ARTIKELEN KONINGSHUIS

Geplaatst op zaterdag 25 december 2010 @ 08:10 , 1757 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl b.v. NU ACTUEEL: Zie daar de BLOGREACTIES ivm de ING-Bank perikelen! En ook: Nederlanders houden niet van 'pinnen', in winkels die alleen nog maar 'pinnen' blijven klanten weg. Bovendien kúnnen zeer velen niet meer pinnen, ze hebben eenvoudig geen geld genoeg op de rekening. 

UPDATE 10-06-12: De Kamer wil dat de beediging van nieuwe ministers voortaan in het openbaar plaatvindt, zoals in vele landen. En niet meer in de bslotenheid van paleis Huis ten Bosch. De Koningin zelf wil dit echter niet. 'camera's' daarbij. Een constitutioneel conflict dus? Leest u zelf dit artikel uit het AD (bron):

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3284142/2012/07/09/

Beatrix-blokkeert-plan-Kamer-voor-openbare-beediging.dhtml   

UPDATE 20-03-12: Toch het koningshuis in een 'serimoniele functie'? Er moet ook 'iemand blijven die boven de politiek staat' is een goede reden?  

Koning(in) speelt voortaan geen rol meer bij formatie

  • Door: redactie
    19-3-12 - 19:34  bron: ANP media_xll_1152039.jpg

Koningin Beatrix (of haar troonopvolger prins Willem Alexander) zal voortaan geen rol meer spelen bij de kabinetsformaties na landelijke verkiezingen. © anp.

update Het staatshoofd speelt in de toekomst geen rol meer bij de kabinetsformatie na nieuwe landelijke verkiezingen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is het eens geworden over een wijziging van het eigen reglement van orde waarin de Kamer zelf volledig het heft in handen neemt.

PvdA, PVV, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren hebben de tekst samen opgesteld. Samen zijn ze goed voor 91 zetels. Vorige week was er nog geen meerderheid omdat de SP tegen een voorstel van D66 was. Op initiatief van GroenLinks is die D66-tekst aangepast op zo'n manier dat de zes partijen het er mee eens zijn.

(In)formateurs
De uitkomst is dat de Kamer altijd binnen een week na de installatie van de nieuwe parlementariërs debatteert over de verkiezingsuitslag en over de volgende stappen. De Kamer wijst dan zo snel mogelijk een of meerdere (in)formateurs aan en geven die ook een opdracht mee. Tot nog toe was dat altijd de taak van het staatshoofd.

De eerste opdracht kan verkennend zijn. De informateur gaat dan praten met de fractievoorzitters voor hij rapport uitbrengt aan de Kamer, die dan debatteert over de volgende stap.

Lees ook

GroenLinks: 'winst voor democratie', VVD: 'breuk met staatsrechtpraktijk'

Motie-kolfschoten
De Kamer heeft al sinds de motie-Kolfschoten uit 1971 de mogelijkheid om zelf het initiatief te nemen in de kabinetsformatie, maar heeft dat nog nooit met succes gedaan. Altijd was het het staatshoofd (eerst koningin Juliana, daarna koningin Beatrix) die haar raadgevers consulteerde en dan een informateur benoemde.

Beatrix had en nam daarin soms ruimte om zelf het proces te sturen. Volgens sommige staatsrechtgeleerden drukte ze een groot stempel op de formatie van het minderheidskabinet van VVD en CDA, vorig jaar september. Zo lastte ze vorig jaar een tussenronde in met toenmalig vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink, terwijl VVD, CDA en PVV op dat moment zo snel mogelijk met informateur Ivo Opstelten verder wilden.

De partijen reageerden vandaag wisselend op het aannemen van het wetsvoorstel.

Bron: AD, 20-03-12

UPDATE zat. 16-04: Eigenlijk kunnen we het zelf niet treffender zeggen... 

Beatrix: We zijn toch geen complete idioten?

Foto+bij+artikel+Beatrix%2C+we+zijn+toch
FOTO BRUNOPRESS.

Koningin Beatrix maakt zich boos over frustrerende overheidsregels. 'Het maakt me zo kwaad! We zijn toch geen complete idioten?', vroeg zij gisteren aan Stanislaw Tillich, minister-president van de deelstaat Saksen. Tillich gaf toe dat het ook in zijn deelstaat niet best was gesteld met de snelheid waarmee vergunningen worden afgegeven.

Foto+bij+artikel+Beatrix%2C+we+zijn+toch
© anp
Foto+bij+artikel+Beatrix+we+zijn+toch+ge
© anp
Als onderdeel van het staatsbezoek ging de koningin langs bij Tillich in Dresden. De koningin sprak daar uit dat ze zich ergert aan bijvoorbeeld slepende vergunningsvragen. Dit meldt De Telegraaf op haar website. 

Beatrix was met prins Willem-Alexander en prinses Máxima te gast in zonnepanelenfabriek Solarwatt waar het onderwerp ter sprake kwam. 'We hopen dat het snel beter wordt', reageerde Tillich. 'Dan duurt het nog maar negen jaar!,' grapte Willem-Alexander daarna.

Schone energie
De Nederlandse delegatie sprak met Duitse collega's over het tekort aan studenten met exacte opleidingen en ook over milieuvriendelijke energie. De prins gaf ook een toespraak over het belang van schone energie. 'De catastrofe in Japan laat zien dat we ons moeten concentreren op nieuwe energiebronnen als wind-, water- en zonneënergie', aldus  Willem-Alexander tegen een groep wetenschappers en ondernemers.

De koningin, prins en prinses gaan vandaag op de laatste dag van het staatsbezoek naar het Ruhrgebied en de Duits-Nederlandse grensstreek. (Willeke Tersteeg)
 
Foto+bij+artikel+Beatrix%2C+we+zijn+toch
© anp
 
15/04/11 09u59

Bron: AD, 16-04-11 

DE KERSTTOESPRAAK 2010, VAN DE KONINGIN:

'Behandel ander als uw gelijke'

Foto+bij+artikel+Behandel+ander+als+uw+g

Koningin Beatrix. FOTO ANP

DEN HAAG - Koningin Beatrix spreekt zaterdag in haar traditionele kersttoespraak over bemoediging en burgermoed. ''Bemoediging kunnen wij allen, jong en oud, vinden in de gulden regel 'Behandel anderen zoals u wilt dat anderen u behandelen','' aldus de koningin.

De Rijksvoorlichtingsdienst gaf het thema van de toespraak vanavond al prijs. Op deze manier wil de dienst meer luisteraars en kijkers trekken voor de toespraak, die zaterdag om 13.00 uur op radio en televisie te volgen is.

De koningin zal refereren aan burgermoed, vroeger en nu. ''Uit de Tweede Wereldoorlog kennen we indrukwekkende voorbeelden van persoonlijke moed. Vijfenzestig jaar later en met minder vanzelfsprekendheden, lijkt het moeilijk het belang van innerlijke overtuiging en persoonlijke moed zichtbaar te maken. Maar opnieuw zijn er mensen die - ver weg en soms dichtbij - in actie komen waar onrecht heerst.''

Virtuele contacten
De kersttoespraak van koningin Beatrix van vorig jaar leidde tot veel reacties. Ze leek zich daarin te keren tegen virtuele contacten: ''Je spreekt elkaar zonder gesprek, je kijkt naar elkaar zonder de ander te zien. Mensen communiceren via snelle korte boodschapjes.''

Toen het Koninklijk Huis zich in september zelf meldde op Twitter, was er gelegenheid dit te weerspreken. ''Kersttoespraak was niet tégen Twitter, maar wel vóór naastenliefde'', aldus de tweet van @KHtweets. (ANP)24/12/10 20u29 AD, 25-12-10

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: