786 keer bekeken

MISDAAD CIJFERS DOOR ASIELZOEKERS o.a.

 • donderdag 23 mei 2019 @ 00:17
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, NAV AFTREDEN STAATSSECRETARIS HARBERS: JUSITIE ZEGT IN INTERNE MEMO: blijf kritisch op elkaar.... We voegen hier dan maar verder niets meer aan toe... frown

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Intern memo top justitie: kritisch blijven op elkaar

   VANDAAG, 17:02

  POLITIEK

  De top van het ministerie van Justitie en Veiligheid roept al zijn medewerkers op kritisch te blijven op elkaar. "Fouten maken mag, maar we moeten ook kritisch blijven en vragen stellen aan elkaar."

  Dat staat in een intern memo dat de op één na hoogste ambtenaar, een dag na het opstappen van staatssecretaris Harbers, aan alle medewerkers van zijn departement heeft gestuurd.

  Ambtenaren op het ministerie trokken aan de bel over het verdoezelen van cijfers in een rapportage over misdrijven door asielzoekers, maar er werd niets aan de rapportage aangepast. Daardoor verdwenen zware misdrijven als moord, doodslag en kindermisbruik onder het kopje 'overig'. "Onbedoeld", zei staatssecretaris Harbers vorige week al. En: "Het had niet zo gemoeten".

  Structureel probleem

  Maar het was wel gebeurd en Harbers zei gisteren verantwoordelijk te zijn en zich ook zo te voelen. Al voor het Kamerdebat gisteren verbond hij er zijn conclusies aan: dit zou zijn laatste dag in deze functie zijn. Rond half zeven trad hij af.

  "Een moedig besluit, dat we moeten respecteren", aldus de top van het departement in het interne memo dat vandaag werd verstuurd.

  Harbers is de vierde VVD-bewindsman op het ministerie van Justitie die tussentijds opstapt. Zijn partijgenoten Opstelten, Teeven en Van der Steur gingen hem voor. Kamerleden pleitten naar aanleiding van de eerdere affaires voor een grondig onderzoek en het maken van schoon schip.

  CDA-leider Buma sprak in 2015 van "een sfeer op het ministerie waardoor ambtenaren denken dat zij een minister niet hoeven te informeren". Er werd een veranderprogramma op touw gezet. Over de inzet van ambtenaren daarbij was Harbers in het debat vol lof.

  Maar ook gisteren hekelden Kamerleden de cultuur op het ministerie en spraken van een "structureel probleem".

  Volhard als je twijfelt aan de keuzes die we maken en zorg dat we het aan de juiste tafel bespreken.

  ministerie van Justitie en Veiligheid

  In het interne memo worden ook de lovende woorden van Harbers in het Kamerdebat over de werkwijze bij Justitie aangehaald. "Harbers prees de stappen die wij de afgelopen jaren hebben gezet evenals de inspanning om te komen tot een organisatie met maximale openheid en transparantie".

  De top schrijft verder dat "manier waarop wij criminaliteitscijfers gepresenteerd hebben" met de "beste bedoelingen is doordacht" maar niet tot "de gewenste openheid heeft geleid".

  "We willen als J en V een organisatie zijn waarin het veilig werken is en waarin fouten maken mag. Maar we moeten ook kritisch blijven. Volhard als je twijfelt aan keuzes die we maken en zorg dat we het aan de juiste tafel bespreken."

  BEKIJK OOK

  Harbers treedt af om 'wegmoffelen' misdaadcijfers asielzoekers

  Nieuwe asieldiscussie kostte Harbers de kop

  Harbers: ik vraag ontslag aan, ik ben verantwoordelijk

  Ophef over onduidelijke misdaadcijfers asielzoekers, Harbers: "geen opzet"

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 22 mei 2019 @ 01:06
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, STAATSSECRETARIS HARBERS TREEDT AF OM DE MISDAADCIJFERS ASIELZOEKERS. Op het ministerie bleek wel degelijk gewaarschuwd te zijn met het 'versjoemelen' van de juiste cijfers gezien een aantal zeer ernstige misdaden als zelfs moord, verkrachtingen e.d. Gepleegd meestal of vrijwel altijd door asielzoekers uit 'veilige landen' en die dus hier niets te zoeken hebben.

  De staatssecretaris nam vandaag daarvoor zelf zijn 'politieke verantwoordelijkheid'. Hij leek zelf eigenlijk wel opgelucht ér vanaf te zijn'? Wie wil hem nu nog opvolgen? Het Miniserie van Justitie en Veiligheid is een 'hoofdpijndossier' dat geen enkele oplossing meer kan bieden en je 'politieke einde' lijkt bij voorbaat al weer in het geding. Net als bij de Belastingdienst, Financien, die Dienst lijkt ook niet meer te redden? Maar wat wel nog in en met deze politiek?  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Nieuwe asieldiscussie kostte Harbers de kop

  Mark Harbers (VVD), staatssecretaris voor asielzaken ANP

   GISTEREN, 20:28

  POLITIEK

  Staatssecretaris Mark Harbers (50) is in vier jaar de vierde VVD-bewindsman op het ministerie van Justitie die tussentijds opstapt. Zijn partijgenoten Opstelten, Teeven en Van der Steur gingen hem voor. Discussie over misdaden door asielzoekers kostte Harbers de kop.

  Eerder dit jaar liep de politieke spanning rond het asielbeleid ook al hoog op, maar toen wisten de regeringspartijen een compromis te bereiken. De VVD en Harbers, fel tegen een ruimer kinderpardon, gingen in januari akkoord met een uitgebreidere regeling voor in Nederland "gewortelde" kinderen. Daar stond tegenover dat meteen daarna het kinderpardon werd afgeschaft.

  Ook verdween de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris om in schrijnende gevallen mensen alsnog een verblijfsvergunning te geven. Wel kwam daarvoor in de plaats een soortgelijke mogelijkheid voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

  Lastig en gevoelig

  De vluchtelingenportefeuille, traditioneel gevoelig, bracht de altijd voorzichtig en afgewogen formulerende Harbers soms tot moeilijke beslissingen. Zo gebruikte hij vorig jaar na een aanvankelijke weigering zijn toen nog bestaande discretionaire bevoegdheid om de Armeense tieners Lili en Howick in Nederland te laten blijven.

  Toen eind vorig jaar veel discussie was over het pact van Marrakesh over migratiestromen, ging Nederland onder leiding van Harbers uiteindelijk akkoord met goedkeuring van het pact. Het kabinet kwam wel met een 'inlegvel' om duidelijk te maken dat migranten er geen rechten aan kunnen ontlenen. Verder moest de staatssecretaris de Kamer onlangs beloven dat een bus tussen Emmen en Ter Apel voor overlastgevende asielzoekers niet gratis zou worden.

  Drie weken geleden bepaalde Harbers dat een Amerikaanse prediker niet welkom is in Nederland. De Amerikaan vindt onder meer dat homo's moeten worden geëxecuteerd. Harbers zei dat het kabinet krachtig wil optreden tegen extremistische sprekers die de vrijheden van anderen inperken, of zelfs aanzetten tot haat of geweld.

  Wethouder Rotterdam

  Harbers vervulde voor hij in het kabinet kwam verschillende andere politieke functies. Zo was hij acht jaar Tweede Kamerlid voor de VVD; in die periode voerde hij vooral het woord over Financiën.

  Eerder was hij onder meer lid van de gemeenteraad en wethouder van Economie in Rotterdam; als wethouder stapte hij voortijdig op toen de omstreden islamoloog Tariq Ramadan van de gemeenteraad als adviseur mocht aanblijven.

  BEKIJK OOK

  Harbers treedt af om 'wegmoffelen' misdaadcijfers asielzoekers

  Harbers: ik vraag ontslag aan, ik ben verantwoordelijk

  Akkoord over kinderpardon, 700 kinderen opnieuw beoordeeld

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 17 mei 2019 @ 00:20
  #1

  Goedemorgen, MISDAADCIJFERS VAN ASIELZOEKERS ZEER ONDUIDELIJK, GROTE OPHEF DAAROVER, ook politiek, de staatssecretaris zegt 'geen opzet' om deze cijfers te verdoezelen. Het gaat hier dan om 'érnstige misdaden'. Als het geen politieke blunder is dan is het wel een juridische dwaling, wat betreft de cijfers dan, van 'ernstige misdrijven' die onder de noemer 'overige' werden geclassificeerd?? Overigens is het meest een asielgroep die dit pleegt vanuit 'veilige landen' afkomstig en in feite geen enkel recht hebben op een verblijfsstatus. De echte asielzoekers hebben van deze lui ook last zelfs. De politiek maar ook het OM, IND hebben hier een groot probleem liggen.      

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Ophef over onduidelijke misdaadcijfers asielzoekers, Harbers: "geen opzet"

   VANDAAG, 13:46 AANGEPAST VANDAAG, 18:45

  BINNENLANDPOLITIEK

  Het is absoluut niet de bedoeling geweest om ernstige delicten weg te werken in de cijfers over criminaliteit onder asielzoekers. Dat zegt staatssecretaris Mark Harbers van Veiligheid.

  De Tweede Kamer eist opheldering over de cijfers, waarin ernstige delicten als verkrachting en kindermisbruik terechtkwamen onder de categorie 'overige zaken', onderaan de lijst.

  "Volstrekt onbedoeld is dit beeld ontstaan", aldus Harbers voor aanvang van het bewindsliedenoverleg vanavond. "Dit hadden we anders moeten doen."

  De Telegraaf vroeg bij de politie op wat er onder die 'overige zaken' wordt verstaan.

  Het ging vorig jaar om duizend delicten, waar volgens de politie 79 zedenmisdrijven bij zaten. Daarbij waren aanklachten van verkrachting en seksueel misbruik van kinderen.

  Ook gevallen van poging tot moord of doodslag of gijzelingen werden weggeschreven onder de 'overige zaken'.

  Video afspelen

  02:48

  Harbers: beeld is onbedoeld ontstaan, had niet zo gemoeten

  Nadere uitleg

  Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wees er eerder vandaag in de Telegraaf op dat de politie de cijfers aan het ministerie heeft verstrekt zonder nadere uitleg. Maar dat wordt inmiddels door de politie bestreden, meldt De Telegraaf. Het ministerie was wel degelijk op de hoogte van de ernst van de delicten.

  Vrijwel de hele Tweede Kamer wil zo snel mogelijk uitleg van Harbers en een debat. PVV-leider Wilders eiste dat dat debat vanavond nog zou plaatsvinden, maar dat voorstel kreeg geen meerderheid.

  Harbers zegt dat hij een volledig beeld en duiding zal verstrekken maar dat hij nog bezig is dat uit te zoeken.

  Op de vraag hoe de zware gevallen, waaronder mishandeling en misbruik, over het hoofd konden worden gezien zegt Harbers: "Daar zit een hele wereld achter. Van niet alle genoemde misdrijven is bewezen dat ze zo gebeurd zijn. We zijn dat aan het uitzoeken. Ik kom nog met een volledige uitsplitsing".

  Afgelopen dinsdag bracht de staatssecretaris voor het eerst cijfers naar buiten over het aantal geregistreerde incidenten waar asielzoekers als verdachte bij betrokken waren. In totaal waren het er 4600. In Nederlandse asielzoekerscentra zitten op dit moment ongeveer 24.000 mensen. De bewuste tabel:

  Misdrijven met asielzoekers als verdachte (2018)

  DELICT AANTAL
  Winkeldiefstal 2.030
  Zakkenrollerij/tassenrollerij 250
  Eenvoudige mishandeling 250
  Bedreiging 240
  Vernieling overige objecten 200
  Overige (eenvoudige) diefstal 180
  Heling 160
  Gekwalificeerde diefstal 120
  Diefstal fiets 90
  Belediging 80
  Overige 1000
  Totaal: 4.600

  Bij de categorie 'overige' stond als toelichting alleen dat het een veelvoud aan soorten misdrijven omvat, die variërend van tientallen malen tot een enkele keer zijn voorgekomen.

  De politie heeft inmiddels deze tabel verspreid met een uitsplitsing van de cijfers:

  Zie oorspronkelijke artikel

  Uitsplitsing criminaliteitscijfers

  BEKIJK OOK

  Basisschool zegt schoolreis Ter Apel af om overlastgevende asielzoekers

  'Asielzoekers die zich misdragen, moeten naar besloten azc'

  'Veiligelanders' aangehouden na reeks winkeldiefstallen

  Deel dit artikel: 

  handtekeningafbeelding