814 keer bekeken

TOELATING EU, FRONTEX, MARRAKESHPACT/VN, DUBBELE NATIONALITEIT OA

  • woensdag 21 december 2022 @ 00:06
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, FRONTEX, DE  EUROPESE GRENSBEWAKING: NEDERLAND KRIJGT IN DE PERSOON VAN DE COMMANDANT KON.MARECHAUSSEE als opvolger van de opgestapte vorige directeur van de organisatie ook een zekere zeggenschap daarover. Uiteraard houdt 'Brussel' die maar toch een voet tussen de deur. En de problemen zijn groot om de gehele EU-buitengrens goed te bewaken. Frontex moest op zoek naar een nieuwe uitvoerend directeur, nadat de vorige topman in april dit jaar was opgestapt. 

    OUDER: MEER MENSEN OP DE VLUCHT DOOR OORLOG etc. Waaronder veel KINDEREN IN 'BALLINGSCHAP GEBOREN' en ook blijvend zo? Moeten we dan inderdaad zo verder gaan of zie weer boek Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN op weg en dus niet SAMEN OP DE VLUCHT, dit boek eens ter harte nemen?  Niet allen een inrtermenseleijk probleem maar ook maatschappelijk gezien, VOOR IEDER VAN ALLE NU LEVENDEN.... frown

    Zie verder meer nieuws hierover op club  http://europese-unie.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    Frontex   NOS Nieuws•Vandaag, 16:06

    Marechausseecommandant Leijtens directeur Europese grenswacht Frontex

    De Nederlander Hans Leijtens is benoemd tot de directeur van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex. De raad van bestuur van Frontex koos hem uit een shortlist van drie kandidaten die waren aangedragen door de Europese Commissie op basis van advies van het Europees Parlement.

    Leijtens is nu nog commandant van de Koninklijke Marechaussee. Eerder had hij leidinggevende functies op het ministerie van Binnenlandse Zaken en was hij onder meer directeur-generaal bij de Belastingdienst. Leijtens zal zo snel mogelijk beginnen als directeur van Frontex, meldt het agentschap in een verklaring.

    Pushbacks

    Frontex moest op zoek naar een nieuwe uitvoerend directeur, nadat de vorige topman in april dit jaar was opgestapt. Fabrice Leggeri legde zijn taken neer na langdurige kritiek op Frontex vanwege de zogenoemde pushbacks.

    De organisatie was betrokken bij het met geweld terugsturen van migranten als die de buitengrenzen van de Europese Unie probeerden over te steken, zoals in Griekenland. Dat is in strijd met de Europese regels voor migratie.

    Leggeri lag vanwege die problemen al langer onder vuur. Eind 2020 vroegen Europarlementariërs al om zijn vertrek, nadat berichten over de illegale pushbacks zich opstapelden. Personeel keek meermaals weg of was deed zelfs actief mee met het terugsturen van asielzoekers op zee tussen Griekenland en Turkije.

    Begin deze maand werd nog uit onderzoek door Europese media duidelijk dat de grenspolitie migranten in het geheim vasthoudt in onder meer kooien, afgesloten bestelbussen en containers.

    Taken uitgebreid

    Het Europese grensagentschap bestaat sinds 2004 en telt duizenden grenswachten die ook wapens mogen dragen.

    In eerste instantie was de organisatie opgericht om de migratiestromen in Europa in goede banen te leiden, maar vanwege het toenemende aantal vluchtelingen werd het takenpakket in 2016 uitgebreid. Sinds dat jaar ondersteunt het agentschap Europese lidstaten bij het bewaken van de buitengrenzen en het bestrijden van mensenhandel.

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • donderdag 28 april 2022 @ 00:56
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, NIEUWE EU VOORSTEL MAAKT HET WAT MAKKELER VOOR MENSEN BUITEN DE EU om hier werk te krijgen o.a. EEN GOEDE STAP OP WEG NAAR MENSELIJKE INTEGRATIE? En ook minder discriminatie, vreemdelingenrecht, minder werk voor overheidsorganen als politie en justitie en ga zo maatschappelijk maar door. 

    Zie en volg vooral ook dit onderwerp in forum club http://justittieledwalingen.clubs.nl/ en maatschappelijk http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BUITENLAND • VANDAAG, 20:15

    EU wil met plan voor legale migratie drie vliegen in één klap slaan

    De Europese Unie gaat het makkelijker maken voor mensen van buiten de EU om hier te komen werken, staat in een nieuws werkgelegenheidsplan dat de Europese Commissie vandaag heeft gepresenteerd. Daarin wordt voorgesteld om mensen uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië voortaan makkelijker een werkvergunning in de EU te geven. Het initiatief moet eind dit jaar van start gaan.

    De Commissie hoopt hiermee drie vliegen in één klap te slaan: de overspannen Europese arbeidsmarkt ontlasten, arbeidsmigranten beter beschermen en het vastgelopen migratiedebat in de EU vlottrekken.

    Zo is er momenteel een hoge drempel voor bedrijven om vacatures te vervullen met mensen van buiten de EU. Eerst moet een bedrijf aantonen dat niet alleen in eigen land, maar zelfs in de hele EU geen geschikte kandidaat te vinden is. Daarna volgt een complexe procedure.

    Margaritis Schinas, de Eurocommissaris met migratie in zijn portefeuille, bij de presentatie van het voorstel AFP

    De voorstellen van de Europese Commissie:

    • Zogenoemde 'talentenpartnerschappen' aangaan met derde landen. In eerste instantie gaat het om Egypte, Tunesië en Marokko. Later moeten er met meer landen afspraken worden gemaakt over legale migratie en het beperken van illegale migratie.
    • Opzetten van een talentendatabase waar de vraag van Europese werkgevers snel gekoppeld kan worden aan het aanbod van een werknemer in een land van buiten de EU.
    • Versoepeling en vereenvoudiging van aanvraagprocedures.
    • Verruiming van de mogelijkheid van een arbeidsmigrant om van baan te wisselen en binnen de EU te reizen.

    Het Nederlandse UWV verleende vorig jaar 10.000 werkvergunningen aan mensen van buiten de EU, op een totaal van 400.000 vacatures. Vacatures die open blijven staan, bijvoorbeeld in de bouw, drukken het economisch herstel of maken de economische weerbaarheid in tijden van bijvoorbeeld oorlog minder groot.

    De zogenoemde 'talentendatabase' die de Europese Commissie met andere landen wil sluiten, zou de vraag van een werkgever in bijvoorbeeld Nederland heel gericht moeten gaan koppelen aan het aanbod van een potentiële werknemer van buiten de EU.

    Eurocommissaris Johansson (Binnenlandse Zaken) benadrukte dat bij het afsluiten van die partnerschappen niet over quota gesproken zal worden. "De lidstaten bepalen uiteindelijk nog steeds hoeveel mensen ze nodig hebben en hoeveel ze toelaten", zei Johansson.

    Risico op uitbuiting verkleinen

    In het werkgelegenheidsplan gaat het ook over betere bescherming voor arbeidsmigranten. Werknemers van buiten de EU zijn nu te afhankelijk van het bedrijf dat ze laat overkomen, vindt de Commissie. Als het contract afloopt, moet de werknemer de EU verlaten. Dat werkt afhankelijkheid in de hand en daarmee het risico op uitbuiting.

    De Commissie stelt in het nieuwe plan voor dat bij beëindiging van het eerste contract de werknemer de tijd heeft om een nieuwe baan te zoeken. Dat kan dan ook in een ander EU-land zijn. Ook de verblijfsperiode wordt langer.

    'Hoop op vergemakkelijken migratiediscussie'

    Door het makkelijker te maken om migranten toe te laten die de EU nodig heeft, hoopt de Europese Commissie verder dat het aantal illegale migranten afneemt.

    Dat lijkt enigszins op het Australische model van immigratie, maar daar wil Eurocommissaris Schinas, die het migratiedossier in zijn portefeuille heeft, niets van weten: "We zijn al sinds 2020 bezig om het Europees migratiebeleid vorm te geven. Dit is daar een stap in."

    In 2020 presenteerde de EU een voorstel - het migratiepact - om alle kwesties rond de aankomst en het verblijf van migranten in de EU Europees te regelen. Sindsdien zit de discussie over met name de verdeling van migranten over lidstaten muurvast.

    Door nu afspraken te maken met landen van herkomst probeert de Commissie migratie naar de EU bij de bron af te remmen. Het verlagen van de drempel voor legale migratie past in die lijn. Schinas erkende vandaag dat het de discussie over migratie in brede zin kan vergemakkelijken.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • vrijdag 05 februari 2021 @ 00:48
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, STILLE DIPLOMATIE OM TWEEDE NATIONALITEIT om van oorsprong Marokaanse afkomst Nederlanders te beindigen. Nu ook nog aantal andere landen in de wereld zo....? Overigens hebben we allen maar één nationaliteit, die van Homo sapiens....

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • POLITIEK • GISTEREN, 15:33

    Kabinet: stille diplomatie over tweede nationaliteit

    Marokkaanse Nederlanders protesteren tegen malaise in Rifgebied ANP

    Het kabinet ziet het meest in stille diplomatie om mensen te helpen om van hun tweede nationaliteit af te komen. Dat zei minister Koolmees in een Kamerdebat over een initiatiefnota van D66-Kamerlid Paternotte. Die heeft zich het lot aangetrokken van Nederlanders die naast een Nederlands nog een tweede paspoort hebben en eigenlijk van dat tweede af willen.

    Verschillende landen maken het praktisch onmogelijk om afstand te doen van een tweede nationaliteit. In Nederland speelt dat probleem onder meer voor mensen met een Marokkaanse achtergrond, maar bijvoorbeeld ook Syrische vluchtelingen kunnen ermee te maken krijgen.

    Coronacrisis

    Paternotte noemde in de Kamer als voorbeeld dat vorig voorjaar veel Marokkaanse Nederlanders die in Marokko familie bezochten, dat land niet mochten verlaten vanwege de coronamaatregelen. Het argument was dan dat ze "toch al thuis waren". Mensen zonder Marokkaanse nationaliteit konden wel naar Nederland reizen.

    Paternotte wees verder op sollicitanten met een dubbele nationaliteit, die een veiligheidsfunctie willen. Bij hen duurt de procedure vaak langer, omdat het onderzoek door bijvoorbeeld de AIVD ingewikkelder is.

    D66 en eigenlijk ook het overgrote deel van de Kamer vinden dat mensen op dit punt keuzevrijheid moeten hebben. Maar vrijwel iedereen ziet ook de praktische problemen: landen gaan nu eenmaal zelf over hun eigen regels hierover en ze kunnen niet verplicht worden om die te veranderen.

    Beklemmend

    Ook het kabinet heeft begrip voor de behoefte van mensen om een eigen keus te kunnen maken en zelf te bepalen of ze hun tweede nationaliteit houden. Koolmees erkende dat sommigen de tweede nationaliteit als beklemmend kunnen ervaren, zoals ook blijkt uit een manifest uit 2019 van een aantal Nederlanders met een Marokkaanse afkomst. Maar ook hij benadrukte dat nationaliteitswetten de bevoegdheid zijn van staten. Het kabinet wil andere landen wel oproepen hun wetten te heroverwegen. "Maar je kunt ze niet dwingen", zei de minister.

    Volgens Koolmees heeft het kabinet het onderwerp bij bijvoorbeeld Marokko wel onder de aandacht gebracht, "in het kader van een bredere dialoog". Maar daar wilde hij niet diep op ingaan. "Het is lastig om publiek iets te zeggen over stille diplomatie. En als het maar van één kant komt en je alleen maar hard roept, kom je niet veel verder en is het risico groot dat je helemaal niks bereikt." Sinds 2014 worden overigens al geen tweede nationaliteiten meer opgenomen in de Basisregistratie Persoonsgegevens.

    Register ongewenste nationaliteit

    Paternotte heeft ook voorgesteld een register in het leven te roepen waarin Nederlanders kunnen aangeven dat ze hun tweede nationaliteit ongewenst vinden. Alleen al als veel mensen dat doen, zou dat een signaal zijn en zou het als breekijzer kunnen dienen in de richting van andere landen, is de redenering van de D66'er.

    Het kabinet ziet niets in zo'n register, als dat door de staat wordt beheerd. "Een Nederlands register geldt voor de Nederlandse situatie en brengt geen verandering in de tweede nationaliteit", zei staatssecretaris Broekers-Knol. Ze wil wel meedenken over een register als dat door een 'private partij' wordt bijgehouden.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • zondag 05 januari 2020 @ 00:27
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, CDA'er EN VICE-PREMIER DE JONGE WIL AANTAL IMMIGRANTEN BEPERKEN. Zo zal hij dus politiek proberen deze voor velen die (partij) politieike bezwaren hebben tegen deze 'te vele immigratie'(?) de wind onder de zeilen vandaan te halen?  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 11:12

    CDA'er De Jonge wil aantal immigranten beperken

    Hugo de Jonge ANP

    CDA-minister en vicepremier Hugo de Jonge vindt dat de huidige aantallen immigranten "echt te hoog" zijn. Hij wil dat Nederland het aantal immigranten beperkt, maar wil daar geen getal op plakken. "Dan gaat dat een eigen leven leiden. Veel belangrijker is de discussie: willen we het houden zoals het nu gaat?"

    "Dat migratie ons overkomt, maakt mensen onzeker", zeg De Jonge in eeninterview met NRC. Hij wil dat er een doelstelling komt, een bovengrens aan het aantal vluchtelingen en arbeidsmigranten dat zich in Nederland kan vestigen. "We zijn een ongelofelijk solidair landje. Als we willen dat dat zo blijft, moeten we het aantal begrenzen."

    Helemaal geen immigranten meer toelaten, zoals PVV en FVD willen, is wat de minister van Volksgezondheid betreft geen oplossing. Hij stelt dat bij "een immigratie van nul je bevolking krimpt", wat problemen oplevert voor de gezondheidszorg en de economie.

    Lijsttrekker

    De Jonge zegt dat hij er nog over nadenkt of hij zich kandidaat wil stellen voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij wordt gezien als een linkse CDA'er. In de NRC zegt hij dit niet te herkennen. "Ik ben ook niet rechts. Ik hou ontzettend van het midden. Ik hou er ook van dat we een sociale partij zijn."

    Eerder deze week had een andere veel genoemde kandidaat-lijsttrekker,minister Hoekstra van Financiën, een interview met het AD. Daarin zei hij dat de stijgende kosten van de zorg op termijn niet houdbaar zijn.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 03 december 2018 @ 00:23
    #1

    Goedemorgen, 'MARRAKESHPACT' van de VN, veel over te doen, is het wel of niet BINDEND zijn velen bang voor. Het zou juist 'verbeterend' moeten zijn én voor de landen, staten, én voor de vluchtelingen zelf? Spreken we hier van een politieke blunder bij wel akkoord of niet? Een aantal landen zijn mordicus tegen, doch ook hier weer opgemerkt: Als we nou eens alle grenzen, landen, staten, nationaliteiten OPHEFFEN, daar naar toe gaan werken vanaf 2018, NU en dan hebben we helemaal geen VREEMDELINGEN zelfs meer op Aarde. Welke zieke geest op Aarde heeft uberhaupt de term 'vreemdeling' opoit eens bedacht? 

    Dát is toch niet mogelijk?!! Zeker wel, het kán de geest van de MENS HOMO SAPIENS moet geheel om in denlen en vooral doen! Leuk als St.Klaas of Kerstcadeau? Het boek daarover: Van Homo sapiens naar homo galacticus, SAMEN op weg... SAMEN DUS... maar dat krijgen we bij de huidige (partij)politiek niet en nooit voor elkaar, veel 'tegen' zijn dan ook de populistische en vooral NATIONALISTISCHE partijen in alle Europese en andere landen die 'tegen' zijn. 'America first' bijvoorbeeld...  

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Kabinet: Marrakesh-pact niet-bindend, geen juridisch pressiemiddel

    VRIJDAG, 15:25

    POLITIEK

    ANP

    Nederland blijft het migratiepact van de Verenigde Naties steunen. Dat heeft het kabinet na een juridische analyse van de tekst besloten. Wel wordt bij de bijeenkomst van de VN, op 10 en 11 december in Marrakesh, een verklaring uitgesproken die een ongewenste uitleg van het pact moet voorkomen.

    "We hebben vastgesteld dat het pact niet-bindend is en er vloeien ook geen nieuwe rechten of verplichtingen uit voort", zegt staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid. "Voor de zekerheid komen we met een standpuntverklaring, het liefst samen met andere Europese landen, zodat het naar derden toe in de toekomst maar duidelijk is."

    Twee jaar

    Het kabinet heeft de afgelopen twee jaar actief meegedaan aan de onderhandelingen over de inhoud van de VN-migratieverklaring, en de doelstelling steeds ondersteund.

    Dat verandert niet, zegt Harbers: "Er zitten veel elementen in die we als Nederland willen. Zoals dat landen buiten Europa hun eigen onderdanen moeten terugnemen en ze daarvoor ook paspoorten moeten geven."

    Juridische analyse: lijkt niet op Urgenda-zaak

    Het kabinet heeft het VN-migratiepact, ook wel pact van Marrakesh genoemd, juridisch laten analyseren. Critici zeggen dat het pact wel degelijk juridische consequenties kan hebben. Bijvoorbeeld dat migranten op basis van het pact bij de rechter een verblijfsvergunning kunnen eisen in een Europees land.

    Bij de analyse is daarom ook gekeken naar de juridische gevolgen van de Urgenda-zaak. In die rechtszaak legden de rechtbank en het hof het kabinet op bepaalde klimaatdoelen te halen. Het kabinet vindt dat de rechter hier op de stoel van de politiek is gaan zitten en gaat in cassatie. Bij het Marrakesh-pact kan een rechter dit niet doen, is de conclusie.

    Mensensmokkel

    Ook spreken de landen die het pact steunen af dat zij mensensmokkel gaan aanpakken. Onder de landen die het pact steunen zitten ook de landen waar migratiestromen vandaan komen, of waar mensensmokkelaars actief zijn.

    Harbers: "We denken dat je het gesprek met die landen versterkt kunnen aangaan, want die landen steunen het pact dus ook en geven daarmee aan dat ze dat gesprek willen."

    Twijfels

    Verschillende landen hebben aangegeven het pact vanwege twijfels niet te steunen of die beslissing verder uit te stellen. Dat zijn Zwitserland, de Verenigde Staten, Israël, Australië, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Estland.

    Duitsland heeft gisteren na een debat in de Bondsdag ingestemd met de steun voor het pact. In de Tweede Kamer is er op 4 december een debat.

    Migratieverklaring Marrakesh: wat staat erin?

    Meer dan 180 landen discussieerden de afgelopen jaren onder leiding van de Verenigde Naties over migratie. Het resultaat is een intentieverklaring voor beter migratiebeleid in de toekomst. De tekst zal worden aangenomen op een top van regeringsleiders tijdens een bijeenkomst in Marrakesh, in Marokko op 10 en 11 december. Lees hier verder.

    BEKIJK OOK

    Coalitie eens over bijlage bij migratiepact Marrakesh

    Ook Zwitserland tekent VN-migratiepact voorlopig niet

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding