'Zwaarder straffen helpt'

Geplaatst op woensdag 23 maart 2011 @ 07:32 , 1230 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl b.v. NU ACTUEEL: Zie daar de BLOGREACTIES ivm de ING-Bank perikelen EN OOK: 'Zijn incassobureaus' wel helemaal rechtmatig bezig'?20.gif

UPDATE 27-11-12: Ook rechters zelf willen  ónafhankelijk blijven'... Zie art uit AD (bron):

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3354441/2012/11/27/

Rechters-willen-crimineel-ook-zachter-aan-kunnen-pakken.dhtml

UPDATE 21-01-12: Dus TOCH, ondanks zelfs grote kritiek van o.a. de RvS en andere rechtsdeskundigen, MINIMUMstraffen worden ingevoerd? De onafhankelijke rechter 'verdwijnt' dan (marionet nog slechts in het syteem) en daarmede de RECHTSTAAT NEDERLAND. Zie verder bij de artikelen/commentaren.

Kabinet zet minimumstraf door ondanks kritiek

Fred Teeven © anp

De Raad van State is kritisch over de kabinetsplannen voor minimumstraffen. Die wil het kabinet echter wel doorzetten, aldus staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vandaag na afloop van het kabinetsberaad.

De Raad van State is er niet van overtuigd dat er nu te licht gestraft wordt, bleek uit de woorden van Teeven. Maar volgens de staatssecretaris gaat het erom dat mensen die voor de tweede maal ernstig in de fout gaan, kunnen rekenen op een zware sanctie.

In de plannen van het kabinet komen er minimumstraffen als mensen zich voor de tweede maal schuldig maken aan een misdrijf waarop een straf van minstens 8 jaar staat. Ze krijgen dan minstens de helft van het strafmaximum opgelegd. (ANP) 20/01/12 15u01

Bron: AD, 21-01-12

UPDATE 03-11: INDERDAAD, ÁLS ER MINIMUMSTRAFFEN worden ingevoerd voor een aantal misdrijven dan 'verdwijnt de onafhankelijke rechter', immers, de POLITIEK heeft de straf al bepaald en opgelegd ('dictatuur'?) vooraf, voordat er een rechtelijke toetsing heeft plaatsgevonden een een 'straf naar redelijkheid wordt opgelegd'. Bovendien, lees onder verder, rechters straffen al veel strenger dan voorheen!

Rechters dreigen met opstand tegen kabinet Rutte

© ANP

Veel rechters dreigen ontslag te nemen als het kabinet-Rutte strafrechters verplicht minimumstraffen op te leggen aan notoire criminelen. Ook willen rechters niet dat burgers meer moeten betalen om een zaak voor de rechter te brengen.

Enkele rechters zijn uit onvrede over de plannen al opgestapt. De voorzitter van de vakbeweging van rechters, de NVvR, deelt het ongenoegen van de magistraten.

Voorman Reinier van Zutphen verwijt het kabinet 'symboolpolitiek'. Plannen om de rechtspraak te veranderen leiden bovendien tot onvrede in de maatschappij, waarschuwt hij.

Het kabinet is van plan de griffiekosten flink te verhogen. De rechtspraak kost de overheid jaarlijks 240 miljoen. 'Minister Opstelten overschrijdt hiermee een grens. Hij belemmert hiermee de toegang tot de rechter, waardoor een op de vijf mensen geen zaak meer kan aanspannen,' aldus van Zutphen.

Lees het hele verhaal vandaag in het AD.(Redactie)
 
03/11/11 07u19, bron: AD, 03-11-11

UPDATE 14-07: Strenger straffen helpt dus lang niet altijd maar je 'kweekt' zwaardere criminelen daarmede ook vaak.

Hoogleraren tegen strenger straffen

AMSTERDAM -  Vier hoogleraren vinden dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie de minimumstraffen voor jongeren die in de fout gaan niet moet verhogen.
 
Dat schrijven ze in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad.

Teeven gaat voorbij aan rapporten en onderzoeken waaruit blijkt dat zwaarder straffen juist contraproductief werkt. Volgens het viertal zijn er betere alternatieven, maar is Teeven daar blind voor. Ze noemen zijn maatregel dan ook „alleen bedoeld voor de bühne.” De hoogleraren hopen dat de Tweede Kamer een stokje steekt voor de plannen.

BRON: De Telegraaf, 14-07-11 

UPDATE 22-06-11: 'Nederland straft veel te licht!', de 'kreet van het volk' in de populistische politiek.... Maar hieruit BLIJKT toch dát 'Nederland helemaal niet té licht straft'!? In de EU zelfs bijna aan de top wat dat betreft.

Rechters straffen steeds strenger 

FOTO ANP

Nederlandse rechters leggen zwaardere straffen op. De strafrechter heeft tussen 2000 en 2009 in vergelijkbare zaken gemiddeld tien procent zwaardere straffen opgelegd.

Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak die vandaag zijn gepubliceerd in het Nederlands Juristenblad.

Bij geweldsmisdrijven straft de rechter 20% zwaarder. Wetsovertreders komen er minder vaak af met een boete en krijgen ook vaker een taakstraf. Ook de duur van celstraffen steeg.

Volgens Frank van Tulder van de Raad voor de Rechtspraak weerspreken de cijfers de opvatting dat de straffen steeds softer worden. 'De discussie vindt ogenschijnlijk plaats zonder kennis over de feitelijke ontwikkeling in de straftoemeting van de rechter in vergelijkbare gevallen', zegt hij in NRC Handelsblad. (Redactie) 21/06/11 14u42

Bron: AD, 22-06-11

Helaas, de onafhankelijke rechter en daarmede de rechtstaat verdwijnt in Nederland, met het invoeren van 'minimumstraffen'. Niet de rechter beslist over u maar de politiek in deze bepaalt welke straf u krijgt voor welk door u begaan misdrijf. 'Eigen rechter' van de politiek in deze  die én een politieke blunder is en het gevaar in zich houdt voor veel meer juridische dwalingen dan nu soms al het geval is. 

Bovendien is er nu al sinds jaar en dag een 'soort van minumumstraffen' want er zijn al jaren richtlijnen bij zowel het OM als ook de rechterlijke macht om bij bepaalde misdrijven een 'standaardstraf' aan te houden ivm 'gelijke berechtiging van iedereen', een soort van (-) dus! En ook dáár helpt de wetenschap bij zeker een aantal daders nog steeds niet dat zij ook wel weten dat voor 'iets' een bepaalde strafmaat is, dus de stelling van de minister dat 'zwaarder straffen helpt' is en lijkt grote onzin. De 'officiele' invoering van minimumstraffen is alleen maar voor de kiezersgunst... en hoevélen trappen daar niet weer in? 'Goh goed van die partij om...'?!

'Zwaarder straffen helpt'

DEN HAAG -  Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) gelooft dat minimumstraffen het aantal zware geweldsmisdrijven zullen terugbrengen. "Het zal absoluut preventief werken, daar ben ik van overtuigd”, aldus de VVD-bewindsman in een interview met De Telegraaf. "Zwaarder straffen helpt.”
 
. Foto: De Telegraaf.

Criminelen gaan minder snel opnieuw de fout in wanneer ze weten dat ze standaard jarenlang achter de tralies verdwijnen omdat rechters voortaan gebonden zijn aan een ondergrens. Dat is de verwachting van minister Opstelten die vandaag zijn wetsvoorstel minimumstraffen presenteert.

Het kabinet wil harder optreden tegen criminelen die binnen tien jaar nadat een eerdere straf is uitgezeten opnieuw een misdrijf plegen waar een gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat. Zij krijgen dan altijd minimaal de helft van de maximumstraf opgelegd. Het voorstel is niet onomstreden, omdat het de speelruimte van rechters beperkt.

„Dit zijn ongelofelijk zware misdrijven die de samenleving ernstig beroeren, als de dader dan opnieuw de fout ingaat moet op een gegeven moment de samenleving beschermd worden”, aldus Opstelten. „We moeten dan een norm stellen en zeggen de rechter kan daarboven, maar niet daar beneden uitkomen.”Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan er lager dan het minimum worden gestraft. Die omstandigheden zijn in een zogeheten ’hardheidsclausule’ wettelijk vastgelegd. Het nieuwe stelsel zou al per 1 januari 2013 in werking moeten treden.

Bron: De Telegraaf, 23-03-11


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: