4285 keer bekeken

OPMERKELIJKE RECHTZAKEN / hulp bij zelfdoding / undercoveracties

 • zaterdag 06 augustus 2022 @ 00:23
  #57

  Goedemorgen, MAN VINDT ZELF DAT HIJ LEVENSLANG VERDIENT voor moord op vriendin... Opmerkelijke rechtszaak dat iemand zijn eigen straf bepaalt?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  In samenwerking met Omroep Brabant

  NOS Nieuws•Gisteren, 12:18

  Verdachte wil zelf levenslang voor moord op vriendin in Valkenswaard

  Een man uit Eindhoven vindt dat hij levenslang moet krijgen voor de moord op zijn vriendin in Valkenswaard. De man van 46 bracht de vrouw in februari dit jaar met een mes om het leven.

  Tijdens een tussentijdse zitting in de rechtbank van Den Bosch vanochtend zei de advocate van de man dat haar cliënt spijt heeft van zijn daad. "Als hij geen levenslang krijgt, wil hij dat wel", aldus de advocate. De psycholoog en psychiater die de man onderzochten vinden hem volledig ontoerekeningsvatbaar en hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd.

  Gestopt met antipsychotica

  De man was in het verleden psychotisch, maar wist dat met medicijnen onder controle te krijgen. Toen hij een relatie kreeg met een vrouw van 33 uit Eindhoven stopte hij met de medicatie "omdat zij niet van antipsychotica hield". Hierdoor kwamen zijn wanen terug.

  Op 1 februari, in een bed and breakfast in Valkenswaard, dacht de man dat hij zijn vriendin "van iets heel ergs moest redden". Hij sloeg haar vervolgens neer met een fles en stak haar dood met een mes. De man heeft benadrukt dat het zijn eigen keuze was om te stoppen met zijn medicijnen, meldt Omroep Brabant.

  Hij was vandaag zelf niet aanwezig bij de tussentijdse zitting. In oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld.

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 25 februari 2022 @ 09:49
  #56
  reactie op (#55) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG verkoper 'MIDDEL-X' AANGEHOUDEN VOOR HULP BIJ 4 ZELFMOORDEN. Hij zou via internet het zelfmoordpoeder Middel X aan meer dan 500 mensen hebben verkocht. 

  Wordt DAN ZEKER vervolgd....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 10:08 • AANGEPAST GISTEREN, 10:33

  Verkoper Middel X opgepakt voor hulp bij 4 zelfmoorden

  Middel X ANP

  Een 74-jarige man uit Castricum is gisteravond opgepakt voor hulp bij zelfdoding. Hij zou via internet het zelfmoordpoeder Middel X aan meer dan 500 mensen hebben verkocht. Volgens de politie is de verdachte zo betrokken geweest bij zeker vier suïcides, maar meer gevallen worden niet uitgesloten.

  De politie kwam de man op het spoor na een zelfdoding in Zeeland en een verdacht overlijdensgeval in Breda. Bij een van die personen werd een postpakket gevonden dat kon worden herleid naar hem.

  Omdat de man volgens de politie een aanzienlijk bedrag verdiende aan de verkoop van het middel, wordt hij ook verdacht van witwassen.

  Ernstige doodsstrijd

  Middel X werd in 2017 door Coöperatie Laatste Wil gepresenteerd als een humaan middel om het leven te beëindigen. De echte naam van het goedje, eigenlijk een conserveermiddel, wordt uit veiligheidsoverwegingen aan buitenstaanders niet bekendgemaakt.

  De coöperatie verkocht Middel X op huiskamerbijeenkomsten, maar stopte daarmee na arrestaties van meerdere verkopers. Ook de voorzitter van Laatste Wil en meerdere leden worden vervolgd voor de illegale verkoop: het middel is legaal verkrijgbaar, tenzij de verkoper het als zelfmoordpoeder aanbiedt.

  Critici waarschuwen dat Middel X niet zo humaan is als Laatste Wil voorspiegelt. "Het is vaak een ernstige doodsstrijd met veel kramp en pijn met verwondingen en braken", meldde psychotherapeut Ad Kerkhof, die suïcidale patiënten en hun nabestaanden begeleidt.

  Mensen overlijden 30 minuten tot een uur nadat ze het middel ingenomen hebben. Een tegengif bestaat niet.

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 28 oktober 2021 @ 00:36
  #55
  reactie op (#54) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG MAN 'BEKENT' HULP BIJ ZELFDODING TENMINSTE 100 MENSEN, 33 GEVALLEN BEKEND, MOGELIJK MEER. Maar de betrokkene blijkt zonder verdere achtergronden en redenen waarom vaak, gewoon het poeder PER POST verstrekt te hebben en daaraan veel geld verdiend te hebben? Dán spreken we juridisch toch van heel andere zaken! De discussie over 'zelf einde leven beslissing' kan men nog iets van vinden, maar... kiss

  Wordt DAN ZEKER vervolgd....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:23

  'Zelfmoordpoeder' Middel X is niet illegaal, maar verstrekken wel

  Illustratief beeld ANP / HOLLANDSE HOOGTE / ROBIN UTRECHT

  Mogelijk honderden mensen kochten volgens het Openbaar Ministerie het 'zelfmoordpoeder' Middel X bij Alex S., die vandaag voor de rechter verscheen. De zaak is daarmee veel groter dan eerder werd aangenomen. Vijf vragen over Middel X.

  Wat is Middel X?

  Middel X is een conserveermiddel dat onder meer verkrijgbaar is bij chemische groothandels. Het kwam in de belangstelling toen de Coöperatie Laatste Wil (CLW) vertelde over het bestaan van het poeder. De organisatie zet zich sinds 2013 in voor zelfbeschikking rond het sterfbed en stelt dat het poeder leidt tot een humane dood.

  De echte naam van het poeder wordt door Coöperatie Laatste Wil geheim gehouden, omdat slechts een kleine dosis nodig is voor suïcide. De exacte naam bekendmaken zou er volgens de organisatie toe kunnen leiden dat mensen grote hoeveelheden zouden aanschaffen en dat restanten worden weggegooid of blijven liggen. Dat zou een gevaar voor de gezondheid van anderen kunnen zijn.

  Hoe vaak wordt het gebruikt?

  In welke mate het middel gekocht en gebruikt wordt, is lastig te bepalen. Maar het is duidelijk dat de belangstelling sinds 2017 is toegenomen, merkt toxicoloog Antoinette van Riel van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) van het UMC Utrecht. "Voor 2018 kregen wij slechts enkele meldingen per jaar. Na media-aandacht voor zelfmoordpoeders in 2017, worden vaker zelfmoordpogingen gemeld met twee middelen. Nu krijgen we enkele tientallen meldingen per jaar."

  Volgens de toxicoloog wordt Middel X in werkelijkheid vaker gebruikt. "Wij worden erbij gehaald als er hulpverlening aanwezig is en de patiënt nog in leven is, vrijwel niet als de persoon al overleden is."

  Waarom is het middel de laatste tijd veel in het nieuws?

  Middel X is dus redelijk makkelijk te krijgen, vooral in het buitenland. Maar het is strafbaar om het te leveren als de intentie van de afnemer is om het leven ermee te beëindigen. De afgelopen tijd werden meerdere mensen aangehouden voor het verstrekken van het middel.

  Een van hen, Alex S., stond vandaag voor het eerst in de rechtbank. "Ik ben van mening dat iedereen mag beslissen wat iemand met zijn eigen lichaam kan doen", zei hij daar. "We zijn geen bezit van iemand anders, we mogen ons eigen lot bepalen."

  Dat is ook min of meer het standpunt van de Coöperatie Laatste Wil, waar S. lid van is. De coöperatie is voor een legaal middel waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken, maar is tegen het illegaal verstrekken hiervan.

  Een van de andere aangehouden leden is psycholoog Wim van Dijk. Hij trad na zijn arrestatie in de openbaarheid en verklaarde het middel aan meer dan honderd mensen verstrekt te hebben. "Ik wil dat de maatschappelijke onrust zo groot wordt, dat justitie hier niet omheen kan", zei hij afgelopen weekend in de Volkskrant. "Burgerlijke ongehoorzaamheid is een rechtmatig middel om een gerechtvaardigd doel te bereiken."

  Is het middel inderdaad humaan?

  CLW stelt dat Middel X leidt tot een humane dood, maar over die claim zijn twijfels. Het NVIC meldt dat patiënten ernstig ziek worden voorafgaand aan het overlijden en ook sommige artsen uiten hun zorgen. Symptomen zijn volgens het NVIC vooral braken, buikpijn, benauwdheid, zweten, verwardheid, verlaagde bloeddruk en hartklachten.

  Ook is een groot kritiekpunt dat jongeren het middel kunnen nemen en dat ze er relatief eenvoudig aan kunnen komen.

  Wat zegt de wet?

  Als iemand Middel X verstrekt aan een persoon die er zelfmoord mee pleegt, riskeert deze persoon een celstraf van drie jaar.

  Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) liet in september in antwoord op Kamervragen weten dat "onwenselijk is" dat het zelfmoordpoeder in omloop is. Hij stelt dat het kabinet dan ook een drempel heeft opgeworpen voor de beschikbaarheid van deze stoffen voor particulieren. Zo is er in 2019 een overeenkomst gesloten tussen Volksgezondheid en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie. Zij spraken af om de verkoop van deze stoffen aan particulieren te monitoren.

  Om Middel X te verbieden, moet de wet aangepast worden. De Jonge zegt dat dit juist averechts zou kunnen werken. Zo zegt hij onder meer dat "juridische maatregelen bekendheid geven aan stoffen". Verder zegt hij dat het onmogelijk is om een "uitputtende lijst" op te stellen met alle stoffen die gebruikt kunnen worden voor zelfmoord.

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-10-28 00:38:32
  handtekeningafbeelding
 • zondag 24 oktober 2021 @ 00:41
  #54
  reactie op (#53) herman_dad

  Goedemorgen, MAN 'BEKENT' HULP BIJ ZELFDODING TENMINSTE 100 MENSEN, wil de discussie hierover op scherp zetten. En dat zal hij zeker doen.... Van Dijk is vorige week door de politie verhoord. Op het bureau zweeg hij; in de krant legt hij uit dat hij zijn verhaal publiekelijk doet om het debat over euthanasie op gang te krijgen.

  Wordt vervolgd....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:18

  Man hielp honderd mensen aan zelfdodingspoeder, wil discussie aanzwengelen

  'Middel X', waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken NIEUWSUUR

  De Brabantse psycholoog Wim van Dijk heeft aan meer dan honderd mensen een zelfdodingsmiddel verstrekt, zegt hij in een interview met de Volkskrant. Het gaat om het zogeheten Middel X, een dodelijk wit poeder dat gewoon bij chemische groothandels te koop is. Nieuwsuur schreef in 2017 over dit conserveermiddel dat het binnen dertig tot zestig minuten tot de dood leidt.

  Volgens de Volkskrant is het voor het eerst dat iemand die het zelfdodingsmiddel verstrekt zich in Nederland kenbaar maakt. Van Dijk is vorige week door de politie verhoord. Op het bureau zweeg hij; in de krant legt hij uit dat hij zijn verhaal publiekelijk doet om het debat over euthanasie op gang te krijgen.

  "Ik ben me bewust van de consequenties van mijn verhaal. Het maakt me niet uit", zegt Van Dijk. Hij hoopt door zich publiekelijk uit te spreken dat andere verstrekkers zullen volgen. "Ik wil dat de maatschappelijke onrust zo groot wordt dat justitie hier niet omheen kan. Het kan me niet zo veel schelen of ze me arresteren of me in de bak douwen. Ik wil dat er iets gebeurt".

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

  Van Dijk is lid van de Coöperatie Laatste Wil, die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed en is opgericht om 'laatste redmiddelen' aan leden te verstrekken. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit. De voorzitter van Coöperatie Laatste Wil , Jos van Wijk, werd vorige maand opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

  In een onderzoek naar hulp bij zelfdoding zijn vorige week nog eens twee leden van de Coöperatie Laatste Wil aangehouden. Het gaat om een 72-jarige vrouw uit Amersfoort en een 78-jarige man uit Den Bosch, meldt het Openbaar Ministerie. In juli werd al een man (28) uit Eindhoven opgepakt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 22 oktober 2021 @ 00:34
  #53
  reactie op (#52) herman_dad

  Goedemorgen, NOG TWEE LEDEN VAN DE 'COOPERATIE LAATSTE WIL' OPGEPAKT VOOR HULP BIJ ZELFDODING... Het is en wordt hiermede ook een "groot maatschappelijk issue": 

  De vrouw wordt ervan verdacht dat ze een potentieel dodelijke middel heeft aangeschaft bij de verdachte uit Eindhoven. Daarnaast wordt ze verdacht van het handelen in een medicijn dat braakneigingen vermindert, en dat alleen door artsen en apothekers mag worden uitgegeven. De man uit Den Bosch zou ook middelen hebben gekocht bij de Eindhovenaar. Hij is op vrije voeten gesteld maar blijft verdachte, de vrouw zit nog vast.

  Wordt vervolgd....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:58 • AANGEPAST GISTEREN, 20:09

  Weer twee leden Coöperatie Laatste Wil aangehouden

  'Middel X', waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken NIEUWSUUR

  In een onderzoek naar hulp bij zelfdoding zijn deze week nog eens twee leden van de Coöperatie Laatste Wil aangehouden. Het gaat om een 72-jarige vrouw uit Amersfoort en een 78-jarige man uit Den Bosch, meldt het Openbaar Ministerie. In juli werd al een man (28) uit Eindhoven opgepakt.

  De vrouw wordt ervan verdacht dat ze een potentieel dodelijke middel heeft aangeschaft bij de verdachte uit Eindhoven. Daarnaast wordt ze verdacht van het handelen in een medicijn dat braakneigingen vermindert, en dat alleen door artsen en apothekers mag worden uitgegeven.

  De man uit Den Bosch zou ook middelen hebben gekocht bij de Eindhovenaar. Hij is op vrije voeten gesteld maar blijft verdachte, de vrouw zit nog vast.

  Zelfbeschikking

  De Coöperatie Laatste Wil pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed en is opgericht om 'laatste redmiddelen' aan leden te verstrekken. Hulp bij zelfdoding is een strafbaar feit.

  De voorzitter van CLW, Jos van Wijk, werd vorige maand opgepakt. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie die hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

  De verdachte uit Eindhoven staat woensdag voor de rechter. Volgens het OM is het onderzoek nog in volle gang; de administratie van de verdachten wordt nog onderzocht om te bekijken aan wie de middelen zijn verstrekt en of de middelen tot zelfdodingen hebben geleid.

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 30 september 2021 @ 00:44
  #52
  reactie op (#50) herman_dad

  Goedemorgen, VOORZITTER VAN 'COOPERATIE LAATSTE WIL' OPGEPAKT VOOR HULP BIJ ZELFDODING... En het is nogal wat: Voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van deelneming aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:19 • AANGEPAST GISTEREN, 16:11

  Voorzitter Coöperatie Laatste Wil opgepakt voor hulp bij zelfdoding

  'Middel X', waarmee mensen een einde aan hun leven kunnen maken NIEUWSUUR

  Voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ook van deelneming aan een criminele organisatie die het plegen of beramen van hulp bij zelfdoding als oogmerk heeft.

  De politie heeft gisteren het huis van Van Wijk in Apeldoorn doorzocht en ook een woning in een andere plaats.

  "Dit onderzoek is opgestart naar aanleiding van een aantal recente gevallen van zelfdoding", zegt het Openbaar Ministerie. Het OM wil nu niet ingaan op het aantal, en ook niet op de vragen waar en wanneer deze overlijdens hebben plaatsgehad. Ook wordt gekeken naar de rol van de Coöperatie Laatste Wil

  Binnen kaders wet

  "Het stelt ons teleur dat het OM deze stap heeft genomen", zegt de advocaat van Van Wijk over de aanhouding. "Bovendien neemt Jos apert afstand van het idee dat sprake zou zijn van een criminele organisatie."

  "De Coöperatie Laatste Wil handelt binnen de kaders van de wet, beijvert zich juist om de wettelijke mogelijkheden te verruimen en is daarover - ook naar het OM - transparant. Het doet Jos veel pijn dat hiermee de 27.500 leden van de CLW worden gecriminaliseerd. We zien de uitkomst van dit onderzoek met vertrouwen tegemoet."

  Voorzitter Jos van Wijk van de Coöperatie Laatste Wil ANP

  CLW is een organisatie die pleit voor zelfbeschikking rond het sterfbed. De coöperatie is opgericht om 'laatsteredmiddelen' aan leden te verstrekken. Dat is wettelijk niet toegestaan. "We strijden ervoor om dat wel te kunnen doen", meldt de website.

  De organisatie was in augustus nog in het nieuws. Ze stopte toen met huiskamerbijeenkomsten, omdat er aanwijzingen waren dat deelnemers na deze bijeenkomsten afspraken maakten over de aan- en verkoop van zelfdodingspoeder.

  CLW zei toen altijd binnen de grenzen van de wet te willen blijven en daarom geen bijeenkomsten te houden zolang er mogelijk strafbare feiten worden gepleegd. CLW biedt naar eigen zeggen online "relevante informatie" aan over middelen en de verkrijgbaarheid daarvan.

  Onderzoek staat los van zelfdodingspoederzaak

  In juli werd een man uit Eindhoven aangehouden op verdenking van witwassen, hulp bij zelfdoding en overtreding van de Geneesmiddelenwet. Hij is ook lid van de Coöperatie Laatste Wil. Het OM denkt dat hij aan honderden personen zelfdodingspoeder heeft verkocht.

  Het OM Oost-Brabant benadrukt dat de zaak rond Van Wijk en die rond de Eindhovenaar "twee losstaande onderzoeken" zijn. "Ons onderzoek kwam aan het rollen na het overlijden van meerdere personen. Dat is onze zaak en onze aanleiding", aldus het Brabantse OM.

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  Gewijzigd op 2021-09-30 21:58:05
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 29 juli 2021 @ 00:46
  #51
  reactie op (#49) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG TATA STEEL: OMWONENDEN WILLEN ZELF HET ONDERZOEK NAAR DE UITSTOOT VAN SCHADELIJKE STOFFEN IN HANDEN NEMEN. Het is al jaren en nu helemaal een groot maatschappelijk juridisch probleem geworden.

  De stichtingen vertrouwen de onderzoeken van het RIVM en de GGD naar de schadelijkheid van de uitstoot van Tata Steel niet. Zij vermoeden dat de instanties hun oren te veel laten hangen naar Tata Steel.

  AANVULLING d.d. 30-7-21:

  Clubs: http://maatschappelijke-belangen-maatscghappelijkbeheerdersinfo.clubs.nl/ en http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 08:31 • AANGEPAST GISTEREN, 16:00

  Omwonenden Tata Steel willen uitstoot zelf onderzoeken

  Tata Steel gezien vanuit Wijk aan Zee ANP

  Omwonenden van Tata Steel in IJmuiden willen met drones en onderwaterrobots zelf de uitstoot van de staalfabrikant onderzoeken. Een aantal stichtingen waarin ze zijn verenigd zegt een bedrag van een miljoen euro aan donaties te hebben gekregen om aan het eigen onderzoek te beginnen.

  De stichtingen vertrouwen de onderzoeken van het RIVM en de GGD naar de schadelijkheid van de uitstoot van Tata Steel niet. Zij vermoeden dat de instanties hun oren te veel laten hangen naar Tata Steel.

  Er is al lange tijd discussie over de uitstoot van de staalfabrikant. Aangetoond is dat mensen die in de omgeving wonen een grotere kans hebben op bepaalde aandoeningen. Hoofdpijn en misselijkheid, maar ook ernstigere gezondheidsproblemen als hartklachten, diabetes en longkanker komen vaker voor bij omwonenden van Tata Steel dan in andere gebieden, blijkt uit onderzoek van het RIVM. Ook de GGD constateerde eerder al dat er bovengemiddeld veel kankergevallen zijn in het IJmondgebied.

  Tata Steel: een van de belangrijkste werkgevers in de regio, maar tegelijk een grote vervuiler. Wie is deze staalreus en waarom is Tata Steel vaak in het nieuws?

  8:30 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  De twee gezichten van staalreus Tata Steel

  Een harde link met Tata Steel wordt echter niet gelegd. In een rapport van de GGD Kennemerland werd op aangeven van de GGD-directeur de naam van Tata zelfs geschrapt uit het eindrapport, terwijl Tata wel in talloze conceptversies werd genoemd. De GGD Kennemerland onderzoekt nu de totstandkoming van het rapport.

  Met de drones en onderwaterrobots willen de stichtingen nu zelf de daadwerkelijke uitstoot en vervuiling door lozingen van Tata gaan meten. Ze verwijten het RIVM niet de uitstoot bij de bron te controleren, maar slechts de gevolgen in de omgeving in kaart te brengen.

  Het RIVM zegt dat bij de bron meten geen onderdeel is van haar opdracht, die luidt namelijk onderzoeken welke stoffen er in de leefomgeving van de IJmond aanwezig zijn en welke mogelijke gevolgen dat heeft voor de gezondheid van de mensen die er leven. In september worden de conclusies van dat onderzoek gepubliceerd.

  "Als omwonden precies willen weten wat Tata Steel uitstoot, dan is het te begrijpen dat ze onderzoek aan de bron willen doen", zegt het RIVM ook. De uitkomsten van zo'n onderzoek zijn volgens het RIVM alleen niet zomaar te relateren aan de gezondheidsproblemen van mensen in de omgeving. "Daarvoor is nu juist het onderzoek dat het RIVM in die leefomgeving heeft gedaan van belang."

  In een e-mail aan een van de omwonenden zegt een RIVM-onderzoeker wel dat "het relevant kan zijn te weten wat een bron uitstoot", maar dat het aan de toezichthouder is om dit in relatie tot vergunningen te controleren.

  Die toezichthouder is de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Die zegt volgens de huidige wetgeving toezicht te houden. Dat betekent dat Tata Steel zelf metingen laat verrichten door gespecialiseerde meet- of ingenieursbureaus. De toezichthouder controleert of de getallen en de berekeningen kloppen en woont de metingen een aantal keer per jaar bij, zegt een woordvoerder.

  Wonen naast Tata Steel

  Twee omwonenden van Tata Steel in IJmuiden vertelden in podcast De Dag hoe het is om naast een fabriek te wonen die al jaren bekritiseerd wordt vanwege de overlast en vervuiling.

  Longkanker komt in de omgeving bijvoorbeeld zo'n 30 procent vaker voor dan in de rest van Nederland, in sommige postcodegebieden zelfs 50 procent. Voor Erwin Duin, net vader geworden, reden om te vertrekken. Sanne Walvisch twijfelt, maar blijft toch in Wijk aan Zee wonen. Ze is een van de drijvende krachten achter de aangifte tegen Tata.

  Luister de aflevering hier.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-07-30 07:43:04
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 24 juli 2021 @ 08:13
  #50
  reactie op (#43) herman_dad

  Goedemorgen, MAN AANGEHOUDEN VOOR VERSTREKKEN 'ZELFMOORDPOEDER', zeker ZES MENSEN OVERLEDEN daaraan. Politie en Justitie stellen onderzoek in. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:18 • AANGEPAST GISTEREN, 19:26

  Zeker zes mensen overleden na kopen van 'zelfmoordpoeder'

  MARCO VERCH - FLICKR - CC2.0

  Ten minste zes mensen zijn overleden nadat zij een middel waarmee ze zelfmoord konden plegen kochten bij een 28-jarige man uit Eindhoven. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De verdachte verkocht het middel vanaf november 2018 tot en met juni 2021.

  Mogelijk verkocht hij het middel aan honderden personen, zegt een woordvoerder van het OM. Bij zes personen is dit nu vastgesteld. Het OM onderzoekt nu of ook anderen het middel hebben ingenomen en eraan zijn overleden.

  Braakneigingen

  De man werd dinsdag in zijn woning aangehouden voor hulp bij zelfdoding. Ook wordt hij verdacht van overtreding van de Geneesmiddelenwet en van witwassen.

  Hij zou ook een medicijn hebben verkocht dat braakneigingen voorkomt en dat normaal gesproken alleen via artsen en apothekers is te krijgen. De man is geen van beide. Het witwassen heeft betrekking op het geld dat hij met het dodelijke middel en het medicijn verdiende.

  Marktplaats

  Volgens het Openbaar Ministerie kwam de man in beeld na het overlijden van een vrouw uit Best in mei. Bij deze vrouw werden een verdacht middel en gegevensdragers aangetroffen die leidden naar de Eindhovenaar.

  Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de man het middel op Marktplaats aanbood. Voor 20 euro stuurde hij het middel toe of kon je het komen ophalen in Eindhoven.

  Volgens het OM was de man lid van de Coöperatie Laatste Wil. Ook uit zijn socialemedia-account blijkt volgens RTL dat hij een voorstander is van een zelfgekozen levenseinde. Zo volgt hij onder meer het account van de Voluntary Euthanasia Party, een Australische politieke partij die pleit voor euthanasie, en Philip Nitschke, de oprichter en directeur van de pro-euthanasiegroep Exit International.

  Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 20 mei 2021 @ 00:35
  #49
  reactie op (#35) herman_dad

  Goedemorgen, TATA STEEL (vroegere Hoogovens) al JAREN BRON VAN MILIEU- GEZONDHEIDSZORG voor de directe omwonenden en RECHTSZAAK NU AANGESPANNEN tegen het bedrijf door vele belanghebbenden, organisaties EN OMWONENDEN. Afwachten nu maar want eerdere rechtszaken o.a. tegen tabaksproducenten zijn ook uiteindelijk op niets uitgelopen of niet veel geworden. ZIE OOK BERICHT #34 HIEROVER.

  Wel was al eerder bewezen dat omwonenden door deze industrie/uitstoot, meer bevattelijker zijn voor ernstige ziekten of aandoeningen (longkanker o.a.)  

  Onderzoek bevestigt vermoedens: bewoners rond Tata Steel IJmuiden vaker ziek

  Clubs: http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ en http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Huizen grenzend aan staalfabriek Tata ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 10:31

  Bijna 1100 omwonenden en acht stichtingen klagen Tata Steel aan

  Omwonenden van Tata Steel in IJmuiden stappen vandaag naar de rechter om de staalfabriek aan te klagen. Advocaat Bénédicte Ficq doet namens 1100 mensen en acht stichtingen aangifte tegen het bedrijf.

  Zij beschuldigen Tata Steel ervan dat het willens en wetens zeer gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen blijft uitstoten.

  Begin februari kondigde Ficq al aan dat ze namens tientallen omwonenden aangifte zou doen. Ze zei toen nog een paar weken te willen wachten, in de hoop dat meer mensen zich bij de strafzaak zouden aansluiten.

  "Inmiddels hebben bijna 1100 mensen zich aangemeld. Daarvan zijn 745 aangiftes al definitief verwerkt, waaronder die van acht stichtingen", zegt Sanne Walvisch in het NOS Radio 1 Journaal. Zij is met Stichting Frisse Wind een drijvende kracht achter de zaak.

  'Radicale stappen'

  De klagers willen dat de directie van Tata Steel "radicale stappen gaat ondernemen" zoals het sluiten van onveilige fabrieksonderdelen. Ze willen de negatieve impact op de gezondheid van de omwonenden stoppen. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de bevolking van de regio IJmond vaker last heeft van acute gezondheidsklachten als hoofdpijn en misselijkheid dan mensen elders in Nederland.

  Omwonenden melden ook buik- of maagklachten. Sommigen hebben last van de ogen, pijn of druk op de borst, hoofdpijn, duizeligheid, benauwdheid en jeuk. Chronische hartaandoeningen, longkanker en diabetes komen hier ook vaker voor.

  Schrijnende verhalen

  Iedereen die meedoet, heeft zijn aangifte gemotiveerd. "De verhalen zijn echt schrijnend", zegt Walvisch. "Dat gaat van mensen die zelf echt ziek zijn en mensen die familieleden hebben verloren aan ernstige ziektes tot oud-medewerkers met gezondheidsproblemen. Daarnaast zijn er veel aangiftes van mensen die zich zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun kinderen."

  Begin december vorig jaar kondigde Tata aan 300 miljoen euro te investeren om de uitstoot te verminderen. Het bedrijf zei toen onmiddellijk te beginnen met projecten waarmee overlast wordt verminderd.

  Walvisch heeft daar haar bedenkingen bij. "Een half jaar later weten we nog steeds niet hoe de planning voor de vermindering eruit ziet", zegt ze. "Maar het stof ligt nog steeds dagelijks in onze leefomgeving. De stank is er nog steeds en eigenlijk merken we totaal geen verbetering."

  NOS op 3 legt uit wat voor een bedrijf Tata Steel is en waarom het zo vaak over deze staalreus gaat:

  8:30 Zie video in oorspronkelijke artikel

  De twee gezichten van staalreus Tata Steel

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 12 januari 2021 @ 00:33
  #48
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, in zaak van GEDODE MEISJE SHARLEYNE is de moeder nu toch in hoger beroep daarvoor veroordeeld. Na eerder door de rechtbank te zijn vrijgesproken. 

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS •BINNENLAND • GISTEREN, 13:21 • AANGEPAST GISTEREN, 18:24

  Moeder van omgekomen Sharleyne alsnog veroordeeld, tot bijna tien jaar cel

  Hélène J., de moeder van de 8-jarige Sharleyne die in 2015 dood werd gevonden onderaan een flat in Hoogeveen, is schuldig aan de dood van haar dochter. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. De vrouw krijgt een celstraf opgelegd van negen jaar en negen maanden. Ze moet de vader van het meisje een schadevergoeding betalen van 20.000 euro.

  De rechtbank had de vrouw eerder vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. En het gerechtshof ziet dus wel genoeg bewijs. Dat komt onder meer door verklaringen van een bovenbuurman, die op de nacht van de val allerlei dingen heeft gehoord. Hij hoorde onder meer dat er iets over de balustrade werd gegooid.

  En dat zou hij ook kort na het drama hebben verteld tegen de politie, maar zijn verklaring was toen niet in het dossier gekomen. Volgens agenten verliep het eerste onderzoek in 2015 hectisch en ongestructureerd. Agenten spraken de buurman, maar die verklaring is nooit opgenomen. Wel heeft de bovenbuurman met diverse betrokkenen gesproken over wat hij heeft gehoord.

  Na nieuw onderzoek naar die verklaring werd besloten dat het verhaal van de buurman betrouwbaar is: hij zou het gesprek met agenten over zo'n heftige gebeurtenis amper kunnen verzinnen en had geen slechte ervaringen met zijn onderbuurvrouw.

  Volgens het hof heeft de moeder van Sharleyne haar het recht op leven ontnomen. De rechter zegt dat de nabestaanden onherstelbaar veel leed is toegebracht. Hij doelt vooral op de vader van Sharleyne en de opa en oma van het meisje.

  Volgens de vader is met de uitspraak de eer van zijn dochter hersteld:

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  0:55

  Vader van Sharleyne: 'De eer van mijn dochter is hersteld'

  Volgens het OM had de verdachte haar dochter voor de val gewurgd. Het gerechtshof spreekt haar daar, na verklaringen van meerdere deskundigen, vrij van. Ook is ze vrijgesproken van moord.

  De afgelopen jaren is onderzocht of Sharleyne misschien tijdens het slaapwandelen naar beneden is gevallen, of dat er sprake was van zelfdoding. Volgens het gerechtshof is dat niet het geval. "Alleen de verdachte is verantwoordelijk voor de dood van Sharleyne. Het hof is van oordeel dat de verdachte haar dochter heeft laten vallen, waardoor Sharleyne is overleden."

  Wakker van de kou

  Hélène J. heeft altijd ontkend verantwoordelijk te zijn voor de dood van haar dochter. Ze zou in de nacht van de val wakker zijn geworden van de kou. Toen ze haar dochter niet kon vinden, keek ze naar eigen zeggen over de balustrade naar beneden en zag ze haar dochter liggen. Daarna zou ze in paniek zijn geraakt en daardoor niet meer weten wat er vervolgens is gebeurd. Uit een alcoholtest bleek dat J. die avond veel had gedronken.

  Hulpverleners hadden in de jaren voor de dood van Sharleyne geregeld contact met het gezin in verband met meldingen over drankmisbruik, verwaarlozing en huiselijk geweld door de moeder.

  Vader schakelde deskundigen in

  De moeder van Sharleyne werd na de dood van het meisje aangehouden, maar later vrijgelaten omdat volgens het OM niet te achterhalen was wat er was gebeurd. De vader van Sharleyne heeft altijd gedacht dat J. schuldig is aan de dood van zijn dochter. Hij schakelde deskundigen in om de doodsoorzaak te achterhalen. Uit die onderzoeken bleek volgens het gerechtshof dat er voldoende reden was om de vrouw toch te vervolgen. Dat heeft vandaag dus tot een veroordeling geleid.

  "Veel mensen denken dat we nu een feestje gaan vieren, maar zo is het natuurlijk niet", zegt vader Victor Remouchamps in een reactie op de uitspraak. "We kunnen nu de juridische kant van de dood van Sharleyne afronden, maar de verwerking van haar dood gaat nog lang duren." Advocaat Sébas Diekstra benadrukt dat nog wordt gekeken of ook Jeugdhulp verantwoordelijk kan worden gesteld voor de dood van Sharleyne. "Jaren geleden kon dat niet, omdat niet duidelijk was hoe het meisje overleden was. Nu is dat duidelijk en liggen de kaarten anders."

  De vader zegt al sinds 2012 bezig te zijn met het aankaarten van alarmerende signalen bij Jeugdzorg. "Als jullie haar niet snel in veiligheid brengen, dan overleeft ze het niet", zou hij eerder hebben gewaarschuwd.

  Paul van Jaarsveld, de advocaat van de moeder van Sharleyne, heeft aan ten weten in cassatie te gaan tegen de uitspraak. "Wij zijn het niet eens met de uitspraak. Dit is niet een zaak waarin je berust. Het is nu aan de Hoge Raad om alle argumenten te wegen, maar dat we in cassatie gaan is helder."

  Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van tien jaar geëist. Het gerechtshof vond een straf van tien jaar ook passend, maar omdat de zaak al zo lang speelt, heeft de rechter een iets lagere straf opgelegd.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Drenthe 

  handtekeningafbeelding