862 keer bekeken

RAMPEN en VEILIGHEID MAATSCHAPPIJ ALGEMEEN / OPENBARE RUIMTEN

 • woensdag 30 november 2022 @ 00:07
  #5

  Goedemorgen, NEDERLAND(ERS) NIET GOED VOORBEREIDT OP EEN RAMP, OORLOG of ook CTBERAANVAL, internet 'plat', bijvoorbeeld en dat alles is door de oorlog in Europa des te pijnlijker duidelijk geworden. In de jaren ná de 2e W.O. tot jaren '80, '90, was dat wel zo. Velen hadden extra voedsel voor zeker een week - blik of potjes of anderszins langer houdbaar - in huis alsmede zaklampen, batterijen, kaarsen etc. 

  Maar TIP voor heden ook, bij een cyberaanval of anderszins energie-uitval: Noteer belangrijke telef. nummers apart b.v., die staan meestal in de telefoon, maar... houdt die altijd zo vol mogelijk opgeladen, op gegeven monent als het langer duurt is het 'op'. En het internet valt uit maar ook de hele maatschappij dan, houdt b.v. toch altijd voldoende CONTANT GELD achter de hand, voor het geval de kassa's in de winkel, HET PINNEN niet meer lukt.... (Nu ook incidenteel storing wel eens,,, maar dan nog geen ramp na een paar uur weer...)     

  En allen die wonen in een laaggelegen landstreek, polder, bewaar alles op zolder indien,...

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP   NOS Nieuws•Vandaag, 12:10

  Nederlanders niet goed voorbereid op ramp: 'We zijn een kwetsbaar land'

  Nederlanders moeten zich beter voorbereiden op een potentiële ramp. Dat zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), in een interview met het AD. Aanstaande donderdag begint een nieuwe campagne.

  "De schokbestendigheid van onze samenleving kan wel omhoog. De voorbereiding op een ramp zijn we al een hele tijd kwijt", zegt Aalbersberg tegen de krant. "Mijn generatie kent het noodpakket van minister Ter Horst nog. Dat besef en die voorbereiding moet weer terugkomen."

  Nieuwe rampencampagne

  Op 1 december begint een campagne waarin Nederlanders wordt verteld hoe ze zich de eerste 72 uur moeten kunnen redden zonder gas, water en stroom na een cyberaanval of ramp. Tips daarvoor zijn te raadplegen op de al bestaande site crisis.nl, die is ontwikkeld door de NCTV.

  In 2009 was er voor het laatst een dergelijke campagne. Toenmalig minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken lanceerde toen de zogeheten Denk Vooruit-campagne. Huishoudens werd geadviseerd om een noodpakket in huis te halen met een opwindbare radio, zakmes en ehbo-doos.

  Aalbersberg en zijn collega's Erik Akerboom (AIVD) en generaal-majoor Jan Swillens (MIVD) waarschuwen in het AD-artikel, een gezamenlijk interview, ook voor naïviteit in het bedrijfsleven.

  Gisteren kwamen de Nederlandse veiligheidsdiensten AIVD en MIVD en de NCTV al met een rapport over de dreiging van onder meer China en Rusland. De drie diensten noemden Nederland "een aantrekkelijk doelwit voor spionageactiviteiten".

  Dat heeft onder meer te maken met de aanwezigheid van "ondergrondse fysieke energieleidingen", de "hoog ontwikkelde digitale infrastructuur" en de "hoogwaardige kennis van bedrijven en instellingen" in Nederland.

  Russische spionnen

  Volgens Swillens moeten Nederlanders een vertaling naar hun eigen situatie kunnen maken. "Wat betekent deze dreiging nu voor mij? Ik werk nu bij een Chinees bedrijf, kan ik daar blijven werken? Of: ik doe zaken met landen waar ik misschien geen heel goed gevoel bij heb, kan dat wel?"

  De gedachte dat een open economisch systeem en economische afhankelijkheid oorlog en strijd voorkomen is "heftig veranderd", zegt Aalbersberg. "Rusland wil de stabiliteit ondermijnen, China wil het machtigste land ter wereld worden." Swillens: "Als je nu kijkt naar cyber-China: ze zijn buitengewoon capabel, ze willen hier kennis jatten en doen dat ook. Dus staan alle seinen op rood."

  In een reactie op het rapport van de veiligheidsdiensten heeft het kabinet gezegd dat de aanpak van dreigingen van andere landen in een hogere versnelling moet, "in het licht van het onguurdere en instabielere geopolitieke klimaat."

  Bekend is dat Russische militaire inlichtingendiensten bijvoorbeeld dekmantelbedrijven opzetten om de sancties en handelsbeperkingen te omzeilen. Eerder dit jaar werden nog zeventien Russische spionnen het land uit gezet.

  In deze video vertelt Nieuwsuur over de identiteit van de zeventien spionnen die het land werden uitgezet:

  17:39 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Zo achterhaalden we de identiteit van 17 Russische spionnen

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-11-30 00:07:57
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 25 juni 2021 @ 00:41
  #4

  Goedemorgen, VLIEGVEILIGHEID SAMENLEVING BOVEN OORLOGSGEBIED. Dit is na MH17 nu eindelijk ook politiek een 'item' hopelijk na advies Onderzoeksraad Veiligheid aan het Kabinet en wil een wettelijke basis hiervoor maar het gezonde verstand had al veel eerder.....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Brandende brokstukken MH17 EPA

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 11:41

  Onderzoeksraad wil wettelijke grondslag voor vliegverbod boven conflictgebied

  Het moet makkelijker worden om een vliegverbod op te leggen boven gebieden waar zich een gewapend conflict afspeelt. Dat is de strekking van een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan het kabinet.

  Volgens de raad is de situatie in Nederland sinds de ramp met MH17 aanmerkelijk verbeterd. Maar de Nederlandse overheid beperkt zich tot het verschaffen van informatie en geeft geen advies of legt geen verboden op. Voor een verbod is nu ook geen grondslag in de wet. De raad adviseert het kabinet te overwegen die mogelijkheid wel in de wet op te nemen.

  Iran hield luchtruim open

  De Onderzoeksraad, die vluchten boven conflictgebieden al een paar keer eerder onder de loep heeft genomen, vindt dat de besluitvorming om een bepaald luchtruim te sluiten of te mijden in het algemeen te traag verloopt. De bescherming van de burgerluchtvaart tegen de risico's van het vliegen over conflictgebieden ligt in de eerste plaats in handen van het land waar het conflict zich afspeelt.

  Dat land kan zijn luchtruim helemaal of voor een deel sluiten, maar volgens de raad gebeurt dat in de praktijk zelden. De raad wijst er bijvoorbeeld op dat Iran zijn luchtruim openhield toen begin vorig jaar een conflict met de Verenigde Staten snel escaleerde. Op 8 januari schoot Iran boven zijn eigen grondgebied een Oekraïens vliegtuig neer.

  Volgens de raad moeten er internationale criteria komen voor wanneer een land zijn eigen luchtruim op slot zou moeten doen.

  Verantwoordelijkheid luchtvaartmaatschappijen

  De Onderzoeksraad benadrukt dat luchtvaartmaatschappijen ook een belangrijke eigen verantwoordelijkheid hebben. "Toen vorig jaar in Iran de spanningen toenamen, was dit voor luchtvaartmaatschappijen geen aanleiding om het luchtruim daar te mijden. Daardoor vlogen vliegtuigen over gebied met een verhoogd risico", staat in het advies.

  De raad vindt dat "mogelijke scenario's met catastrofale gevolgen meer gewicht moeten krijgen in de risico-afweging van maatschappijen en overheden".

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 19 mei 2021 @ 00:40
  #3

  Goedemorgen, VEILIGHEID SAMENLEVING IN GEVAAR: te grote druk op JUSTITIE EN POLITIE als uitvoerders, door allerlei oorzaken welliswaar, maar ook een groot maatschappelijk belang uiteindelijk. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 13:05

  'Grote druk op politie en justitie, veiligheid samenleving in gevaar'

  De werkdruk bij uitvoeringsdiensten die zich bezighouden met justitie en veiligheid is zo hoog, dat de veiligheid van de samenleving in gevaar dreigt te komen. Daarvoor waarschuwt de Inspectie Justitie en Veiligheid in het jaarbericht over 2020.

  Volgens het rapport valt de hoge werkdruk nog altijd te wijten aan personeelstekorten. In 2018 bleek ook al dat politie, jeugdzorg en forensische zorg kampten met onderbezetting. In die laatste categorie worden mensen die in aanraking komen met politie en justitie psychisch behandeld. Maar het tbs-systeem is "bijna verstopt", valt te lezen in het verslag over vorig jaar.

  Gebrek aan deskundig personeel

  Het jaarbericht verwijst naar tbs-kliniek de Kijvelanden in het Zuid-Hollandse Poortugaal waar twee jaar geleden twee patiënten een medewerker gijzelden en daarna ontsnapten. De inspectie constateerde afgelopen jaar opnieuw dat onder meer bij dat incident samenwerking en aandacht voor risico- en kwaliteitsmanagement tekortschoten.

  "Het gaat daarbij ook op zicht in het resocialisatieproces, daar heb je gewoon bekwame en deskundige mensen voor nodig om dat goed te kunnen doen en die zijn ook niet altijd beschikbaar", zei inspecteur-generaal Henk Korvinus in het NOS Radio 1 Journaal.

  Verwarde personen

  De druk op de uitvoeringsdiensten is een hardnekkig probleem, zegt Korvinus. Hij roept beleidsmakers dan ook op dit te veranderen. "Wij vragen terughoudendheid om te grote ambities op te stapelen. De diensten moeten eerst hun gewone werkzaamheden op orde hebben."

  Sommige taken kosten de diensten nu zo veel tijd, zegt Korvinus, dat andere belangrijke taken dreigen erbij in te schieten. Zo zouden wijkagenten druk zijn met noodhulp verlenen en het opvangen van verwarde personen, waardoor ze nauwelijks toekomen aan wijkcontacten. "Terwijl die nodig zijn om te weten wat er speelt en om te kunnen ingrijpen voordat zaken uit de hand lopen."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 02 april 2019 @ 00:25
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, BOERKAVERBOD IN OPENBARE GEBOUWEN, OV, SCHOLEN maand later ingaand heeft de minister na aandringen scholen gesteld. Het geldt voor alle GEZICHTSBEDEKKENDE KLEDING, zoals dus bv ook motorhelmen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Het boerka- en nikabverbod gaat op 1 augustus dit jaar in ANP

  Boerkaverbod op verzoek van scholen maand uitgesteld

   VANDAAG, 14:35

  POLITIEK

  De invoeringsdatum van het beperkt boerkaverbod is verzet van 1 juli naar 1 augustus. Vanaf die datum mag in het onderwijs, in overheidsgebouwen, in de zorg en in het openbaar vervoer geen gezichtsbedekkende kleding meer worden gedragen. Het gaat om bijvoorbeeld nikabs, bivakmutsen en integraalhelmen.

  Het kabinet had de invoering per 1 juli voorzien. Een aantal onderwijsinstellingen vond het lastig om het verbod midden in een schooljaar in te gaan. Alle regio's - Midden, Zuid en Noord - hebben in juli nog les, de eerste vakantie begint op 6 juli, zowel voor het basis- als voortgezet onderwijs.

  Het idee is dat het in delen van de openbare ruimte niet goed en veilig is als mensen hun gezicht bedekken. Maar een algeheel verbod gaat te ver; mensen moeten zelf hun kleding kunnen kiezen.

  Geen verbod op perrons

  Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de invoering van het verbod, geeft in de brief aan de Tweede Kamer toelichting op de plekken waar het verbod geldt.

  Hier een lijst van enkele opvallende punten. Het verbod gaat alleen in het openbaar vervoer gelden, op de perrons en haltes mag de boerka of bivakmuts nog op..

  • Alle onderwijsinstellingen, dus ook de LOI, NTI en de autorijscholen;
  • De meeste zorginstellingen, dus ook in bij het consultatiebureau, het vaccineren, bij de huisarts en de tandarts (maar weer niet bij de plastische chirurg)
  • Bij de overheidsinstellingen, dus ook bij de Tweede Kamer, de Nationale Ombudsman, de stadsdeelraad, GGD en de gemalen;
  • In het openbaar vervoer, maar niet bij veerboten en de belbus.

  ANP / NOS

  In juli 2018 stemde de Eerste Kamer in met de Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding, in 2016 was de wet al goedgekeurd door de Tweede Kamer.

  BEKIJK OOK

  Beperkt boerkaverbod komt er, ook Eerste Kamer akkoord

  Handhaven boerkaverbod ook geen prioriteit voor Rotterdam en Utrecht

  Burgemeester Halsema: 'Amsterdam gaat boerkaverbod niet handhaven'

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 04 april 2018 @ 00:42
  #1

  Goedemorgen, de VEILIGHEID KAMERGEBOUW na een incident enkele weken geleden wordt niet direct verbeterd? Een politieke blunder van de Kamer zelf of...? We kunnen dat achteraf meestal pas beoordelen, laten we hopen van niet een slehte beoordeling.

  Zie en lees verder art. NOS-NIEUWS TWITTER (bron)

  Publieke tribune in de Kamer wordt niet met glas afgeschermd

  GISTEREN, 19:15

  AANGEPAST GISTEREN, 21:38

  POLITIEK

  Hulpdiensten in de Tweede Kamer na het incident NOS

  De publieke tribune in de Tweede Kamer wordt niet met glas afgeschermd. PVV-leider Wilders had daarom gevraagd nadat vorige maand een man van de publieke tribune was gesprongen. Tweede Kamervoorzitter Arib schrijft aan de Tweede Kamer dat de betrokkene gedurende drie maanden het Kamergebouw niet meer in mag.

  Op 22 maart werd de vergadering in de Tweede Kamer aan het begin van de middag stilgelegd, nadat er een man van de publieke tribune was gesprongen. Hij had een touw om zijn nek, dat was vastgebonden aan de tribune. De man liep geen ernstige verwondingen op.

  Arib schrijft dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer het voorval zeer betreurt. Op het verzoek om een glazen scherm gaat ze in haar brief niet expliciet in.

  Het openbare deel van het Kamergebouw is in principe vrij toegankelijk voor bezoekers. "Personen die de orde ernstig verstoren en waarbij vrees bestaat voor een nieuwe verstoring van de orde, kan tijdelijk de toegang tot het Kamergebouw of de publieke tribune worden ontzegd", aldus Arib.

  Wilders noemt haar een slappe Kamervoorzitter. "Het terroristisch gevaar laat zich niet tegenhouden door een regeltje uit het Reglement van Orde. Wat een onnozelheid.", twittert hij.

  BEKIJK OOK

  Man die sprong in Tweede Kamer heeft spijt

  Man springt van publieke tribune Tweede Kamer

  Deel dit artikel: 

    

  Gewijzigd op 2018-05-21 13:34:10
  handtekeningafbeelding