607 keer bekeken

KABINET RUTTE-IV 2022- ... alle 'ministeriele' perikelen

 • zondag 22 januari 2023 @ 00:53
  #15
  reactie op (#14) herman_dad

  Goedemorgen, 2023, HET POLITIEKË JAAR VAN NU DAN RUTTE-IV: INDERDAAD INTERRESSANT POLITIEK JAAR, vervolg gaat Rutte-IV het redden? Een vooruitblik.... De oorlog in Oekraïne overheerst alles; Europa is bang voor escalatie en energie is nog steeds duur. Verder slaat er nog steeds stikstof neer in de Nederlandse natuur, moeten klimaatdoelen worden gehaald om de opwarming van de aarde tegen te gaan, en zijn er binnenkort verkiezingen. En dan is er nog de toenemende migratie.

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 25-01-23 09.00 uur:

  ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 06:23

  Migratie, stikstof en andere kwesties maken van 2023 een spannend politiek jaar

  • Guus Dietvorst Politiek redacteu

  De oorlog in Oekraïne overheerst alles; Europa is bang voor escalatie en energie is nog steeds duur. Verder slaat er nog steeds stikstof neer in de Nederlandse natuur, moeten klimaatdoelen worden gehaald om de opwarming van de aarde tegen te gaan, en zijn er binnenkort verkiezingen. En dan is er nog de toenemende migratie.

  Het zijn grote kwesties voor de Haagse politiek en dus belooft 2023 een spannend politiek jaar te worden.

  Zo ongeveer het eerste punt op de agenda is het rapport van de gas-enquête. Eind februari komt de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen met zijn conclusies, na de verhoren van gedupeerden, ambtenaren, politici en andere betrokkenen afgelopen najaar.

  In de enquête kwam naar voren dat geld voor de Staat een belangrijke drijfveer was om de gaswinning lang voort te zetten. Ook erkende premier Rutte in zijn verhoor dat de ernst van de situatie in Groningen pas laat tot hem is doorgedrongen.

  Val van kabinet-Rutte 3

  Hoe hard de conclusies van de commissie worden, weten we niet, en ook niet wat daarvan de gevolgen zijn. Maar een parlementaire enquête is een zwaar instrument. De vorige (mini-)enquête over de toeslagenaffaire leidde tot de val van het kabinet-Rutte 3.

  Een ander lastig politiek dossier is de migratie. Afgelopen jaar was het chaos in aanmeldcentrum Ter Apel, moest staatssecretaris Van der Burg bedelen om slaapplekken en liep de spanning op in de coalitie.

  Niets wijst erop dat dat dit jaar anders wordt. In het voorjaar neemt de migratie naar Europa altijd toe en het Nederlandse systeem is nog niet aangepast. De wet die asielzoekers beter moet verdelen over het land is er voorlopig nog niet en de nareisbeperking die de coalitie had bedacht staat op losse schroeven.

  Lees hier hoe de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen terugkijken op het eerste jaar van hun samenwerking.

  Intussen zijn er niet wezenlijk meer opvanglocaties beschikbaar dan vorig jaar, toen er soms mensen buiten moesten slapen. Sterker nog, dit voorjaar gaat een aantal grote locaties dicht, omdat het contract afloopt.

  Het is vooral aan de coalitie om hier iets op te bedenken, maar tot nu toe was er alleen een vrijblijvend gesprek vorige week in het Catshuis. Na de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart willen de betrokken partijen verder praten, als de asielinstroom weer op gang komt.

  De coalitiepartijen zijn onderling verdeeld. VVD en CDA willen graag de instroom beperken. VVD-leider Rutte heeft zijn fractie verzekerd ernaar te gaan kijken, maar inperking ligt gevoelig bij D66 en ChristenUnie.

  Kees van de Veen  De drukte voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, afgelopen september

  Die laatste twee zijn het dan weer met elkaar oneens over arbeidsmigratie. De ChristenUnie wil meer reguleren en mikt op een richtgetal, terwijl D66 erop hamert dat arbeidsmigranten hard nodig zijn vanwege de krapte op de arbeidsmarkt. "Als het kabinet ergens over valt, dan is het migratie", klinkt het hier en daar.

  Tractoren en hooibalen

  Een thema dat ook sterk is verbonden met de verkiezingen is stikstof. Den Haag stelt dit jaar de reductiedoelen vast en voor de zomer moeten de provincies bedacht hebben hoe ze de doelen gaan halen. Of en hoe een provincie mee wil werken, wordt beïnvloed door de samenstelling van het provinciebestuur. Met andere woorden: zonder bereidwillige provincie kan Den Haag weinig tot stand brengen. Daarin zit voor de landelijke politiek een belang van de Statenverkiezingen.

  Intussen komt het kabinet nog met een aanpak voor piekbelasters (bedrijven die veel stikstofneerslag veroorzaken op plekken waar dat niet de bedoeling is). Doel is om zo snel stikstofruimte te creëren, maar onduidelijk is nog hoe concreet dat plan wordt.

  Wel lijkt het haast onvermijdelijk dat er onrust ontstaat met als ultieme vraag wie er gedwongen moet stoppen. Alles wat lijkt op 'doorpakken', zo is de vrees, leidt tot tractoren en hooibalen op ongewenste plekken. Voor het kabinet is dat een onaantrekkelijk vooruitzicht.

  ANP   De ministers Adema (links) en Van der Wal in de Tweede Kamer

  En dan is er nog de spagaat op het ministerie van Landbouw. Terwijl VVD-stikstofminister Van der Wal er druk op wil houden, wil de kersverse ChristenUnie-Landbouwminister Adema juist de agrarische sector erbij houden. Dat staat op gespannen voet met haast maken. Al met al genoeg ingrediënten om van stikstof ook dit jaar een heet hangijzer te maken.

  Bodem van de schatkist

  Waar voorlopig niemand (in het openbaar) zin in heeft, is praten over de oplopende financiële tekorten. Toch moet daar de komende tijd over worden nagedacht, omdat de bodem van de schatkist steeds meer in zicht komt. Bekend is dat VVD meer ziet in bezuinigen en D66 en ChristenUnie meer in lastenverzwaringen. Hoe de partijen dat willen oplossen en om welke bedragen het gaat, is nog niet duidelijk.

  Dat komt vooral doordat nog niet bekend is is hoe groot de klap wordt, onder meer doordat de kosten van het energieplafond niet vaststaan. In het voorjaar moet de coalitie (in meer of mindere mate) kleur bekennen want dan komt het kabinet met de Voorjaarsnota. Daarmee kan de lopende begroting worden bijgesteld.

  Het stemhokje

  Maar voor het zover is, zijn er eerst op 15 maart de verkiezingen voor de Provinciale Staten. In Den Haag wordt daarbij uitgekeken naar de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer. De zetelverdeling vloeit voort uit de vers gekozen Provinciale Staten. Je kunt dus zeggen dat in het stemhokje wordt bepaald hoe de Eerste Kamer eruit komt te zien.

  Het duurt nog even voor de kiezer mag stemmen, maar de peilingen voorspellen niet veel goeds voor de coalitie. VVD, D66 en CDA staan op flink verlies, alleen de kleinste partner ChristenUnie is stabiel in zetelaantal. Oppositiepartijen BBB en JA21 staan juist op flinke winst.

  De coalitie heeft nu al geen meerderheid in de Eerste Kamer, en moet dus per onderwerp steun zoeken bij andere partijen als GroenLinks en PvdA op links of JA21 op rechts. Mogelijk wordt het na de verkiezingen lastiger om meerderheden te vinden, en moet er dus vaker (of meer) water bij de wijn worden gedaan. En dat heeft invloed op de slagkracht van een coalitie.

  Genoeg problemen dus, en dan zijn andere belangrijke kwesties als het klimaat, het lage vertrouwen in de politiek, het woningtekort en de toenemende polarisatie nog niet eens aan bod gekomen. Om nog maar te zwijgen over wat er onverwacht op Den Haag zal afkomen.

  Gewijzigd op 2023-01-25 08:28:52
  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 30 december 2022 @ 00:07
  #14

  Goedemorgen, 2022, HET POLITIEKË JAAR VAN NU DAN RUTTE-IV maar voor ons allen ter wereld zelfs, GROOTSTE PROBLEMEN VAN NA W.O.2 vielen ons ten deel.. op alle gebieden, zie ook in forumtopics hier en op de andere nieuwsclubs genoemd... Een compilatie van alles in de politiek maar ook daarbuiten 

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 30-12-22 23.00 uur:

  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  En de POLITIEK....

  ANP

  Dit was 2022

  NOS Nieuws•Gisteren, 06:00

  2022 was het politieke jaar van grote zakken geld en voortdurende crises

  • Guus Dietvorst  Politiek redacteur

  Stikstof, asiel, wonen en een schatkist mét een bodem; het zijn met elkaar verweven problemen die de agenda van de landelijke politiek in 2022 domineerden. En het waren ook problemen waar Den Haag niet echt een antwoord op wist te geven.

  Het politieke jaar begint op 10 januari met een nieuwe ministersploeg. Bijna 300 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen staat het kabinet-Rutte IV op de trappen van Paleis Noordeinde. Op de bordesfoto is het thema van de afgelopen twee jaar nog duidelijk zichtbaar: de koning en negentien ministers staan netjes anderhalve meter uit elkaar. De twintigste is afwezig, ze zit thuis met corona.

  Het gaat om minister van Financiën Sigrid Kaag, de beheerder van een dan nog ogenschijnlijk overvolle schatkist. In het regeerakkoord trekt de coalitie tientallen miljarden (geleend geld) uit voor de klimaat- en stikstoffondsen, Defensie krijgt er miljarden bij, het minimumloon gaat flink omhoog. Enzovoorts.

  Nederland is de coronajaren namelijk goed doorgekomen. Mede dankzij de miljarden aan allerhande steunmaatregelen doet de economie het prima. Daarbij is de rente om geld te lenen voor de Nederlandse staat nog steeds laag; in het regeerakkoord wordt gerekend met 0 procent.

  ANP     Op het bordes is de anderhalvemetermaatregel nog van kracht

  Maar de idylle houdt geen stand. De Russische invasie van Oekraïne in februari gooit roet in het eten. Als gevolg van die oorlog rijzen de energieprijzen (en de inflatie) de pan uit. Een koopkrachtdreun dreigt voor de Nederlander en dus kan het kabinet niet anders dan de portemonnee trekken. De brandstofaccijnzen gaan omlaag, minima krijgen een energietoeslag en het minimumloon gaat eerder omhoog dan gepland. Miljarden zijn ermee gemoeid.

  De oppositie wil meer en sneller, maar het kabinet probeert nog enigszins de hand op de knip te houden. "We doen al heel veel", zegt premier Mark Rutte in juni. Kabinetsleden wijzen er bij herhaling op dat een oorlog in Europa ons allemaal raakt en dat iedereen moet delen in het verlies.

  Lastminuteplafond

  Een echt strenge lijn houdt Rutte evenwel niet lang vast. Onder grote druk van de Tweede Kamer wordt op Prinsjesdag last minute de portemonnee nogmaals getrokken, deze keer voor een prijsplafond voor stroom en gas. De geschatte kosten: ergens tussen de 8 en 40 miljard, afhankelijk van de ontwikkeling van de energieprijzen.

  Het kabinet redt zich daarmee politiek, maar financieel is het een ander verhaal. De bodem van de schatkist komt steeds meer in zicht. Het risico op een recessie neemt toe en de rente stijgt door, inmiddels staat-ie op 2 procent. Verder valt de economische groei lager uit dan voorzien en lijkt president Poetin voorlopig niet van plan de strijd te staken.

  ANP   Minister Kaag van Financiën voor het eerst met het koffertje op Prinsjesdag

  De rem moet erop. "Er is geen gratis geld", aldus minister Kaag in november. "Dat betekent ook nu hervormen om de economie te versterken en de financiën op orde te brengen." Komend jaar wordt in Den Haag gesproken over bezuinigingen, op 'dure' thema's als de zorg en de sociale zekerheid. Ook is niet uitgesloten dat er (verder) gesneden wordt in de miljardenfondsen die nog geen jaar geleden met veel trots werden gepresenteerd.

  Mogelijk bezuinigen na een aantal relatief goede jaren is een tegenvaller voor de coalitie. En die zit op meer grote onderwerpen klem. Het meest in het oog springend is de stikstofcrisis. Die woedt al jaren, maar deze zomer lopen de gemoederen heel hoog op. Nederland maakt kennis met massaal wapperende blauw-wit-rode vlaggen, brandende hooibalen op de weg en fileveroorzakende tractoren.

  ANP   Minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof krijgt thuis bezoek van protesterende boeren

  Er komt wel een gespreksleider in de persoon van crisismanager Johan Remkes, evenals een bijbehorend rapport met aanbevelingen en een kabinetsplan. Maar veel van de stikstofaanpak is nog niet ingevuld. Landbouwminister Piet Adema (de tweede alweer van kabinet-Rutte IV) noemt 2023 "een overgangsjaar".

  Er moet namelijk nog een landbouwakkoord worden gesloten en daarna komt de uitvoering nog - iets wat niet altijd vlekkeloos verloopt. Ruim drie jaar nadat de hoogste Nederlandse rechter het stikstof- en natuurbeleid onderuit heeft gehaald, weten boeren dus nog niet waar ze aan toe zijn, en is de natuur voorlopig ook niet geholpen.

  Van koud hangijzer tot kookpunt

  Iets soortgelijks is aan de hand met het onderwerp asiel, een kwestie die altijd sluimert en om de zoveel tijd tot grote problemen leidt. Bij de presentatie van het regeerakkoord is het geen heet hangijzer, maar een paar maanden later komt het toch tot een kookpunt. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is vanaf het voorjaar structureel overvol, honderden mensen slapen buiten en de politiek is niet bij machte er echt wat aan te doen.

  Overigens gebeurt er heus wel iets. Staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel bedelt maandenlang onvermoeibaar bij gemeenten om opvangplekken - met wisselend succes. Ondertussen sluit de coalitie een akkoord om de crisis te bezweren - gezinshereniging wordt daarin moeilijker gemaakt. En er komt na veel vijven en zessen een wetsvoorstel om asielzoekers beter te spreiden over het land.

  Maar ook hier is het weer zeer de vraag in hoeverre er echt iets is opgelost. Het beperken van de gezinshereniging ligt (zoals voorzien) juridisch moeilijk. En de spreidingswet - bedoeld om duidelijkheid te scheppen - laat volgens gemeenten juist veel ruimte voor onduidelijkheid, omdat "cruciale punten uit het wetsvoorstel nader moeten worden ingevuld".

  ANP   Staatssecretaris Van der Burg in gesprek met een buurtbewoner over de plannen voor een aanmeldcentrum in Bant

  Dan is er ook nog de wooncrisis. Het kabinet belooft vanaf 2024 100.000 woningen per jaar te bouwen, want er zijn veel te weinig huizen. Maar dan moeten er wel geschikte locaties zijn, voldoende betaalbare bouwmaterialen, genoeg bouwvakkers en stikstofruimte natuurlijk. En mocht aan al die voorwaarden worden voldaan, voor wie zijn de nieuwe woningen dan eigenlijk?

  Verschillende bewindspersonen beloven voorrang aan verschillende groepen. Zo zijn daklozen belangrijk, die hebben immers geen huis. Maar ouderen ook, want de samenleving vergrijst rap. En jongeren dan, die hebben toch de toekomst? Vergeet de statushouders niet; we moeten de asielketen toch ontstoppen? Ondertussen loopt het woningtekort alleen maar verder op.

  Geen grote knop

  En zo blijven de thema's wonen, stikstof, asiel en de bodem van de schatkist ook volgend jaar ongetwijfeld hoog op de agenda staan. In het laatste Gesprek met de minister-president van dit jaar stelt Rutte dat er nu eenmaal "niet een knop, of een groot besluit is dat je kan nemen" om alles op te lossen.

  Maar volgens Rutte is er geen reden tot wanhoop. Want met "hard werken" en het onvermijdelijke "stap voor stap" gaan we een heel eind komen, verwacht de sinds deze zomer langstzittende minister-president van Nederland.

  Gewijzigd op 2022-12-30 22:46:21
  handtekeningafbeelding
 • maandag 28 november 2022 @ 01:03
  #13
  reactie op (#12) herman_dad

  Goedemorgen,vervolg PREMIER RUTTE wil na zijn premierschap 'GEWOON HET ONDERWIJS IN' dat vindt hij superleuk. Hij geeft elke vrijdag al als gastdocent les op een school. Algemeen werd aangenomen dat hij na de politiek hier, NAAR BRUSSEL, EU zou gaan om daar een functie te vervullen ook gezien de inmiddels zeer veel en goede contaten die hij in al die jaren heeft opgebouwd, maar hijzelf zegt dat dus niet te willen. Nog wel in de politiek dan hele stap terug, 'ergens wethouder'...? 

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

   

  ANP

  In samenwerking met  Omroep West

  NOS Nieuws•Gisteren, 14:50

  Rutte wil na premierschap het onderwijs in: 'Dat vind ik superleuk'

  Als premier Rutte stopt als minister-president, wil hij fulltime gaan lesgeven. Dat zei hij vandaag tegen Den Haag FM. Hoewel hij nog niet denkt aan stoppen, ziet hij zichzelf wel fulltime voor de klas staan.

  Sinds Rutte in 2010 minister-president werd, geeft hij wekelijks als gastdocent les op een middelbare school in Den Haag. Hij had daarvoor al enkele jaren ervaring als leraar. "Ik geef nu een paar uurtjes les op de Johan de Witt Scholengroep. Dat vind ik superleuk."

  Hij legt ook uit waarom: "In het leven moet je dingen doen waar je 's avonds niet van denkt: was het nuttig? In de politiek is er nog wel eens een dag dat je 's avonds denkt: was dit nou allemaal nuttig? Maar een leraar hoeft zich die vraag nooit te stellen."

  Zijn wekelijkse lessen leiden volgens de premier regelmatig tot grappige situaties, vertelde hij eerder bij Omroep West. "Als ik na het lesgeven door moet naar de Europese Raad gaan we met een stoetje auto's richting Brussel, dat staat dan voor de school te wachten."

  Om leraar te worden, moet hij nog wel een opleiding volgen, zegt premier Rutte:

  0:21 Zie video in oorspronkelijke artikel

  Rutte: 'Na premierschap ga ik lesgeven, superleuk'

  De premier heeft nog niet de juiste papieren om fulltime voor de klas te staan. Hij heeft zich er al wel goed over laten informeren, zegt hij. "Ik moet dan wel een opleiding volgen, want ik heb er geen aantekening voor." Ook voor een zij-instromer gaat er een heel traject aan vooraf. "Je moet een hele opleiding volgen bij het Iclon, ik heb het al helemaal uitgezocht."

  Het is overigens niet zo dat hij na twaalf jaar premierschap denkt aan stoppen. "Ik vind dit echt het allerleukste. Dus dit wil ik eigenlijk nog dertig jaar doen."

  Ook wethouder een optie, Brussel niet

  Rutte ziet ook de lokale politiek wel zitten, maar dan niet als burgemeester van Den Haag. "Het is een prachtige baan, maar daar ben ik niet geschikt voor", zegt hij. "Dan zou ik het leuker vinden om een keer wethouder te zijn. Dan ben je echt met één portefeuille met interessante dingen bezig." Zijn voorkeur ligt dan bij een portefeuille in Sociale Zaken of Onderwijs.

  Een vervolgstap naar Brussel ambieert hij niet, met name omdat hij dan Den Haag moet missen. "Ik heb er nog over nagedacht dat je er dan maandagochtend naartoe gaat en vrijdagavond weer terug", zegt Rutte. "Maar dat gaat natuurlijk niet werken want dan zijn er in het weekend ook nog allemaal dingen met de NAVO of de Europese Commissie."

  Daarbij vindt hij het fijn dat hij zich als premier naar eigen zeggen "overal tegenaan mag bemoeien". "Als je daar dan zit, versmalt je baan. En je zit in Brussel. Prachtige stad, maar geen Den Haag."

  handtekeningafbeelding
 • dinsdag 04 oktober 2022 @ 00:12
  #12
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen,vervolg #6: PRIVÉGEBRUIK EMAIL, TELEFOON etc. PREMIER RUTTE en ministerie jarenlang in de fout hiermede. Ook onschuldige sms'jes hadden niet gewist mogen worden want dan is het verband tussen de mededelingen 'weg'?  

  Oud: Maar de beschuldigingen dat daar kwade opzet bij was, verwerpt hij en dat is waarschijnlijk ook zo. De politiek heeft weer een zondaar, waar niet gezegd kan worden dat het een goed systeem is, maar kwade opzet? Hij heeft sinds kort een nieuwer model gekregen.   

  Het nieuws daarover was er gisteren al, maar vandaag een 'debat'...  Er zijn belangrijker zaken, toch?

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) 

  ANP   NOS Nieuws•Vandaag, 14:04•Aangepast vandaag, 14:24

  Inspectie: Rutte en zijn ministerie in de fout met archiveren sms’jes

  Sms-berichten van premier Rutte zijn jarenlang niet goed genoeg opgeslagen in archieven door zijn ministerie van Algemene Zaken. Dat oordeelt de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed in een kritisch rapport.

  Berichten zijn wel volgens een zogenoemde rijksbrede instructie gearchiveerd, maar dat was niet in lijn met de wet over de archivering van overheidsstukken (archiefwet). De manier waarop met berichten is omgegaan, leidde volgens de inspectie tot gegevensverlies.

  De inspectie onderzocht de omgang met Ruttes berichten nadat afgelopen voorjaar bekend was geworden dat Rutte jarenlang eigenhandig dagelijks sms'jes verwijderde van zijn telefoon. Na die onthulling van de Volkskrant zei Rutte "zowel aan de geest als aan de letter van de wet" te voldoen. "Ik voldoe ook helemaal aan de regeling over het bewaren van chatberichten."

  'Nooit bewust'

  Naar eigen inzicht stuurde Rutte berichten die hij relevant achtte door naar ambtenaren, ter archivering. Volgens Rutte had zijn telefoon niet genoeg opslagcapaciteit om alles te bewaren. Hij zei destijds dat hij "nooit bewust" belangrijke zaken heeft achtergehouden en dat hij berichten niet heeft gewist om te voorkomen dat ze in de openbaarheid zouden komen.

  In het rapport concludeert de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed dat Rutte ontvangen chatberichten "vrijwel altijd" doorstuurt naar een ambtenaar, maar verzonden chatberichten niet altijd.

  Te strenge selectie

  Bij de keuze welke sms-berichten vervolgens worden opgeslagen in het archief, handelden Rutte en zijn ambtenaren volgens de handleiding, "maar niet altijd via de archiefwet". Dit kwam volgens de inspectie doordat Rutte niet alle sms-berichten doorstuurde en doordat zijn ambtenaren "een te strenge selectie" maakten.

  Hoe vaak berichten niet zijn opgeslagen, terwijl dat wel had gemoeten volgens de wet, kan de Inspectie niet nagaan. "Veel chatberichten zijn immers gewist."

  Ruttes ministerie heeft op dit moment nog geen betere werkwijze, en zal volgens de Inspectie betere afspraken moeten maken. In een reactie laat Rutte weten dat zijn ministerie gaat onderzoeken waar het beter kan. In afwachting daarvan worden alle chatberichten van de premier en andere leden van het kabinet bewaard.

  De Inspectie vindt verder dat er bij de overheid meer duidelijkheid moet komen over de regels rond archivering. Het kabinet moet de rijksbrede instructie aanpakken en het moet duidelijker worden wat onder de archiefwet valt.

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 19 augustus 2022 @ 00:35
  #11
  reactie op (#10) herman_dad

  Goedemorgen, vervolg 19-8: EXTREME HITTE EN DROOGTE 2022 IN NL EN EUROPA: GROTER PROBLEEM DAN WE DENKEN EN MAATREGELEN nu nemen want het ziet er naar uit dat we dit nog meer krijgen, en komende jaren ook. 

  OOK NU WEER IN HEEL EUROPA ZEER VEEL NOODWEER, GROTE PLENSBUIEN EN OVERSTROMINGEN, lokaal maar wel ernstig in Parijs en Londen o,a, metrostations ondergelopen en gesloten en ook elders in Europa veel noodweer en voorzover bekend 10 mensen daarbij omgekomen. 

  In NL 'viel het nog mee', in het oosten vooral ook wat straten ondergelopen korte tijd. Van het crisisoverleg vandaag in Den Haag nog niets concreets bekend maar er zijn meer grote OOK POLITIEKE problemen en ook de oorlog in Oekraine gaat een groter probleem worden dan we nu ook denken? Zie in de aparte update's, bericht daarover!!  

  OUDER: RIVIEREN BIJNA GEHEEL DROOGGEVALLEN, probleem voor de beroeps- en pleziervaart uiteraard maar ook de LANDBOUW, NATUUR (gevaar bosbranden, zie ook elders in forum onderwerp) weer grote problemen.... Vele pontjes overigens zijn uit de vaart genomen. Officieel watertekort: vanaf nu verdeelt een landelijk crisisteam het schaarse water waterstand Rijn lager dan ooit!!

  IN PLAATS VAN GROTE OVERSTROMINGEN dan nu weer extreme droogte.... KLIMAATVERANDERING?!

  Maar de DRINKWATER VOORZIENING nog niet in gevaar, op dit moment weer een (bijna) crisis erbij, FASE 2 van het nationale plan in werking, bih FASE 3 dan wel maatregelen ivm het drinkwater, maar nu zuinig aan een beetje!!! NIVEAU 2 KOMT MAAR ZELDEN VOOR....

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) Compilatie: 

  Persbureau Drenthe

  NOS Nieuws•Gisteren, 12:57

  'Droogte en wateroverlast zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden'

  Een lange periode was het erg droog in grote delen van Europa, maar de afgelopen dagen kwam het met bakken uit de hemel. Dat betekende naast verlichting voor de natuur en boeren ook voor wateroverlast. In Parijs en Londen konden de riolen het water niet aan en ook verspreid door Nederland stonden straten onder water.

  Droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht is niet verbaasd. Droogte en wateroverlast zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zegt hij. "Warme lucht in de atmosfeer houdt veel meer vocht vast. Als het langere tijd warm is dan is de intensiteit van de regen die daarna valt vaak groter."

  Een voorbeeld van een plek waar vaak hevige buiten voorkomen is het tropisch regenwoud. "Dat wordt ook veroorzaakt door de warme lucht."

  Metroreizigers werden verrast door het binnenstromende water:

  1:05 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  Na zonneschijn komt regen, tot overstromingen aan toe in Europa

  In delen van Frankrijk werd gisteren code oranje afgekondigd vanwege het noodweer, en mensen werd afgeraden om te reizen. Campingeigenaren in de Gard, in het zuiden van Frankrijk, werd gevraagd om hun terrein te ontruimen vanwege het noodweer.

  Ook in België veroorzaakte de regen overlast. Onder meer in het historische centrum van Gent kwamen straten blank te staan. Daarnaast had het zuidelijke deel van Engeland, waaronder de hoofdstad Londen, last van hevige regenval.

  In Nederland was de overlast na de buien van de afgelopen twee dagen eveneens groot. In het Overijsselse Hardenberg liep het water enkele woningen binnen, meldt RTV OostOmroep Gelderland schrijft over huizen in Doornspijk die deels onder water staan en ook in Groningen zijn veel meldingen van wateroverlast.

  Kurkdroog

  Door het droge weer is de bodem kurkdroog, en een bodem die droog en hard is neemt slecht water op, vertelt Wanders. Als er veel regen in een korte tijd valt stroomt het grootste deel van het water weg, in plaats van dat het geabsorbeerd wordt. "Op het laagste punt in dat gebied blijft het water staan, wat zorgt voor overlast", legt de droogte-expert uit.

  In deze video is te zien dat een droge bodem langzaam water opneemt:

  Uni of Reading @UniofReading

  In this experiment Dr Rob Thompson of @UniRdg_Met shows just how long it takes water to soak into parched ground, illustrating why heavy rainfall after a #drought can be dangerous and might lead to flashfloods. @R0b1et @UniRdg_water

  Twitter image

  14:59 Zie video in oorspronkelijke artikel 

  10 augustus 2022

  Ook op straat in de steden hoopt het water zich op. Sowieso voeren straten het meeste water weg maar door de droogte wordt dat effect nog groter. "De voegen tussen de klinkers zijn namelijk hard geworden en stoten water af. Het resultaat is dat riolen overbelast raken en de straten blank komen te staan", zegt Wanders.

  Een oplossing voor een deel van de wateroverlast is volgens de bodem-expert "het bekende tegeltje eruit en plantje erin". Ook beplanting op daken biedt soelaas omdat het water absorbeert. In de riolen stroomt daardoor minder water na een bui, wat kan helpen voorkomen dat het systeem overbelast raakt.

  handtekeningafbeelding
 • donderdag 18 augustus 2022 @ 00:25
  #10
  reactie op (#9) herman_dad

  Goedemorgen, VANAVOND KOMEN DE VERANTWOORDELIJKE MINISTERS KABINET EN COALITIELEIDERS BIJEEN OM DE GROOTSTE HOOFDPIJNDOSSIERS TE BESPREKEN, ZIJNDE DE STIKSTOF/KLIMAAT- , DE ASIELZOEKERS-, ENERGIE-, EN KOOPKRACHTCRISIS als eersten, maar dan nog de vele andere...?? Het Kabinet en Rutte zelf ook komen steeds meer onder vuur te liggen dus ze moeten nu wel een keer laten zien dat ze ergens voor staan? Belangrijk voor zeer, zeer velen wat hier gaar uitkomen als we morgenavond laat er iets over horen? Anders morgen vast weer vervolgd....

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  ANP   NOS Nieuws•Gisteren, 20:46

  Kabinet en coalitie bespreken morgenavond hoofdpijndossiers in Catshuis

  De top van het kabinet en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen komen morgenavond bijeen in het Catshuis. Ze bespreken daar een aantal actuele hoofdpijndossiers, zoals de koopkracht, stikstof en de opvang van asielzoekers. Dat bevestigen bronnen in Den Haag na een bericht van de Telegraaf.

  Volgens de ingewijden stond het overleg al langer gepland. Namens het kabinet zijn premier Rutte en de vicepremiers Kaag, Hoekstra en Schouten aanwezig in het Catshuis. Vrijdag komt de ministerraad weer voor het eerst bijeen na de zomervakantie.

  'Voorgekookt'

  Dit soort overleggen tussen kabinet en coalitiefracties vonden tijdens de vorige kabinetsperiode wekelijks plaats, maar VVD, D66, CDA en ChristenUnie spraken in de laatste formatie af met die traditie te breken. De kritiek was dat veel besluiten in dat overleg werden 'voorgekookt'.

  Rutte IV moet verschillende crises het hoofd bieden. Door de stijgende inflatie en de hoge energieprijzen komen veel huishoudens in financiële problemen. Die groep is zo groot dat extra steunmaatregelen miljarden zullen kosten.

  Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen? Bekijk het in deze video:

  4:06 Zie video in oorspronkellijke artikel 

  Wat betekent het inflatiecijfer precies, en kunnen we er iets aan doen?

  De komende weken moet de begroting voor volgend jaar worden vastgesteld. Gisteren herhaalde het kabinet de oproep aan de werkgevers om de lonen te verhogen, maar ook het kabinet zal over de brug moeten komen om de koopkracht op peil te houden.

  Remkes

  Ook de impasse in de stikstofdiscussie staat morgenavond op de agenda in het Catshuis. Oud-minister Remkes houdt op dit moment gesprekken met diverse organisaties om tot een oplossing te komen. Binnen de coalitiepartijen maken vooral VVD, CDA en ChristenUnie zich zorgen over de gevolgen voor de boeren.

  Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

  2:57 Zie video in oorspronkellijke artikel 

  Wat is stikstof en waarom is het een probleem?

  Ten slotte praten kabinet en coalitie over de haperende opvang van asielzoekers. Staatssecretaris Van der Burg van Asielzaken zag deze week geen andere mogelijkheid dan gemeenten desnoods te dwingen tot opvang. Bij de gemeenten en in Van der Burgs eigen partij, de VVD, heeft dat tot veel onbegrip en boosheid geleid.

  Het Catshuis is officieel de ambtswoning van de minister-president, maar Rutte maakt daar geen gebruik van. Het landhuis tussen Den Haag en Scheveningen wordt vooral gebruikt voor ontvangsten en besloten overleggen. Zo werd er de afgelopen jaren regelmatig door het kabinet met deskundigen gesproken over de aanpak van corona.

  Waar gaat het mis? De 'asielcrisis' in vijf grafieken

  handtekeningafbeelding
 • maandag 01 augustus 2022 @ 00:25
  #9
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, OVERMORGEN IS PREMIER RUTTE OFFICIEEL DE LANGST ZITTENDE PREMIER. Hoe bereik je dat? Daar hebben we geen actieve herinnering aan,  maar hoe lang nog?

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  UPDATE 02-08-22 09.00 uur:

  ANP  NOS Nieuws•Gisteren, 06:00•Aangepast gisteren, 16:20

  Hoe word je de langstzittende premier van Nederland?

  Komende dinsdag mag Mark Rutte zich de langstzittende premier van Nederland noemen. Hij verblijft dan 4311 dagen in het Torentje; één dag langer dan de huidige recordhouder Ruud Lubbers, die er na elf jaar en ruim negen maanden mee stopte.

  Het mag geen naam hebben, vindt Rutte zelf. Voor aanvang van het zomerreces antwoordde hij op vraag of het hem iets doet dat hij de nieuwe titelhouder is: "Nee, dat betekent zitvlees en een voetnoot".

  Dingen niet groter maken dan ze zijn. En niet alleen succes, maar ook kritiek kunnen relativeren. Dat zijn belangrijke ingrediënten voor zijn succes, zeggen mensen die Rutte goed kennen.

  Veel lijkt van hem af te glijden. Ook nu hij - onder meer vanwege de toeslagenaffaire, de moeizame totstandkoming van zijn vierde kabinet en de stikstofproblematiek - zwaarder onder vuur ligt dan ooit.

  Mark Rutte in een notendop

  • 55 jaar
  • Geboren in Den Haag, als jongste van 7 kinderen
  • Droomde in zijn jeugd van een carrière als concertpianist
  • Studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Leiden
  • Was eind jaren 80 voorzitter van VVD-jongerenorganisatie JOVD
  • Twee keer staatssecretaris (kabinetten-Balkenende I en II)
  • Sinds 2006 politiek leider van de VVD
  • Minister-president sinds 14 oktober 2010

  "Luchtig", noemt oud-D66-leider Alexander Pechtold hem. "Niet snel boos te krijgen, gewoon een prettige persoonlijkheid", die probeert de relaties goed te houden. "Of je nou drie zetels hebt en in de oppositie zit, of je bent een machtige politieke partner, dat maakt hem eigenlijk niet zoveel uit."

  Carola Schouten, voor de tweede keer ChristenUnie-vicepremier in een kabinet van Rutte, beschrijft de wekelijkse ministerraden die Rutte voorzit als formele gebeurtenissen. "En tegelijkertijd zit er wel een zekere ontspanning in. Hij kan er wel een soort rust in brengen, met af en toe ook ruimte voor een grapje."

  Overigens benadrukken Schouten en Pechtold dat er achter de façade van relaxte opgewektheid een keiharde werker schuilt. "Het ziet er altijd wat ongedwongen uit", zegt Schouten, "maar tegelijkertijd merk je ook dat het allemaal best wel goed is voorbereid".

  Had oud-PvdA-leider Asscher gelijk toen hij Rutte als control freak omschreef? "Je ziet dat hij eigenlijk overal wel heel goed in de gaten heeft wat er speelt", zegt Schouten. "Noem het control freak. Maar hij heeft het allemaal best scherp, ja."

  Sla de carrousel over

  • ANP VVD-leider Rutte in 2010 met premier Balkenende, die hij later dat jaar zou opvolgen

  • ANP In 2013 met de Duitse bondskanselier Angela Merkel

  • ANP In 2014 met PvdA-leider Diederik Samsom in de Tweede Kamer

  • ANP In 2016 met een groep kinderen op het Binnenhof

  • ANP Formateur Rutte zet in 2017 zijn fiets op slot bij Paleis Noordeinde

  • ANP In 2019 met zijn Nokia-telefoon in de Tweede Kamer

  • ANP In 2021 bij het Catshuis, waar overleg met het OMT over corona is

  • ANP In 2021 met minister De Jonge en doventolk Irma Sluis, persconferentie over corona

  • ANP In 2022 bij een bezoek aan een boerderij in de Peel

  Het zou Pechtold niet verbazen als er nog een kabinet-Rutte V komt. "Hij heeft zichzelf al een paar keer opnieuw uitgevonden. Dus tegenstanders moeten echt goed opletten en niet denken: nu is het wel een keer voorbij. Hij wil echt voor dit land, vanuit zijn visie, wat betekenen, en is bereid daar veel voor op te offeren."

  Ook Rutte zelf vindt dat zijn houdbaarheidsdatum nog niet in zicht is. "Ik voel wel dat ik langzamerhand halverwege ben", grapte hij voor de zomervakantie. "Maar ik heb in al die jaren nooit iets gehad van: nu heb ik het wel gehad. Nog geen seconde. Het is de mooiste baan van de wereld. Een ongelooflijke eer om dit te mogen doen."

  Politiek verslaggever Wilma Borgman:

  "Het is de vraag hoe lang Rutte zijn positie kan behouden. Toen hij aantrad had hij veel goodwill. Mensen vonden hem een verademing, na jaren Balkenende. Maar die glans is er wel van af. Zijn grote kracht was altijd dat hij met iedereen kon samenwerken, maar het sentiment om Rutte is omgeslagen na de verkiezingen van 2021.

  Eerst was er het 1 april-debat, waarin het vertrouwen in Rutte ter discussie stond, daarna volgde de langste formatie ooit. Daardoor zijn verhoudingen met de Tweede Kamer flink verstoord geraakt. De oppositie is hem beu en daardoor is hij minder effectief geworden als premier.

  Ook binnen zijn partij is zijn gezag aan het afbrokkelen. Ik spreek nauwelijks nog VVD'ers die denken of willen dat hij na deze kabinetsperiode nog doorgaat. Op het congres op 11 juni werden verschillende kritische moties aangenomen. Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar geweest. Ook daaraan zie je dat Ruttes positie aan het veranderen is. Er wordt wel gezegd dat er geen opvolgers zijn in de VVD, maar daar ben ik het niet mee eens. Iemand als minister Dilan Yesilgöz, bijvoorbeeld, is heel populair."

  Gewijzigd op 2022-08-02 08:25:18
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 15 juni 2022 @ 00:45
  #8
  reactie op (#1) herman_dad

  Goedemorgen, HET KLIMAAT vervolg: VERMINDERING STIKSTOF, EN DRASTISCHE MAATREGELEN MAAR NU OOK DE POLITIEK BEGINT in de Kamer althans te protesteren en andere mening daarover, of op andere wijze tot stand brengen? REGERINGSPARTIJEN zijn ook tegen of V E R D E E L D nu, D66 tegen in deze zin van uitvoering dan en nu ook het CDA en ook zelfs binnen de VVD splijting daarover, zelfs al enkele lidmaatschapsopzeggingen?! 

  HET LIJKT NU STEEDS MEER EEN GROOT POLITIEK en MAATSCHAPPELIJK ITEM TE WORDEN? IS DIT DE EERSTE GROTE TEST VOOR DUURZAAMHEID KABINET RUTTE-4???

  En ook de BOEREN, LANDBOUWERS ZELF protesteren meer en meer, niet altijd op de goede wijze, maar toch. En het klimaat (verandering) of anderszins, kan ook niet zo blijven. 

  VOLG DIT TOPIC OVER DE BOERENPROTESTEN VERDER OP Forum » BURGERS boos op Justitie of politie ivm onderzoeken, of (eigen) optreden. !!!

  Met name voor de clubshttp://europese-unie.clubs.nl/ of http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/  EN DAAR Forum » POLITIEKE ONDERWERPEN » NEDERLANDS KLIMAATAKKOORD maatschappelijk belang voor allen

  Zie en lees verder het artikel van NOS-NIEUWS (Twitter) (bron)

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 18:03

  Kabinet noemt boerenprotest bij huis minister onacceptabel

  Boeren betoogden vrijdag bij het huis van minister Van der Wal ANP

  Het kabinet vindt de demonstratie die een groep boeren afgelopen vrijdag hield voor het woonhuis van VVD-minister Van der Wal niet acceptabel. Dat zei staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer.

  Daar leven veel vragen over de intimiderende werking van bepaalde protestacties van boeren, zoals die van Voll Gass van vrijdag en eerder die van Farmers Defence Force. Een groot deel van de Kamer nam daar al direct afstand van. Voor woensdag 22 juni is er weer een grote demonstratie aangekondigd in Den Haag.

  D66-Kamerlid Paternotte vindt dat het te normaal dreigt te worden dat ministers - en hun partners en kinderen - thuis te maken krijgen met burgers die het niet eens zijn met het kabinetsbeleid. "Hoe kon dit nu gebeuren vrijdag?", wilde hij van de staatssecretaris weten. Het was immers bekend dat het kabinet die dag met omstreden stikstofplannen zou komen.

  Staatssecretaris Van der Burg herhaalde dat de politie de protestactie niet heeft zien aankomen, en eenmaal ter plaatse geen strafbare feiten heeft geconstateerd. "Maar wij ervaren deze demonstratie allemaal als intimiderend. Dat is onacceptabel. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar doe dat wel op ordentelijke wijze."

  Als deze boeren boodschappen doen pakken ze de auto, niet de trekker.

  Kamerlid Wassenberg, Partij voor de Dieren

  Paternotte vroeg zich af wat er juridisch te doen is tegen demonstraties die eigenlijk te ver gaan. Ook de Partij voor de Dieren vindt het overduidelijk dat intimidatie een doel op zich is geworden. "Vindt de staat het dan geen intimidatie dat ze met trekkers komen?", vroeg Kamerlid Wassenberg. "Een trekker is geen normaal vervoermiddel. Als deze boeren boodschappen doen, pakken ze de auto, niet de trekker."

  De staatssecretaris vindt tractoren ook intimiderender dan "fietsend of lopend naar een demonstratie komen". Maar intimiderend overkomen is niet vanzelf een strafbaar feit, zei hij. "Wij kunnen niet optreden want daar is geen wettelijke basis voor. Een burgemeester kan ingrijpen door te zeggen waar in een stad een demonstratie is toegestaan. Die zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat er rondom een bepaald woonhuis niet gedemonstreerd mag worden."

  SGP en BBB namen afstand van de actie voor de deur van de minister. Maar zij vinden dat er te veel aandacht is voor boerenprotesten in vergelijking met de volgens hen ook intimiderende acties van bijvoorbeeld Greenpeace en Extinction Rebellion.

  Ik kan u zeer intimiderend een sinaasappel komen brengen mevrouw Van der Plas.

  Staatssecretaris Van der Burg

  Het bezoek van boeren van Farmers Defence Force aan toenmalig D66-fractievoorzitter Jetten, die van hen thuis een voedselpakket kreeg overhandigd, vindt Kamerlid Van der Plas minder erg. "Wat is daar nou eigenlijk gebeurd?" zei zij. Van der Burg vond die relativering niet vanzelfsprekend. "Ik kan u zeer intimiderend een sinaasappel komen brengen mevrouw Van der Plas."

  Over de aangekondigde demonstratie van volgende week woensdag is het laatste woord nog niet gezegd. De Haagse burgemeester Van Zanen (VVD) heeft om hulp gevraagd van de Rijksoverheid bij het tegenhouden van tractoren op de snelweg. De protestactie kan de stad opnieuw ontregelen. Daarbij speelt mee dat op dezelfde dag wordt gestart met de opbouw voor Veteranendag op het Malieveld.

  Verschillende landbouworganisaties zoals LTO Nederland willen meedoen als het protest ordelijk blijft. Tractoren horen er wel bij, vindt LTO-voorzitter en oud-CDA-politicus Van der Tak.

  Hoe groot de demonstratie van organisator Agractie wordt is nog niet duidelijk, emotioneel wordt het waarschijnlijk wel. "Moord met voorbedachten rade tegen boerenbedrijven en de toekomst van boerengezinnen laten wij niet gebeuren!" staat er bij de oproep.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  Gewijzigd op 2022-07-31 22:39:32
  handtekeningafbeelding
 • woensdag 01 juni 2022 @ 00:34
  #7
  reactie op (#6) herman_dad

  Goedemorgen, DE POLITIEK WIL NIET DAT DE NCTV POLITIEKE PARTIJEN IN DE 'GATEN' HOUDT... Daarover was een rapport en vooral de genoemde partijen als DENK en PVV waren woest, maar ook FvD viel daaronder... Soms is het nodig vooral in het huidige poitieke klimaat?   

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron)

  NOS NIEUWS • BINNENLAND •POLITIEK • GISTEREN, 20:50

  NCTV moet geen oordeel geven over politieke partijen, vindt minister

  In de rapporten stonden oordelen over de PVV en Denk ANP

  De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is de fout ingegaan door in geheime rapportages kwalificaties te geven over politieke partijen als de PVV en Denk. Dat schrijft minister Yesilgöz van Justitie aan de Tweede Kamer.

  Begin deze maand werd bekend dat de terrorismebestrijders van de NCTV informatie over politieke partijen verzamelden en die deelden met ministeries, de politie en zelfs met medewerkers van buitenlandse inlichtingendiensten. Dat gebeurde in zogeheten weekberichten. "In een aantal weekberichten klonken normatieve stellingnames door over Kamerleden. Dat had niet gemoeten", schrijft Yesilgöz.

  Uit documenten opgevraagd door NRC bleek dat medewerkers van de NCTV vonden dat Denk fungeerde "als politiek podium voor het politieke salafisme". PVV-leider Geert Wilders zou "de geesten rijp maken voor radicalisering, doordat hij 'Nederlanders' tegenover 'buitenlanders' plaatst".

  Terecht punt van kritiek

  Wilders en Denk-voorman Farid Azarkan reageerden furieus op de onthullingen. Zij noemden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat zij op deze manier werden weggezet.

  Minister Yesilgöz geeft de parlementariërs gelijk. Ze noemt het in haar brief "een groot en terecht punt van kritiek" op de weekberichten. "Analyses en duidingen moeten feitelijk van aard zijn en gericht zijn op relevante ontwikkelingen voor de nationale veiligheid. Hierin is geen ruimte voor persoonlijke meningen, zeker niet over politici."

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding
 • vrijdag 20 mei 2022 @ 00:37
  #6
  reactie op (#5) herman_dad

  Goedemorgen, VERVOLG PRIVÉGEBRUIK EMAIL, TELEFOON etc. EN NU PREMIER RUTTE ONDER VUUR KAMER, want hij wiste zelf al jaren niet te zake doende sms'jes. Hij heeft nog een heel oud model mobiele telefoon met beperkte opslag en stuurde de volgens hem relevante regeringszaken naar de betrokken dienst en overige wiste hij vanwege de beperkte opslagruimte. Maar de beschuldigingen dat daar kwade opzet bij was, verwerpt hij en dat is waarschijnlijk ook zo. De politiek heeft weer een zondaar, waar niet gezegd kan worden dat het een goed systeem is, maar kwade opzet? Hij heeft sinds kort een nieuwer model gekregen.   

  Het nieuws daarover was er gisteren al, maar vandaag een 'debat'...  Er zijn belangrijker zaken, toch?

  Zie de clubs http://justittieledwalingen.clubs.nl/ - http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/ 

  Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) Zie compilatie van alle artikelen hierover:

  NOS NIEUWS • POLITIEK • VANDAAG, 17:29 • AANGEPAST VANDAAG, 18:23

  Opnieuw debat met premier over geheugen en vertrouwen, Rutte bijt van zich af

  GroenLinks-leider Klaver en premier Rutte kwamen een paar keer met elkaar in aanvaring ANP

  Een minister-president die zelf bepaalt welke van zijn appjes en sms'jes worden gearchiveerd en welke worden weggegooid is onacceptabel. Dat is de conclusie van de Tweede Kamer na een soms emotioneel en stekelig debat met premier Rutte.

  Die is op aandringen van de Kamer bereid zijn handelwijze aan te passen, zoals altijd een ambtenaar laten meekijken. Hij wil ook kijken naar het systeem dat Noorwegen gebruikt, waar de smartphones van alle bewindspersonen standaard elke week worden uitgelezen. En een gespecialiseerde inspectie gaat de archivering op zijn ministerie beoordelen.

  Rutte verdedigde het feit dat hij zelf onbelangrijke of niet-bestuurlijk relevante appjes van zijn oude Nokia-telefoon verwijderde. De rest van de berichten stuurde hij door naar ambtenaren om te laten opslaan. "Ik houd mij aan de wet, ik houd mij aan de geest van de wet", zei hij.

  Maar de Tweede Kamer vindt het op zijn zachtst gezegd onverstandig dat Rutte die schifting zelf maakt. "Het is bizar tijdrovend, maar ook foutengevoelig. Op de dag zelf is moeilijk in te schatten welke berichten jaren later belangrijk blijken te zijn", zei D66-Kamerlid Sneller.

  Begrijpt de minister-president dat deze lichtvaardigheid niet bijdraagt aan het vertrouwen?

  Stieneke van der Graaf, ChristenUnie

  In het debat is geen nieuwe informatie naar boven gekomen over belangrijke berichten die verdwenen blijken te zijn. Maar juist het feit dat de Kamer dit niet goed kan controleren leidt tot onvrede.

  "Begrijpt de minister-president dat de lichtvaardigheid waarmee hij over het verwijderen van sms'jes praat niet bijdraagt aan het vertrouwen? vroeg ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf hem. "In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek onder druk staat vraagt dit om een aanscherping van de regels."

  Patroon

  De oppositiepartijen waren scherper in hun kritiek. Zij zien een patroon in het gedrag van Rutte. "Het patroon dat het bonnetje van de Teevendeal niet te vinden was. Het patroon van geen actieve herinnering aan de functie elders voor Pieter Omtzigt", zoals GroenLinks-leider Klaver het verwoordde.

  "Geen notulen van bijeenkomsten. Zo lang mogelijk wachten met het geven van informatie. Dingen weglakken en ondertussen alles weglachen", zei Kamerlid Omtzigt.

  PvdA-fractievoorzitter Kuiken somde gaten in het sms-verkeer op over de evacuatie uit Afghanistan en het toeslagenschandaal. "Het heeft er alle schijn van dat het geheugen van de telefoon van de premier net zo selectief wordt ingezet als het geheugen van de premier zelf."

  PVV-leider Wilders ziet in de premier "een soort politieke Bermudadriehoek. Alles wat hem niet zint verdwijnt gewoon op onverklaarbare wijze." Dat hij zo'n oude Nokia-telefoon gebruikte omdat hij niet zo van smartphones houdt, noemt Wilders "een rotsmoes".

  Er wordt hier te makkelijk gezegd: 'Rutte heeft de zaak zitten belazeren'.

  Mark Rutte, minister-president

  De suggestie van een deel van de oppositie dat hij belangrijke informatie weggooit om geen verantwoording af te hoeven leggen schoot Rutte in het verkeerde keelgat. "Er wordt hier te makkelijk gezegd: 'Rutte heeft de zaak zitten belazeren'."

  Hij verwijt de Kamer dat het kabinet bij voorbaat wordt benaderd vanuit wantrouwen, en zei dat ministers het onderling over deze sfeer hebben.

  "Ik merk in de samenleving dat men met grote moeite naar deze debatten kijkt", zei hij. "In het verleden, in de tijd van Den Uyl en Wiegel, gingen de grootste politieke tegenstanders met respect en vanuit een basaal vertrouwen met elkaar om. Er is hier een verschuiving van waarden in omgangsvormen aan de gang."

  Politiek verslaggever Xander van der Wulp:

  "De oppositie viel Rutte stevig aan, en waar de premier normaal lenig de klappen opvangt besloot hij nu van zich af te bijten. Het terugwinnen van het vertrouwen in de politiek moeten we samen doen, zei hij. Kamerleden die hem aanvallen op basis van halve waarheden, dat helpt daar niet bij.

  Maar ze zijn niets dichter bij elkaar gekomen. Veel oppositiepartijen zijn echt klaar met Rutte. Ze gunnen hem niet het voordeel van de twijfel maar het nadeel van het wantrouwen. En dat gaat niet meer weg."

  Rutte weigerde in te gaan op vragen van GroenLinks-leider Klaver over de hoeveelheid sms'jes die hij het afgelopen half jaar heeft verstuurd en ontvangen. "Dat ga ik niet doen", zei hij tot woede van Klaver.

  Tijdens het debat publiceerde de Volkskrant eeartikel over sms'jes tijdens de coronacrisis. Tussen eind 2019 en juni 2020 liet Rutte 41 verstuurde berichten archiveren. Rutte lichtte toe dat de meeste overleggen in die periode tijdens vergaderingen en aan de telefoon plaatsvonden. Telefoongesprekken vallen niet onder de archiefwet en worden niet uitgetikt of opgeslagen.

  Hoe er in de toekomst anders moet omgegaan met chat- en tekstberichten van de premier wordt dus nader onderzocht.

  Chatberichten bewaren

  Veel informatie van de overheid, en daar horen ook brieven, mailtjes en chatberichten van het kabinet bij, moet volgens strenge regels worden bewaard. De overheid wil zelf stukken kunnen terugvinden. Maar dat geldt ook voor burgers, journalisten, Kamerleden, historici, juristen en andere belanghebbenden.

  Zij moeten bijvoorbeeld kunnen terugvinden waarom in het verleden bepaalde beslissingen zijn genomen en wie daarbij betrokken waren. Het is een belangrijke voorwaarde voor de democratische rechtsstaat. Lees hier meer over de regels.

  BEKIJK OOK

  Deel dit artikel:

  handtekeningafbeelding