1696 keer bekeken

TERREURRECHTSZAKEN, o.a MH17 en Utrechtse terreurdaad etc.

  • vrijdag 18 november 2022 @ 00:06
    #14
    reactie op (#13) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG MH17 PROCES: DE  1E UITSPRAAK VANDAAG, 3 VAN DE VIER HOOFDVERDACHTEN LEVENSLANG EN 1 VRIJGESPROKEN, ONVOLDOENDE BEWIJS.. Voor veel direct betrokkenen betekent dit nu een zekere erkenning dat de schuldigen zijn aangwezen in die zin al is de kans bijzonder klein dat ze ook daadwerkelijk in de cel komen. Wel zitten ze nu levenslang in de cel die Rusland heet. Maar dat geldt voor meer burgers daar ook.... 

    EN VOOR DEGENEN HIER OP http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ VOLGT U HET VERDER, wordt meer UP-TO-DATE bijgehouden op CLUB http://europese-unie.clubs.nl/ DANK !!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 02-12-22 09.00 uur:

    UPDATE 18-11-22 09.00 uur: Zie meer topics hierover nu nog op clubhome bij Laatste forumberichten direct doorklikken...

     

    ANP

    MH17-proces

    NOS Nieuws•Vandaag, 15:44

    Drie keer levenslang in MH17-strafproces, eenmaal vrijspraak

    De rechtbank Den Haag heeft drie van de vier verdachten in de MH17-strafzaak veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hun rol bij het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne op 17 juli 2014. De vierde verdachte is door de rechtbank vrijgesproken.

    De Russen Igor Girkin en Sergej Doebinski en de Oekraïner Leonid Chartsjenko krijgen levenslang. De aanklachten tegen de Rus Oleg Poelatov acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen en hij gaat daarom vrijuit. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen alle vier de verdachten.

    Girkin, Doebinski en Chartsjenko moeten bovendien een schadevergoeding van in totaal meer dan 16 miljoen euro betalen aan de nabestaanden van de ramp.

    Inzet Buk-raket bewezen

    De rechtbank acht bewezen dat het MH17-toestel werd neergeschoten met een Buk-raket vanuit een landbouwveld in Oost-Oekraïne dat in handen was van pro-Russische rebellen. Daarvoor is volgens de rechtbank een overvloed aan bewijs, onder meer afkomstig van gevonden fragmenten van de raket, foto's, satellietbeelden en getuigenverklaringen.

    Op het moment van de ramp vochten in het gebied door Rusland gesteunde rebellen tegen het Oekraïense leger. Girkin (51) was de minister van Defensie in rebellenrepubliek Donetsk (DPR). Hij stuurde eenheden aan en hield contact met Rusland. Doebinski (60) was het hoofd van de inlichtingendienst in Donetsk. Zijn plaatsvervanger Poelatov (56) was de coördinator van de rebellengroep in het gebied, terwijl Oekraïner Chartsjenko (50) commandant was van de strijdende rebellen.

    Nauwe samenwerking

    De veroordeelden werkten volgens de rechter nauw samen om de Buk-raketinstallatie vanuit Rusland naar het rebellengebied te krijgen en weer af te voeren. Ze drukten niet zelf op de knop, maar worden door de rechtbank toch verantwoordelijk gehouden voor het neerschieten van vlucht MH17 vanwege hun sturende militaire rol en bewuste samenwerking met als doel een vliegtuig neer te schieten.

    De inzet van het Buk-systeem werd geïnitieerd door Dubinski, aldus de rechtbank. Chartsjenko ging over het transport. Dubinski en Chartsjenko worden daarom gezien als medeplegers.

    Poelatov was van de inzet op de hoogte en heeft de raket vooraf gezien. Toch is er volgens de rechter geen bewijs dat hij "zelf enige bijdrage heeft geleverd" aan de inzet van de Buk. Hij wordt daarom vrijgesproken van het tenlastegelegde.

    Girkin was de militaire leider in de Volksrepubliek Donetsk, verantwoordelijk voor de opbouw en inzet van het militaire arsenaal en van strijders, en in die rol eindverantwoordelijk. Hoewel niet kan worden bewezen dat hij vooraf wist over de Buk, vond hij de inzet volgens de rechtbank wel aanvaardbaar. Daarom wordt hij gezien als "functioneel dader". Onder zijn gezag waren eerder al vliegtuigen neergehaald. Bovendien heeft hij zich actief ingezet om de Buk zo snel mogelijk weer af te voeren naar Rusland.

    Het maakt de rechtbank niet uit of het de bedoeling was om specifiek de MH17 te raken, alleen dat opzettelijk een vliegtuig is neergeschoten. Wie uiteindelijk de opdracht gaf tot het afvuren van de raket en waarom, is volgens de rechtbank niet vast te stellen.

    Volgens de rechtbank had Rusland ten tijde van het incident de volledige controle over de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. De verdachten kunnen geen beroep doen op immuniteit op basis van het oorlogsrecht, omdat zowel Rusland als de separatisten ontkennen dat de rebellen deel uitmaakten van de Russische Federatie.

    Bij verstek veroordeeld

    De veroordeelden waren tijdens de uitspraak niet in aanwezig in de rechtbank in het Justitieel Complex Schiphol, omdat Rusland ze niet wil uitleveren. Ze zijn dus bij verstek veroordeeld. Alleen de Rus Oleg Poelatov liet zich vertegenwoordigen door advocaten, die ook vrijspraak hadden geëist voor hun cliënt. Wel waren er veel nabestaanden en (internationale) media in de rechtszaal.

    Op basis van een grote hoeveelheid beeldmateriaal, tapgesprekken, zendmastgegevens, getuigenverklaringen en deskundigenrapporten is onderzocht welk wapen is gebruikt, welke route de raket heeft afgelegd en waar de betrokkenen op welk moment waren.

    De MH17-strafzaak is hiermee nog niet per se ten einde. Er kan nog hoger beroep worden aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank. Dat moet binnen twee weken gebeuren. Daarnaast gaat het opsporingsonderzoek naar andere betrokkenen bij de ramp nog door. Ook lopen er tal van procedures bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en heeft Nederland samen met Australië bij het Internationaal Gerechtshof Rusland aansprakelijk gesteld voor betrokkenheid bij het neerhalen van MH17.

    De eerste zitting van de MH17-strafzaak was op 9 maart 2020. Veel nabestaanden maakten in de loop van het proces gebruik van hun spreekrecht. Vorig jaar vertelden zij drie weken lang hoe hun leven is beïnvloed door het verlies van hun naasten. Bovenop het verdriet raakten sommigen psychisch in de problemen, anderen verloren hun baan of hun relatie liep op de klippen.

    Nieuwsuur legde vorig jaar de hand op afgeluisterde telefoongesprekken van een van hoofdverdachten in het onderzoek: Sergej Doebinski. Ze geven een gedetailleerd beeld van de rauwe werkelijkheid van de oorlog in Oost-Oekraïne.

    Reconstructie: de onthullende telefoongesprekken van MH17-hoofdverdachte

    Zie video in oorspronkelijke artikel

    Reconstructie: de onthullende telefoongesprekken van MH17-hoofdverdachte

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-12-02 08:02:57
    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 08 maart 2022 @ 00:31
    #13
    reactie op (#12) herman_dad

    Goedemorgen, VERVOLG MH17 PROCES: OOK DIT PROCES GAAT WEER DOOR MAAR EXTRA BELADEN NU....woorden zijn daar niet voor nodig, maar ook de Rechtbank deed dat wel vooraf.  

    En overigens wat zich nu tussen Wit-Rusland en Polen (EU) afspeelt is ook een uitstekende afleiding van het MH17 proces. (Zie andere forumbericht BEDREIGINGEN WERELDVREDE  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ hierover) EN NU UITERAARD DE OORLOG RUSLAND-UKRAINE...!!!   

    EXTRA AANDACHT EVEN HIER NOG VOOR DEZE ZAAK!!

    EN VOOR DEGENEN HIER OP http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ VOLGT U HET VERDER, wordt meer UP-TO-DATE bijgehouden op CLUB http://europese-unie.clubs.nl/ DANK !!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    UPDATE 15-03-22 09.00 uur: 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 17:08 • AANGEPAST GISTEREN, 18:15

    Verdediging MH17-proces zaait twijfel over herkomst raket

    De rechtbank in het MH17-proces ANP

    De verdediging in het MH17-proces wil de komende weken aantonen dat het passagierstoestel in 2014 niet door een Russische raket is neergeschoten, maar misschien wel door een Oekraïense.

    "Wij zullen stap voor stap toelichten waarom wij afwijken van de publieke opinie", kondigde advocaat Boudewijn van Eijck vandaag aan in de rechtbank bij Schiphol. Samen met een collega staat hij de enige verdachte bij die zich in het proces laat vertegenwoordigen: de Rus Oleg Poelatov. Zij pleiten voor vrijspraak.

    Vandaag begonnen de advocaten aan hun pleidooi, nadat het Openbaar Ministerie in december levenslang had geëist tegen de vier mannen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17. Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

    De advocaten spraken zich bij aanvang van de zittingsdag nadrukkelijk uit tegen het recente geweld in Oekraïne. "Wat wij naar voren brengen staat los van de huidige ontwikkelingen in Oekraïne en zou niet anders zijn dan wanneer onze cliënt een Nederlander was geweest", aldus Van Eijck.

    Ook de rechtbank stond stil bij de oorlog in Oekraïne:

    0:33 Zie video in oorspronkelijke artikel

    Rechter MH17-proces staat stil bij conflict in Oekraïne

    Volgens de advocaten is er van alles aan te merken op de conclusies van het internationale onderzoeksteam. Dat stelt dat de MH17 met een Russische Buk-raket uit de lucht is geschoten vanaf een akker in Oost-Oekraïne. Dat gebied werd ook toen al gecontroleerd door pro-Russische separatisten.

    Het onderzoeksteam deelde zijn bevindingen sinds 2015 meerdere keren met de buitenwereld. "Zo nestelde het scenario van het OM zich al vroeg in de wereldwijde publieke opinie", zegt Van Eijck. Volgens hem zijn andere mogelijke scenario's daardoor ten onrechte naar de achtergrond verdrongen.

    De Nederlandse regering schaarde zich openlijk achter de conclusies van het onderzoeksteam en stelde Rusland aansprakelijk voor de ramp. De toenmalig hoofdofficier van justitie kreeg een lintje omdat zijn team het bewijs "rond had gekregen" in de MH17-zaak. Van Eijck: "Dat legt allemaal een enorme druk op de uitkomsten."

    Geen monopolie op de waarheid

    Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat vlucht MH17 is neergeschoten met een Buk-raket. "Maar ook de OVV heeft niet het monopolie op de waarheid", zei advocaat Van Eijck.

    Volgens hem staat allerminst vast dat het een Russische Buk is geweest die het vliegtuig in de zomer van 2014 neerhaalde. "Waardevolle informatie van de fabrikant van deze raketten is terzijde geschoven." Bovendien was forensisch onderzoek op de plaats delict onmogelijk.

    "Wij zullen bepleiten dat andere raketten dan de Buk niet kunnen worden uitgesloten", zei Van Eijck. "En als het toch een Buk was, dan was het een oud model waar alleen Oekraïne de beschikking over had."

    Oleg Poelatov is een van de vier verdachten in het MH17-proces. Hij had een hoge functie bij de inlichtingendienst van de pro-Russische rebellen. Het OM verdenkt hem net als de andere verdachten van het neerhalen van MH17 en moord of doodslag op alle 298 inzittenden.

    De verdediging heeft ook twijfels over de plek waar de raket zou zijn afgevuurd. "Wij hebben een juridisch gevoel van onbehagen dat we nog steeds niet precies weten wat er is gebeurd. Wij denken dat er meer relevante feiten, omstandigheden en gebeurtenissen zijn rond deze ramp waar wij geen weet van hebben."

    De advocaten krijgen elf zittingsdagen lang het woord. De rechtbank doet aan het einde van het jaar uitspraak.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    Gewijzigd op 2022-03-15 09:23:44
    handtekeningafbeelding
  • zondag 25 juli 2021 @ 08:47
    #12
    reactie op (#11) herman_dad

    GoedemorgenVERVOLG MH17 PROCES: RUSSISCH STEL 'T E R U G' GESTEURD NAAR RUSLAND? ZIJ GAVEN CRUSIALE INFO OVER DE TOEDRACHT MH17, en JUSTITIE/POLITIE 'legden hen dringend op' dit MET NIEMAND TE DELEN en geheim te houden!! NU moesten zij, NET ALS IEDERE ANDERE 'VLUCHTELING' bij de IND weer opnieuw verblijfsverzoek indienen en deze.... 

    I N D ontdekte dit later en zij hebben 'niet de waarheid gesproken en alles gedeeld' mét de IND en dus VOLGENS DE REGELS 'TERUG NAAR LAND VAN HERKOMST'.... RUSLAND DUS.... en thans vallen alle media hier over en ZEER TERECHT, zoals een persoon van een nieuwsrubriek al zei, "Indien terug naar Rusland stuur je hen 'direct door naar Siberie, voor 20 jaar of erger nog...." yes>>> De IND wees de asielaanvraag af en kreeg gelijk bij de rechter. Het koppel verblijft nu illegaal in Nederland, in afwachting van hun uitzetting naar Rusland. ZELFS DE RECHTER dus hanteerde slechts koud en kil 'de regels'.... 

    Ook een juridische DWALING http://justittieledwalingen.clubs.nl/ hier ten top weer en MAATSCHAPPIJ Nederland helemaal onderaan de WERELDlijst van medemenselijkheid.... EN aantoonbaar gebrek van vertrouwen tussen de IND en andere OVERHEID- opsporingsdiensten? Maar ze ZIJN NU NOG HIER.... dus zoveel mogelijk delen weer!!? > Twitter >  Facebook > Email > WhatsApp

    EN VOOR DEGENEN HIER OP http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/    VOLGT U HET VERDER, wordt meer UP-TO-DATE bijgehouden op CLUB  http://europese-unie.clubs.nl/ DANK !!

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    In mei bezocht de rechtbank in het MH17-proces de reconstructie van het neergeschoten toestel ANP

    NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 08:01

    'Russisch stel dat informatie gaf over MH17 moet terug naar Rusland'

    Een Russisch stel dat naar Nederland was gevlucht en hier gevoelige informatie gaf over de aanslag op vlucht MH17, wordt teruggestuurd naar Rusland. Dat meldt de Volkskrant na inzage in het dossier van de twee.

    De vrouw van het stel deelde de informatie twee jaar na aankomst in Nederland met het Joint Investigation Team (JIT), dat de ramp onderzoekt. Dat zou haar op het hart hebben gedrukt om het verhaal niet verder te vertellen. Details over wat voor informatie het gaat meldt de krant niet uit veiligheidsoverwegingen.

    Immigratiedienst IND vindt juist dat de vrouw de informatie over MH17 direct na aankomst in Nederland had moeten delen, schrijft de krant. De IND wees de asielaanvraag af en kreeg gelijk bij de rechter. Het koppel verblijft nu illegaal in Nederland, in afwachting van hun uitzetting naar Rusland.

    Telefoongesprek

    De kwestie begon in juli 2014, toen de vrouw in Rusland bij toeval een telefoongesprek opving over wie in Oost-Oekraïne betrokken waren bij het uit de lucht schieten van vlucht MH17. Een jaar later werden zij en haar vriend ernstig bedreigd en mishandeld door de Russische veiligheidsdienst FSB, schrijft de Volkskrant op basis van hun asieldossier.

    Na hun vlucht naar Nederland vertelden ze bij immigratiedienst IND aanvankelijk niets over wat ze wisten over het neerhalen van MH17. Ze zou bang zijn dat hun familie in Rusland door die getuigenis in de problemen zou komen.

    Toen hun asielverzoek was afgewezen en het JIT-team een nieuwe getuigenoproep deed, stapte de vrouw in 2018 alsnog naar het Openbaar Ministerie met de MH17-informatie.

    Geen officiële getuige

    Daar zou ze na drie gesprekken te horen hebben gekregen dat ze niet als officiële getuige zou worden gezien, omdat de gevolgen en de gevaren daarvan niet in verhouding zouden staan tot wat het zou opleveren voor het strafonderzoek. Wel zou de informatie serieus zijn genomen door de rechercheurs.

    De immigratiedienst IND was minder onder de indruk. Die organisatie vond het niet logisch dat de FSB achter het stel aan zou zitten en weigerde hen asiel te verlenen. De rechtbank ging daarin mee.

    Europees hof

    De twee zijn nog niet uitgezet, omdat er vanwege corona op dit moment weinig uitzettingen plaatsvinden. Hun hoop is gevestigd op het beroep dat hun advocaat heeft aangetekend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, maar het kan jaren duren voordat daar een beslissing is genomen.

    Het Openbaar Ministerie en de IND wilden tegenover de Volkskrant niet op de zaak reageren.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding
    • donderdag 27 mei 2021 @ 07:38
      #11
      reactie op (#9) herman_dad

      Goedemorgen, VERVOLG #9 MH17 PROCES, RECHTBANK BEREIDT SCHOUW VOOR. En deze SCHOUW VOND GISTEREN PLAATS.

      We houden dit voornamelijk bij op club http://europese-unie.clubs.nl/ en voorzover van JURIDISCH BELANG op club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ of indien maatschppelijk van belang, ook op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ zie ook daar vele andere berichten, onderwerpen. Dit alles naast de ontwikkelingen rond het 'coronavirus' en het vluchtelingen'probleem'...de andere grote nieuwsitems van heden.

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      De hangar op vliegbasis Gilze-Rijen met daarin de wrakstukken van vlucht MH17 NOS

      NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 10:10

      Rechters in strafzaak MH17 kijken zelf bij wrak naar inslagen Buk-raket

      De rechters in de strafzaak tegen de verdachten in de MH17-zaak bekijken vandaag het wrak van het neergeschoten vliegtuig. De urenlange schouw is op de vliegbasis Gilze-Rijen, waar de reconstructie staat die met de brokstukken van de voorkant van het toestel is gemaakt. Ook liggen daar andere wrakstukken.

      Volgens het Openbaar Ministerie wijzen de brokstukken op een inslag van een Russische Buk-raket vanaf een veldje in Oost-Oekraïne. Dat gebied stond destijds onder controle van rebellen die met steun van Rusland streden voor onafhankelijkheid.

      Zo ziet de reconstructie eruit:

      1:00 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Rechters strafzaak MH17 kijken bij wrak

      De advocaten van een van de verdachten hebben in de zittingen die tot nu toe zijn geweest, benadrukt dat er ook naar andere theorieën moet worden gekeken. Ze houden het voor mogelijk dat de MH17 door een ander vliegtuig uit de lucht is geschoten. Ook is geopperd dat de Buk van een heel andere plek is afgevuurd. Dat zou een plek kunnen zijn waar de Oekraïense regeringstroepen het destijds voor het zeggen hadden.

      Beter inschatten

      De rechters vormen zich nu zelf een beeld van de inslagen. Ze bekijken de wrakstukken onder meer met een hoogwerker. Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel denken ze de verklaringen van deskundigen en getuigen beter op waarde te kunnen schatten als ze de wrakstukken zelf hebben gezien. De livestream van de rechtbank kan je hier bekijken.

      Bij de schouw kunnen, mede door de coronamaatregelen, maar een beperkt aantal mensen aanwezig zijn. Behalve de rechters en vertegenwoordigers van het OM zijn twee advocaten van de Russische verdachte Oleg Poelatov en twee advocaten van de nabestaanden erbij.

      Verdachten niet aanwezig

      In totaal zijn er vier verdachten in de strafzaak, drie Russen en een Oekraïner. Poelatov is de enige die zich door advocaten laat bijstaan. Hij was destijds plaatsvervangend commandant van een spionage-eenheid van de Oost-Oekraïense rebellen, die met steun van de Russen voor onafhankelijkheid streden.

      Geen van de verdachten is aanwezig bij het proces dat wordt gevoerd voor de rechtbank van Den Haag. De rechtszaak begon al in maart vorig jaar, maar tot nu toe ging het vooral over procedures. De inhoudelijke behandeling moet over twee weken beginnen.

      Het toestel van Malaysia Airlines was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, toen het neerstortte boven het oosten van Oekraïne. Daar werd toen gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

      De MH17-tapes

      In april publiceerde Nieuwsuur een verhaal over duizenden afgeluisterde telefoongesprekken van een van de verdachten: Sergej Doebinski. Het gaat om tapes die de geheime dienst van Oekraïne had op twee nummers van hem.

      Met die tapes maakte NOS op 3 dit interactieve verhaal. Je kunt horen welke rol alle vier de verdachten uit de zaak hadden in de uren rond de ramp:

      Zie video in oorspronkelijke artikel

      MH17-tapes

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding
    • donderdag 27 mei 2021 @ 07:30
      #10
      reactie op (#8) herman_dad

      Goedemorgen, DE OVERHEID JUSTITIE, POLITIE, DJI HEBBEN STEKEN LATEN VALLEN om de AANSLAG IN UTRECHT mogelijk te hebben kunnen voorkomen of althans een veel betere aanpak van deze zaak, 

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      Agenten bij de tram waar Gökmen T. een aanslag pleegde ANP

      NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:11 • AANGEPAST GISTEREN, 22:17

      Inspectie: risico's tramschutter Gökmen T. vooraf niet zo klein mogelijk gemaakt

      De politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hebben te weinig aandacht gehad voor de risico's van Gökmen T., de man die in maart 2019 een aanslag pleegde op een tram in Utrecht. Hij schoot daar vier mensen dood en verwondde meerdere mensen.

      Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport, dat eerder vandaag is gepresenteerd aan nabestaanden van slachtoffers en overlevenden van de aanslag. De inspectie stelt dat de organisaties de problematiek van T. niet genoeg met elkaar hebben besproken en aangepakt.

      Zo wisten alle partijen een ander deel van de problematiek van T., die onder meer was veroordeeld voor vuurwapenbezit, bekend stond als criminele veelpleger en radicaal gedrag vertoonde in de gevangenis.

      Radicaal en agressief gedrag

      Maar de instanties gaven hun informatie slechts beperkt door, zegt de inspectie, waardoor er geen compleet beeld was. De gemeente Utrecht en de reclassering, die verantwoordelijk waren voor de terugkeer van T. na zijn celstraf, wisten helemaal niet van de problematiek af.

      Zo werd informatie over het gedrag van T. niet of nauwelijks gedeeld. In een evaluatierapport van een gevangenis waarin T. begin januari 2019 in de cel zat, werd zijn gedrag bestempeld als "nogal extremistisch". Zo mocht een gedetineerde in de cel van hem niet in een korte broek lopen of tv kijken. T. stond bekend als 'lastige gedetineerde', maar zijn gedrag werd niet in verband gebracht met radicalisering.

      Bovendien gaf T. in februari 2019 een gevangenismedewerker een kopstoot, en ruim twee jaar eerder werd hij bestempeld als "een gevaarlijk persoon" door een geestelijk verzorger, die zei zich "zeer bedreigd" te voelen. De informatie over het gedrag van T. was echter niet bekend bij zowel het OM als het hof, waardoor T. op 1 maart 2019 op voorwaarden werd vrijgelaten.

      "Doorgeven van de informatie had het beeld van zijn vele problemen en de aanpak ervan mogelijk completer gemaakt", zegt de inspectie na het bestuderen van andere evaluaties en eigen onderzoek.

      Kijk hier naar een toelichting van de inspecteur-generaal:

      0:53 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Inspectie: 'Er had meer zicht kunnen zijn op Gökmen T.'

      De inspectie benadrukt dat niet gezegd kan worden dat, als alle informatie wel was gedeeld, een aanslag voorkomen had kunnen worden. "Risico's zijn nooit uit te sluiten, maar ze moeten wel zo klein mogelijk worden gemaakt. Dat hebben politie, het OM en DJI hier onvoldoende gedaan", meldt de inspectie.

      Ook is de inspectie kritisch over het werk van de autoriteiten rond de aanslag. Zo hadden organisaties geen volledig beeld van de aanslag doordat zij niet goed samenwerkten en informatie te laat met elkaar deelden. En ook was er bij de politie verwarring over de te volgen procedures. Bovendien was het advies van de gemeente Utrecht aan zijn inwoners om binnen te blijven onduidelijk. Zo sloten cafés de deuren, maar kwamen gasten daardoor buiten te staan.

      De inspectie zegt dat de instanties hun werk inmiddels wel hebben verbeterd, maar dat twee jaar na de aanslag nog niet alles goed gaat. Zo moet er binnen het zogeheten Zorg- en Veiligheidshuis, waarin justitie, zorg en bestuur met elkaar samenwerken, meer worden gesproken over mensen die een gevaar kunnen vormen. Verder vindt de inspectie dat er in de toekomst beter gecommuniceerd moet worden tussen alle partijen.

      'Alleen strafrecht niet de oplossing'

      Demissionair minister Grapperhaus van Justitie zegt in een verklaring dat er sinds de tramaanslag al verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo wordt er meer gecommuniceerd tussen het OM en de Dienst Justitiële Inrichtingen en zijn procedures in crisissituaties aangescherpt of aangepast. Verder belooft de bewindsman dat de aanpak van mensen zoals T. wordt verbeterd.

      "Het met elkaar (kunnen) delen van cruciale informatie is daarin van belang", zo meldt de schriftelijke verklaring. "Een wetsvoorstel dat nu in de Eerste Kamer ligt voor behandeling, gaat meer mogelijkheden bieden tot informatiedeling."

      Ook de politie zegt het belang van het delen van informatie te erkennen. Dat moet ook gebeuren met andere instanties in bijvoorbeeld de zorg.

      "Als politie krijgen we steeds vaker te maken met mensen die strafbare feiten plegen, maar ook hulp of zorg nodig hebben", meldt Hoofd Operatiën Van Renswoude van de politie Midden-Nederland in een schriftelijke verklaring. "Net als in het geval van Gökmen T. gaat het vaak om mensen die de zorg zoveel mogelijk mijden. Voor de aanpak van die complexe, multi-problematiek is alleen strafrecht niet de oplossing."

      4:28 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Aanslag in Utrecht: van schietincident in tram tot aanhouding verdachte

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding
    • dinsdag 09 februari 2021 @ 00:36
      #9
      reactie op (#7) herman_dad

      Goedemorgen, VERVOLG MH17 PROCES, RECHTBANK BEREIDT SCHOUW VOOR. Opmerkelijk proces waarbij de verdachten naar alle waarschijnlijkheid nooit hun straf zullen uitzitten al worden zij zelfs veroordeeld..  

      We houden dit voornamelijk bij op club http://europese-unie.clubs.nl/ en voorzover van JURIDISCH BELANG op club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ of indien maatschppelijk van belang, ook op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ zie ook daar vele andere berichten, onderwerpen. Dit alles naast de ontwikkelingen rond het 'coronavirus' en het vluchtelingen'probleem'...de andere grote nieuwsitems van heden.

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      Rechtbank bereidt schouw MH17-wrakstukken voor

      Het gereconstrueerde vliegtuig EDO TAMS/BLNDR

      De rechtbank laat voorbereidingen treffen voor een schouw van de MH17-wrakstukken. Een deel van het vliegtuig is gereconstrueerd op vliegbasis Gilze-Rijen.

      Als de rechters daar zelf gaan kijken, willen ze ook een aantal specifieke wrakdelen zien die geen deel uitmaken van de reconstructie. "Maar ze lijken wel onderdeel van de discussie over het afvuurgebied", zei de rechtbank vandaag.

      De verdediging in het MH17-proces vroeg zich een week geleden af of het Openbaar Ministerie wel alle relevante wrakdelen heeft opgesteld. Het OM zegt van wel en meent dat alle schade wijst op de inslag van een Russische Buk-raket. Die zou zijn afgeschoten vanaf een akker in Oost-Oekraïne. De advocaten trekken dat in twijfel.

      Of de rechtbank de geborgen wrakdelen van vlucht MH17 daadwerkelijk gaat bekijken wordt pas later beslist, maar voor de zekerheid wil de rechtbank wel alvast een datum prikken in mei.

      Foto's

      Ook moet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kijken of er nog extra foto's zijn van wrakstukken, die ter beschikking kunnen worden gesteld aan de verdediging. De raad deed uitgebreid onderzoek naar het neerstorten van het passagierstoestel en heeft ook foto's van delen die niet naar Nederland gehaald konden worden. Overigens kwam ook de OVV al tot de conclusie dat het vliegtuig is neergeschoten met een Buk-raket.

      Het toestel van Malaysia Airlines was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur en stortte in 2014 neer boven het oosten van Oekraïne. Daar werd toen gevochten tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten. Bij de ramp kwamen 298 mensen om het leven, de meesten Nederlanders. Momenteel staan vier mannen terecht die een rol zouden hebben gehad bij het neerschieten van MH17.

      Deel dit artikel:

      Gewijzigd op 2021-02-09 00:38:02
      handtekeningafbeelding
    • zaterdag 04 april 2020 @ 00:20
      #8
      reactie op (#6) herman_dad

      Goedemorgen, UTRECHTSE TRAMSCHUTTER NIET IN HOGER BEROEP. Levenslang BLIJFT LEVENSLANG dus en we moeten aannemen dat hij nooit meer buiten komt. Dit voor de nabestaanden maar ook voor de maatschappij in het algemeen een goed gegeven.

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      Gökmen T. (met baard) in de rechtszaal ANP

      NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 17:28 • AANGEPAST VANDAAG, 17:41

      Utrechtse tramschutter niet in hoger beroep, levenslang is definitief

      Gökmen T., die tot levenslang is veroordeeld voor de aanslag op de tram in Utrecht in maart vorig jaar, gaat niet in hoger beroep. Dat heeft zijn advocaat Seebregts laten weten. Vandaag is de laatste dag dat beroep tegen het vonnis kan worden aangetekend. Seeebregts zegt dat zijn cliënt ervoor heeft gekozen niet in beroep te gaan.

      Doordat er geen hoger beroep komt, is het vonnis van levenslang definitief. De rechtbank achtte twee weken geleden alle aanklachten tegen T., waaronder vier moorden en drie pogingen tot moord, bewezen.

      Gökmen T. opende op 18 maart 2019 in een tram in Utrecht het vuur op de passagiers. Daarna stapte hij uit en ging hij door met schieten. Hij doodde in totaal vier mensen en verwondde meerdere anderen. T. werd na een urenlange klopjacht diezelfde dag opgepakt in Utrecht.

      Middelvinger en kusgebaren

      T., die zwakbegaafd is, wilde voorafgaand aan zijn proces niet meewerken aan een psychologisch onderzoek. De rechtbank noemde de kans op herhaling groot en liet dat zwaar meewegen bij het besluit om levenslang op te leggen. Een tijdelijke gevangenisstraf zou de maatschappij onvoldoende beschermen, oordeelden de rechters.

      Tijdens het proces waren er tal van incidenten. Gökmen T. maakte voortdurend duidelijk de rechtbank niet te erkennen. Hij spuugde naar zijn advocaat en naar de rechters, stak zijn middelvinger op en maakte kusgebaren naar de officieren van justitie. T. werd diverse keren uit de rechtbank verwijderd.

      Bekijk hier de conclusie die de voorzitter van de rechtbank aan het eind van het proces trok:

      0:29 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Rechter verwerpt verdediging Gökmen T.: 'levenslange gevangenisstraf'

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding
    • maandag 09 maart 2020 @ 00:31
      #7
      reactie op (#3) herman_dad

      Goedemorgen, VANDAAG BEGINT HET MH17 PROCES, we houden dat ook voor u hier bij. Voor velen van een groot maatschappelijk én juridisch belang. De ontwikkelingen maar afwachtend nu.

      We houden dit voornamelijk bij op club http://europese-unie.clubs.nl/ en voorzover van JURIDISCH BELANG op club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ of indien maatschppelijk van belang, ook op club http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ zie ook daar vele andere berichten, onderwerpen. Dit alles naast de ontwikkelingen rond het 'coronavirus' en het vluchtelingen'probleem'...de andere grote nieuwsitems van heden.

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

       NOS

      MH17-PROCES

      NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 20:38

      'Alles om ons zwart te maken', hoe Rusland kijkt naar het MH17-proces

      Groot nieuws in Rusland vandaag: het internationale onderzoeksteam dat de ramp met de MH17 onderzoekt, zou serieus hebben overwogen om stiekem getuigen te horen. In Rusland. Zonder toestemming van de autoriteiten. En dat zou een flagrante schending zijn van de Russische soevereiniteit.

      Of het bericht klopt, doet eigenlijk niet zoveel ter zake. Er wordt niet gemeld of de onderzoekers de aan hen toegeschreven overweging daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Het lijkt een zoveelste poging om verwarring te zaaien over de vraag wie er verantwoordelijk moet worden gehouden voor het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014.

      Maar verder is het in de Russische media oorverdovend stil aan de vooravond van het MH17-proces, dat morgen begint. Er zijn vrijwel geen berichten over de inhoud van het proces, of over de Russische verdachten die worden berecht in Nederland. Het gaat vooral over het coronavirus. Ook Internationale Vrouwendag en het huwelijksaanzoek van een vrouw aan president Poetin staan hoog op de agenda.

      'Rusland zwart maken'

      Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Russische kijkers, lezers en luisteraars de afgelopen jaren niets te horen hebben gekregen over de ramp die zich op 17 juli 2014 voltrok. Er is eindeloos over bericht, beschouwd, geanalyseerd en gediscussieerd in kranten, op de radio, op de televisie en online. Maar het Kremlin houdt door de jaren heen vol niet verantwoordelijk te zijn voor het neerschieten van MH17.

      Een van de gezichten die telkens terugkeerden in de media was dat van Maria Zacharova, woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij had vanaf het begin maar één boodschap: het onderzoek van het internationale Joint Investigation Team (JIT) en de conclusie die het Nederlandse Openbaar Ministerie eruit trok dat drie Russen (en een Oekraïner) verantwoordelijk zijn, zijn "bevooroordeeld", "politiek gemotiveerd" en "er enkel en alleen op gericht om Rusland zwart te maken".

      Rusland heeft, met andere woorden, volgens haar niets te maken met de MH17-ramp. Het heeft geen Buk-installatie naar Oost-Oekraïne gebracht, vanwaar de Boeing van Malaysia Airlines werd neergehaald. Laat staan dat die installatie gebruikt kan zijn om het vliegtuig uit de lucht te schieten. Daarbij schroomt Zacharova niet om grote woorden te gebruiken, die overigens meestal niet of nauwelijks te controleren zijn.

      Correspondent David Jan Godfroid over het nieuws in de Russische media:

      1:38 Zie video in oorspronkelijke artikel

      'Veel mensen in Rusland hebben geen idee dat MH17-proces morgen begint'

      Afgelopen week nog beweerde ze dat de Nederlandse autoriteiten "zware druk" uitoefenen op de Haagse rechtbank in een "groteske poging" om vooral maar tot een politiek gewenst vonnis te komenberichtte het staatskanaal Rossija 24.

      Toen de Nederlandse officier van justitie Fred Westerbeke twee weken geleden in het Amerikaanse tv-programma 60 minutes bekendmaakte over ten minste één ooggetuige te beschikken, verklaarde Zacharova daar "met walging" kennis van te hebben genomen. "Ze hebben een farce gemaakt van een tragedie."

      Rusland doet er alles aan om verwarring te zaaien over de gang van zaken op 17 juli 2014. Er zijn verhalen geweest over een Oekraïens gevechtsvliegtuig dat de MH17 zou hebben neergehaald, inclusief computeranimaties en ooggetuigenverslagen. De producent van de Buk-raketten, Almaz Antey, zette een hele test op touw die zou moeten bewijzen dat de Buk alleen kon zijn afgevuurd vanaf grondgebied dat onder controle stond van het Oekraïense leger. Rusland verweet het JIT dat het niet mee mocht doen aan het onderzoek, dat Russische informatie niet serieus werd genomen.

      Gretig verspreid

      Al die mist werd en wordt gretig verspreid door de Russische media, de door de staat gefinancierde netwerken RT en Sputnik voor de internationale markt en door vrijwel alle media in Rusland zelf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar een piepklein percentage Russen het eigen land verantwoordelijk houdt voor de tragedie met de MH17; slechts 2 procent gelooft dat Rusland schuld heeft, bleek onlangs uit een opinieonderzoek van het Levada Centrum in opdracht van de Universiteit Leiden en de website Raam op Rusland. Meer dan de helft van de ondervraagden legt de schuld bij Oekraïne.

      Toch slikt niet iedereen in Rusland de door de staat aangeleverde informatie voor zoete koek. Ruim een kwart van de ondervraagden zegt dat ze niet zeker weten wie verantwoordelijk is voor de tragedie.

      2:57 Zie video in oorspronkelijke artikel

      MH17-proces van start: wat gaat er gebeuren?

      Deel dit artikel:

      Lees alles over

      Strafproces tegen verdachten vliegramp MH17

      BEKIJK DE COLLECTIE

      handtekeningafbeelding
    • zaterdag 07 maart 2020 @ 00:24
      #6
      reactie op (#5) herman_dad

      Goedemorgen, Dader aanslag Utrecht BESPUUGT NU OOK DE RECHTERS... NU WACHTEN OP DE UITSPRAAK RECHTER. Hij werd voor de derde keer de zaal uitgebracht.

      Hulde voorzover dan in deze uitzonderlijke rechtszitting voor de rechters, (aangewezen!)advocaat dader voor hun professionele houding tijdens dit proces. En de grote onmenselijke 'bijwoning'van de nabestaanden van ded slachtoffers, voor zover te begrijpen.

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 16:54

      Minachting Gökmen T. uitzonderlijk, maar rechter 'liet zich niet gek maken'

      Gökmen T. in de rechtszaal in Utrecht ANP

      Schelden, spugen, middelvinger opsteken, luchtzoenen voor de vrouwelijke officieren van justitie. Zelfs zijn eigen advocaat noemt het gedrag van Gökmen T. in de rechtszaal schokkend. André Seebregts zegt dat hij "toch wel een beetje stil wordt" van T.'s houding.

      Vandaag werd T., die heeft bekend dat hij vorig jaar vier mensen doodschoot in een tram in Utrecht, voor de derde keer de zaal uitgestuurd. Dit keer bespuugde hij niet zijn advocaat, zoals op de eerste zittingsdag, maar de rechters.

      Hij miste rechtbankvoorzitter Ruud Veldhuisen maar net. "Een bijzonder stukje spuug", noemde die het:

      0:50 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Gökmen spuugt naar rechters, verwijderd uit rechtszaal

      Verslaggever Mattijs van de Wiel, die elke dag aanwezig was in de rechtbank van Utrecht, zegt dat de voorzitter het knap heeft gedaan. "Het lukte hem om het proces waardig te laten verlopen. Hij liet zich niet gek maken."

      Van de Wiel vertelt dat hij zich had voorbereid op een heel opstandige verdachte, vooral gezien eerdere voorbereidende zittingen. "Op een daarvan kon T. niet verschijnen omdat hij zich te hevig verzette, een andere keer schreeuwde hij overal doorheen. Nu was hij eigenlijk heel stil. Hij was wel aan het treiteren, maar hij hield zijn mond."

      Toch is het voor Van de Wiel uitzonderlijk dat een verdachte drie keer wordt weggestuurd. "Dit soort minachting voor alles en iedereen, zoiets heb ik nog nooit gezien."

      Psychologische problemen

      Het Openbaar Ministerie woog T.'s "consequent respectloze proceshouding" dan ook mee in de strafeis van levenslang. "Die houding heeft het leed voor nabestaanden en slachtoffers verder vergroot", zei het OM. Zo reageerde het aanwezige publiek woedend toen T. dinsdag een kwetsende opmerking maakte tegen een overlevende.

      Seebregts wijt de houding van zijn cliënt deels aan diens psychologische problemen. "Zijn gebrek aan empathisch vermogen voor de slachtoffers, dat uit de hoogte doen, zijn antisociale gedrag, het houdt volgens het Pieter Baan Centrum allemaal verband met de stoornis waaraan hij lijdt."

      T. erkent rechtsstaat niet

      Het Pieter Baan Centrum, waar T. is onderzocht, heeft vastgesteld dat de tramschutter verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij is zwakbegaafd en heeft een persoonlijkheidsstoornis met narcistische kenmerken.

      De psychische problemen van de verdachte waren voor de rechtbank eerder al reden om Seebregts aan Gökmen T. toe te wijzen. T. weigerde lange tijd juridische bijstand. Want, zo vatte rechtbankvoorzitter Veldhuisen T.'s opstelling samen: "Ik erken jullie niet, ik erken de democratie niet, ik erken de rechtsstaat niet."

      Voor advocaat Seebregts is Gökmen T. een unieke cliënt, toch heeft hij nooit overwogen te stoppen:

      1:10 Zie video in oorspronkelijke artikel

      Advocaat Gökmen T. heeft 'geen seconde overwogen' te stoppen met verdediging

      Maar, drukte Seebregts de rechters vandaag nog op het hart, die houding mag geen invloed hebben op de uitkomst van het proces. "Ook in deze zaak moet het recht wordt toegepast op precies dezelfde manier als in welke andere zaak."

      "Daarvan hoeft u de rechtbank niet te overtuigen", antwoordde voorzitter Veldhuisen. Hij doet over twee weken uitspraak. T. moet daar verplicht bij zijn.

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding
    • vrijdag 06 maart 2020 @ 00:22
      #5
      reactie op (#4) herman_dad

      Goedemorgen, TRAMSCHUTTER UTRECHT: OM EIST LEVENSLANG. Afwachten, maar in de redelijkheid ligt wel dat de Rechtbank hier ook in mee zal gaan. Deze man mag nooit meer vrijkomen.

      Eerder vandaag was er nog verbijstering in velerlei opzichten vanwege:

      Wraking adviseur slachtoffer tramaanslag afgewezen; proces hervat NU.nl 

      13 uur geleden

      Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

      Rechtbanktekening van verdachte Gokmen T. FELIX GUÉRAIN

      NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 18:12 • AANGEPAST VANDAAG, 18:33

      Justitie eist levenslang tegen Utrechtse tramschutter Gökmen T.

      Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Gökmen T. Hij wordt ervan verdacht in maart 2019 in een tram in Utrecht een aanslag te hebben gepleegd. Op de derde dag van het proces sprak het OM de strafeis uit.

      T., een 38-jarige Utrechter, heeft bekend dat hij op 18 maart vorig jaar in een tram in Utrecht het vuur heeft geopend op passagiers en omstanders. Vier mensen kwamen om het leven en er vielen meerdere gewonden.

      Het OM ziet de aanslag op het 24 Oktoberplein als een terreurdaad. Justitie houdt hem verantwoordelijk voor de moord op vier slachtoffers, poging tot moord op drie mensen en bedreiging met een terroristisch misdrijf. Volgens justitie handelde T. met een terroristisch oogmerk.

      "Uit niets blijkt enige vorm van berouw, spijt of inzicht in wat hem ten laste wordt gelegd", zeiden de officieren van justitie tijdens de behandeling van zijn rechtszaak. Ze wezen er op dat T. trots is op wat hij heeft gedaan. "Het gevaar voor herhaling is torenhoog."

      Het OM acht hem net als deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar, omdat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft en zwakbegaafd is. Toch moet hij de maximale straf krijgen en is een tbs-behandeling niet aan de orde, zei het OM. "Op geen enkel moment is gebleken dat de verdachte open staat voor welke vorm van behandeling dan ook."

      T. werd op de dag van de schietpartij, 18 maart, aangehouden in Utrecht. Na zijn aanhouding heeft Gökmen T. de tramaanslag bekend. Daarna wilde hij niet meer met de politie praten, zei het Openbaar Ministerie vandaag tijdens de behandeling van zijn rechtszaak.

      Volgens het OM handelde de 38-jarige T. alleen. Na de aanslag werden nog vier mensen aangehouden, maar zij hadden niets met de schietpartij te maken. Waar T. het gebruikte vuurwapen vandaan haalde, is nooit opgehelderd.

      'Doelbewust'

      Het Openbaar Ministerie beschreef in de rechtbank uitvoerig hoe T. de aanslag zou hebben gepleegd. Op 18 maart vorig jaar kwamen daarbij vier mensen om het leven en raakten twee mensen zwaargewond.

      Hij handelde volgens het OM met voorbedachten rade en stapte doelbewust op zijn slachtoffers af. Het OM denkt dat T. al voor de schietpartij een briefje schreef met een verklaring. Hij had dus over de aanslag nagedacht, zeiden de officieren van justitie.

      Volgens hen had T. een terroristisch motief, onder meer omdat hij angst wilde zaaien en op willekeurige mensen schoot. Wel leek hij het specifiek te hebben voorzien op westers ogende mensen. De verdachte zei de aanslag te hebben gepleegd als vergelding voor aanvallen op moslims en het beledigen van zijn geloof.

      Applaus voor eis

      Volgens de officieren van justitie was de impact van de aanslag enorm. "Op getuigen en op inwoners van Utrecht, die te horen kregen dat het niet veilig was hun huis te verlaten. Voor alle Nederlanders werd duidelijk dat om de hoek van je huis een aanslag gepleegd kan worden." Ook zei justitie dat nabestaanden "onbeschrijfelijk veel leed is aangedaan".

      De eis van justitie werd met applaus van de nabestaanden ontvangen. Arlette Schijns, advocaat van een van de gewonde slachtoffers, zei na afloop van de zitting: "Het applaus gaf uiting aan het gevoel dat alleen de hoogste straf terecht is."

      Volgens het OM is het zo goed als uitgesloten dat T. met een levenslange gevangenisstraf ooit nog vrij komt. Na 25 jaar wordt gekeken of een levenslang gestrafte kans maakt op vrijlating. Daarbij worden de risico's gewogen en ook de gevolgen voor slachtoffers bepaald. Dat een veroordeelde onbehandeld terugkeert in de maatschappij, is volgens het OM ondenkbaar. Als Gökmen T. inderdaad wordt veroordeeld voor terrorisme, verwacht het OM dat hij nooit in aanmerking zal komen voor vrijlating.

      Provocerend gedrag

      De procesdagen verliepen tumultueus. Maandag zette de voorzitter van de rechtbank T. de zaal uit nadat hij zijn eigen advocaat had bespuugd. Dinsdag liet de rechter T. opnieuw verwijderen, nadat hij provocerend had gereageerd op de slachtofferverklaring van een van de trampassagiers, die de aanslag ternauwernood overleefde.

      Toen de jonge vrouw zich emotioneel tot T. wendde en zei: "Gökmen, je hebt me niet verslagen", riep hij "Jammer, jammer!". Dat waren de eerste woorden die T. in de rechtszaal sprak. Wel glimlachte hij regelmatig als slachtoffers en nabestaanden vertelden over hun angst en verdriet en hij stak op de eerste dag van de strafzaak zijn middelvinger op naar de voorzitter van de rechtbank.

      BEKIJK OOK

      Deel dit artikel:

      handtekeningafbeelding