2470 keer bekeken

GROTE INTERMENSELIJKE MISDADEN, DRAMA'S, 'Rechtssysteem'?

 • vrijdag 01 april 2022 @ 08:31
  #37
  reactie op (#36) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG AFGHAANSE TOLKEN: POLITIEKE DRUK SPEELDE EEN ROL BIJ AFWIJZING EVACUATIEVLUCHT. Nog bijna 1200 Afghanen die recht hebben op asiel in Afghanistan.... 

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest.

  Tientallen Afghaanse tolken met gezin in Nederland voor asielprocedure

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 11:56

  'Politieke afbreukrisico's' speelden rol bij afwijzen evacuatievlucht Afghanen

  Vliegveld Kabul september 2021 ANP

  Nederland heeft eind september de kans om honderden Afghanen tegelijkertijd uit Kabul te evacueren onder meer laten schieten vanwege "politieke afbreukrisico's". Dat blijkt uit de besluitenlijst van een overleg tussen verschillende ministeries die de NOS in handen heeft gekregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

  De Pakistaanse luchtvaartmaatschappij PIA bood Nederland eind september, ruim een maand na de val van Kabul, een chartervlucht aan voor evacués, waardoor in één keer ruim 300 mensen het land hadden kunnen verlaten. Dat zou gaan om Nederlanders en om Afghanen die in het verleden voor Nederland hebben gewerkt.

  De NOS berichtte al eerder dat Nederland dat aanbod afsloeg, maar toen werd niet volledig duidelijk waarom.

  Uit een document dat gisteren na aandringen alsnog werd vrijgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat daar twee redenen voor waren. In één keer zoveel mensen uit Afghanistan evacueren, zou leiden tot problemen op de ambassade in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad, die de mensen op zou vangen. Ook zouden er "financiële en politieke afbreukrisico's" ontstaan.

  Vanmiddag debatteert de Tweede Kamer over de evacuatie van de Afghanen. Uit een Kamerbrief die gisteren werd verstuurd blijkt dat sinds de val van Kabul ruim 3100 mensen uit Afghanistan zijn geëvacueerd. Dat gaat ook om mensen met een Nederlands paspoort. Er zouden nog zo'n 1200 mensen in Afghanistan zitten die in aanmerking komen voor evacuatie.

  Wie er politieke afbreukrisico's liep, of anders gezegd in de politieke problemen kon komen, en waarom ambtenaren deze inschatting maakten wordt in het document niet duidelijk. De verantwoordelijke ministers waren op dat moment Ben Knapen van het CDA en Henk Kamp van de VVD, Ankie Broekers-Knol (VVD) was erbij betrokken als staatssecretaris.

  Uit eerder vrijgegeven WOB-documenten bleek dat ambtenaren ook twijfels hadden over het boeken van een volledige vlucht, omdat de opvang in Nederland overvol zat. In het uiteindelijk bepalende overleg was dat argument niet doorslaggevend, blijkt nu. Er zou wel later op politiek niveau over worden doorgepraat.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft tot nu toe altijd volgehouden dat het aanbod van PIA werd afgeslagen omwille van de veiligheid van de betrokkenen. Daarover staat echter niets in het document dat nu is vrijgegeven. Een woordvoerder van het ministerie noemt dat "ongelukkig", maar blijft erbij dat veiligheid wel degelijk de belangrijkste reden was om de vlucht bij PIA niet te boeken.

  De woorden komen uit een besluitenlijst van een overleg tussen onder meer het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Defensie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat vond plaats op 30 september vorig jaar, een kleine twee weken nadat Sigrid Kaag (D66) was opgestapt als minister van Buitenlandse Zaken, waarna ook Ank Bijleveld (CDA) opstapte als minister van Defensie.

  Kamermeerderheid wilde haast maken

  Een ruime Kamermeerderheid wilde eind september juist haast maken en zo veel mogelijk mensen, zo snel mogelijk evacueren. De situatie in Afghanistan werd als zeer gevaarlijk ingeschat voor de mensen die na de machtsovername door de Taliban waren achtergebleven.

  De ambtenaren besloten echter om kleine groepjes van zo'n 10 tot 20 mensen uit Afghanistan te evacueren op overgebleven stoelen in door andere partijen gecharterde vliegtuigen. Het duurde daardoor maanden voordat Afghanen met een paspoort die daarvoor in aanmerking kwamen, ook daadwerkelijk weg waren uit Kabul.

  De financiële risico's worden in het document wel verder beschreven. Ambtenaren vreesden dat Afghanen die uitgenodigd waren voor de vlucht, niet zouden komen opdagen, waardoor het geld voor niets zou zijn uitgegeven. Die risico's waren wel beperkt: de totale vlucht kostte naar verluidt zo'n 450.000 dollar.

  De NOS deed eind vorig jaar een WOB-verzoek naar evacuatievluchten van Pakistan International Airways. Half februari kwamen de documenten, maar het nu vrijgegeven document ontbrak. Uit de andere documenten was op te maken dat er op 30 september een overleg tussen verschillende ministeries had plaatsgevonden, maar het ministerie ontkende dat daarvan een verslag was gemaakt. Na aandringen bleek dat verslag er wel degelijk te zijn.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

   

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 04 december 2021 @ 08:19
  #36
  reactie op (#33) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG AFGHAANSE TOLKEN voor NL troepen: 60 NEDERLANDERS en ook AFGHANEN, FRANSEN DOOR FRANSE EVACUATIEVLUCHT uit Afghanistan gehaald! Achter de schermen wordt er (internationaal) nog steeds aan de evacuaties gewerkt en uiteraard daarover geen mededelingen, pas als e.e.a is geslaagd....

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest.

  Tientallen Afghaanse tolken met gezin in Nederland voor asielprocedure

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  UPDATE 5-12-21 08.00 uur:

  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  En ook: Ja, ja is dat zo?

  NOS NIEUWS • BUITENLAND • GISTEREN, 23:13

  Franse evacuatievlucht uit Afghanistan, 60 Nederlanders aan boord

  Een van de evacuatievluchten die de afgelopen dagen in Qatar aankwamen MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN

  Frankrijk en Qatar hebben gezamenlijk een evacuatievlucht uitgevoerd vanuit Afghanistan. Dat meldt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken.

  De Fransen zeggen ruim 300 mensen geëvacueerd te hebben. Onder hen zijn 258 Afghanen, ongeveer 60 Nederlanders en 11 Fransen en hun familieleden en bekenden van de evacuees. Het vliegtuig vloog van de Afghaanse hoofdstad Kabul naar Doha in Qatar.

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat er donderdag zo'n 60 Nederlanders met een vlucht uit Afghanistan naar Qatar zijn gevlogen. Binnenkort reizen ze door naar Nederland.

  profielfoto Ministerie van Buitenlandse Zaken @MinBZ

  Gisteren zijn twee vluchten uit Afghanistan aangekomen in Qatar. De mensen die daarmee zijn overgebracht reizen binnenkort door naar NL. @eenvandaag heeft hier een reportage over gemaakt die te is zien om 18.15 op @npo1 #Afghanistan

  14 uur geleden

  De evacuees in het door Frankrijk gecharterde toestel zijn mensen die gevaar liepen in Afghanistan vanwege hun werkzaamheden. Het gaat onder meer om voormalig civiele medewerkers van de Franse strijdkrachten en om journalisten. Zij worden volgende week naar Frankrijk gevlogen.

  Er zijn de afgelopen weken meer dan 300 Afghanen namens Nederland geëvacueerd via de zogeheten Doha-route, van de ongeveer 2000 op de evacuatielijst. Volgens Marjan Kamstra, de Nederlandse ambassadeur in Qatar, wordt de evacuatie vaak bemoeilijkt doordat mensen die ervoor in aanmerking komen, of hun familieleden, geen reisdocument hebben.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-12-05 08:33:29
  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 02 oktober 2021 @ 09:30
  #35
  reactie op (#31) herman_dad

  Goedemorgen, EN WEER, 2 KINDEREN HIER OPGEGROEID mogen na breed protest TOCH BLIJVEN terwijl ze eerder uitgezet dreigden te worden omdat HET GEZIN, vader en moeder uit Armenie waren gevlucht.: Ruim een week geleden was er een demonstratie op de Grote Markt in Groningen en een petitie om het gezin te laten blijven werd 40.000 keer ondertekend.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 18:25

  Armeens gezin uit Groningen mag toch blijven

  De kinderen Davit en Nunë tijdens een demonstratie om het gezin te laten blijven RTV NOORD

  De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat een Armeens gezin dat uitgezet zou worden toch in Nederland blijven. De ouders van het gezin vluchtten zo'n tien jaar geleden uit Armenië naar Nederland. Hier kregen ze twee kinderen: Nunë, die nu negen is, en Davit (7).

  Het gezin uit Groningen zou onder de kinderpardonregeling moeten vallen, maar de IND vond dat de familie terug moest omdat er in een bepaalde periode geen duidelijkheid was over hun woon- en verblijfplaats.

  Fout van de IND

  De advocaat van de familie spande een rechtszaak aan en in de zitting bleek gisteren dat hun toenmalige adres wel degelijk in het dossier zat. De IND heeft vervolgens laten weten dat er een fout is gemaakt en dat het gezin mag blijven, schrijft RTV Noord.

  De familie krijgt nu een verblijfsvergunning. Over een aantal jaar kunnen ze officieel genaturaliseerd worden.

  De dreigende uitzetting van het gezin zorgde voor veel verontwaardiging. Ruim een week geleden was er een demonstratie op de Grote Markt in Groningen en een petitie om het gezin te laten blijven werd 40.000 keer ondertekend.

  Deel dit artikel:

  Dit is een artikel van RTV Noord.

   

  handtekeningafbeelding
 • zondag 01 augustus 2021 @ 01:07
  #34

  Goedemorgen, EEN INTERMENSELIJK DRAMA. SYRISCH MEISJE VAN 11 JAAR alleen reizend (??) aangetroffen op Utrecht-CS. Ze is opgevangen door   en de politie die zal zich over haar ontfermen. Het meisje bleek pas 11 jaar oud te zijn en was alleen en zonder enig document in Utrecht aangekomen. Ze is door de politie en de voorbijganger gerustgesteld en meegenomen naar het politiebureau waar hulpinstanties zijn ingeschakeld om opvang voor haar te regelen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 22:34

  11-jarig Syrisch meisje gestrand op Utrecht Centraal

  POLITIE/ INSTAGRAM

  De politie in Utrecht heeft vandaag een jong Syrisch meisje opgehaald dat op station Utrecht Centraal was gestrand. Het meisje had een koffertje bij zich en liep in haar eentje door het station.

  Medewerkers van de NS merkten het meisje op, gaven haar wat te eten en drinken en schakelden de politie in. Die kon in eerste instantie niet veel uitrichten, want het meisje sprak geen Nederlands of Engels.

  Een behulpzame voorbijganger bracht uitkomst. Die "heeft ons super goed geholpen vanwege het dialect dat dit meisje sprak", schrijft wijkagent Peter op Instagram.

  Het raakt je echt in je hart.

  Wijkagent Peter op Instagram

  Het meisje bleek pas 11 jaar oud te zijn en was alleen en zonder enig document in Utrecht aangekomen. Ze is door de politie en de voorbijganger gerustgesteld en meegenomen naar het politiebureau waar hulpinstanties zijn ingeschakeld om opvang voor haar te regelen.

  "Het raakt je echt in je hart dat zo'n jong kind, moederziel en alleen, aan haar lot overgelaten wordt in een voor haar vreemd land... Gelukkig hebben we met meerdere disciplines en behulp van zorgzame burgers wat voor haar kunnen betekenen en gaat zij hopelijk een goede toekomst tegemoet", besluit de agent zijn bericht.

  De politie kan over de zaak verder niets toevoegen, meldt persbureau ANP. Het is onbekend waar ze vandaan komt en of ze al langer in Nederland was.

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2021-08-01 01:07:45
  handtekeningafbeelding
 • donderdag 29 juli 2021 @ 08:20
  #33
  reactie op (#32) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG AFGHAANSE TOLKEN voor NL troepen: NOG STEEDS NIET IS NL IN STAAT TIENTALLLEN TOLKEN EN FAMILIELEDEN DAAR met spoed weg te halen. We moeten dan ook voor het leven zelfs van hen vrezen. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen. Een grotere vooral POLITIEKE BLUNDER EN SCHANDAAL is feitelijk niet te bedenken en schande voor de 'beschaving'.

  Overigens kunnen we dat in het geheel stellen, de Russen hebben destijds jaren en jarenlang in Afghanistan gezeten en moesten uiteindelijk met hangende pootjes OPGEVEN daar, de mensheid in Afghnistan is in zijn algemeenheid daar nog overgeleverd aan de 'Godsdienst' en wil daarvoor sterven als het moet (Taliban 'verslagen'??) De Russen konden het dus niet en in de jaren '90 dacht de VS en het Westen, NAVO: 'Wij doen die 'klus' wel even en gaan medemenselijkheid daar brengen'?

  En NEDERLAND deed in NAVO verband in feite ook mee.... Desondanks de zeer goede zaken die gebracht zijn, scholen, scholing bv en het opbouwen van een Afghaanse overheid, regering EN leger gebaseerd op 'westelijke waarden' (voor wat die waard zijn dan) kunnen we stellen AL DIE JAREN WAREN TEVERGEEFS - in weerwil van een NL generaal en 'veteraan' die anders beweerde onlangs' - en ook de toch vele slachtoffers die gevallen zijn, voor NL troepen al 25 gesneuvelden, want de TALIBAN met op de ISLAM gebaseerde levenswijzen EN NIET ANDERS, is NOOIT VERSLAGEN geweest en sterker nog:   

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest.

  Tientallen Afghaanse tolken met gezin in Nederland voor asielprocedure

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 03:52

  'Tientallen tolken van Nederlandse militairen nog steeds vast in Afghanistan'

  Demissionair minister van Defensie Bijleveld ANP

  Tientallen tolken van Nederlandse militairen die uit Afghanistan zijn teruggekeerd zitten nog steeds vast in het land en lopen gevaar, ondanks de belofte van het demissionaire kabinet om ze zo snel mogelijk in veiligheid te brengen. Dat schrijft Trouw op basis van gesprekken met betrokkenen. Ook zijn er zorgen over het lot van beveiligers, omdat zij niet onder de tolkenregeling vallen.

  De tolken die voor de Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen gevaar omdat ze door de Taliban worden gezien als landverraders. Na het vertrek van de Nederlandse militairen vorige maand, zei demissionair minister van Defensie Bijleveld dat ze haar stinkende best zou doen om de tolken en hun families naar Nederland te halen.

  Op dit moment zijn er van de 273 tolken volgens het ministerie van Defensie nog zeker zeventig met hun gezinnen in Afghanistan, terwijl het land steeds onveiliger wordt. In navolging van de Amerikanen besloten ook andere NAVO-troepen zich gefaseerd terug te trekken uit Afghanistan. Als gevolg daarvan wint de Taliban meer terrein in het land. Het aantal burgerdoden in het land is volgens de VN de afgelopen maanden fors opgelopen.

  In een reactie aan het dagblad laat het ministerie weten dat het grootste deel van de tolken die nog wachten op een oordeel hun aanvraag pas vorige maand heeft ingediend. Bovendien zouden er steeds meer aanvragen binnenkomen, waaronder aanvragen van Afghanen die nooit met Nederlanders hebben gewerkt.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • maandag 24 mei 2021 @ 00:58
  #32

  Goedemorgen, HAAL DE AFGHAANSE TOLKEN voor NL troepen destijds EN ONLANGS NOG, uit Afghanistan weg want OP HUN HOOFD STAAT EEN PRIJS... ! Stelt ook de minister van Defensie zelfs.... dus AKTIE zouden we zeggen?!

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest.

  Tientallen Afghaanse tolken met gezin in Nederland voor asielprocedure

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  Een Afghaans meisje met een tolk ANP

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 20:53

  'Afghaanse tolken sneller naar Nederland, want op hun hoofden staat een prijs'

  Afghaanse tolken die voor Nederland in Afghanistan hebben gewerkt en nog steeds in dat land zijn, moeten zo snel mogelijk naar Nederland worden gehaald, zeggen militaire vakbonden en veteranen. "De meeste tolken zijn, vrees ik, nog daar en in levensgevaar", zegt Anne-Marie Snels van militaire vakbonden AFMP en VBM.

  "Alleen al in 2014 werkten 220 tolken voor ons in Afghanistan, en nu zijn er pas zestig in Nederland. Waar zijn de anderen dan?", vraagt Snels zich af.

  Volgens demissionair minister Bijleveld van Defensie is het merendeel van de tolken al in Nederland. "Het is onze plicht om goed te zorgen voor deze mensen die zulk gevaarlijk werk voor ons hebben gedaan. Daarom doen we ontzettend ons best."

  Terugtrekking militairen

  Er zijn zorgen over de veiligheid van de tolken. Zo zijn er berichten over tolken die zijn vermoord omdat ze hadden gewerkt voor de internationale coalitie in AfghanistanTwee jaar geleden werd al bekend dat de bedreigde tolken in principe in aanmerking komen voor asiel in Nederland. Sinds vorig jaar worden tolken actief hierheen gehaald. Twee weken geleden drongen de VVD en D66 in de Tweede Kamer erop aan dat de tolken snel naar Nederland moeten komen nu de risico's nog groter worden door de terugtrekking van buitenlandse militairen uit Afghanistan.

  "De Taliban hebben gezegd dat mensen die voor buitenlandse troepen hebben gewerkt, moeten rekenen op aanslagen", zegt Bijleveld. "Deze tolken zijn zichtbaar met onze troepen op pad geweest. Daarom hebben we de speciale regeling gemaakt waar deze mensen een beroep op kunnen doen zodat ze snel hiernaartoe kunnen komen."

  De laatste weken kwamen meerdere tolken naar Nederland. Een van hen is Barigul. Hij is vorige maand aangekomen in Nederland en ziet in deze video na vijftien jaar veteranen Roy en Robert terug in Nederland. Barigul is op verzoek van Defensie onherkenbaar in beeld gebracht:

  1:43 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Na bijna 15 jaar ontmoeten Nederlandse veteranen hun Afghaanse tolk weer

  Maar volgens Snels gaat het terughalen dus niet snel genoeg. "Het duurt in Nederland maanden voordat de papieren op orde zijn. Het is echt bureaucratie."

  Volgens Bijleveld is het allemaal niet zo eenvoudig. "Je moet de tolk identificeren, je moet er zeker van zijn dat het mensen zijn die voor ons gewerkt hebben. Dat moet je allemaal checken. En daarnaast willen ook niet alle tolken meteen hierheen. Het ligt niet altijd aan ons. Het is een proces dat je met zijn allen moet doorlopen."

  Volgens Snels moet het proces geïntensiveerd worden. Dat heeft de Tweede Kamer eerder ook beloofd, zegt ze. "Zet vliegtuigen in, zorg dat alle papieren klaar zijn. De Kamer moet nu doorpakken, er staan prijzen op de hoofden van tolken."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 14 april 2021 @ 07:57
  #31
  reactie op (#30) herman_dad

  Goedemorgen, 14 JARIGE JONGEN EN ZIJN MOEDER TOCH NIET UITGEZET NAAR ARMENIE, zij hadden toevallig daarvan een paspoort en kwamen uit Syrie gevlucht. maar volgens IND, overheid is Armenie een 'veilig' land? Ze hadden er echter nooit gewoond, spreken die taal niet en de jongen is hier opgegroeid en feitelijk NEDERLANDS als Nederlander. 

  Overigens was hier een groot publiekelijk PROTEST TEGEN en we zien, dat HELPT! 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:48

  Jacob (13) krijgt verblijfsvergunning en wordt niet uitgezet naar Armenië

  De 13-jarige brugklasleerling Jacob heeft een verblijfsvergunning gekregen en wordt niet uitgezet naar Armenië. Dat meldt zijn advocaat Wil Eikelboom via Twitter. Ook zijn moeder Tina mag blijven.

  profielfoto Wil Eikelboom@wileikelboom

  BREEK Zojuist bericht gekregen dat Tina en Jacob een verblijfsvergunning hebben gekregen! #jacobblijfthier

  16 uur geleden

  "Hij kon het eerst niet geloven", zei Eikelboom op NPO Radio 1 over de eerste reactie van Jacob op het nieuws. Het leek erop dat de moeder en zoon zouden worden uitgezet naar Armenië. De twee vluchtten in 2015 voor de oorlog in Syrië. Met een boot kwamen ze via Griekenland naar Nederland, om met hun familie te worden herenigd.

  De Immigratie- en Naturalisatiedienst oordeelde dat de twee moesten worden uitgezet naar Armenië, omdat ze Armeense christenen zijn en de moeder een Armeens paspoort had. Dat had ze aangevraagd omdat ze dacht daarmee meer kans te maken op een verblijfsvergunning.

  De twee tekenden protest aan tegen de uitzetting, omdat ze uit Syrië komen en Armenië niet goed kennen. Tina zei er één keer in haar leven gedurende vier dagen te zijn geweest om het paspoort op te halen. Jacob was er nog nooit geweest. Volgens advocaat Eikelboom is het bovendien discutabel of Armenië wel een veilig land is.

  Petitie

  Er werd een petitie opgestart, die meer dan 166.000 keer is ondertekend. Ook schoof de jongen vorige week aan bij talkshow De Vooravond om de kwestie te bespreken. Hij is havo-scholier op een school in het Gelderse Ubbergen.

  Meerdere asielaanvragen werden afgewezen. Het is nog niet bekend waarom Tina en Jacob nu wel een verblijfsvergunning hebben gekregen. "Dat is niet met zekerheid te zeggen", legt Eikelboom uit. "Er stond nog een aanvraag open, wellicht dat juridische argumenten de doorslag hebben geven. Ook de petitie heeft geholpen. Ik denk dat iedereen inzag dat het onredelijk was om ze uit te zetten."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 04 augustus 2020 @ 01:35
  #30
  reactie op (#29) herman_dad

  Goedemorgen, 14 jarige jongen uit Syrie, PLEEGT ZELFMOORD OMDAT GEZIN TERUG MOET. Leest u zelf, wat moeten we hier nog over zeggen?

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:30

  14-jarige jongen uit Syrië pleegt zelfmoord in azc

  De familie van Ali Ghezawi rouwt om zijn dood (C)AD/KOEN VERHEIJDEN

  In een asielzoekerscentrum in Gilze heeft een Syrische jongen zich vorige week van het leven beroofd. Dat vertelt de familie van de 14-jarige Ali Ghezawi aan het AD. Een eerdere poging van Ghezawi vorig jaar mislukte. De Syrische jongen kon het niet aan dat hij samen met zijn ouders en broertjes en zusjes definitief Nederland moest verlaten.

  Het gezin vluchtte negen jaar geleden uit Syrië. Vijf jaar zat het gezin in Libanon, daarna vertrokken ze naar Spanje. De omstandigheden in het Zuid-Europese land waren volgens de familie echter erbarmelijk. Ze kwamen naar Nederland. Tegen de krant vertelt de vader van het gezin dat hun asielaanvraag werd afgewezen omdat ze al eerder asiel hadden aangevraagd in Spanje.

  Die continue onzekerheid werd de 14-jarige jongen te veel. ''Toen we onlangs hoorden dat we definitief niet in Nederland kunnen blijven, knapte er iets bij hem. Hij wilde niet meer praten en eten. Ik durfde hem geen seconde uit het oog te verliezen'', vertelt de moeder van het gezin.

  Droom in duigen

  Het gezin maakt het verhaal openbaar om naar eigen zeggen te laten zien dat vluchtelingenkinderen geen veilige plek hebben in Europa. ''Spanje was een verschrikkelijke ervaring voor Ali. Het bracht hem tot een onmenselijk besluit. Zijn droom om in Nederland te wonen, viel in duigen", schetst de familie.

  De woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt de dood van de jongen. ''Het is ongelooflijk triest. We zijn er voor de familie en ondersteunen hen waar mogelijk." Volgens de woordvoerder komt het niet vaak voor dat een jong kind zichzelf van het leven berooft in een opvanglocatie. Suïcidecijfers in het algemeen worden door het COA niet bijgehouden.

  Volgens het AD is de jongen vandaag door zijn familie begraven.

  Heb jij hulp nodig?

  Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem via de chat op www.113.nl of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 27 december 2019 @ 00:31
  #29
  reactie op (#27) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg #27: BURGEMEESTER HALSEMA SPRONG PERSOONLIJK IN DE BRES VOOR AMSTEDAMSE JONGEN die 'nationaliteit' kwijtraakte en was OPGEPAKT hiervoor....In Amsterdam geboren Daniël (19) als illegaal vastgezet Een juridische dwaling weer pur sang van de IND dan in dit geval....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • VANDAAG, 11:37

  Halsema schrijft briefje voor Amsterdamse Daniël zonder papieren

  Daniël Buter ANP

   Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft een briefje geschreven voor Daniël Buter, een jongen uit Amsterdam-Noord die mogelijk Nederland uit wordt gezet.

   In Het Marathoninterview op NPO Radio 1 zegt ze: "Ik heb een briefje geschreven waarin staat dat dit Daniël Buter is. Dat hij geen papieren heeft, maar dat hij vrij in Amsterdam moet kunnen rondlopen en dat er anders contact met mij moet worden opgenomen. Met dat briefje heb ik hem kunnen wegsturen. En ik hoop dat hij nu weer lekker op zijn fiets door Noord rijdt." Ze zegt te hopen dat het briefje verkreukeld in Buters portemonnee zit en dat hij het verder niet nodig heeft.

   Volume 0% 00:00 03:12

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   Kopie van verlopen paspoort

   De 19-jarige Buter werd geboren in Amsterdam en groeide op bij zijn grootouders. Grootvader is Nederlander, grootmoeder heeft al jaren de Nederlandse nationaliteit. Maar Buter dreigt te worden uitgezet naar de Dominicaanse Republiek, het geboorteland van zijn ouders. Zij lieten hem als peuter achter bij zijn grootouders.

   Toen Buter zich in 2016 wilde inschrijven bij een mbo-opleiding bleek dat hij de Nederlandse nationaliteit niet had. Zijn moeder, in wier paspoort hij stond bijgeschreven, had die bij haar vertrek uit Nederland opgegeven en zijn grootouders hebben nooit voogdij aangevraagd. Door fouten en toevalligheden bleef jarenlang onopgemerkt dat Buter officieel geen Nederlander is.

   Hij gebruikte een kopie van het (verlopen) paspoort van zijn moeder om zich bijvoorbeeld op scholen in te schrijven. Op vakantie naar het buitenland ging hij niet en hij is alleen als baby een keer in de Dominicaanse Republiek geweest.

   1:49 Volume 0%

   Zie video in oorspronkelijke artikel

   'Ik wil echt zo snel mogelijk in m'n bed liggen nu'

   Actieve zorgplicht

   Begin november werd Buter opgepakt toen hij op bezoek was bij zijn opa. Op 6 december kwam hij vrij, nadat er een nieuwe aanvraag was ingediend voor een verblijfsvergunning, Die procedure mag hij in vrijheid afwachten, het besluit valt in februari. Toen zijn zaak begin december in de publiciteit kwam, nam burgemeester Halsema het meteen al voor Buter op.

   "Ik ben van mening dat we uitvoerder zijn van de paspoortwet. Dat is een verplichting die we moeten naleven", zei ze toen. "Maar we hebben ook een actieve zorgplicht naar onze eigen inwoners om daar waar zij verdwaald raken in bureaucratie en regelingen, een helpende hand te bieden."

   BEKIJK OOK

   In Amsterdam geboren Daniël (19) als illegaal vastgezet

   Deel dit artikel:

    

   handtekeningafbeelding
  • zaterdag 14 december 2019 @ 00:22
   #28
   reactie op (#27) herman_dad

   Goedemorgen, AFGEWEZEN BAHREINI UITGEZET EN IN EIGEN LAND VASTGEZET, IND MAAKT GROTE INTERMENSELIJKE FOUT. Hij is inmiddels veroordeeld tot 2x levenslang. 

   Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 22:12

   IND wees ultiem verzoek asielzoeker Bahrein af.

   Ali Mohammed al-Showaikh en kind AMNESTY INTERNATIONAL/TWITTER

   De Immigratie- en Naturalisatiedienst heeft vorig jaar op het laatste moment een verzoek afgewezen van de asielzoeker Ali Mohammed Showaikh om hem niet uit te zetten naar Bahrein. Hij wilde aantonen dat hij in zijn thuisland in gevaar was, maar de IND keek niet naar nieuwe papieren die hij indiende. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

   De uitzetting kwam in het nieuws omdat Showaikh direct na aankomst in Bahrein werd opgepakt en vastgezet. Hij is inmiddels veroordeeld tot tweemaalevenslang voor onder meer "terroristische activiteiten". Volgens Amnesty International en Vluchtelingenwerk is de man ook gemarteld. Zij nemen aan dat hij alleen is veroordeeld omdat zijn broer een politiek activist is.

   De regeringspartijen ChristenUnie en D66 drongen, met steun van de linkse oppositie, aan op een onderzoek. Toenmalig staatssecretaris Harbers gaf de inspectie vervolgens opdracht op een rij te zetten wat er is gebeurd in de periode voorafgaand aan de uitzetting. De inspectie kreeg geen opdracht om te kijken of de man toch recht had op asiel, omdat dat aan de rechter is.

   KLM

   Showaikh werd vier dagen voor zijn uitzetting opgesloten om te voorkomen dat hij zich aan zijn uitzetting zou onttrekken, staat in het inspectierapport. Zelf drong hij erop aan dat hij zou worden uitgezet naar Iran en niet naar Bahrein, maar luchtvaartmaatschappij KLM weigerde dat. De KLM verwachtte dat Iran hem niet zou willen toelaten omdat hij geen inreisvisum had.

   De Bahreiner zei dat hij wel een visum kon regelen, maar pas als hij zijn paspoort zou terugkrijgen. Dat paspoort was in handen van de Dienst Terugkeer en Vertrek, die het pas wilde teruggeven bij vertrek uit Nederland.

   De Nederlandse autoriteiten gingen ervan uit dat een uitzetting naar Iran niet mogelijk was omdat hij ook daar geen langdurige verblijfsvergunning zou krijgen. Maar de inspectie constateert nu, op basis van navragen, dat dat ook niet per se nodig is. De toezegging dat een land iemand toelaat is al voldoende.

   Nieuw asielverzoek

   Verder diende de Bahreiner op het laatste moment dus nog een nieuw asielverzoek in, vanwege nieuwe informatie over het gevaar dat hij zou lopen bij terugkeer. Hij vroeg zijn familie om documenten die ondersteunden dat de Bahreinse autoriteiten hem verdachten van terroristische activiteiten.

   Van die papieren, in het Arabisch, ontving hij een dag voor zijn uitzetting een kopie. De IND deed er niets mee, mede omdat het een onvertaalde kopie betrof die een dag voor de uitzetting pas werd overlegd. De asielzoeker had genoeg tijd gehad om dat eerder te doen, meende de IND. De inspectie constateert dat zijn advocaat niet betrokken was bij het ingediende verzoek.

   De inspectie heeft ook gesproken met de IND-medewerker die over de zaak van de Bahreiner besliste. Zij staat nog steeds achter het besluit zoals dat destijds is opgesteld. Zij stelt niet te hebben kunnen voorzien dat de man bij terugkeer zou worden opgepakt en veroordeeld. Zij vond de veronderstelde politieke activiteiten van de man niet geloofwaardig.

   'Cruciale fouten'

   Vluchtelingenwerk concludeert uit het rapport dat er cruciale fouten zijn gemaakt bij de IND, waardoor de man onterecht is uitgezet en tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld.

   De vluchtelingenorganisatie wil dat er een breder onderzoek komt naar de kwaliteit van beslissingen bij de IND om nieuwe onterechte afwijzingen te voorkomen. Showaikhs advocaat, Flip Schüller, wil zijn cliënt in Bahrein bezoeken en vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken daarbij te bemiddelen.

   BEKIJK OOK

   Deel dit artikel:

   handtekeningafbeelding