497 keer bekeken

HOGER BEROEPSZAAK in zaak Nicky Verstappen

 • zaterdag 29 januari 2022 @ 00:41
  #5
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, DE UITSPRAAK IN HOGER BEROEP JOS B.: ZWAARDERE STRAF, 16 JAAR NU. Jos B. gaat tegen het vonnis in cassatie. Dat liet zijn advocaat Gerald Roethof na afloop van de uitspraak weten. Daarbij wil de advocaat dat er wordt gekeken naar zijn verzoek tot extra DNA-onderzoek. Ook wil Roethof bezwaar maken tegen het feit dat het gerechtshof in het oordeel eerdere zedenzaken van Jos B. erbij haalde, uit de jaren 80. Die zaken zijn destijds geseponeerd.

  Eerder: VERDACHTE JOS B., SLUIT DE HOGER BEROEPSZAAK AF: 'Heb Nicky Verstappen niks misdaan'. Het hof doet op 28 januari uitspraak

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 14:24 • AANGEPAST GISTEREN, 15:57

  Zwaardere straf voor Jos B. in hoger beroep: 16 jaar cel in zaak Nicky Verstappen

  Jos B. met advocaat Roethof ANP

  Jos B. heeft een hogere straf gekregen voor het ontvoeren, misbruiken en doden van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. Het gerechtshof in Den Bosch legde vandaag 16 jaar cel op.

  Eerder kreeg Jos B. 12,5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte toen doodslag niet bewezen. Het gerechtshof in Den Bosch oordeelde vandaag dat daar wel genoeg bewijs voor is.

  De rechter nam in zijn oordeel mee dat B. geweld gebruikte dat uiteindelijk heeft geleid tot de dood van Nicky. Hoewel de exacte doodsoorzaak van de jongen nooit is vastgesteld, kan het volgens het hof niet anders "dan dat hij is overleden aan smoren, al dan niet in combinatie met stress."

  Daarmee is niet alleen ontvoering en ontucht bewezen, maar ook doodslag. Door zijn hand over de mond van zijn slachtoffer te houden, heeft Jos B. volgens het gerechtshof het risico aanvaard dat Nicky zou overlijden. "Hij wilde dit misschien niet, maar hij wilde het ook niet vermijden en heeft het gevolg op de koop toe genomen."

  Nooit spijt betuigd

  De rechter woog in zijn oordeel mee dat de nabestaanden twintig jaar lang in onzekerheid hebben geleefd over de vraag of er ooit iemand verantwoordelijk zou worden gehouden voor de dood van de 11-jarige jongen in 1998. Dat heeft extra leed veroorzaakt bij de nabestaanden van Nicky, in het bijzonder zijn ouders en zus.

  Ook nam de rechter in overweging dat Jos B. nooit spijt heeft betuigd, en geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn handelen. Jos B. heeft altijd ontkend.

  "De nabestaanden zullen nooit weten hoe Nicky zich zou hebben ontwikkeld", zei de rechter. "Zijn dood heeft diep ingegrepen in het leven van zijn ouders en zijn zus. Zijn vader heeft benadrukt dat Nicky nog iedere dag wordt gemist."

  De rechter noemde ook de rol van de in juli doodgeschoten misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die altijd aandacht is blijven vragen voor de zaak en de ouders van Nicky Verstappen bijstond. In de rechtszaal was de zoon van De Vries, Royce, aanwezig om de nabestaanden van de jongen te ondersteunen.

  Kijk hier een korte samenvatting van het oordeel van het Gerechtshof:

  0:47 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Gerechtshof legt Jos B. in hoger beroep 16 jaar cel op

  Het hoger beroep kreeg eind vorig jaar een opvallende wending, toen een voormalig medegevangene van Jos B., Bekir E., tegenover het gerechtshof verklaarde dat B. het doden en misbruiken van Nicky zou hebben bekend. Maar het hof schoof die getuigenverklaring in het arrest terzijde. Die was niet betrouwbaar genoeg, vinden de rechters. Dat vond overigens ook het OM zelf.

  Jos B. gaat tegen het vonnis in cassatie. Dat liet zijn advocaat Gerald Roethof na afloop van de uitspraak weten. Daarbij wil de advocaat dat er wordt gekeken naar zijn verzoek tot extra DNA-onderzoek. Ook wil Roethof bezwaar maken tegen het feit dat het gerechtshof in het oordeel eerdere zedenzaken van Jos B. erbij haalde, uit de jaren 80. Die zaken zijn destijds geseponeerd.

  Decennialange zaak

  Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 uit een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam gevonden. In 2008 slaagde het Nederlands Forensisch Instituut erin bruikbare dna-sporen te vinden op de pyjamabroek en de onderbroek van Nicky. Nog eens tien jaar later, in 2018, kon Jos B. aan dat dna-spoor worden gekoppeld.

  B. heeft altijd verklaard dat hij de jongen in augustus 1998 dood had gevonden op de Brunssummerheide. Zelf zou hij daar niks mee te maken hebben gehad.

  Een reconstructie van het moeizaam verlopen onderzoek naar Jos B. lees je hier.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zaterdag 16 oktober 2021 @ 10:09
  #4
  reactie op (#3) herman_dad

  Goedemorgen, MEDE-GEVANGENE VERKLAART TEGEN JOS B., deze persoon is degene die eerder een vrouw om het leven heeft gebracht en tegelijkertijd in de gevangenis zaten. Het gebeurd vaker dat gedetineerden tegen elkaar verklaren, vaak is dat gelegen in of om het verkrijgen van privileges. We wachten af wat de rechter erover zegt.

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 16:32 • AANGEPAST GISTEREN, 18:25

  Moordenaar Hümeyra over Jos B.: 'Hij legde vier keer een bekentenis af'

  De moeder van Nicky Verstappen (m) tijdens de zitting van het hof ANP

  Jos B., die is veroordeeld voor de ontvoering, het misbruik en de dood van Nicky Verstappen, heeft in de gevangenis vier keer een bekentenis afgelegd tegen medegevangene Bekir E. Die bekentenissen gingen zowel over het doden als het misbruiken van Nicky. Dat heeft E. gezegd tegen het gerechtshof in Den Bosch, waar hij ondervraagd werd over de vermeende uitspraken van B.

  De 34-jarige E. zat samen met B. een half jaar in de gevangenis van Vught. E. is veroordeeld voor de moord op de Rotterdamse scholiere Hümeyra (16). Volgens E. heeft B. hem van alles verteld, ook over zijn privéleven. Dat gebeurde vooral in de tuin van de gevangenis, waar ze volgens E. vaak een half uur tot een uur met elkaar spraken.

  Hand te lang voor Nicky's mond

  "Hij vertelde me dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden", zei E. "Hij had zijn hand te lang voor Nicky's mond gehouden. Ik zit er nog steeds mee. Ik heb mijn leven veel gedaan, maar ik lig hier nog steeds wakker van."

  B. heeft altijd ontkend Nicky Verstappen te hebben ontvoerd en misbruikt met de dood tot gevolg. E. noemt B. "gestoord" en "narcistisch".

  Verder is Jos B. volgens E. de "knuffelpedo" van de gevangenisafdeling in Vught. "Iedereen mag hem daar."

  Overgeplaatst

  E. meldde zich in juni bij de politie met zijn verklaring. Hij werd daarna overgeplaatst. "Ik wist dat ik dan al mijn privileges zou kwijtraken, maar mijn zus haalde me over om toch te gaan praten. Ze zei: doe het voor de nabestaanden."

  De advocaat van Jos B. noemde de verklaring van Bakir E. eerder "flauwekul". Na de zitting van vandaag zei de raadsman dat het volgens hem duidelijk is dat E. veel verzint. Opvallend is volgens hem ook dat E. dingen vertelt waar hij later van terug moet komen. B. zelf zei dat E. zich op de zitting "voldoende had gediskwalificeerd".

  De 11-jarige Nicky Verstappen werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een dna-match de 58-jarige Jos B. in beeld. De Limburger werd vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 12,5 jaar cel voor het seksueel misbruiken en het ontvoeren van Nicky Verstappen met de dood tot gevolg.

  Zowel het OM als Jos B. ging tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 12 september 2021 @ 00:43
  #3
  reactie op (#2) herman_dad

  Goedemorgen, ADVOCAAT WIL BOEK OVER ZAAK NICKY VERSTAPPEN EN JOS B., TEGENHOUDEN, bekende rechtskundigen die de zaak analiseerden willen dit in een boek publiceren, maar juridische vragen daarover en in die zin ook afwachtend of dit in de huidige vorm toelaabaar is? 

  De auteurs van de publicatie kregen van Roethof inzage in het strafdossier. Voorwaarde was dat alleen met toestemming van Roethof gepubliceerd mocht worden. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 09:04

  Advocaat van Jos B. wil publicatie van boek over zaak-Verstappen tegenhouden

   

  Gerald Roethof komt aan bij de rechtbank in Maastricht (archief) ANP

  Gerald Roethof, advocaat van Jos B., wil met een kort geding een publicatie over de zaak-Nicky Verstappen tegenhouden. Het boek zou vandaag onder de naam De fietser op de hei worden uitgebracht.

  Rechtspsychologen Peter van Koppen en Robert Horselenberg analyseerden in het boek het strafdossier en wilden hun bevindingen publiceren, maar Roethof wil namens B. het boek in de huidige vorm tegenhouden. Publicatie is uitgesteld totdat de rechter er een oordeel over heeft geveld.

  Advocaat wilde wijzigingen

  De auteurs van de publicatie kregen van Roethof inzage in het strafdossier. Voorwaarde was dat alleen met toestemming van Roethof gepubliceerd mocht worden. De advocaat heeft de uiteindelijke tekst ingezien en stelde wijzigingen voor. Die wilden de wetenschappers niet allemaal doorvoeren, zegt Jacqueline Schaap, de advocaat van Van Koppen, in gesprek met De Limburger.

  Wanneer de onderzoeksresultaten van de twee wetenschappers negatief zouden uitvallen voor B., was contractueel afgesproken dat toestemming nodig was, meldt Schaap. "Ik heb het boek zelf niet gelezen, maar ik begrijp van Van Koppen dat het niet negatief uitpakt voor Roethofs cliënt."

  Het kort geding moet komende week dienen. De publicatie van het boek is hierdoor zeker een week uitgesteld.

  12,5 jaar cel

  Jos B. werd in november vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12,5 jaar. Hij werd schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken en het ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Verstappen verdween op 10 augustus 1998 toen hij bij een jeugdkamp was op de Brunssummerheide in Limburg. Een dag later werd hij dood aangetroffen na een massale zoekactie.

  Zowel B. als het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het beroep dient momenteel bij het gerechtshof in Den Bosch. In oktober worden deskundigen en een getuige gehoord, in november volgt de inhoudelijke behandeling.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • woensdag 07 april 2021 @ 00:46
  #2
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, RECHTZAAK 'NICKY VERSTAPPEN' IN Hoger Beroep begonnen, JOS B. ONT KENT OPNIEUW bij de dood betrokken te zijn geweest. Een interessante zaak vooral ook in juridisch opzicht. 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  Verdachte Jos B. en zijn advocaat Gerald Roethof (r.) ANP

  NOS NIEUWS • REGIONAAL NIEUWS • GISTEREN, 19:13

  Openbaar Ministerie spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen

  Het Openbaar Ministerie heeft in het gerechtshof in Den Bosch verdachte Jos B. opgeroepen antwoord te geven in de zaak-Nicky Verstappen. "We sporen de verdachte aan om met antwoorden te komen op de voor de hand liggende vragen. Vragen over wat er precies is gebeurd. Vragen die ook in hoger beroep gesteld gaan worden", zei de advocaat-generaal op een voorbereidende zitting van het hoger beroep tegen B.

  Jos B. werd in november vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar cel voor het seksueel misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Ook kreeg hij zes maanden voor het bezit van kinderporno. Zowel de advocaat van B. als het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de uitspraak.

  B. heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Nicky Verstappen te maken heeft gehad en dat herhaalde hij vanmiddag, meldt 1Limburg.

  Voor de hand liggende vragen

  "Ik ben het uiteraard niet eens met mijn vonnis, ik heb er niets mee te maken. Er wordt gezegd dat ik lang niet heb verklaard, maar ik heb vanaf het begin gezegd dat ik hem niet om het leven heb gebracht. Ik heb hem niet misbruikt, niet uit het tentenkamp meegenomen. Maar er is vanaf het begin besloten mijn verhaal opzij te schuiven." Volgens B. heeft hij in alle oprechtheid een verklaring gegeven. "Als dat dan niet genoeg is, dan zij het zo."

  Op de eerste dag van zijn proces, in de rechtbank in Maastricht, kwam B. met een videoboodschap. Daarin erkende dat hij het lichaam van Nicky heeft gevonden, maar de jongen was toen al dood. B. heeft dat naar eigen zeggen nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft. Aanvullende vragen over die videoboodschap heeft B. niet willen beantwoorden.

  De advocaat-generaal liet weten dat er voldoende bewijs is voor een veroordeling. "Het valt op dat hij ontkent en verder grotendeels heeft gezwegen. Hij antwoordt niet op voor de hand liggende vragen. Zwijgen is een groot recht, maar als iets schreeuwt om een uitleg, dan mag de rechter dat meenemen."

  Opnieuw verhoord

  B. is vorige maand opnieuw verhoord, maar ook in dat verhoor heeft B. zich op zijn zwijgrecht beroepen. "Dat verhoor was een aanbod, een uitgestoken hand van ons. De verdachte heeft die niet aangepakt", zei de advocaat-generaal. "Als je stelt dat je onschuldig bent, waarom dan niet verklaren? Hij had het eerder over een troefkaart, maar dit is voor ons geen kaartspel."

  Op de zogeheten regiezitting vanmiddag kwamen onder meer onderzoekwensen aan bod. De advocaten van B. willen bijvoorbeeld tientallen deskundigen en getuigen horen, bijvoorbeeld die meer kunnen vertellen over de doodsoorzaak van Nicky. Ook vinden ze dat B. op vrije voeten moet komen in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

  Het hof beslist vrijdag welk onderzoek nog uitgevoerd moet worden en of B. in de cel moet blijven of niet. Het is nog niet duidelijk wanneer het hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen. Mogelijk wordt dat niet eerder dan eind dit jaar.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • zondag 21 maart 2021 @ 08:04
  #1

  Goedemorgen, IN ZAAK 'NICKY VERSTAPPEN' WORDT JOS B. opnieuw door de politie verhoord, dit in het kader van het Hoger Beroep. Kennelijk is men op zoek naar nieuw feiten? Hijzelf blijft bij monde van zijn advocaat echter ontkennen. Kennelijk komt een 2e verhoor niet zo vaak voor in een Hoger beroep in zekere zin een juridische bijzonderheid.  

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND • GISTEREN, 15:15 • AANGEPAST GISTEREN, 17:48

  Politie gaat veroordeelde Jos B. opnieuw verhoren in zaak-Nicky Verstappen

  Afzetting Brunssummerheide voor schouw zaak-Nicky Verstappen in 2019 JORIS VAN POPPEL | NOS

  Jos B., de man die is veroordeeld in de zaak-Nicky Verstappen, wordt opnieuw verhoord door de politie. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving door RTL Nieuws.

  Jos B. werd in november vorig jaar veroordeeld tot 12 jaar cel, voor het seksueel misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen met de dood tot gevolg. Ook kreeg hij zes maanden voor het bezit van kinderporno. Waarom B. opnieuw wordt verhoord is niet duidelijk.

  Hoger beroep

  Zowel de advocaat van B. als het Openbaar Ministerie tekende beroep aan tegen de uitspraak. Het hoger beroep in de zaak loopt nog. Over twee weken staat een regiezitting gepland.

  Advocaat Gerald Roethof noemt het geplande verhoor uniek. "Ik heb dit als advocaat nog nooit meegemaakt, kennelijk zijn ze toch niet zo zeker van een veroordeling." Op de vraag wat Jos B. gaat doen bij het verhoor, zegt hij alleen dat zijn cliënt "al heeft gezegd wat hij heeft gezegd."

  De 11-jarige Nicky Verstappen was in augustus 1998 op jeugdkamp op de Brunssummerheide, iets ten noorden van Heerlen. Hij verdween uit zijn tent en werd anderhalve dag later dood gevonden bij een dennenbosje, op zo'n 1200 meter van het kampterrein.

  In 2018 bracht het Openbaar Ministerie naar buiten dat er een dna-match was met Jos B., die ten tijde van de dood van Nicky Verstappen in Simpelveld woonde.

  Jos B. heeft altijd ontkend dat hij iets met de dood van Nicky Verstappen te maken heeft gehad. De Limburger zegt ook dat hij de jongen niet heeft misbruikt. Volgens B. was Nicky al dood toen hij hem in augustus 1998 op de Brunssummerheide vond.

  Zie video in oorspronkelijke artikel

  7:23

  12,5 jaar cel voor Jos B. in zaak-Nicky Verstappen

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding