1006 keer bekeken

EU OVERDRACHT ZAKEN EN INTERNATIONAAL RECHT

 • dinsdag 10 augustus 2021 @ 01:02
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, DE DODELIJKE VECHTPARTIJ OP MAJORCA (Spanje): 2E AANGEHOUDEN VERDACHTE BLIJFT OOK LANGER VASTZITTEN. Het bewijs lijkt mogelijk niet al  te moeilijk te realiseren? 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  AANVULLING dd 15-9-21: 

  OS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:35

  Ook tweede verdachte in zaak Mallorca blijft langer vastzitten

  De boulevard op Mallorca ANP

  De tweede verdachte van de gewelddadigheden in El Arenal op Mallorca blijft langer vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht besloten. De 18-jarige Hilversummer zit sinds donderdagavond in de cel. Zijn voorarrest is nu met 14 dagen verlengd, de maximale termijn.

  Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen, op 14 juli. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag op een andere man, eveneens in El Arenal.

  "Op basis van het dossier van het OM heeft de rechter-commissaris besloten dat deze verdachte langer vast kan blijven zitten voor beide feiten", zegt persrechter Nicolle Kranenbroek. "De aanwijzingen in het dossier zijn sterk genoeg om deze verdachte langer vast te houden." Volgens haar bestaat dat dossier uit getuigenverklaringen, aangiftes en stilstaande beelden.

  Andere Hilversummer ook vast

  Eerder werd in de zaak ook al een 19-jarige Hilversummer aangehouden. De rechtbank besloot vrijdag ook zijn voorarrest met de maximale termijn van 14 dagen te verlengen. Hij wordt ook verdacht van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Heuvelman en van twee keer poging tot doodslag.

  Op 14 juli waren er 's ochtends vroeg twee incidenten op het Spaanse eiland. Een groep Nederlandse jongens viel eerst een man aan en schopte hem tegen het hoofd. Het slachtoffer overleefde die mishandeling, maar raakte zwaargewond.

  Even later werden andere Nederlanders aangevallen, onder wie Carlo Heuvelman. Die overleed op 18 juli in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

  De groep, bestaande uit jongens uit Hilversum en Bussum, vluchtte na de mishandelingen meteen naar Nederland. Spanje heeft de strafzaak overgedragen aan het Nederlandse OM.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-09-16 07:32:44
  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 03 augustus 2021 @ 01:11
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, DE DODELIJKE VECHTPARTIJ OP MAJORCA (Spanje): VEEL GETUIGEN daar ook Nederlanders maar niet allen hebben zich gemeldt? Vervolg op vorige artikel....

  UPDATE 6 augustus: 2e verdachte aangehouden

  UPDATE 4 augustus: Een compilatie van meerdere artikelen voor u: 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  \

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 18:49 • AANGEPAST GISTEREN, 20:03

  OM: veel omstanders mishandeling Mallorca, maar nog niet iedereen heeft zich gemeld

  De politie heeft meerdere getuigen in Nederland gehoord over de fatale mishandeling op Mallorca van de 27-jarige Carlo uit Waddinxveen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Na onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) staat vast dat het slachtoffer door geweld om het leven is gekomen.

  Op 14 juli werd Carlo op Mallorca mishandeld door een groep Nederlandse jongeren. Hioverleed later aan zijn verwondingen. Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de dodelijke vechtpartij, nadat de Spaanse autoriteiten hun onderzoek naar de gebeurtenissen afgelopen week op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter hadden overgedragen.

  Inmiddels zijn meerdere getuigen gehoord, sommige van hen hadden zich zelf bij de politie gemeld. Binnenkort worden nog meer getuigen gehoord, of zij uit Nederland of Spanje komen is niet duidelijk.

  Hulp van getuigen

  Volgens het OM is de hulp van getuigen belangrijk om duidelijk te krijgen wat de toedracht was van het geweld en wie zich daaraan schuldig heeft gemaakt. "Op de beelden van het geweld is te zien dat er veel omstanders waren en is te horen dat meerdere van hen Nederlands spreken. Duidelijk is dat nog niet al die personen zich hebben gemeld", aldus justitie.

  Het Nederlandse OM heeft het onderzoek naar het geweldsincident op Mallorca overgenomen van Spanje. Eerder schreven we dit verhaal over waarom dat is gebeurd.

  Het OM en de politie roepen deze omstanders op zich alsnog te melden. Mensen die beelden hebben van de vechtpartij en die nog niet hebben gedeeld, worden ook opgeroepen dat alsnog te doen, schrijft NH Nieuws.

  Het OM verwacht deze week met meer nieuws te komen over het onderzoek naar de vechtpartij.

  Eerder vertelde een ooggetuige al over de avond aan de NOS:

  0:52 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Getuige op Mallorca: 'Dit is zo onnodig, ik snap er helemaal niks van'

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van

   

  Gewijzigd op 2021-08-07 00:46:50
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 28 juli 2021 @ 01:23
  #2

  Goedemorgen, HET SPEELT AL ENIGE DAGEN, OP MAJORCA (Spanje) NL jongen doodgeschopt door ANDERE NEDERLANDSE jongeren bij een ruzie, vechtpartij. De verdachten, inmiddels verdacht van 'doodslag',  zijn inmiddels hier en besloten is dat de Spaanse politie/jusitie de ZAAK OVERDRAAGT AAN NL Justitie/politie volgens EU recht. Uiteraard speelde ALLES zich af op Spaans grondgebied maar wel juridisch gezien beter zo?  

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 22:33

  Waarom draagt Spanje de Mallorca-zaak over aan Nederland en wat betekent dit?

  Bloemen in Palma de Mallorca EPA

  •  Maartje Geels redacteur Online

  De verdachten van de fatale mishandeling op Mallorca zullen in Nederland worden berecht. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd. Mocht het OM voldoende reden zien om de verdachten te vervolgen, dan zal een Nederlandse rechtbank zich over de zaak buigen.

  Eerder vandaag werd bekend dat het OM Midden-Nederland het onderzoek naar het geweldsincident op het Spaanse eiland overneemt. Dat gebeurde op het verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter. Het dossier kwam bij het OM Midden-Nederland terecht, omdat de verdachten in die regio wonen. "De Spaanse onderzoekrechter heeft besloten dat het onderzoek in Nederland thuishoort. Dat verzoek hebben we gehonoreerd", zei persofficier Bart Nitrauw daarover.

  Zo'n verzoek vanuit het buitenland is ongebruikelijk, stellen deskundigen. In beginsel is het een Spaanse zaak omdat de mishandeling op Spaans grondgebied plaatsvond. Dat geeft Spanje de mogelijkheid om bijvoorbeeld getuigen te horen en dna af te nemen. Maar omdat het slachtoffer én de groep verdachten uit Nederland komen, is het niet zo rechtlijnig.

  Nitrauw heeft wel een vermoeden waarom Spanje de zaak aan Nederland wilde overdragen:

  0:45 Zie video in oorpsronkelijke artikel

  Openbaar Ministerie: 'Spanje heeft ons gevraagd mishandelingszaak over te nemen'

  Waarom het Spaanse OM ervoor gekozen heeft Nederland in te schakelen, is door de Spaanse justitie niet bekendgemaakt. Maar volgens Jannemieke Ouwerkerk, hoogleraar Europees strafrecht aan Universiteit Leiden, kan het verzoek verschillende redenen hebben. Zo kan het zijn dat de nabestaanden van het slachtoffer hebben gevraagd om de zaak in Nederland te laten behandelen.

  Een andere mogelijkheid is dat Spanje de zaak te complex vindt, omdat er meerdere verdachten bij betrokken zijn. Die verdachten zouden - bij berechting in Spanje - moeten worden uitgeleverd door Nederland. Ouwerkerk: "Spanje kan het te complex hebben gevonden om per persoon een Europees aanhoudingsbevel op te stellen. In zo'n geval kan het ook worden overgedragen." Voor een Europees aanhoudingsbevel moet namelijk heel precies worden opgesteld wie van welke feiten wordt verdacht.

  Gezien de impact die de zaak ook in Spanje heeft, is Ouwerkerk enigszins verrast dat de Spanjaarden de zaak overdragen. "Als het slachtoffer uit Spanje kwam, was het vermoedelijk anders geweest."

  Dat erkent ook strafrechtadvocaat Bob Kaarls, gespecialiseerd in internationale strafzaken. Volgens hem spelen nog twee andere redenen mee. "De verdachten zijn op stel en sprong uit Mallorca gevlucht en daarmee hebben ze het onderzoek voor de Spanjaarden veel moeilijker gemaakt", zegt hij. "Ik kan me ook voorstellen dat de autoriteiten op Mallorca niet erg staan te springen om media-aandacht over de mishandeling van toeristen", voegt Kaarls toe.

  In Spanje worden soms hogere straffen geëist, maar daar zijn ook meer mogelijkheden voor vervroegde invrijheidstelling

  Strafrechtadvocaat Bob Kaarls

  Spanje heeft op basis van internationale afspraken het recht om Nederland te vragen het onderzoek en de vervolging over te nemen; dit is vastgelegd in een Europees verdrag. "Als staten overeenkomen dat ze voor deze weg kiezen, dan kan dat juridisch gewoon", zegt Ouwerkerk. Zij vermoedt dat Spanje en Nederland vanaf het begin al veel contact hebben gehad, met het oog op eventuele overdraging.

  Volgens Kaarls had Nederland de overname wel mogen weigeren, maar alleen op strikt inhoudelijke gronden. "Dat had gekund als er bijvoorbeeld allerlei getuigen in Spanje hadden moeten gehoord. Dat was voor het Nederlandse OM heel ingewikkeld geworden. Maar er zijn camerabeelden beschikbaar en die zijn makkelijk overdraagbaar."

  De overdracht betekent overigens niet dat Nederland zomaar één op één de verdachten uit het Spaanse onderzoek kan overnemen. Zo moet bijvoorbeeld eerst worden gekeken of de mensen die in Spanje zijn aangemerkt als verdachten, ook volgens de Nederlandse wetgeving verdacht zijn.

  Hogere straffen

  Hoe de overdracht zal uitpakken voor de verdachten, is nog moeilijk te zeggen. "Als advocaat zou ik proberen de zaak naar Nederland te halen", zegt Kaarls. Ook Ouwerkerk stelt zich voor dat het voor de verdachten fijner is hier berecht te worden. "Voor de verdachten is het prettiger om de zaak in hun moedertaal te volgen. Hier kennen ze de terminologie en de advocaat spreekt de moedertaal."

  Het is moeilijk in te schatten of eventuele straffen hoger zullen uitpakken in Spanje of Nederland, zegt Kaarls. "In Spanje worden soms hogere straffen geëist, maar daar zijn ook meer mogelijkheden voor vervroegde invrijheidstelling. Mensen kunnen dan eerder buiten de gevangenis komen", zegt hij. "Het kan zijn dat de strafeis in Nederland lager uitpakt dan in Spanje het geval was geweest. Maar de feitelijk uit te zitten tijd hoeft uiteindelijk niet veel te verschillen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-07-28 01:30:32
  handtekeningafbeelding
 • maandag 18 april 2016 @ 00:36
  #1

  Goedemorgen, het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ) viert deze week zijn zeventigste verjaardag. Het hoogste rechtsorgaan van de Verengde Naties hield op 18 april 1946 zijn eerste zitting in het Vredespaleis, in aanwezigheid van prinses Juliana en prins Bernhard. Woensdag is hun kleinzoon koning Willem-Alexander aanwezig bij de officiële viering samen met onder anderen VN-chef Ban Ki-moon en de Franse voorzitter van het gerechtshof, Ronny Abraham.

  Zie en lees verder art. AD (bron)

  http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/4284189/2016/04/17/Internationaal-Gerechtshof-viert-70e-verjaardag.dhtml

  Zie verder ook eens: o.a. EU, de situatie in de Ukraine, de doelstellingen van de EU en ZEER VEEL NIEUWS EN WETENSWAARDIGHEDEN over Europa. En verder: o,a, minister Schulz-Van Haegen doet afstand van enkele bevoegdheden en VEEL NIEUWS OVER JUSTITELE DWALINGEN OF ANDERE POLITIEK BLUNDERS. En ook: o.a. beroep tegen verkeersboete's nu ook 'ónline' mogelijk. EN VEEL NIEUWS OVER DE POLITIE, ook voor veel mensen goed om te weten, b.v. En MAATSCHAPPELIJKE ONDERWERPEN die allen raken op de één of andere manier. Leest u zelf verder, TE VEEL OM TE NOEMEN, bij onderstaande clubs... 

  http://justittieledwalingen.clubs.nl/forum - http://justittieledwalingen.clubs.nl/

  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum

  http://europese-unie.clubs.nl/forum - http://europese-unie.clubs.nl/

  http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/forum - http://politie-en-alles-wat-er-misgaat.clubs.nl/ 

  Extra wetenswaardig of nuttige infohttp://wereldverbeteraars.clubs.nl/ - http://ufos-en-graancirkels.clubs.nl/ - http://stadgroningen.clubs.nl/ -- http://www.clubs.nl/cultuur-en-maatschappij/overheid-en-politiek 

   

   

  Gewijzigd op 2021-07-28 01:11:32
  handtekeningafbeelding