Goedemorgen, vervolg #129: aanhoudende BEDREIGING WERELDVREDE, CHINA EN TAIWAN: BEZOEK PELOSI AAN TAIWAN, CHINA HOUDT DE KOMENDE DAGEN TOT ZONDAG GROTE MILITAIRE OEFENINGEN RONDOM TAIWAN, voor het eerst ook aan de oostzijde, normaal al enkele jaren aan de westzijde de Straat van Taiwan, schendingen luchtruim en soms schepen.
Maar dan kan er van alles gebeuren en in de Straat van Taiwan liggen nog enkele kleine (onbewoonde!) elandjes die geclaimd worden ook door China en niet uitgesloten dat zij die gaan bezetten?? En nu bij en schending van luchtruim en China heeft ook al aangekondigd dat zij binnen de territoriale wateren van Taiwan zullen komen (?!) dan hoeft er maar één klein incident te zijn dat escalatie...??
Zeggen deskundigen. Toch was en is er ook 1, oud-genraal, voormalig opperbevelhebbber Mart de Kruijf, bij Op1 vandaag: 'Er gebeurt NIETS, want China heeft geen enkel belang bij een groot, wereldconflict'? Hij was daarbij zeer ontspannen? Laten we dan maar hopen, maar toch??
De VS stelt en laat zien hierbij we laten ons niet commanderen wie wel of niet Taiwan mogen bezoeken, maar de wereld staat komende dagen aan grote gevaren bloot?
Ook behalve op http://europese-unie.clubs.nl/ o.a op http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl/forum geplaatst.
Zie en lees verder art. van NOS-NIEUWS Twitter (bron) LEES VOORAL EN HOU VERDER BIJ OP BOVENSTAANDE CLUBS!!
EPA NOS Nieuws•Gisteren, 18:54
China kondigt militaire oefeningen rond Taiwan aan als reactie op bezoek Pelosi
Het Chinese ministerie van Defensie heeft "gerichte militaire actie" aangekondigd rondom Taiwan. Wat daarmee bedoeld wordt, is niet helemaal duidelijk, maar de kolonel die gaat over het oostelijke deel van China spreekt van militaire oefeningen rondom het eiland.
Die oefeningen moeten vanaf vanavond tot en met zondag plaatsvinden in de Straat van Taiwan, zowel ten westen als ten oosten van dat eiland, blijkt uit een verklaring die het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft vrijgegeven. Het gaat om oefeningen op zee en in de lucht. Volgens China zullen er onder meer raketten worden afgevuurd.
China zegt dat de militaire bewegingen een reactie zijn op het bezoek van de Amerikaanse toppoliticus Nancy Pelosi aan Taiwan. Dat bezoek ligt erg gevoelig in China, dat Taiwan beschouwt als afvallige provincie. In Chinese ogen is het niet mogelijk officiële diplomatieke banden te hebben met zowel China als Taiwan.
In een verklaring noemt China de kwestie-Taiwan "de belangrijkste en gevoeligste kwestie in het hart van de relatie tussen China en de VS". Toen het bezoek van Pelosi aanstaande leek, vorige week, zei China al dat Amerika "speelt met vuur".
Escalatie
Er is Peking veel aan gelegen Taiwan op een gegeven moment weer onder Chinees bestuur te krijgen. Daarbij is China bereid om ook militaire middelen te gebruiken, maar experts denken niet dat het bezoek van Pelosi aanleiding is voor een dergelijke escalatie.
Amerika heeft desondanks vier oorlogsschepen bij de oostkust van Taiwan liggen. President Biden heeft eerder aangekondigd bij een Chinese invasie Taiwan militair te hulp te schieten.
Correspondent Sjoerd den Daas:
"Sinds twee weken geleden de eerste geruchten gingen dat Pelosi haar reis ging maken heeft Peking zichzelf in een hoek gezet. Er is zoveel verbaal geweld gebruikt dat de partijbonzen hun harde woorden nu ook moeten gaan inlossen, al was het alleen al om in eigen land niet zwak over te komen.
Vanuit Peking is daarom een besluit genomen om verder te gaan dan het lange tijd deed: met militaire oefeningen nabij de kust van Taiwan omcirkelt men het eiland in feite. Vliegtuigen zijn de laatste jaren wel vaker over de middellijn gevlogen in de Straat van Taiwan, die gezien wordt als de grens tussen China en Taiwan. Dit gaat veel verder dan dat.
Dat betekent niet dat een invasie aanstaande is. Zolang er tijdens het bezoek van Pelosi geen heel rare dingen gebeuren, zal het vermoedelijk vooral blijven bij een afgemeten militaire reactie van China: alles wat men kan doen zonder een gewapend conflict te veroorzaken.
Dat zou veranderen als Taiwan een stap zet richting formele onafhankelijkheid, maar van de gepokte en gemazelde president Tsai hoeven we dat nu niet te verwachten. Ze weet hoe ze moet laveren, en beweegt zo ver als ze kan, binnen de huidige status quo. De Chinese acties moeten daarom vooral gezien worden als een duidelijke waarschuwing."
- Amerikaanse toppoliticus Pelosi ondanks dreigementen China aangekomen in Taiwan
- Bezoek Pelosi is 'gevaarlijke, maar voor Taipei belangrijke gok'