615 keer bekeken

EUROPEES 'RECHT' en onderlinge Justitiele gevallen

 • zondag 19 juli 2020 @ 01:36
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, het OM-NL HEEFT GEEN DRUK UITGEOEFEND OP OM-BELGIE ivm Vietnamese asielzoekers/tieners, zegt Belgische OM. Een benelux-jusitie onderonsje? Het gaat om een schrijnende zaak waarbij asielzoekers in een koelwagen om het leven kwamen.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • GISTEREN, 10:57

  OM Brussel: geen druk van Nederland in zaak Vietnamese tieners

  EPA

  Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft zijn Belgische collega's niet gevraagd om twee Vietnamese tieners, die vorig jaar met 37 anderen stierven in een koelwagen in het Britse Essex, ongemoeid te laten. De Belgische minister Geens van Justitie beweerde dat afgelopen week tegenover een Kamercommissie in België, maar het Brussels parket ontkent dat nu.

  De twee tieners waren uit een beschermde opvang in Limburg weggelopen en vertrokken naar Brussel. De Nederlandse politie zou hen willen volgen om een netwerk van mensenhandelaren op te rollen. Daarom zou de Belgische politie gevraagd zijn de zaak te laten rusten.

  Maar van een nadrukkelijk verzoek om geen onderzoek te doen was geen sprake, stelt het Brusselse Openbaar Ministerie. Wel zou er uitvoerig telefonisch contact zijn geweest met een Nederlandse officier van justitie over de vraag of er onmiddellijk ingegrepen moest worden.

  'Dood had voorkomen kunnen worden'

  Tot zo'n ingreep werd niet overgegaan, "na weloverwogen overleg" tussen de betrokken partijen, aldus het Brussels parket. Anderhalve week later werden de tieners dood aangetroffen in een koelwagen die via de haven van Zeebrugge naar Groot-Brittannië was gereisd. Zij waren gestikt of omgekomen door oververhitting, bleek later uit de autopsie.

  Volgens het SP.A-Kamerlid Ben Segers probeerde het Brusselse OM zich aanvankelijk "te verstoppen door het Nederlands parket te beschuldigen". "Dat is nu doorgeprikt", twittert hij. Hij noemt de Belgische autoriteiten nalatig en stelt dat er meerdere kansen zijn gemist om de dood van de twee tieners te voorkomen.

  profielfoto Ben Segers@SegersBen

  Straf dat voor dit statement zo veel druk nodig was. Vanuit pers, door m'n parlementaire vragen én vanuit het NL parket zelf Afschuwelijk dat zo veel kansen niet gegrepen werden om deze jongeren te redden. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd. https://t.co/KeblzmWGxx

  15 uur geleden

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2020-07-19 01:39:38
  handtekeningafbeelding
 • maandag 28 januari 2019 @ 00:23
  #1

  Goedemorgen, 17 JARIGE JONGEN ZIT AL 5 MAANDEN IN SPAANSE CEL, Kinderombudsvrouw vraagt aan overheid hier om hem zo snel mogelijk naar Nederland te halen. De zaak waarvoor hij is aangehouden heeft juridische vragen die ook hier beantwoord kunnen worden? 

  Kinderombudsvrouw: 17-jarige Charly T. zo snel mogelijk uit Spaanse cel

  GISTEREN, 19:20

  AANGEPAST GISTEREN, 19:35

  BINNENLAND

  De jeugdgevangenis waar Charly T. vastzit NOS

  De Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vindt dat de 17-jarige Nederlander Charly T. zo snel mogelijk naar Nederland moet komen. De jongen zit al vijf maanden vast in een Spaanse jeugdgevangenis in afwachting van een proces over seksueel misbruik. Twee Britse meisjes van 12 en 14 hebben in de zaak omstreden verklaringen afgelegd. Het Spaanse OM zal in de zaak vier jaar cel tegen T. eisen.

  Charly had al in de eerste dagen na zijn aanhouding in Spanje naar Nederland gehaald moeten worden, zei Kalverboer tegen EenVandaag. Ze maakt zich ernstig zorgen omdat hij al zo lang in voorarrest zit. "Dat is erg slecht voor zijn perspectief en ontwikkeling", zegt de Kinderombudsvrouw. Ze hoopt dat de regering alsnog alles op alles zet om T. zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen. "En dan spreek ik over enkele dagen en niet over weken."

  Vrijpartij

  Charly werd in augustus na een vakantie bij Alicante op de terugreis naar Nederland opgepakt. Volgens het Spaanse OM had hij zich bij een vrijpartij van het drietal na een met drank overgoten afscheidsbijeenkomst gewelddadig of intimiderend gedragen.

  Charly en zijn broer in het zwembad waar het incident plaatsvond EIGEN FOTO

  Er zijn geen getuigen van de gebeurtenissen en er is ook geen sporenonderzoek of buurtonderzoek op het bungalowpark gedaan, zegt PrisonLaw, een Nederlandse stichting voor buitenlandse gedetineerden. Ook omdat er bij het verhoor geen officiële tolken aanwezig waren, moet Nederland volgens PrisonLaw aandringen op extra en onafhankelijk onderzoek.

  Kwetsbare gevangene

  Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zet vraagtekens bij de rechtsgang in Spanje. Hij vindt dat Nederland meer zijn best moet doen voor Charly omdat die in de categorie kwetsbare gevangenen valt. "Alle reden voor Nederland om hem goed bij te staan en te zorgen voor een eerlijk proces: dat de stukken juist vertaald worden."

  De advocaat van Charly heeft een verzoek ingediend om de jongen naar Nederland te laten komen. De Nederlandse ambassadeur heeft dat verzoek ondertekend en onder de aandacht gebracht in Spanje, meldt EenVandaag.

  BEKIJK OOK

  OM in Spanje eist vier jaar cel tegen Nederlander (17) in omstreden zedenzaak

  Charly (17) zit met Kerst in Spaanse cel vanwege beschuldiging wangedrag

  Deel dit artikel: 

   

  handtekeningafbeelding