1061 keer bekeken

SCHENDING MENSENRECHTEN ivm UITZETTINGEN asielzoekers

  • vrijdag 17 juli 2020 @ 01:28
    #9
    reactie op (#8) herman_dad

    Goedemorgen, POLITIE EN COA DELEN PERSOONLIJKE DATA VAN ASIELZOEKERS, EEN JURIDISCHE DWALING vinden juristen. Ook hierbij spreken we over MENSEN, dus ook MENSENRECHTEN.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 21:43

    'COA en politie delen sinds 2013 persoonlijke data van asielzoekers'

    ANP

    Het COA, de opvangorganisatie voor asielzoekers, deelt al jaren persoonlijke gegevens als naam, geslacht, godsdienst en etniciteit met opsporingsdiensten. Dat melden NRC en de Volkskrant.

    Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft volgens de kranten sinds 2013 gegevens van honderdduizenden asielzoekers doorgespeeld aan onder meer de politie. Juristen zeggen dat beide partijen de privacywet overtreden.

    NRC meldde zondag dat het COA en de politie in mei een overeenkomst hebben gesloten om persoonlijke informatie over asielzoekers te delen, een zogeheten 'gegevensleveringsovereenkomst'. Nu blijkt dat persoonlijke data al jaren worden uitgewisseld.

    Formulier

    Het COA laat asielzoekers kort na aankomst een formulier tekenen waarin ze toestemming geven voor het delen van die informatie. Op dat moment hebben ze nog geen advocaat.

    Volgens juristen is de goedkeuring daarom ongeldig. "Het verlenen van toestemming is rechtsgeldig als de toestemmingsverlener heel goed geïnformeerd is en de consequenties overziet, en zich vrij voelt om te kunnen weigeren", zegt jurist Maarten de Man in de Volkskrant.

    "Dat het COA dit soort dingen vraagt had ik niet kunnen bevroeden", zegt voorzitter Wil Eikelboom van de Vereniging Asieladvocaten in NRC. "We willen dat het stopt en overwegen stappen, misschien een kort geding." De Autoriteit Persoonsgegevens kijkt of het COA zich aan de wet houdt.

    Infobalie

    Tegen NRC zegt het COA dat bewoners met vragen over hun gegevens op elke azc-locatie terechtkunnen bij "een infobalie" of op de "bewonersinformatiesite". Maandag zei een woordvoerder dat de overeenkomst tussen het COA en de politie "geheel AVG-proof" is, als verwijzing naar de Algemene verordening gegevensbescherming.

    Dezelfde woordvoerder van het COA denkt dat het weigeren van toestemming door een asielzoeker geen gevolgen heeft, schrijft de Volkskrant. Maar hij kan "niet op korte termijn" zeggen of dit duidelijk wordt aangegeven en ook niet of deze manier van werken legitiem is.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 18 december 2019 @ 00:29
    #8
    reactie op (#7) herman_dad

    Goedemorgen, AFGHAANS GEZIN WEER OVERGEPLAATST NAAR ´NORMAAL AZC´, NA PROTEST van veel Friezen tegen hun aanstaande uitzetting. Het gezin is inmiddels geheel ingeburgerd en ook tot het Christelijke geloof bekeerd en dus loopt het in Afghanistan extra gevaar. Steeds meer helpen massalere protesten, media aandacht hiervoor dan toch.

     Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

    NOS NIEUWS • BINNENLAND • VANDAAG, 21:07

    'Afghaans gezin uit Burgum mag detentiecentrum morgen verlaten'

    De wake zondag bij het detentiecentrum in Zeist trok tientallen mensen KEISTADNIEUWS

    Het Afghaanse gezin dat vorige week vanuit het azc in Burgum naar een detentiecentrum in Zeist is overgebracht, mag daar morgen vertrekken. Het mag weer naar een azc totdat er een definitief besluit over hun toekomst is genomen. Dat hebben vrienden van het gezin te horen gekregen.

    Het uit twee ouders en vijf kinderen bestaande gezin kwam vier jaar geleden naar Nederland en woonde in het azc in het Friese Burgum. De Immigratie- en Naturalisatiedienst wil ze terugsturen naar Afghanistan.

    Omdat vier gezinsleden van de islam op het christendom zijn overgestapt, lopen ze daar groot gevaar, zo wordt gevreesd. Ze moesten Afghanistan verlaten nadat de oudste zoon zich tot het christendom had bekeerd, zegt dominee Buitenhuis uit Burgum. In Nederland zijn de vader en twee andere kinderen ook christen geworden.

    Protestwake

    Vorige week dinsdag werd het gezin in alle vroegte naar het detentiecentrum in Zeist overgebracht. Tientallen dorpsgenoten hielden daar zondag eenprotestwake met gezang en toespraken.

    Buitenhuis is erg opgelucht, al weet hij niet of het gezin terugkeert naar Burgum. Hij hoopt het wel. "Dan kunnen ze in ieder geval de Kerst bij vrienden en in een vertrouwde omgeving afwachten. En de kinderen kunnen weer naar hun eigen school."

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel:

    handtekeningafbeelding
  • maandag 16 december 2019 @ 00:29
    #7
    reactie op (#6) herman_dad

    Goedemorgen, FRIES PROTEST TEGEN UITZETTEN AFGHAANS GEZIN, DAT AL TE 'VERWESTERD' IS om nog goed in Afghanistan te kunnen leven.

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • VANDAAG, 20:11

    Friese wake in Zeist voor gezin dat uitgezet dreigt te worden.

    De wake bij het detentiecentrum in Zeist trok tientallen mensen KEISTADNIEUWS

    Tientallen Friezen uit Burgum en omgeving zijn vanavond naar het detentiecentrum in Zeist gekomen om daar een Afghaans gezin te steunen. Het gezin is uitgeprocedeerd en dreigt te worden uitgezet.

    De uitzetting maakt veel los in Friesland. Het gezin, bestaande uit twee ouders en vijf kinderen, woonde daar al jaren in een asielzoekerscentrum. Afgelopen week zijn de Afghanen in alle vroegte meegenomen, maar volgens de Friezen zijn ze te verwesterd om terug te keren.

    Vier leden van het gezin zeggen daarnaast bekeerd te zijn tot het christendom. Volgens Omrop Fryslân gelooft de Immigratie- en Naturalisatiedienst dat niet. "Maar het gaat er niet zozeer om wat de IND gelooft, maar wel wat men in Afghanistan gelooft", zei activist Esther van Dijken eerder al tegen de omroep. "Dan lopen deze mensen risico op vervolging en dat is verschrikkelijk om te horen."

    Vrede

    Op initiatief van de kerk hebben de Friezen nu als protest tegen de uitzetting een wake gehouden bij het detentiecentrum, met toespraken, gezang en een wandeling rond het gebouw.

    Er werd ook stilgestaan bij een gezin uit Iran dat vastzit in afwachting van de gedwongen uitzetting. "Juist in de tijd van Kerst willen wij dit niet uit de weg gaan. Kerst is een feest van liefde en vrede voor ons allemaal", zegt de organisatie van de wake.

    Maandelijkse wakes

    De Raden van kerken Zeist en Soest/Soesterberg organiseren maandelijks wakes bij het detentiecentrum voor mensen die er vastzitten.

    De raden zijn daarmee gestart na de Schipholbrand in 2005, toen elf mensen omkwamen bij een brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Een deel van de mensen die vastzaten in het detentie- en uitzetcentrum is daarna overgebracht naar Zeist. Er zijn sindsdien al meer dan 170 wakes gehouden.

    Deel dit artikel:

    Dit is een artikel van Omrop Fryslân

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 17 augustus 2019 @ 00:41
    #6
    reactie op (#5) herman_dad

    Goedemorgen, UITGEZETTE ASIELZOEKER, WACHTEND IN DETENTIECENTRUM ROTTERDAM AIRPORT ONTSNAPT door zich onder bus te verstoppen. Hij is nog steeds spoorloos. Een 'klassieke ontsnapping'... 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Man ontsnapt hangend onder bus uit detentiecentrum Rotterdam.

    Het detentiecentrum in Rotterdam DIENST JUSTITIËLE INRICHTINGEN

     VANDAAG, 10:30

    BINNENLAND

    Uit het detentiecentrum bij Rotterdam The Hague Airport is een man ontsnapt door zich te verstoppen onder een bus. Dat gebeurde al op 24 juli, maar is nu pas naar buiten gekomen. De man zat in het centrum omdat hij Nederland zou worden uit gezet.

    De man wist zich te verschansen onder een bus die wekelijks naar de inrichting komt om te zien of mensen tuberculose hebben. Hij hing onder de bus en wist zo van het terrein af te komen.

    De ontsnapping kwam aan het licht toen tijdens een avondtelling bleek dat de man niet in zijn cel was. De man is nog spoorloos en zijn verdwijning wordt onderzocht.

    De Dienst Justitiële Inrichtingen doet geen mededelingen over de identiteit van de man.

    Deel dit artikel: 

     

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 10 juli 2019 @ 00:44
    #5
    reactie op (#4) herman_dad

    Goedemorgen, WOEDE OP IND OVER UITZETTEN GEZIN NAAR AFGHANISTAN. Mensenrechtenorganisaties spreken over een ernstige bedreiging en een schending van deze mensenrechten. Verschillende bronnen echter en overheden, rechtelijke organisaties spreken elkaar tégen hierin, wel of niet veilig (genoeg)? Dan zou je toch het voordeel van de twijfel moeten geven aan hen die asiel hebben, ook in maatschappelijk opzicht?   

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Gezin uitgezet naar Afghanistan, mensenrechtenorganisaties woedend.

    DEFENCE FOR CHILDREN

    VANDAAG, 16:32

    BINNENLANDBUITENLAND

    Een gezin met vier minderjarige kinderen is vandaag uitgezet naar Afghanistan. Tien kinder- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Defence for Children en Amnesty International, probeerden tevergeefs de uitzetting te voorkomen. Volgens die organisaties is Afghanistan onveilig.

    De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) oordeelde dat het wel verantwoord is het gezin terug te sturen en de rechter stelde de IND in het gelijk. De kinderen vallen ook niet onder het kinderpardon, omdat het gezin nog geen vijf jaar in Nederland is, maar vier jaar.

    Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children is Afghanistan te gevaarlijk voor de kinderen. "Aanslagen en geweld komen er iedere dag voor", zei Martine Goeman, jurist bij Defence for Children, in het NOS Radio 1 Journaal. "Er komen burgers om. Het gaat hier om een kwetsbaar gezin. We maken hier ons grote zorgen over."

    Niet onveilig

    Afghanistan is niet voor iedereen onveilig, vindt de Nederlandse overheid. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter van het land, gaf het kabinet in maart vorig jaar gelijk. Het land is volgens de RvS veilig zolang iemand "geen banden heeft met de strijdende partijen in Afghanistan".

    Daarom kunnen ook gezinnen worden uitgezet als daar geen sprake van is. Om hoeveel Afghaanse gezinnen het nu gaat, is niet bekend. Afgelopen september antwoordde toenmalig staatssecretaris Harbers op Kamervragen dat er 120 gezinnen met minderjarige kinderen op de lijst stonden om te worden uitgezet.

    'Geweld neemt alleen maar toe'

    De Raad van State deed de uitspraak op basis van observaties van de Verenigde Naties, Vluchtelingenwerk Nederland en Amnesty International. "Uit hun rapporten blijkt dat normale burgers geen risico lopen", zei Gert-Jan Klapwijk van de Raad van State daarover.

    Opmerkelijk genoeg zet Amnesty zelf vraagtekens bij die argumentatie. "Wij hebben geconcludeerd dat Afghanistan te onveilig is", zegt Emile Affolter, woordvoerder van Amnesty. Volgens de Global Peace Index is Afghanistan het gevaarlijkste land ter wereld, vorig jaar was dat nog Syrië. "En het geweld neemt alleen maar toe", zegt Affolter.

    Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat Nederland, Denemarken en Noorwegen de enige landen in Europa zijn die gezinnen uitzetten naar Afghanistan. Ook ligt het toekenningspercentages voor verblijfsaanvragen voor Afghanen veel hoger in andere landen. In Italië ligt dat bijvoorbeeld op 98 procent, in Frankrijk op 67 procent, terwijl het in Nederland op 35 procent ligt.

    De Afghaanse migratieminister verzocht dit voorjaar de Nederlandse overheid te stoppen met het uitzetten van asielzoekers naar zijn land. "Het publieke domein is onveilig", zei minister Balkhi tegen Nieuwsuur. "Er was bijvoorbeeld iemand die uitgezet was uit Zweden, die omkwam bij een bomaanslag. Dit kan ieder ander die uitgezet wordt, overkomen." Het ministerie van Justitie en Veiligheid reageerde daarop dat Afghanen die teruggestuurd worden, dat op een veilige manier kunnen.

    Zie video in oorpsronkelijke artikel

    Nieuwsuur: Zo leven uitgezette Afghanen

    Wel blijven

    Er zijn verschillende Afghaanse risicogroepen die wel in Nederland mogen blijven. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die actief zijn in de publieke arena, zoals politici, journalisten of mensenrechtenactivisten. Ook lhbtq'ers en mensen die tot een onderdrukte etnische of religieuze minderheid behoren mogen blijven.

    Begin deze maand kwam het ministerie van Justitie en Veiligheid met een extra risicogroep. Het gaat dan om mensen die betrokken waren bij de Afghaanse regering, gewapende pro-regeringsgroepen, het Afghaanse maatschappelijke middenveld en de internationale gemeenschap, waaronder internationale strijdkrachten. Ook Afghanen die als tolk hebben gewerkt voor Nederlandse militairen behoren tot een risicogroep.

    BEKIJK OOK

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • woensdag 12 juni 2019 @ 00:42
    #4
    reactie op (#3) herman_dad

    Goedemorgen, DE TWEE WEESKINDEREN VAN NL IS-STRIJDERS zijn uitzondering dat zij zijn opgehaals meldt de betrokken minister Blok van BuiZa., Toch zeggen deskundigen dat er mogelijk nog enkele kinderen en/of hun moeders naar hier worden gehaald indien mogelijk?

    Nederland onderzoekt terughalen vrouwelijke Syriëgangers en kinderen

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Kabinet houdt deur dicht voor IS-kinderen, komst jonge wezen is 'bijzonder geval'.

    Vrouwen en kinderen die het laatste IS-bolwerk in Syrië verlaten worden gecontroleerd door Koerdische milities AFP

    GISTEREN, 15:16

    BINNENLANDPOLITIEK

    Het kabinet is niet van plan om meer kinderen van Syriëgangers naar Nederland te halen. Het terughalen van de weeskinderen van 2 en 4 jaar oud is een "heel bijzonder geval", zo benadrukte minister Blok van Buitenlandse Zaken tegenover een kritische Tweede Kamer.

    De Tweede Kamer wilde weten waarom het kabinet twee Nederlandse weeskinderen van IS-strijders uit het door Koerden gecontroleerde noordoostelijke deel van Syrië naar Nederland laat komen, zoals maandag bekend werd.

    Respect

    Minister Blok zegt dat er sprake was van een unieke situatie, omdat een zwaar bewaakte Franse missie al van plan was om andere weeskinderen op te halen. Ook heeft een Nederlandse rechter de voogdij van de twee wezen aan de overheid toegewezen en speelt mee dat een internationaal kinderverdrag vraagt om extra zorg voor weeskinderen. "We hebben dit gedaan uit respect voor de rechtsstaat en uit belang voor de kleine kinderen", benadrukte Blok aan de Tweede Kamer.

    Het kabinet heeft altijd gezegd dat er geen consulaire bijstand wordt gegeven in dit zeer onveilige gebied. Bij coalitiepartijen VVD en CDA wordt gevreesd voor terreurgevaar bij terugkomst en de partijen willen liever een berechtiging van Syriëgangers in de regio.

    Oppositiepartij PVV noemde in het debat het terughalen "zeer onveilig". "Is er nu een precedent geschapen?", vroeg de VVD zich af. Forum voor Democratie sprak over een "onverantwoord immigratiebeleid" en D66 noemde het "surrealistisch" dat het kabinet met grote klem zegt dat er geen IS-kinderen gehaald worden en dat dit vervolgens wel gebeurt.

    Geen aanslagen

    Blok probeerde de Kamerleden te overtuigen dat de deur niet wordt opengezet voor het terughalen van meer IS-kinderen. "Het bestaande beleid is niet gewijzigd."

    Hij is niet bang dat de wezen een gevaar zullen zijn in Nederland. "Het gaat om zeer, zeer jonge kinderen die niet geïndoctrineerd zijn en hier geen aanslagen zullen plegen." Op dit moment zijn er geen andere Nederlandse weeskinderen in het gebied, zegt Blok.

    BEKIJK OOK

    Nederlandse weeskinderen van IS'ers overgedragen in Syrië

    Nederland onderzoekt terughalen vrouwelijke Syriëgangers en kinderen

    Tweede Kamer geïrriteerd over uitspraken Grapperhaus IS-kinderen

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • dinsdag 11 juni 2019 @ 00:50
    #3
    reactie op (#2) herman_dad

    Goedemorgen, TWEE NL WEESKINDEREN IN IRAK OPGEHAALD VIA FRANSE HULPVERLENERS. De twee zeer jonge NL weeskinderen van in Irak omgekomen ouders uit het IS gebied zijn met behulp van de Fransen uit het opvangkamp gehaald. 

    Overigens is niet iedereen het daarmede weer eens... Maar het alternatief is dat de Koerden, in welker kampen ze verblijven, steeds meer zeggen tegen alle landen, ´haal de eigen landgenoten terug, anders laten we allen vrij´. Met alle gevolgen van dien weer. 

    Paul R. van den Berg en 3 anderen vinden dit leuk

     Flip Hoedemaeker @fhoedem â€‹10 u

    Heeft iemand Jan al verteld wat het woord "wees" betekent?

    Afbeelding33 113 768

    Zie en lees verder art. van NOS NIEUWS Twitter bron

    Advocaat van uit Syrië teruggehaalde kinderen: 'Het kan dus wel'.

    André Seebregts NOS

    VANDAAG, 17:05

    BINNENLAND

    "Al die jonge, onschuldige kinderen moeten terugkomen." Advocaat André Seebregts zegt dat in reactie op het nieuws dat het ministerie van Buitenlandse Zaken erin geslaagd is twee Nederlandse weeskinderen terug te halen uit Syrië. Hij is de advocaat van de familie en spant zich in voor meer Nederlandse kinderen die vastzitten in Syrië.

    Seebregts zegt ook pas kort geleden van het ministerie van Buitenlandse Zaken te hebben gehoord dat de twee kinderen terugkomen. Hoe dat precies gelukt is, weet hij niet precies.

    Maar ook hem is opgevallen dat een hoge Nederlandse ambtenaar, directeur consulaire zaken Jan Willem Beaujean, zichtbaar is in een filmpje waarin de overdracht wordt bezegeld. Volgens de Koerdische autoriteiten gebeurde dat in het Noord-Syrische Ain Issa, in de buurt van het Koerdische kamp waar de Nederlandse kinderen vastzaten.

    Als Beaujean inderdaad in Ain Issa was is dat relevant voor andere Nederlanders, onder wie veel kinderen, die vastzitten in de regio, zegt Seebregts. "Het lijkt dus wel mogelijk te zijn, als de goede wil er maar is, en dit lijkt blijkt te geven van die goede wil - zowel aan de kant van de Koerden als aan de kant van de Nederlandse autoriteiten. Het zou het begin kunnen zijn van veel meer, ik hoop het."

    Het kabinet heeft als beleid dat het niet actief Nederlanders terughaalt uit het gebied, met het argument dat het er onveilig is en dat het geen Nederlandse vertegenwoordigers wil blootstellen aan de gevaren. "Dat argument lijkt enigszins te worden ondermijnd", zegt de advocaat.

    Precedentwerking

    Seebregts vertegenwoordigt onder meer twee kinderen van wie de moeder is overleden en de vader in Syrië in de gevangenis zit. De advocaat vindt hun situatie vergelijkbaar met die van de weeskinderen die nu zijn teruggehaald. "Ook die verkeren in moeilijke omstandigheden, slechte hygiëne, gebrek aan eten, vaccinaties, medicijnen. Dat geldt eigenlijk voor al die kinderen die daar zijn, maar voor deze zeker."

    Hij vindt dat van het tweetal dat nu teruggehaald is, precedentwerking moet uitgaan: "U kunt zich voorstellen dat ik me zeker op dat standpunt ga stellen en dat ik daar met hernieuwde krachten achteraan ga. Al die jonge onschuldige kinderen moeten terugkomen en het kan wel. Dus enige precedentwerking heeft het wel ja."

    Veilig of niet?

    Het filmpje waarin de Nederlandse topdiplomaat Beaujean te zien is bij de overdracht, is volgens de Koerdische autoriteiten opgenomen in Ain Issa (te zien in een tweet van de de facto Koerdische minister van Buitenlandse Zaken).

    Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen wat de rol van Beaujean is geweest en of hij inderdaad in Ain Issa was. Een woordvoerder benadrukt wel dat de zaak van de twee weeskinderen uniek is en dat het beleid blijft dat Nederland geen vertegenwoordigers naar onveilig gebied in Syrië stuurt om Nederlanders op te halen.

    In de praktijk betekende dat dat Nederland officieel niemand naar de Koerdische autonome regio stuurt, al waren er naar verluidt wel gesprekken van leden van Nederlandse inlichtingendiensten met Nederlandse vrouwen die naar IS-gebied waren afgereisd. Journalisten en vluchtelingenorganisaties zijn ook veelvuldig in de regio.

    BEKIJK OOK

    Nederlandse weeskinderen van IS'ers overgedragen in Syrië

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zondag 28 april 2019 @ 01:00
    #2
    reactie op (#1) herman_dad

    Goedemorgen, POLITIEK WIL OPHELDERING MINISTER, IND ZET 'JEZIDI'S' UIT WEER NAAR IRAK, weet u het nog? IND stuurt jezidi's terug naar kampen Noord-Irak, VN ongerust Een grote groep van hen, christenen, zat op een berg, was daar naartoe gevlucht nadat IS o.a. velen van hen al had vermoord of anderszins. Uiteindelijk zijn zij daar vanaf gered en aantal opgenomen in Nederland. De IND zegt nu is 'Noord-Irak' weer 'veilig' voor hen terwijl de VN vluchtelingenorganisatie zich grote zorgen maakt. Een schending van de mensenrechten hier mogelijk weer bij? Of ingegeven door 'de politiek' zelf, na overleg toch mét de minister b.v. angstig voor verkiezingswinst partijen die zeggen 'terug naar eigen land, streek'?     

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    CU, PvdA en GL willen opheldering van Harbers over uitzetten jezidi's

     VANDAAG, 19:53 AANGEPAST VANDAAG, 20:16

    BINNENLANDPOLITIEK

    Coalitiepartij ChristenUnie, de PvdA en GroenLinks willen opheldering van staatssecretaris Harbers over het beleid voor jezidi's. Vanmorgen werd bekend dat de IND jezidi's terugstuurt naar vluchtelingenkampen in Noord-Irak.

    In een reactie aan de NOS laat Kamerlid Joel Voordewind van de ChristenUnie weten dat er geen sprake kan zijn van gedwongen terugkeer zolang de situatie van de jezidi's niet wijzigt. Hij wijst erop dat VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aangeeft dat er grote zorgen zijn over de terugkeer van de jezidi's.

    Dat moet volgens de ChristenUnie leidend zijn bij het inschatten van de mogelijkheid tot terugkeren. Bovendien heeft juist deze groep enorm geleden onder de gruwelijkheden van de islamitische terreurgroep IS. "Ze zijn alles kwijt en vaak getraumatiseerd. Hen moet recht worden aangedaan", aldus Voordewind.

    Ook de PvdA zegt zich grote zorgen te maken over de veiligheid van jezidi's en stelt Kamervragen. GroenLinks noemt het onverantwoord om deze mensen uit te zetten. Jasper van de Dijk laat namens de SP weten dat ze het terugsturen van jezidi's opmerkelijk vinden, omdat de VN dat onveilig noemt. "Nederland kan beter werk maken van het terugsturen van overlastgevende asielzoekers uit veilige landen."

    VVD: niet aan politiek

    De VVD zegt in een reactie dat het niet aan de politiek is om zelf over individuele gevallen te oordelen. "De IND weegt per individu op basis van zorgvuldig verkregen informatie over de veiligheid in het land en het betreffende gebied of iemand terug kan keren. Daartegen is altijd beroep en dus toetsing door een rechter mogelijk."

    Ook binnen de jezidi-gemeenschap in Nederland zijn grote zorgen. Dat zegt de jezidische Wahhab Hassoo, die in 2012 vanuit Sinjar naar Nederland kwam. Hassoo, die veel evenementen organiseert voor de jezidi-gemeenschap, schat dat er tussen de 100 en 200 mensen in afwachting zijn van een verblijfsvergunning. Zij bestoken hem met vragen. "Ik was van plan om met vrienden Koningsdag te vieren toen ik het nieuws zag. Maar ik kreeg alleen maar bezorgde reacties. Een jongen die hier pas net woont vroeg me of hij nu teruggestuurd wordt, maar ik kon hem geen antwoord geven."

    Hij vindt het pijnlijk dat dit nieuws nu naar buiten komt. "De IND wil jezidi's naar de kampen terugsturen, terwijl ik juist probeerde om druk uit te oefenen op politici om jezidi's uit de kampen naar Nederland te halen." Dat zegt ook Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling: "Duitsland haalt vrouwen uit de kampen naar Duitsland om ze daar tot rust te laten komen en te behandelen voor hun trauma's. Dat zou Nederland moeten doen in plaats van terugsturen." Ze noemt het "godgeklaagd". "Als dit al geen kwetsbare groep meer is, wie dan wel?"

    Dat zijn armzalige kampen en bovendien worden jezidi's ook daar gediscrimineerd.

    Journalist Brenda Stoter over waar de jezidi's terechtkomen

    Brenda Stoter, journaliste en bezig met een boek over de jezidi's, deelt die verontwaardiging. Bovendien kunnen ze helemaal niet terug, stelt ze. "De jezidi's om wie het gaat komen uit Sinjar. Er is daar niks. Niemand garandeert dat het daar veilig is. Bovendien zijn ze in Sinjar juist bezig met het ontmantelen van massagraven. Ga je dan mensen terugsturen naar een gebied waar hun familieleden misschien wel in zo'n massagraf liggen?"

    Hassoo benadrukt ook dat de situatie volgens hem niet veilig is. "Er wordt gevochten, onder meer het Turkse leger en de PKK bevechten elkaar daar, er zijn luchtaanvallen en bovendien is er veel haat tussen de verschillende bevolkingsgroepen, die wraak op elkaar willen."

    Stoter en Hassoo denken dat teruggestuurde jezidi's om die redenen terechtkomen in vluchtelingenkampen in Iraaks-Koerdistan. Stoter: "Dat zijn armzalige kampen en bovendien worden jezidi's ook daar gediscrimineerd." Bovendien, dat is niet 'terugsturen', vindt Hassoo: "Wij komen uit Sinjar, het lijkt erop dat de IND alleen maar kijkt naar uit welk kamp mensen zijn gevlucht."

    BEKIJK OOK

    IND stuurt jezidi's terug naar kampen Noord-Irak, VN ongerust

    Nobelprijswinnaar Nadia Murad bouwt ziekenhuis voor verkrachte vrouwen

    VN brengt in Irak massagraven IS in kaart

    Deel dit artikel: 

    handtekeningafbeelding
  • zaterdag 20 april 2019 @ 00:31
    #1

    Goedemorgen, SCHENDING MENSENRECHTEN? UITGEWEZEN ASIELZOEKER SPANT ZAAK AAN TEGEN NEDERLANDSE OVERHEID. Deze man werd in Bahrein levenslang veroordeeld terwijl de Nederlandse overheid (IND) zou hebben moeten weten of tenminste vermoeden dat er hem een 'schijnproces' stond te wachten. 

    Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

    Uitgezette asielzoeker uit Bahrein begint zaak tegen Nederland

     VANDAAG, 20:34

    BINNENLANDBUITENLAND

    Een asielzoeker uit Bahrein die eind oktober door Nederland is uitgezet en in februari in zijn vaderland tot levenslang is veroordeeld, stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij stelt Nederland ervoor aansprakelijk dat hij is teruggestuurd naar een land waar hem een schijnproces stond te wachten, meldt NRC.

    De 27-jarige Ali Mohammed al-Showaikh hoopt dat de Europese rechter in Straatsburg Nederland verplicht om hem langs diplomatieke weg terug te halen. Hij is volgens Amnesty en Vluchtelingenwerk mishandeld, heeft onder druk een bekentenis afgelegd en zijn nationaliteit is ingetrokken.

    Vluchtelingenwerk denkt dat Showaikh de eerste asielzoeker is die na zijn uitzetting naar het Europees Hof stapt omdat hij de behandeling kreeg die hij vreesde. Bij de behandeling van zijn zaak had hij al gezegd dat hij bang was te moeten boeten voor het politiek activisme van zijn broer, die asiel heeft gekregen in Duitsland.

    Ernstige mensenrechtenschending

    De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) dacht dat het zo'n vaart niet zou lopen, maar Amnesty en Vluchtelingenwerk betichten Nederland ervan een ernstige mensenrechtenschending te hebben begaan door Showaikh terug te sturen terwijl "bekend is hoe Bahrein omgaat met familieleden van politieke activisten". Ze vinden dat er geen mensen meer mogen worden uitgezet naar het land.

    Het Europees Hof heeft niet eerder bepaald dat een land een uitgezette asielzoeker moest terughalen. Showaikh zit in Bahrein met zestien man in een cel die voor acht personen is bedoeld. De IND wil over individuele gevallen geen uitspraken doen.

    BEKIJK OOK

    Rechtbank in Bahrein veroordeelt 139 mensen voor terreur

    'Uitgezette Bahreini zonder eerlijk proces veroordeeld tot levenslang'

    Deel dit artikel: 

    Gewijzigd op 2019-04-20 00:32:09
    handtekeningafbeelding