JUSTITIE EN OM BERICHTEN

Geplaatst op donderdag 09 juni 2011 @ 07:27 , 1312 keer bekeken

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://maatschappelijke-belangen-beheerdersinfo.clubs.nl b.v. NU ACTUEEL: Zie daar de BLOGREACTIES ivm de ING-Bank perikelen EN OOK: 'Zijn incassobureaus' wel helemaal rechtmatig bezig'?20.gif 

UPDATE 19-10-12 Weer een BLUNDER VAN JUSTITIE... lees uit het AD van vandaag (bron):

http://www.ad.nl/ad/nl/1040/Den-Haag/article/detail/3333824/2012/10/18/

Blunder-Justitie-laat-verdachte-zware-mishandeling-vrij.dhtml

UPDATE 12-02-12: Mogelijk wéér één van de grootste juridische dwalingen?

'Zaak vuurwerkramp moet heropend'

 

Rudi Bakker in 2004. © ANP

De advocaat van Rudi Bakker, één van de oud-directeuren van het bedrijf SE Fireworks, wil dat de zaak rond de vuurwerkramp in Enschede wordt heropend. Hij dient morgen bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek in.

Het rampgbied in de Enschedese wijk Roombeek. © ANP

Er zou in het politieonderzoek naar de ramp van 2000 geknoeid zijn met bewijsmateriaal. Uit onderzoeksrapporten blijkt dat een officier van justitie de opdracht gaf om 20 cd-roms met 80.000 afgetapte en opgenomen telefoongesprekken te vernietigen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd,

'Deze gesprekken zouden juist belastend of niet kunnen zijn. Als die gesprekken bekend waren geweest, had dat tot een andere procedure kunnen leiden,' aldus John Peters, de advocaat van Rudi Bakker.

De advocaat vermoedt dat in dit geval het OM niet-ontvankelijk zou worden verklaard, omdat de opdracht tot vernietiging 'een doodzonde' is.
(ANP/Redactie

12/02/12 18u43

Bron: AD, 13-02-12

UPDATE 10-09: Een schrikbarend juridische vaststelling... DNA onderzoek is dus niet álleen juridisch zaligmakend kunnen we concluderen en zelfs dat DNA onderzoek op een laag pitje zou moeten komen vanwege de vele blunders.

Telegraaf.nl openbaart interne NFI-registraties

Honderden fouten bij dna-onderzoek

door Jolande van der Graaf

AMSTERDAM -  Bij dna-onderzoek naar zware misdrijven heeft het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) vele honderden, soms onherstelbare fouten gemaakt. Dat blijkt uit interne foutenregistraties die De Telegraaf op last van de rechter in handen kreeg. De overzichten zijn in zijn geheel op deze website terug te vinden.

Vandaag in de papieren versie van De Telegraaf een schokkende reportage over het enorme aantal fouten en afwijkingen (van onbenullig tot zeer ernstig) dat de afgelopen veertien jaar tijdens en na dna-onderzoek werd ontdekt. Verder ook de rampzalige gevolgen die de blunders soms hebben en reacties van verbijsterde deskundigen.

Het vergde jaren procederen om de documenten van het staatslab in handen te krijgen. De nu openbaar geworden registraties zijn door het NFI geanonimiseerd, zodat niet duidelijk is om welke strafzaken en misdrijven het gaat. Ook zijn namen van medewerkers en merknamen weggehaald.

In het meldingsoverzicht (zie de links rechts bij dit verhaal) staan fouten en afwijkingen die het lab vanaf 1997 tot en met 2010 vaststelde. Zoals ‘contaminaties’: missers waardoor dna van bijvoorbeeld een dader vermengd raakt met dat van een NFI-medewerker, slachtoffer of andere dader. ‘Een match met de eliminatiedatabank’ houdt in dat een spoor gecontamineerd is met dna van NFI-personeel. Een ‘match of hit met de databank’ – waarmee bizar genoeg ook wordt misgekleund - betekent dat een spoor overeenkomt met een verdachte of ander spoor.

Bij ‘monsterverwisselingen’ belandt dna door fouten van de ene in de andere zaak. Afwijkingen van QOL-documenten betekent dat werkvoorschriften niet zijn gevolgd. Veel fouten worden afgedaan als incident, bij een veel kleiner aantal past het NFI de werkwijze aan. Stukken van overtuiging (svo’s) zijn moordwapens, kleding of schoenen van slachtoffers en andere voorwerpen vanaf plaatsen delict.

Omdat het NFI geaccrediteerd is volgens internationale ISO-normen houdt het interne audits (controles) door eigen personeel. Verder krijgt het jaarlijks externe audits door de Raad voor Accreditatie. Ook die verslagen staan op onze website.

Overigens wijst onderzoek uit dat de verstrekte stukken niet compleet zijn. De Telegraaf is opnieuw bij de rechter in beroep om alle gegevens in handen te krijgen.

Bron: De Telegraaf, 10-09-11

UPDATE 22-06-11: En de volgende grote juridische dwaling....

Man zit 18 jaar ten onrechte in tbs-kliniek

AMSTERDAM -  Een 46-jarige man heeft 18 jaar ten onrechte in een tbs-kliniek vastgezeten. De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag een vordering van het Openbaar Ministerie tot verlenging van de maatregel voor nog eens twee jaar afgewezen. Het rechtscollege stelde vast dat de in 1989 opgelegde maatregel maximaal vier jaar had mogen duren. 
 
TBS-kliniek Veldzicht. Foto: De Telegraaf BV. ZIE OORSPRONKELIJKE ARTIKEL

De man, die momenteel nog in de tbs-kliniek Veldzicht zit, werd destijds veroordeeld voor onder meer de mishandeling van twee willekeurig gekozen, hem onbekende vrouwen, huis- en lokaalvredebreuk en een winkeldiefstal. Hij was schizofreen en drugsverslaafd en werd ontoerekeningsvatbaar verklaard, waarop in de regel de tbs-maatregel volgt.

Tbs kan alleen worden opgelegd voor misdrijven waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer is gesteld. In de zaak van deze verdachte gold dat alleen de diefstal. De tbs mag in zo'n geval niet langer dan vier jaar duren. Alleen bij geweldsdelicten mag een opgelegde tbs na vier jaar worden verlengd. Tbs wordt met twee jaar en soms met één jaar verlengd.

De laatste verlenging in het geval van Dusan van R., waarover de rechtbank zich woensdag uitsprak, vond plaats in april 2009. Ook toen leed de man nog aan een complex van psychopathologische aandoeningen en was er bovendien sprake van voortschrijdende dementie. De rechtbank die zich toen over de verlenging boog, achtte het gevaar dat de man opnieuw de fout in zou gaan als hij op vrije voeten zou komen onaanvaardbaar hoog.

Schadevergoeding

De advocaat van Dusan van R. vindt dat zijn cliënt voor een schadevergoeding in aanmerking komt. „Dat lijdt geen twijfel”, meldde raadsman, Rutger Lonterman woensdag. De komende tijd wordt onderzocht hoe hoog de schadeclaim zal worden.

Volgens Lonterman hebben sinds 1993 minstens 30 rechters en 10 officieren van justitie met de zaak van Dusan R. te maken gehad. „Kennelijk heeft men sinds 1993 nimmer onderzocht of de wet wel mogelijkheden bood de tbs van Dusan van R. te verlengen”, aldus Lonterman.

De advocaat geeft toe dat ook hij in eerste instantie niet doorhad dat zijn cliënt onterecht tbs had. Lonterman stond Van R. in 2009 al eens bij toen het om verlenging van de tbs-maatregel ging. De advocaat kwam pas onlangs achter de fout en kaartte de kwestie op 8 juni aan bij de rechtbank Amsterdam die zich toen opnieuw over verlenging boog.

Het is niet duidelijk of en zo ja wanneer Van R. daadwerkelijk vrijkomt, aldus Lonterman. De tbs loopt in elk geval door tot de beslissing van de rechter onherroepelijk is en er is nog een termijn van 14 dagen waarin het Openbaar Ministerie hiertegen in beroep kan gaan. Die periode moet worden afgewacht.

Verder is de man er psychisch zo slecht aan toe dat hij niet zelfstandig zou kunnen leven. „Mijn cliënt is dementerend. Er zal een andere voorziening nodig zijn, maar dat hij onterecht in een tbs-kliniek zit, is duidelijk”, aldus de raadsman. Door zijn geestelijke toestand heeft Van R. nooit zelf de juistheid en duur van de tbs kunnen aankaarten.

Bron: De Telegraaf, 22-06-11

UPDATE 18 juni: Is hier wéér sprake van een JURIDISCHE DWALING van de eerste categorie, zoals de 2 van Putten, Lucia de Berk, Schiedammerparkmoord etc.etc.?

Man mogelijk onschuldig vast

Middelburg -  De rechtbank in Middelburg heeft eind 2009 misschien een onschuldige man veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. De 55-jarige Anthony B. uit Vlissingen ging de cel in voor de moord op zijn plaatsgenoot Ilonka Tot.
Anthony B. Foto's De Telegraaf BV. ZIE OORSPRONKELIJKE ARTIKEL

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft nu vastgesteld dat er geen DNA van de veroordeelde Vlissinger is aangetroffen op het moordwapen, schrijft de PZC. Daarbij rijst de vraag of de juiste dader vastzit.

Het stoffelijk overschot van Ilona Toth werd in 2008 achter een grafsteen in de bosjes van de begraafplaats in Vlissingen gevonden. Toth werd tot tweemaal toe met een marmeren grafrand op haar hoofd geslagen. Vervolgens werd ze weggesleept en werd haar lichaam achter een grafsteen verstopt.

Tijdens de rechtszaak waren al twijfels over het DNA-bewijs. Het zoeken naar bruikbare DNA-sporen werd bemoeilijkt vanwege het slechte weer op de dag van de moord en de sporen die wel werden gevonden, konden volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) net zo goed van een ander zijn geweest.

De rechtbank besloot B. toch te veroordelen op basis van steunbewijs en de daderkennis van B. Zo vond de rechtbank het opvallend dat hij met Toth, op wie hij verliefd was, brieven schreef en haar veelvuldig opbelde, op de bewuste zondag na 11.57 uur plotseling niet meer belde.

Bron: De Telegraaf, 18-06-11 

UPDATE 12 juni: Over de IND....

IND werkt samen met foute au-pairbureaus

 

Foto ANP

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND)zou intensief samenwerken met foute au-pairbureaus. De Filipijnse overheid verbiedt haar onderdanen om als au pair naar Nederland te reizen, omdat uitbuiting op de loer zou liggen.

Drie au-pairbureaus, officiële samenwerkingspartners van de IND, geven tegenover De Volkskant toe, stelselmatig de Filipijnse douane om te kopen om de au pairs illegaal te laten vertrekken.
 
11/06/11 09u41, AD, 12-06-11

'Illegaliteit geen misdrijf, maar een overtreding'

 

De basisschool en de middelbare school op de opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in Ter Apel. © ANP

UPDATE  Illegaliteit wordt niet bestraft met een gevangenisstraf, maar met een boete. Illegaal verblijf in Nederland wordt daarmee niet aangemerkt als een misdrijf, maar als een overtreding.

Het NOS Radio 1 Journaal meldt vanavond dat dat de plannen zijn van minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel. In het regeerakkoord dat coalitiepartijen CDA en VVD sloten, staat juist dat illegaliteit een misdrijf zou worden en dus strafbaar - tevens een grote wens van gedoogpartner van het huidige kabinet, de PVV. Persbureau ANP zegt het bericht van de NOS bevestigd te hebben gekregen van 'ingewijden'.

Door deze beslissing zouden illegalen meteen uitgezet kunnen worden, zonder dat ze een gevangenisstraf uit moeten zitten. Ook zou hulp aan illegalen niet strafbaar worden.

Radio 1 meldde verder dat minister Leers naar verwachting volgende maand met zijn plannen komt over immigratie. Het plan moet nog besproken worden in de ministerraad.

Vreemdelingenbewaring
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma zegt dat zijn fractie alleen met het Leers-plan kan instemmen als illegalen wel in vreemdelingenbewaring worden gezet, met het oog op uitzetting. 'Met alleen een boete nemen we geen genoegen', zei Fritsma tegen het ANP.

In de praktijk wil Fritsma dan dat illegalen een boete krijgen met daarbij ook een inreisverbod. 'Daarna moeten ze in detentie worden genomen en vervolgens uitgezet. Voor ons is dit heel belangrijk.' Fritsma vindt alleen een boete geven niet genoeg, want hij is bang dat 'de vogel gevlogen is' als de illegaal vervolgens niet wordt vastgezet.
(Pieter Sabel) 08/06/11 19u06, AD, 09-06-11

Leden en dagelijks terugkerende bezoekers, zie ook eens de andere nieuwsclubs, hier op clubhome genoemd? B.v.:  http://europese-unie.clubs.nl/ o.a. nieuws en wetenswaardigheden over de EU en Europa.

Man zat zes jaar ten onrechte in tbs-kliniek

Foto+bij+artikel+Man+zat+6+jaar+ten+onre

Het hekwerk van de Pompekliniek in Nijmegen. © ANP

GRONINGEN - RTV Noord meldt dat een 42-jarige Groninger zes jaar lang ten onrechte in een tbs-kliniek in Nijmegen heeft gezeten. Dat zegt zijn advocaat Erik de Mare.

De man kreeg in 2003 een gevangenisstraf van 21 maanden en tbs met dwangverpleging opgelegd wegens een schietpartij. Aan dit vonnis zou geen gedegen persoonlijkheidsonderzoek ten grondslag hebben gelegen.

Het Pieter Baan Centrum is er inmiddels achtergekomen dat de man niets te zoeken had in een tbs-kliniek. Hij is weer op vrije voeten en maakt het naar omstandigheden goed. (ANP/CBR)

22/03/11 22u59, Bron: AD, 23-03-11


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: