt er geen sprake van een strafbaar feit of zijn er bij nader inzien toch te weinig aanknopingspunten. Vorig jaar ging het om bijna de helft van alle zaken.

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 17 juni 2022 @ 00:21
    #15
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, 1500 STRAFRECHTSZAKEN IN GELDERLAND 'GESEPONEERD' WEGENS... TE KORT AAN RECHTERS. Het gaat dan wel om 'eenvoudige strafzaken' met een max. van 1 jaar gevangenisstraf, zoals winkel (enkelvoudige) diefstal etc. Maar toch ongestraft blijven of in aantal gevallen een boete van het OM, is ook niet geheel juist. Justitie, Rechtspraak maar veel meer in deze wereld, is al of komt nog, FAILLIET..... de maatschappij.... 

    Maar ook Rechters willen na corona door met onlinerechtszaken: 'Dit biedt kansen'  omdat dit na corona bleek te werken en er tegenwoordig ook met email gewerkt wordt, dat was vóór corona 'not-done'.... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 13:40 • AANGEPAST VANDAAG, 16:02

    Te weinig rechters in Gelderland, 1500 rechtszaken geschrapt

    Een zittingszaal van de rechtbank Arnhem (archief) ANP

    Het Openbaar Ministerie brengt in Gelderland zo'n 1500 zaken niet voor de politierechter vanwege een personeelstekort bij de rechtbank. Het OM Oost-Nederland spreekt van een drastische maatregel, die nodig is om de grote voorraad aan strafzaken kleiner te maken.

    Het gaat om zaken die al meer dan anderhalf jaar op de plank liggen en waarvoor maximaal een jaar cel kan worden gegeven, zoals een enkele diefstal, verkeersovertredingen of het bezit van wiet. De zaken worden afgedaan door het OM zelf, met een strafbeschikking, of gaan helemaal niet meer door en worden geseponeerd.

    Hoewel rechtbanken elders ook kampen met personeelstekorten, is een maatregel als deze daar volgens het landelijke OM niet aan de orde.

    Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen.

    Rémy van Leest, president rechtbank Gelderland

    "Op dit moment kampt de rechtbank Gelderland met een zodanig tekort aan rechters dat niet alle strafzaken kunnen worden behandeld", zegt rechtbankpresident Rémy van Leest. "Onze rechters zijn ook nodig om andere zaken te behandelen zodat mensen verder kunnen met hun leven, zoals echtscheidingen, ondertoezichtstellingen en arbeidsconflicten."

    Ook zijn strafzaken complexer geworden, waardoor ze meer tijd kosten en leidde het coronavirus er bovendien toe dat de achterstand verder opliep.

    Om ervoor te zorgen dat er niet weer een grote achterstand ontstaat, gaan OM en rechtbank veel meer gebruikmaken van de strafbeschikking. Ook worden rechters die eerst andere rechtsgebieden behandelen, ingezet voor het strafrecht.

    Bezwaar maken

    OM en rechtbank zeggen zich te realiseren dat het voor slachtoffers zeer pijnlijk kan zijn dat een strafzaak niet doorgaat. Dat betreuren ze, "want slachtoffers verdienen het dat recht wordt gedaan aan wat hen is overkomen".

    Slachtoffers kunnen bezwaar maken tegen de beslissing om een zaak niet te behandelen. Dat kan door een zogenoemde artikel-12-procedure bij het gerechtshof, meldt het OM.

    Ook de Raad voor de Rechtspraak noemt het "moeilijk te accepteren" dat verdachten in Gelderland door personeelsgebrek niet voor de rechter komen, maar bevestigt dat grote aantallen sepots in de rest van het land niet aan de orde zijn. Op dit moment worden veel nieuwe rechters opgeleid.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-07-24 23:05:02
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 21 december 2021 @ 00:29
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, ZELF STRAFFEN DOOR OM GAAT TEN KOSTE VAN DE RECHTEN VAN SLACHTOFFERS, stelt de Ombudsman. Het is dan wel niet direct in strijd met het recht wellicht maar toch HET RECHT IS HIER DUIDELIJK in een onverkwikkelijke dwaling terecht gekomen ook in een maatschappelijk belang vaak. Bij veelvoorkomende misdrijven kan het OM ervoor kiezen om een geldboete, taakstraf of schadevergoeding op te leggen zonder tussenkomst van een rechter, een zogenoemde strafbeschikking. Daarmee moeten rechtbanken worden ontlast. Een ander argument is het drukken van de kosten van rechtszaken. Het OM kan overigens geen celstraffen opleggen.

    Advocatuur kritisch over straffen zonder rechter om achterstanden weg te werken

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 04:41

    Ombudsman: zelf straffen OM gaat ten koste van slachtofferrechten

    ANP

    Door de coronapandemie worden meer strafzaken door het Openbaar Ministerie zelf afgehandeld, zonder dat er een rechter aan te pas komt. Daarbij wordt onvoldoende gekeken naar het belang van slachtoffers, waarschuwt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan demissionair ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming).

    Bij veelvoorkomende misdrijven kan het OM ervoor kiezen om een geldboete, taakstraf of schadevergoeding op te leggen zonder tussenkomst van een rechter, een zogenoemde strafbeschikking. Daarmee moeten rechtbanken worden ontlast. Een ander argument is het drukken van de kosten van rechtszaken. Het OM kan overigens geen celstraffen opleggen.

    Volgens Van Zutphen wordt daarbij onbehoorlijk omgesprongen met slachtofferrechten. Zo kunnen slachtoffers soms geen gebruikmaken van hun spreekrecht, terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. Zeker nu justitie meer zaken zelf bestraft om de door corona opgelopen achterstanden weg te werken, is de kwestie prangend.

    Kritisch kijken naar beschikkingen

    In het NOS Radio 1 Journaal zegt Van Zutphen de beschikking op zichzelf niet zo gek te vinden. "Maar het wordt wel gek als mensen hun rechten worden ontnomen terwijl ze daar wel gebruik van willen maken." Hij vindt dat de twee ministers "heel goed moeten kijken naar hoe die beschikking nu werkt". Niet alleen spreekrecht is wat hem belangrijk. Ook het idee dat een rechter over een zaak beslist.

    De ombudsman zegt er begrip voor te hebben dat veel zaken zijn blijven liggen vanwege corona. "Maar aan de andere kant is toegang tot het recht heel belangrijk, dat moet ook gelden voor slachtoffers", zegt hij. Over de kostenkwestie zegt hij: "We willen leven in een land waarin recht wordt gedaan en waarin slachtoffers kunnen spreken, dus daar moet je wat voor over hebben."

    Slachtofferhulp Nederland ziet bovendien dat de zaken die door het OM worden bestraft steeds zwaarder worden. "Ik ken zelfs wat voorbeelden van heftige zedenzaken die het OM via een strafbeschikking heeft willen afdoen", zegt juridisch beleidsadviseur Robin Fontijne tegen Trouw. Terwijl dat zaken zijn waar slachtoffers wettelijk het recht hebben om te spreken, benadrukt Fontijne.

    "Van de 9940 zaken die Slachtofferhulp bekeek die dit jaar door het OM zijn afgedaan, was er bij 1721 sprake van contra-indicatie om toch naar de rechter te gaan", aldus Fontijne.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 20 oktober 2021 @ 00:42
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTBANKTOLKEN IN STAKING. Hun tegemoetkoming is al vele jaren hetzelfde en VEELS TE LAAG.... Uiteindelijk dus deze stap maar dat zal zeker weer een aantal zaken vertraging opleveren.... O.a. in de zaak Peter R. de Vries, is de Poolse verdachte bijgestaan door een tolk nemen we aan bij de beelden daarvan gisteren.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 20:25

    Rechtbanktolken leggen werk neer, eisen betere vergoeding: 'Er blijft niet veel over'

     

    Exterieur van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht ANP

    Rechtbanktolken voeren actie: sinds vandaag nemen ze geen nieuwe opdrachten meer aan van overheidsinstanties. Daardoor zullen sommige zittingen met rechtercommissarissen of politieverhoren niet kunnen doorgaan, voorspelt de Orde van Registertolken en -vertalers.

    Die belangengroep met 535 leden voert al langer actie voor een betere beloning. Vorige week werden demonstraties in Leeuwarden, Arnhem, Amsterdam en Den Haag georganiseerd. "We zijn een te kleine beroepsgroep om een vuist te kunnen maken. Daarom gaan we over tot deze nieuwe acties", aldus Fedde Dijkstra, zelf tolk, vertaler en tevens voorzitter van de orde. "Veel collega's doen mee, ook mensen die niet bij onze orde zitten."

    Ongewijzigd

    De tarieven zijn al jarenlang ongewijzigd. Een gekwalificeerde tolk krijgt een vast tarief van 43,89 euro per uur. "Niet voldoende", aldus Dijkstra. "Als een bode aftekent na vijf minuten, dan krijgen wij als tolken ook maar voor die tijd betaald. Dan blijft er niet veel over. Ik houd meer over aan de reiskostenvergoeding, dan aan het tolken zelf. Hierdoor loont het om vanuit - in mijn geval - Friesland af te reizen naar Limburg om te tolken."

    SP-Kamerlid Michiel van Nispen diende vorige week donderdag een motie in waarin hij pleit voor het indexeren (aanpassen aan de inflatie) van de tarieven. Volgens hem verrichten tolken en vertalers werk dat "cruciaal is voor onze rechtsstaat". "Er is grote crisis bij tolken en vertalers", zei hij in de Kamer. Op 26 oktober wordt er gestemd over de motie.

    Op Twitter deelt een tolk het indienen van de motie:

    profielfoto Roemer Leushuis@Roemervertaalt

    @MichielvNispen, onvermoeibaar strijder voor #tolken en #vertalers, eist in de Tweede Kamer de broodnodige forse stijging van de tarieven, bevroren sinds resp. 1981 en 1963. #VertalenIsEenVak @FIT_Europe @Senioribus @NGTV_taal ⁦⁦@orde_rtv⁩ ⁦@FilterVertalen⁩

    5 dagen geleden

    Sinds 1 januari geldt er een nieuwe regeling en is het register van beëdigde tolken (C1) en vertalers deels opengezet voor lager gekwalificeerde tolken (B2). Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie zei vorig jaar dat het nieuwe systeem ervoor moet zorgen dat "afnemers kunnen putten uit een grotere groep tolken". Dit om het tekort aan tolken tegen te gaan.

    Dijkstra weerspreekt die uitleg. "De oorzaak van het tekort zijn de stokoude tarieven. Bovendien is het beroep registertolk met het toelaten van B2-tolken gedevalueerd", beweert Dijkstra. "Ik ken verhalen van gekwalificeerde tolken die nauwelijks meer werk hebben. En ik ken ook voldoende voorbeelden waar dit alles leidt tot een belemmering van de rechtsgang, doordat de overheid een niet-gekwalificeerde tolk inzet. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en als onderdeel daarvan dus ook op een goede tolk."

    Een advocaat die vorige week de demonstranten toesprak, steunt dit pleidooi. "Terwijl de kwalitatief goede tolken geen opdrachten krijgen, zit ik zonder tolk waardoor een politieverhoor niet door kan gaan", aldus advocaat Robert Malewicz bij het toespreken van de demonstranten in Amsterdam.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 07 maart 2020 @ 00:45
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    Goedemorgen, IN FEITE RECHTSPRAAK FAILLIET? 20.000 (!) STRAFZAKEN UITGESTELD, blijven op de plank liggen, de politie heeft al grote verwerkingsproblemen en nu Justitie ook nog eens. Een groot maatschappelijk probleem ook en inderdaad:

    'Dramatisch voor de slachtoffers'

    Slachtofferhulp noemt de vertraging "dramatisch voor de slachtoffers". Voorzitter Rosa Jansen zegt dat een strafproces belangrijk is voor het herstel. Slachtoffers en nabestaanden van zedendelicten of dodelijke verkeersongelukken moeten volgens haar soms wel drie tot vier jaar wachten tot een zaak voorkomt.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 08:54

    Rechtspraak loopt vast: meer dan 20.000 strafzaken uitgesteld

     ANP

    De rechtspraak in Nederland kampt met een ernstig capaciteitsprobleem. Dit jaar moeten 22.700 strafzaken worden uitgesteld, omdat er te weinig plek is bij de rechtbanken, zegt Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie.

    Van de uitgestelde strafzaken gaat het in 2200 gevallen om zwaardere delicten, waarvoor het OM minimaal een jaar cel eist. Die moeten worden beoordeeld door een meervoudige kamer van drie rechters.

    Het Openbaar Ministerie heeft vorig jaar 200.000 strafzaken afgehandeld. Slachtoffers en verdachten moesten gemiddeld veertien maanden wachten voordat een zaak voor de rechter kwam.

    'Dramatisch voor de slachtoffers'

    Slachtofferhulp noemt de vertraging "dramatisch voor de slachtoffers". Voorzitter Rosa Jansen zegt dat een strafproces belangrijk is voor het herstel. Slachtoffers en nabestaanden van zedendelicten of dodelijke verkeersongelukken moeten volgens haar soms wel drie tot vier jaar wachten tot een zaak voorkomt.

    "Als er zulke lange wachttijden zijn dan moet je in ieder geval updates geven", zei Jansen in het NOS Radio 1 Journaal. "Mensen krijgen soms niet eens antwoord op een briefje met een verzoek om informatie. Wij zien het OM echt wel zijn best doen, maar de problematiek is groter dan elke goedwillende officier zou willen."

    Rechtszittingen complexer

    Dat de rechtspraak vastloopt, heeft een aantal oorzaken. Er is een tekort aan rechters en officieren, maar er zijn ook andere verklaringen, zegt Van der Burg. "Rechtszittingen worden complexer, met de inzet van meer deskundigen, getuigen en tolken, waardoor het afhandelen van een zaak meer tijd kost dan vijf jaar geleden."

    Ook is er steeds meer aandacht voor de achterliggende problematiek van verdachten, zoals psychische problemen, schulden, verslaving of een combinatie daarvan.

    Al extra geld naar rechtspraak

    Dat slachtoffers beter op de hoogte gehouden moeten worden, noemt Van der Burg "een waarheid als een koe". Volgens de OM-baas zijn er extra medewerkers aangenomen die dit gaan oppakken.

    Volgens minister Dekker is het een bekend probleem dat rechtszaken vertraging oplopen en heeft het kabinet daarom al veel extra geld in de rechtspraak gestopt: "Er zijn extra rechters in opleiding om de achterstanden weg te werken. Dat rechtszaken vertraging oplopen is voor betrokkenen uitermate vervelend. Daarom moet dit ook worden opgelost." Dekker voegt eraan toe dat de huidige capaciteit ook beter moet worden benut. Volgens hem moeten OM en rechtspraak daarin samen optrekken.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 16 april 2019 @ 00:29
    #11
    reactie op (#10) herman_dad

    Goedemorgen, WEER MINDER RECHTSZAKEN GEVOERD VERLEDEN JAAR. Veel mensen kunnen de GRIFFIERECHTEN en andere juridische kosten niet meer betalen. Eeen aantasting ván de rechtsstaat pur sang, zie ook voerige berichten hierover. Tweedeling weer in de maatschappij, discriminatie dus, degenen mét geld kunnen alles en degenen zónder geld... vult u zelf maar in.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Rechtspraak innoveert, aantal rechtszaken daalt nog steeds

     VANDAAG, 09:05 AANGEPAST VANDAAG, 16:36

    BINNENLAND

    ANP

    Vorig jaar zijn er opnieuw minder rechtszaken gevoerd. Dat blijkt uit de cijfers in het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak. De daling is al een paar jaar aan de gang. Volgens de raad stappen steeds minder mensen naar de rechter vanwege de verhoging van de griffierechten, de kosten om een rechtszaak te voeren.

    Vorig jaar waren er in Nederland ruim anderhalf miljoen rechtszaken, een afname van 60.000 in vergelijking met het jaar ervoor. De grootste daling is te zien bij het bestuursrecht. Zo werden er minder procedures gevoerd over de bijstand en andere uitkeringen.

    Ook het aantal civiele zaken daalde. Dat komt volgens de Raad voor de Rechtspraak omdat het aantal schuldsaneringen afneemt. Doordat het economisch beter gaat, betalen meer mensen hun rekeningen op tijd en zijn er minder faillissementen.

    Drempels

    Dat er hoge griffierechten worden gerekend, is volgens voorzitter Henk Naves van de Raad voor Rechtspraak vooral terug te zien in de terugloop bij de zaken bij de kantonrechter. Het gaat dan vooral om zaken over handelsvorderingen tot 25.000 euro. "De baten wegen dan niet op tegen de kosten", zegt Naves.

    Het baart Naves vooral zorgen dat door de hoge kosten een drempel wordt opgeworpen om naar de rechter te stappen. "Mensen moeten hun recht kunnen halen."

    Financiële problemen

    De rechtspraak in Nederland wordt per rechtszaak gefinancierd. Nu het aantal zaken steeds verder afneemt kampt de rechtspraak met financiële problemen. Er was in 2018 een tekort van 38 miljoen. Ook bezuinigingen en de vertraging in de digitalisering dragen bij aan het tekort.

    De rechtspraak voert op dit moment onderhandelingen met de politiek over een ander financieringsmodel. Hierbij zouden bijvoorbeeld onderhoud en gebouwen apart bekostigd worden.

    Cultuurverandering

    Voorzitter Naves wil zich in de komende jaren hard maken voor een cultuurverandering. "Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat we als rechtspraak mee blijven gaan in het tempo van de maatschappelijke ontwikkelingen."

    Naves benadrukt dat er vorig jaar al veel is gebeurd op het gebied van innovatie. Er kwamen bijvoorbeeld wijk- en regelrechters om de rechtspraak dichter bij de burgers te brengen. Volgens de voorzitter dragen deze initiatieven bij aan een duurzame oplossing van problemen. "Tegelijkertijd verlagen ze de drempel door eenvoudige procedures tegen lage kosten aan te bieden", zegt hij.

    BEKIJK OOK

    Minder rechtszaken, onder meer door minder wanbetalers

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 22 maart 2019 @ 01:15
    #10
    reactie op (#9) herman_dad

    Goedemorgen, KWALITEIT RECHTSPRAAK IN GEVAAR door DIGITALISERING, TEKORT AAN RECHTERS EN juridisch personeel, geen toekomstvisie... Wat gaat er eigenlijk iet goed in dit land...  

    Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron

    'Tekorten en digitalisering brengen kwaliteit rechtspraak in gevaar'

    VANDAAG, 00:02

    BINNENLAND

    ANP

    Er is een structureel tekort aan rechters en ondersteunend personeel, geen toekomstvisie en als er niet snel wat verandert komt de kwaliteit van de rechtspraak in Nederland in gevaar. Dat concludeert de Commissie Visitatie Gerechten, die op verzoek van de Raad voor de Rechtspraak het functioneren van de rechtspraak en de Raad onder de loep heeft genomen.

    Niet alleen het tekort aan medewerkers, maar ook het achterblijven van digitalisering wordt genoemd als een van de oorzaken dat rechtszaken onnodig lang duren. Ook de toegankelijkheid van de rechtspraak neemt erdoor af.

    De conclusies zijn in lijn met wat rechters en raadsheren al hebben aangekaart. Zij stuurden in november een brandbrief aan de Tweede Kamer, waarin ze hun zorgen uitten over de werkomstandigheden, de ict-problemen en het tekort aan geld en personeel.

    Overwerk is normaal

    De commissie prijst de toewijding van rechters, medewerkers en rechtbankbesturen aan snelle en toegankelijke rechtspraak. "De Nederlandse rechtspraak is door hun inzet nog steeds een van de beste ter wereld. Maar het ambt van rechter zal aan gezag inboeten als de huidige tekortkomingen voortduren", schrijft de commissie.

    De visitatiecommissie spreekt verder van een werkdruk die zo hoog is dat overwerk normaal is. Ook ontbreekt diversiteit in het personeelsbestand en kritische zelfreflectie, omgevingsbewustzijn en samenwerking bij medewerkers.

    Om de problemen op te lossen adviseert de commissie meer mensen beschikbaar te stellen om al begonnen kwaliteitsprogramma's te kunnen afmaken. Hoewel al wordt onderzocht hoe de bekostiging kan worden herzien, is de commissie ervoor om onder meer de kwaliteitszorg en innovaties nu al anders te financieren.

    Terecht kritisch

    De Raad voor de Rechtspraak zegt in een reactie dat het goed gaat met de rechtspraak, maar dat de visitatiecommissie terecht kritisch is over bijvoorbeeld de professionalisering van leiderschap en bekostiging. Ook is de Raad het met de commissie eens dat er wat betreft samenwerking en diversiteit verbeteringen nodig zijn.

    BEKIJK OOK

    Brandbrief rechters: wij vrezen voor de toekomst van de rechtspraak

    Rechters: pervers financieringssysteem leidt tot 'creatief boekhouden'

    Digitalisering rechtspraak uitgelopen op drama: 'Minister moet ingrijpen'

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 08 februari 2019 @ 01:03
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, RECHTSPRAAK NIET DIRECT FINANCIEEL GEZOND TE MAKEN zegt een onderzoek hier naar. Ook hier zien we weer steeds meer het falen van de maatschappij en de politiek, het kan op termijn veranders worden, dat alles: zie eerdere berichten op de nieuwsclubs hierover en de boeken...  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Onderzoek: rechtspraak niet op korte termijn financieel gezond

    VANDAAG, 13:42

    BINNENLANDPOLITIEK

    ANP

    De rechtspraak is op korte termijn niet in staat om zelfstandig financieel gezond te worden. Dat is een van de conclusies van een onderzoek in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Het onderzoek is gedaan door de Boston Consulting Group (BCG).

    De onderzoekers schatten het structurele tekort bij de rechterlijke macht op 50 miljoen euro per jaar. Volgens BCG hangt de 'disbalans' onder meer samen met een daling van het aantal zaken: die leidt meteen tot minder inkomsten.

    Verzwaring van zaken

    De onderzoekers wijzen er ook op dat de behandeling van rechtszaken zelf zwaarder is geworden, terwijl de rechterlijke macht daar geen geld voor heeft gekregen. Verder heeft bezuiniging, die door het vorige kabinet werd opgelegd, niet geleid tot een kostenbesparing. Een daarmee samenhangend digitaliseringsproject is stopgezet.

    BCG vindt dat bij de bekostiging van de rechtspraak meer rekening moet worden gehouden met de verzwaring van de zaken. De onderzoekers komen ook met aanbevelingen om rechters efficiënter te laten werken, maar die zijn volgens BCG niet genoeg om het tekort weg te werken. Bovendien is bij de efficiency-maatregelen ook hulp van anderen nodig, zoals het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie en Veiligheid.

    Werkdruk

    De Raad voor de rechtspraak zegt de aanbevelingen die de organisatie zelf kan uitvoeren over te nemen. Maar de Raad benadrukt dat de toegenomen zwaarte van zaken en het ontbreken van extra geld daarvoor heeft bijgedragen aan de werkdruk van rechters.

    Minister Dekker voor Rechtsbescherming, die het onderzoek naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, gaat binnenkort met de Raad praten.

    Deel dit artikel: 

     

    Gewijzigd op 2019-02-08 01:03:55
    handtekeningafbeelding