815 keer bekeken

RECHTERS met migratie-achtergrond en verder nieuws over hen

 • zondag 28 juli 2019 @ 00:32
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, MEER MANNEN EN IN MENSEN MET MIGRATIEACHTERGROND IN DE RECHTSPRAAK? Dat vindt de vrouwelijke president van het Gerechtshof in Den Haag althans. Eerder liet ook D66 zich daar al over uit.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  'Meer mannen en mensen met migratieachtergrond nodig in rechtspraak'.

  Marieke Koek, president van het Gerechtshof in Den Haag SERGE LIGTENBERG

  VANDAAG, 10:59

  BINNENLAND

  De rechterlijke macht in Nederland pleit voor meer mannen en mensen met een migratieachtergrond als rechter. Op dit moment is zestig procent van de rechters in Nederland vrouw.

  "Sinds jaar en dag is het belangrijk dat de rechtspraak de samenleving weerspiegelt. Daarbij gaat het ook om diversiteit in die samenleving en die moet tot uitdrukking komen in het rechtsbestand. Daarmee wordt het vertrouwen in de rechtelijke macht verstevigd."

  Dat zegt Marieke Koek, president van het Gerechtshof in Den Haag en voorzitter van de Landelijke Selectiecommissie Rechtspraak. "Een rechter heeft een enorm belangrijke rol in de samenleving. Als die samenleving verandert, moeten wij mee veranderen, ook als het gaat om hoe wij onze mensen werven."

  Mensen die zich met belangstelling bij ons melden, moeten het gevoel hebben dat ze welkom zijn bij de rechtspraak", zegt Koek. "Daar spreken we ook intern over, hoe we dat met z'n allen kunnen uitstralen."

  Eigen baas over agenda

  Dat de meerderheid van de rechters in Nederland vrouw is, is volgens Koek goed te verklaren. "De afgelopen jaren zijn veel vrouwelijke juristen op de arbeidsmarkt gekomen. Het werk van rechters is heel studieus, wat betekent dat je een deel van de week behoorlijk eigen baas bent over je agenda. Bij het combineren van werken en privé is dat aantrekkelijk. Je kunt 's avonds om 20.00 uur als de kinderen in bed liggen in je dossiers duiken en soms is het mogelijk om bijvoorbeeld een kind van school te halen."

  Om de drempel voor mensen met een migratieachtergrond aan te passen, is recent de taaltoets aangepast. Die toets is overigens verplicht voor iedereen die rechter wil worden. "Maar als in die test ook een vraag wordt gesteld over een oud spreekwoord dat onze grootmoeders nog gebruikten, dan kun je je afvragen of je daarmee selecteert of iemand een goede rechter wordt."

  De verbale toets test het analoge en analytische denken. Ook wordt een assessment afgenomen. "De vraag is of je goed in staat bent beslissingen te nemen, dat is de kerntaak van een rechter. Je moet heel snel analyseren, hoofd- van bijzaken scheiden en alles in je hoofd koppelen aan wat het juridisch betekent."

  Moeilijk dilemma

  Beslissingsvaardigheid en stressbestendigheid zijn ook belangrijke eigenschappen waarover een rechter moet beschikken. "Niet meewaaien met alle winden in de media. Als er een moeilijk dilemma is waar iedereen over praat en waar iedereen wat van vindt, dat moet je in staat zijn om die beslissing te nemen."

  Overigens is er bij sollicitatieprocedures geen sprake van positieve discriminatie, omdat uiteindelijk de kwaliteiten van de kandidaten gelden.

  Stimuleren

  Niet alleen door af en toe naar buiten te treden, zoals nu, probeert de rechtspraak mensen te stimuleren om te solliciteren. "We willen mensen met ons verbinden. Daarom zoeken we bijvoorbeeld contact met studentenverenigingen. Ook is het mogelijk om een rechter te spreken om te horen wat het vak precies inhoudt."

  "Zittingen zijn maar een deel van het werk", zegt Koek. "Het meeste werk vindt achter de schermen plaats, in het hoofd van de rechter en in overleg met collega's.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 augustus 2018 @ 00:47
  #1

  Goedemorgen, MEER RECHTERS MET EEN MIGRATIE-ACHTERGROND? Wil D66 althans en kennelijk zijn deze er (bijna) niet. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  D66 wil meer rechters met migratie-achtergrond

  GISTEREN, 04:17

  BINNENLANDPOLITIEK

  HOLLANDSE HOOGTE

  D66 vindt dat er meer rechters met een migratieachtergrond moeten worden aangesteld. Kamerlid Maarten Groothuizen zegt in het AD dat rechters herkenbaar moeten zijn voor de hele samenleving en dat dat bijdraagt aan het vertrouwen in de rechtsstaat.

  Ongeveer 12 procent van alle Nederlanders heeft een migratieachtergrond. In de krant noemt D66 het "onbestaanbaar" dat slechts 2 procent van de ongeveer 2300 rechters buitenlandse wortels heeft.

  Eerder dit jaar deed vertrekkend president van het gerechtshof in Den Haag Leendert Verheij een oproep tot meer etnische diversiteit onder rechters. Volgens hem is het aantal rechters met een migratieachtergrond veel te laag.

  Verheij kreeg daarop het verwijt positieve discriminatie in de hand te werken. Groothuizen benadrukt dat het hem niet gaat om identiteitspolitiek. "Het gaat er nog steeds om dat de beste man of vrouw de baan krijgt, maar er vallen nu tijdens de werving van rechters te veel geschikte kandidaten met een migratieachtergrond af."

  Makkelijker taalgebruik

  Verder wil Groothuizen dat rechters in hun vonnissen eenvoudiger Nederlands gebruiken, het zogeheten B1-taalniveau dat de overheid gebruikt op zijn websites. Rechters gebruiken nu te vaak jargon dat voor veel mensen niet te begrijpen is, zegt het Kamerlid.

  Ook wil Groothuizen dat rechtbanken processen via internet uitzenden. Hij zegt dat toen hij bij het Joegoslaviëtribunaal werkte, duizenden mensen dat proces in hun thuisland niet konden volgen. Het uitzenden op internet versterkt de betrokkenheid bij de rechtspraak, stelt de politicus.

  Deel dit artikel: 

  Gewijzigd op 2018-08-15 00:47:51
  handtekeningafbeelding